Şimdi Ara

ODTÜ Mezunu Mühendisler (Bilgisayar, Endüstri, Makine, Havacılık ve Uzay, Metalurji) soru cevaplıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
13
Favori
7.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Jhiy

savunma sanayi maaş durumları nasıl
    Hocam bildiğim kadarıyla 6,5-7×16 yeni mezun maaşı şeklinde.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mangalc17 kullanıcısına yanıt
    hocam türkiye'de çok iş imkanı olmadığı için olabilir. Geleceğin mesleği olabilir, ama türkiye'de petrol işleme işleri henüz başlamadı. Akdeniz veya karadenizde bir petrol yatağı bulunursa anca o zaman değeri artar muhtemelen, onun haricinde çok iş imkanı olmadığı için tercih edilmiyor olabilir. Bölümü çok bilmiyorum açıkçası, petrolden tek bir tandığım arkadaş vardı o da mesleğini yapmıyor :) o yüzden pek bir şey söyleyemeyeceğim.
  • Hocam genel ve klasik bir soru olacak fakat şu sıralar çok kafamı çeliyor beni hedefimden caydırıyor.
    Ben ileride Bilgisayar Mühendisi olarak hayatıma devam edersem mutlu olabilirim, bu meslek bana uygun diyemiyorum tam fakat taaa ortaokuldan beri bilgisayar mühendisi olma gayem vardı. Büyüdükçe doğayı,bilimi sevdikçe aklımda şu soru belirdi: Ben 40 yıl boyunca her gün vaktimin büyük bir çoğunu bilgisayar başında geçirebilecek miyim?
    Biliyorum çoğu meslek böyle fakat bir programlama dili bilmiyorum, donanımsal ve yazılımsal bilgi birikimim sıfır, şimdiye kadar hiç ilgilenemedim bu aktivitelerle. Yani ben bu iş için yaratılmadım ama oraya doğru bir yönelme var aklımda nedenini bilmediğim. Sanırım iş olanakları yaşam koşullarını beğeniyorum bu mesleği icra edenlerin. Sırf önü çok açık ve kaliteli bir yaşam sunması, kendini geliştirip iyi işler yapabilmenin en mümkün olduğu, çok fazla alanı kapsaması nedeniyle istenilecek bir bölüm müdür? Bu bakış açısıyla bu bölüm okunur mu? Çok fazla kararsızım. İlgimi çeken Biyoloji Jeoloji Maden Gemi gibi bölümlere yüz çeviriyorum imkan ve koşulların beni kötü etkileyeceğinden dolayı. Gemi İşletme okursun 3 ay eve hasret kalırsın gibi gibi nedenlerle her bölümü eleyip gene bilgisayar mühendisliğinin olanaklarına sarılıyorum. Bu kafa yapısı yanlış mı? Siz nasıl seçtiniz?

• memoşumutolacak kullanıcısına yanıt
    Hocam sırf bir mesleği imkanları iyi diye seçmek mantıklı değil bence. Yani bilgisayar ile haşir neşir olmama gibi bir ihtimaliniz yok, her meslekte bilgisayar şart.
    Herhangi bir programlama dili bilmeniz veya donanım bilgisi olmamanız mesleği seçmemek için hiçbir engel değil yalnız hocam. Bizim bölümde ilk 5'e girenlerin 4'ü sizin durumunuzdaydı, ben de öyle. Hiç sıkıntısını çekmedim çok şükür. Programlama bilmek size 1 sene yardımcı olur, sonra bir işe yaramaz.
    Benim seçmemin sebebi bilgisayarlara ilgi duymam ve tıptan nefret etmemdi açıkçası :) çok aşırı bilgi sahibi olarak girmedim, ne iş yaparlar, bölüm nasıldır çok aşırı bir bilgim yoktu. Sadece tanıtım günlerinde dinlediklerim vardı. Ben de orta okuldan beri bilgisayar mühendisliği istiyordum, ve girdim de çok şükür. Şu anda da çok memnunum, yaptığım işi gerçekten seviyorum. Yani ben size sadece bizim bölüm hakkında isterseniz detaylı bilgi verebilirim ama geri kalan karar konusu tamamen size kalmış. İlginizi çeken diğer bölüm mezunları ile de konuşup kararınızı kendinizin vermesi gerekiyor.

• Hocam ODTÜ Kimya Mühendisliği nasıldır, önerir misiniz?
  • hocam merhaba şu an tıp fakültesinde eğitim görmekteyim size birkaç sorum var

birçok programalam dili öğrendim şu an geleceğin tüm sistemlerinde nerdeyse python3 kullanılacak diyorlar o yüzde o konuda baya kendimi geliştirdim

şu an py3 konusunda baya uzman olduğumu düşünüyorum ve medikal veri işlemesinde (hastalıklar ve şahıslar alanında) baya çalışmalar yaptım

bu bana ilerde ne gibi katkılar sağlar acaba ve hangi yönde çalışmalar yapmam gerek sizce ?
    not: çoğu bilinen temel dillerde başlangıç-orta düzeyde bilgim var algoritmamda iyi olduğumu düşünüyorum

şimdiden teşekkürler yanıtlarınız için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 28 Temmuz 2020; 20:28:33 >
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Hocam python'un her yerde kullanılacağını pek düşünmüyorum açıkçası. Veri bilimi ve yapay zeka için güzel bir dil ama, bunun dışındaki yerlerde kullanımı kısıtlı kalıyor. Tüm kullanım durumlarına uygun bir dil olması mümkün değil, farklı durumlar için farklı diller kullanılır. "Gelecekte herkes X dili kullanacakmış" gibi abartılı sözlere pek inanmayın.

Yani istediğiniz iş için tıp biraz ters bir alan olmuş hocam. Genelde dediğiniz işi medikal alanda alan bilgisi olan bilgisayar mühendisleri yapıyor. Yani o tarz bir alanda kodlama yapmak için tıp mezunu birini işe alacaklarını pek sanmam açıkçası hocam. Türkiye'de (belki de maalesef) bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği gibi bir alan haricinde çalışıyorsanız pek bu tarz işlere sizi yaklaştırmıyorlar, diploma önemli bir yerde. Yani tam olarak ne gibi kariyer olanakları olabilir emin değilim hocam.

• manesfirst M kullanıcısına yanıt
    teşekkürler hocam

ilerde tıp ile yazılım tamamen iç içer girecek deniliyor yazılım bilmeyen hekim yazılım konusunda geliştiren hekime göre 2-3 basamak geride kalacak diyorlar

hatta bu yüzden medipol acıbadem koç istinye tobb gibi özel üniler bilgisayar mühendisi ile çap yapma şansı sunuyorlar ve bazı devlet ünilerde yan dal açacaklar bu yıl ya da önümüzdeki yıl için istanbul tıp cerrahpaşa tıplar açacaklar hatta kulüpleri bu yönde baya gelişmiş

bizde de ona benzer kulüpler var aslında yan dala şimdilik dekanımız sıcak bakmıyor sizin gibi düşünüyor ama çoğu yurtdışı fakülteler daha eskiden vermeye başlamış bile

ama türkiyedeki iyi startuplar avrupa ve amerikadaki gibi diplomaya bakmıyorlar hatta boun mezunu bilgisayar mühendisi şöyle demişti benim çalıştığım alanda hem ortaokul fen bilgisi öğretmen ile çalıştığını söylemişti diploma fazla önemli olmadığını söylemişti

peki bu gibi şeyler türkiyedeki kurumsal firmalara ne zamana gelir acaba?

yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 28 Temmuz 2020; 20:49:21 >

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Hocam kurumsal firmaların buna adapte olması zor. Amerika'da bile büyük şirketlere girmek için genelde bir bilgisayar mühendisliği diploması istiyorlar. Bir şekilde adayların elenmesi lazım, diploma da o etmenlerden birisi. Dediğiniz gibi kendini geliştirmiş pek çok kişiler var, benim staj yaptığım start-up'da da matematik bölümü mezunu pek çok kişi vardı kendini geliştirmiş. Ama kurumsal firmaların geçmesinin çok kolay olmadığını düşünüyorum. Çünkü başvuran çok fazla kişi var zaten bilgisayar mühendisi mezunu olan, elemede zaten zorluk çekiyoruz. Bir de diploması olmayan kişilerin düşünülmesi işe alım süreçlerini işin içinden çıkılmaz hale getirir.
  • manesfirst M kullanıcısına yanıt
    yanıtlarınız çok teşekkür ederim hocam
  • GeneralSkywalker kullanıcısına yanıt
    Hocam bunu ben cevaplayayım:Öncelikle yurt dışı konusunda linkedin'den mezunlarının yurt dışında yaşama oranlarına bakabilirsiniz.Havacılık mezunlarının %28,Endüstri mezunlarının %27 ve makine mezunlarının %29'u yurt dışında yaşıyor.Arada pek bir fark yok yani,elektronik ve bilgisayar mezunlarında da bu oran %35-%40 civarındadır diye düşünüyorum.Ama şöyle bir dezavantajı var:Mesela çok başarılı bir bilgisayar mühendisi google'da veya elektronik mühendisi intel'de çalışma potansiyeline sahipken havacılık mühendisinin lockheed'de,general dynamics'te çalışma olanağı yok.Özellikle Almanya havacılık mühendisi alımında çok ılımlı ülkede ciddi ciddi uçan taksi gibi bize çok futurist gelebilecek şeylerle uğraşan şirketler var.Evet havacılık sektöründe çalışmayan bir sürü kişi var bu doğru,muhtemelen havacılık sektöründe çalışan oranı %50-%60 falandır.Bunun nedeni fazla spesifik bir bölüm olmasından kaynaklı.Mesela bir makine mühendisi 50 farklı sektörde de çalışsa kendi sektöründe çalışmış sayılıyor,ama bir havacılık mühendisi belki de ders programı makineciden daha benzer olan otomotiv sektöründe çalışsa kendi sektöründe çalışmış olmuyor.Evet ODTÜ Havacılık zor bir bölüm ama endüstri harici başlığa konu olan mühendisliklerden hiçbirisinin havacılıktan aşşağı kalır yönü yok belki fazlası vardır özellikle makine.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dell_Naja -- 28 Temmuz 2020; 21:22:0 >

• konu güncel
  • pek soru gelmiyor ama, son kez bir hortlatayım konuyu :)
  • Hocam matematik bölümü okursak bilişim alanında hangi alanlara yönelebiliriz? Avantaj sağladığı yönleri var mıdır sizce bu alanlarda?

• Bir de şuanki çalışma koşullarınızdan ve nelerle uğraştığınızdan bahsedebilir misiniz?

• Bu konunun iki yıl önceki versiyonunun büyük etkisiyle odtü ee seçmiştim.

İyi ki de öyle yapmışım.

edit: değerli konu, değerli arkadaşlar. soru sorulmamasına şaşırdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi themontana -- 3 Ağustos 2020; 21:17:37 >
  • ODTÜ Ceng tutmuyor onun yerine ODTÜ EE yazsam daha sonra bilgisayar alanına yönelsem olabilir mi acaba ?
  • Hocam ben de odtu aee ' deyim . Bölüme bu sene başlayacağım laptop almayi düşünüyorum . Dikkat etmem gereken özellikler neler ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam elektrik ve elektronik bölümü hakkında konuşursak : Ben bölümü araştırdım devreler, elektronik sistemler bana çok karmaşık geldi ve açıkçası başlarsam bölümü bitiremem korkusu oluştu içimde. Ancak bölümden mezun olanların farklı sektörlerde çalışması , yurt dışı imkanı bana cazip geldi. Aslında kafamda odtü bilgisayar vardı çoğunlukla diler bölümleri fazla araştırmamıştım ama çok az farkla kaçırıyorum. Geleceğin ve şimdiden her alanda yazılımın ön planda olduğunun bilincindeyim. İleride ekonomik olarak rahat yaşamak, bir teknoloji şirketinde görev almak ve yapay zeka olsun insansız araçlar olsun böyle dehşet teknolojilerle uğraşmak istiyorum. Sizce ne yapmalıyım ?

• İnşaat??

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.