1. Toshiba dev bir markadır. Marka olmak için her şeyinizin birinci sınıf olması gerekir.
1.1.http://www.toshiba.com = İtina ile hazırlanmış, firmanın profesyonel olduğu anlaşılıyor. 1.2 http://www.datron.com = CNC tezgah üreten bir firma olabilir belki başka bir global adresi vardır ama ben bulamadım. http://www.datron.com.tr = amatörce hazırlanmış, satışta bulunan modellerden bahsedilmiyor.
1.3 Bugüne kadarki kullanıcılar Toshiba ürünlerinden memnunlar. 1.4 Datron kullanıcı memnuniyeti ürüne göre değişiklik gösterebiliyor. Ben kuzenime 3 yıl önce datron 17" flat monitör aldım kalitesi gayet güzel. Bu gün olsa aynı monitörü hiç düşünmeden yine alırdım.
2. Notebook üreticileri hangi parçaları kendileri üretmektedir?
Kasa, belki lcd ekran, touchpad, belki pil
3. Bir bilgisayarın performansına etki eden en önemli bileşenler hangileridir?
İşlemci, chipset, ram, ekran kartı, harddisk
4. Madde 3 te belirtilen parçalar kim tarafından üretilmektedir.
İşlemci, chipset, ekran kartı: INTEL veya AMD (bahsi geçen bilgisayarlarda INTEL)
5. Intel'in bahsi geçen firmalar için farklı ürünler vermesi mümkün müdür?
Sorunun kendisi bile komik.
6. Öğretmen kampayasındaki bilgisayarlarla DATRON KXA yı karşılaştırmak anlamsız. Karşılaştırmayı aşağıdaki bilgisayarla yapalım
"TOSHIBA Satellite Pro M40-101 Sonoma 1.6GHz 512MB 40GB DVD-RW Taşınabilir Bilgisayar = 2006$+KDV"^1 " DATRON AERO KXA Dothan (sonoma) 1.6GHz 512MB 40GB COMBO Taşınabilir Bilgisayar (wireless eklenirse) = 979+ KDV"^1
(Hakkını yememek lazım Toshiba'da + olarak DVD-RW ve paylaşımsız bir 64 MB ekran kartı var) ^1www.mavibilgisayar.com
7. Toshiba markası(deneyim, tecrübe) + servisi + kasasındaki kalite farkı + lcd ekranındaki kalite farkı, toucpaddeki ve pildeki kalite farkı + DVD-RW ve 64 MB paylaşımsız ekran kartı >= 1211.86$ (KDV dahil) ise SEÇİM = TOSHIBA
Eğer bu saydıklarım 1211.86$ etmez diyorsanız SEÇİM= DATRON
Hesap ortada.
Galiba biraz karışık bir mesaj oldu kusura bakmayın artık.
Eğer gözümden kaçan bir nokta veya bir yanlışım varsa düzeltenlere şimdiden teşekkür ederim.
Çok özür dilerim Toshiba'da bir de 100$ win Xp pro farkı var.
TOSHIBA DÜNYA ÇAPINDA MARKA, PEKİ DELL DEĞİL Mİ?
Intel 910GML chipset mainboard Pentium M Processor 725 (1.6GHz), 2MB L2 cache, 400MHz front side bus 256MB DDR; 333MHz 40 Gb HDD (Bizim aldıklarımızdaki HDD'ler Fujitsu idi) 15" XGA (1024 x 768) 64 Mb'a kadar paylaşımlı Intel GMA 900 E. Kartı (Paylaşımlı kartların şu anda mevcut en iyisi) 24X CD-RW/8X DVD combo (Bizim aldığımız laptoplardaki Philips) Intel PRO/Wireless 2200 802.11b/g 56K4 v.92 internal modem; 10/100 Ethernet LAN (TV out, Infrared, Bluetooth yok)
Bu özelliklerdeki bilgisayardan 2 adet aldık bugün arkadaşlarıma, fiyat 999$+kdv=1178 $ (Peşin fiyatına 6 taksit yapıyorlar Bonus card'a)
Peşin alamayacaklar için; Toshiba 12 ay taksitli alış maliyeti=1,236 $ (Bugünkü İşBankası $ satış kuru üzerinden hesapladım+Vakıfbak haracı) Dell 6 ay taksitli alış maliyeti=1,178 $
Dell'in avantajları: 1.Görerek, dokunarak ve hemen alıp eve gidebiliyorsunuz. (Toshiba bildiğiniz üzere biraz sabır istiyor) 2.Mainboard chipseti 910GML Toshiba'nınkinden üstün, ekran kartı Intel GMA 900 (Yalnız FSB 400 mhz) 3.Vakıfbank vs. ile uğraşmıyorsunuz
Peşin alamayacaklar için öneri; Eğer sabırsızsanız ve alıp gideyim diyorsanız ve ekran kartı Toshibanınkinden iyi olsun diyorsanız bu da bir seçenek olabilir. (Aldığımız 2 bilgisayarda sorunsuz ancak tv-out, infrared, bluetooth, card reader filan yok, yani asortik özellikler isteyenlere göre değil-mesela ben almadım)
www.kont.com.tr adresinden irtibat kurabilirsiniz (Yalnız uyarayım biz laptoplara artık laptop laptop diye dellenmiş bir arkadaşın 2 saat orayı burayı araması ile ulaştık azimli olmakta fayda var)
1. Toshiba dev bir markadır. Marka olmak için her şeyinizin birinci sınıf olması gerekir.
1.1.http://www.toshiba.com = İtina ile hazırlanmış, firmanın profesyonel olduğu anlaşılıyor. 1.2 http://www.datron.com = CNC tezgah üreten bir firma olabilir belki başka bir global adresi vardır ama ben bulamadım. http://www.datron.com.tr = amatörce hazırlanmış, satışta bulunan modellerden bahsedilmiyor.
1.3 Bugüne kadarki kullanıcılar Toshiba ürünlerinden memnunlar. 1.4 Datron kullanıcı memnuniyeti ürüne göre değişiklik gösterebiliyor. Ben kuzenime 3 yıl önce datron 17" flat monitör aldım kalitesi gayet güzel. Bu gün olsa aynı monitörü hiç düşünmeden yine alırdım.
2. Notebook üreticileri hangi parçaları kendileri üretmektedir?
Kasa, belki lcd ekran, touchpad, belki pil
3. Bir bilgisayarın performansına etki eden en önemli bileşenler hangileridir?
İşlemci, chipset, ram, ekran kartı, harddisk
4. Madde 3 te belirtilen parçalar kim tarafından üretilmektedir.
İşlemci, chipset, ekran kartı: INTEL veya AMD (bahsi geçen bilgisayarlarda INTEL)
5. Intel'in bahsi geçen firmalar için farklı ürünler vermesi mümkün müdür?
Sorunun kendisi bile komik.
6. Öğretmen kampayasındaki bilgisayarlarla DATRON KXA yı karşılaştırmak anlamsız. Karşılaştırmayı aşağıdaki bilgisayarla yapalım
"TOSHIBA Satellite Pro M40-101 Sonoma 1.6GHz 512MB 40GB DVD-RW Taşınabilir Bilgisayar = 2006$+KDV"^1 " DATRON AERO KXA Dothan (sonoma) 1.6GHz 512MB 40GB COMBO Taşınabilir Bilgisayar (wireless eklenirse) = 979+ KDV"^1
(Hakkını yememek lazım Toshiba'da + olarak DVD-RW ve paylaşımsız bir 64 MB ekran kartı var) ^1www.mavibilgisayar.com
7. Toshiba markası(deneyim, tecrübe) + servisi + kasasındaki kalite farkı + lcd ekranındaki kalite farkı, toucpaddeki ve pildeki kalite farkı + DVD-RW ve 64 MB paylaşımsız ekran kartı >= 1211.86$ (KDV dahil) ise SEÇİM = TOSHIBA
Eğer bu saydıklarım 1211.86$ etmez diyorsanız SEÇİM= DATRON
Hesap ortada.
Galiba biraz karışık bir mesaj oldu kusura bakmayın artık.
Marka elbette önemlidir ama herşey değildir.. Senin de belirttiğin gibi bir bilgisayarın performansına etki eden işlemci, chipset gibi önemli bileşenler bilgisayarların her ikisinde de Intel'dir. Yani aynı firmanın, aynı fabrikanın ürünüdür. Hatta Datron'daki Intel Centrino'nun Sonoma, Intel Chipsetin de 915GM olduğunu dikkate alırsak Datron üç-beş adım önüne geçecektir Toshiba'nın. 128 MB Ekran Kartı, 533MHz DDR2, 15.4" LCD Ekran, 1280X800 Ekran Çözünürlüğü ve 24 Bit Ses Kartı, SD, MMC, MS, SM, XD Uyumlu Bellek Kart Yuvası gibi artıları hiç hesaba katmadan bile MEB kampanyasındaki Toshiba, Datron'un çok gerisinde kalıyor.. Büyük bir markanın herhangi bir teknoloji alanında çok mükemmel şeyler üretebilmesine karşılık başka bir teknoloji alanında aynı başarıyı gösteremediğine zaman zaman tanık oluyoruz. Mesela dünya devi Sony'nin Ericson'la birleşmeden önce ürettiği pek tutulmayan bir-kaç cep telefonunu hatırlarsanız, hiç de Sony markasından beklendiği gibi değildi.. Buna benzer başka örnekler de gösterilebilir. Mesela Datron'un dijital fotoğraf makinalarını hiç kimseye tavsiye etmem. Ancak Datron monitör kullanan arkadaşlarım tıpkı senin gibi memnuniyetlerini dile getiriyorlar.. O yüzden MEB kampanyasındaki Toshiba'ya göre kat kat üstün donanıma sahip ve dolayısıyla ondan çok daha iyi performans sergilemesi kaçınılmaz olan bu laptopları Datron diye silip atmamak lazım.. Kimse kusura bakmasın ama Toshiba'nın 'Toshiba' olması yetmiyor bu laptoptan daha iyi performans sergilemesini beklememiz için.. Ve belki de bir bilgisayar için en önemli kriterdir performans..
Ve bir de; Datron ile kıyaslarken verdiğin örnekteki 1.6GHz Sonoma'lı, 512 MB RAM'li ve DVD-RW'lı Toshiba Satellite Pro M40-101 değil maalesef MEB kampanyasındaki Toshiba.. Biz en başından beri MEB kampanyasındaki Toshiba ile karşılaştırıyoruz bu laptopu.. Anlamsız ve gereksiz olan MEB kampanyasındaki laptopla kıyaslamak değil, 2006$+KDV'lik Toshiba Satellite Pro M40-101 ile kıyaslamak.. Elbette böyle bu kıyasın sonucunda Toshiba seçilir ama şöyle önemli bir ayrıntı var; aynı donanımsal özelliklere sahip Toshiba 2006$+KDV, Datron 899$+KDV..
Bir diğer ilginçlik; aynı donanımsal özelliklere sahip Datron ile Toshiba'yı kıyasladıktan sonra 1211.86$'lık fiyat farkını küçük ve önemsiz bir ayrıntı gibi sunarak bize Toshiba’yı tavsiye etmen.. Bizim karşılaştırdığımız Datron'un fiyatını olduğundan yüksek vermene rağmen fiyat farkı 1211.86$ ! .. Nedir ki canım 1211.86$ dediğin.. Sen de para çok galiba.. Ama öğretmenin Toshiba farkına verecek 1211.86$'ı yok arkadaşım..
Kusura bakma ama bizim MEB kampanyasındaki Toshiba ile kıyasladığımız laptopu 1211.86$ daha fazlaya satılan çok daha üst bir Toshiba modeliyle kıyaslaman bize pek bir şey kazandırmıyor..
quote:
Orjinalden alıntı: cheser
Eğer gözümden kaçan bir nokta veya bir yanlışım varsa düzeltenlere şimdiden teşekkür ederim.
Yanlışın Datron’un fiyatı; 979$+KDV değil 899$+KDV. (Link) Gözünden kaçan da biraz büyük bir ayrıntı; 1211.86$’cık..
quote:
Orjinalden alıntı: kharon
quote:
Orjinalden alıntı: xantia
Son 5 ayda farklı kişilere 6 tane laptop almış birisi olarak belirteceğim yorumlara dikkat etmenizi öneririm. Öncelikle Datron makinalar Quanta çıkışlıdır. Toshiba ise Quanta dahil bir kaç farklı firmaya ürünlerini yaptırır. Buna optik cihazlar dahil. Kimse kimseyi kandırmasın tüm iç parçaları hemen hemen aynıdır. Estetiklik ve teknik destek olarak Toshiba nın üstünlüğü tartışılmaz. Buna fiziksel dayanıklılıkta dahildir. Gelelim teknik detaylara Sonoma işlemci ve ddr2 ram zannedildiğinden daha büyük bir fark yaratır. Mesela grafik işlemci çok ciddi fark etmeyecektir. Yalnız asıl dev fark ekranda ortaya çıkıyor. Amcamda Datron un farklı bir modeli var ama ekran aynı. Toshiba yla yanyana koyup bakın kesin Toshiba dan arkanıza bakmadan kaçarsınız. Bu 15"4 wxga ile 15 xga arasında ki farktır. Yoksa Toshiba nın 15"4 wxga ekranlı modelleride harikadır. Bu saatten sonra 15 xga lar düşünülmemesi gereken 1024*768 ekranlardır. Özellikle dvd oynatımında korkunç farkı daha net gözlemleyebilirsiniz. Datronun kimi modellerinde Lg kimisinde Samsung lcd ler kullanılır. En iyi ekranlı laptoplar tartışmasız Sony dir. Teknik destek konusunda Ufotek Datron distiribitörü olarak köklü bir firma olup ilk 0800 lü müşteri danışma hattını kurmuş bir firmadır. Toshiba nın yinede teknik destek üstünlüğünü kabullenmek gerekir. Aldığımız 6 makinanın markaları farklıdır. ( Acer, Datron, Asus, Toshiba, Hp ve Dell ) Bunlar içinde hiçbirisiyle pil sorunu yaşanmadığını da belirteyim. (Pil konusunda yanlış kullanım çok sık görülmekte) Bu makinalardan sadece Dell bana sağlamlık konusunda mükemmel hissi verdi. Gelelim Carrefour daki Acer makinaya : Bu makinanın performansı hakikaten çok iyi. Özellikle dahili geforce ve Sempron işlemci çok iyi performans veriyor.( Isınma yüksek olsada sorun yaratmıyor ) Ancak bu aletin 64 bit mimarisiyle uzaktan yakından bi alakası olmadığını bilin. Ayrıca ağırlık olarak ve estetik anlamda tam bir facia! Fiyatı hernekadar uygunsada aradaki fark Datronu kesin tercih yapıyor. Acer ın 64 bitlik athlon işlemcili ferrari modeli harikadır haberiniz olsun ( fiyatıda harika :) ) İlk karşılaştırmamda ise Datron ve Toshiba arasındaki fiyat ve donanım farkı Toshiba nın marka artısının onu kurtarmasına kesinlikle yeterli değil. Bence burda da Datron tercih edilmeli ve özellikle fiyat farkı vererek dahili wireless ve 512 ramle beklemeye tahammülü olmayanlar hiç durmasın. Burda ki yorumlarım tamamen kendi deneyimlerimden oluşup kesinlikle tarafsızca yapılmıştır. Başta kendim laptop kullanmayan bir insanım. Enazından Sony nin 3000 euro luk modellerini alacak param olana kadar :(
sonunda gerçekten bilen, insanın içini rahatlatan, mantıklı, bir yorum gelmiş.
neden mi alıntı yaptım? bir kez daha okusun insanlar diye..
teşekkürler...
kesinlikle katılıyorum
Datron'ların Toshiba'ya da laptop üreten Quanta çıkışlı olduğunu çok defa duydum, okudum.. Bu elbette kesin bir kanıt değildir ama ateş olmayan yerden de duman çıkmaz diye düşünüyorum..
quote:
Orjinalden alıntı: athloon
quote:
Orjinalden alıntı: bscol
ne alaka yaw kardeşim ne farkı kaldı artık masa ustu markalarla artık notebookların kullanılan kasa hariç diğer her şey aynı isşlemci hdd chipset vs.....
dahasıda var ekran çözünürlüğü 1280x800 15.4+5400rpm hdd sonoma işlemci ve ddr2 kullanması card reader ir de cabası bence toshiba bu makinanın yanında çok düşük kalıyor
quote:
Orjinalden alıntı: athloon
çok büyük bi fark atlanmış birisi yılların bilgi birikimi ve kaliteyi birleştiren TOSHIBA diğeri nerede ne malzeme kullanıldığı bilinmeden fason halde üretilip üstüne datron etiketi yapıştırlımış sıradan bir notebook
fark açıkça ortada ,karşılaştırmak bile gereksiz....
ya bütçe elbette öenmli ancak kullanmadan bilemezsiniz arkadaşlar toshibanın kalitesini,kullanıp kötü diyen insan sorun çıkarıyor diyen insan duyamazsınız,tamam fiyat çok uygun özelliklerde gayet iyi ancak datron ,yani uzak doğuda herhangiir depo gibi yerde ordan burdan gelen parçalarla toplanan ne şartlarda garantisi olduğu sadece şirketteki kişinin insafına kalmış bi marka ,ama fiyat iyi birkez daha söylüyorum fiyat gayet iyi ....
Küçük bir ayrıntı. Datron Tashiba ile aynı "uzak doğuda herhangiir depo gibi yerde ordan burdan gelen parçalarla toplanan ne şartlarda" yerde üretiliyor...
Özgür77 beni yanlış anladın sanırım. Ben kesinlikle bu şartlarda toshiba daha iyidir o seçilir demedim. Hatta ben hiç yorum yapmadım, sadece hesap yaptım. Eşitsizlik kurdum ve dedim ki "Toshiba markası(deneyim, tecrübe) + servisi + kasasındaki kalite farkı + lcd ekranındaki kalite farkı, toucpaddeki ve pildeki kalite farkı + DVD-RW ve 64 MB paylaşımsız ekran kartı >= 1211.86$ (KDV dahil) ise SEÇİM = TOSHIBA ". Ben bunu açıklamaya gerek bile görmedim. Tabiiki bu saydıklarım BENCE 1211.86$ ETMEZ (İlk defa yorum yaptım). Yok eder diyen varsa zaten kimse onu tutamaz.
Ben iki farklı konfigrasyona ait farklı iki markanın birbiri ile kıyaslanmasına anlam veremedim. Deney yaparken eğer bir parametrenin etkisini incelemek istersen diğerlerinin HEPSİNİ sabit tutarsın. Aynı mantıkla gidersek farklı iki markanın ürününü kıyaslarken de özelliklerini sabit tutmalıyız ki markayla berber gelen fiyat farkını daha iyi anlayalım. Benim anlatmak istediğim Toshibanın düşük özellikli bir notebookunu alıp ta ya bu marka için 200$ fazla ödeme değmez mi diyenlerin hatalı bir iş yaptığını vurgulamaktı sadece. Hesap ortada ki bu marka ve yanında saydığım ayrıntılar için 200$ değil 1200$ ödemeniz gerekiyor.
Gelelim fiyat olayına. Ben Toshibanın 2006$lık modelini seçerken işlemci+chipset+ram+ harddisk kriterini sabit tuttum. Ama ekstradan toshibanın wirelessı vardı datrona wireless ta ekledim. Biliyoruz ki wireless 30$+KDV dolayısıyla 512MB lık Datron 949$+KDV olduğundan, wireless ı ekleyince (949$+KDV)+(30$+KDV)=979$+KDV eder. Ben bu anlaşılır diye düşünmüştüm çünkü parantez içinde wireless eklediğimi yazmıştım. Dolayısıyla fiyatta bir yanlışlık yok.
Uzun lafın kısası ben 1211$ı bir ayrıntı olarak göstermedim. Hatta yorum yapmadan hesap yaptım ve taktiri okuyucuya bıraktım.
Benim kanaatim ise bu şatlarda 1200$ az ödeyerek Datron KXA almak. İsteyen istediğini alsın banane.
Özgür77 beni yanlış anladın sanırım. Ben kesinlikle bu şartlarda toshiba daha iyidir o seçilir demedim. Hatta ben hiç yorum yapmadım, sadece hesap yaptım. Eşitsizlik kurdum ve dedim ki "Toshiba markası(deneyim, tecrübe) + servisi + kasasındaki kalite farkı + lcd ekranındaki kalite farkı, toucpaddeki ve pildeki kalite farkı + DVD-RW ve 64 MB paylaşımsız ekran kartı >= 1211.86$ (KDV dahil) ise SEÇİM = TOSHIBA ". Ben bunu açıklamaya gerek bile görmedim. Tabiiki bu saydıklarım BENCE 1211.86$ ETMEZ (İlk defa yorum yaptım). Yok eder diyen varsa zaten kimse onu tutamaz.
Ben iki farklı konfigrasyona ait farklı iki markanın birbiri ile kıyaslanmasına anlam veremedim. Deney yaparken eğer bir parametrenin etkisini incelemek istersen diğerlerinin HEPSİNİ sabit tutarsın. Aynı mantıkla gidersek farklı iki markanın ürününü kıyaslarken de özelliklerini sabit tutmalıyız ki markayla berber gelen fiyat farkını daha iyi anlayalım. Benim anlatmak istediğim Toshibanın düşük özellikli bir notebookunu alıp ta ya bu marka için 200$ fazla ödeme değmez mi diyenlerin hatalı bir iş yaptığını vurgulamaktı sadece. Hesap ortada ki bu marka ve yanında saydığım ayrıntılar için 200$ değil 1200$ ödemeniz gerekiyor.
Gelelim fiyat olayına. Ben Toshibanın 2006$lık modelini seçerken işlemci+chipset+ram+ harddisk kriterini sabit tuttum. Ama ekstradan toshibanın wirelessı vardı datrona wireless ta ekledim. Biliyoruz ki wireless 30$+KDV dolayısıyla 512MB lık Datron 949$+KDV olduğundan, wireless ı ekleyince (949$+KDV)+(30$+KDV)=979$+KDV eder. Ben bu anlaşılır diye düşünmüştüm çünkü parantez içinde wireless eklediğimi yazmıştım. Dolayısıyla fiyatta bir yanlışlık yok.
Uzun lafın kısası ben 1211$ı bir ayrıntı olarak göstermedim. Hatta yorum yapmadan hesap yaptım ve taktiri okuyucuya bıraktım.
Benim kanaatim ise bu şatlarda 1200$ az ödeyerek Datron KXA almak. İsteyen istediğini alsın banane.
1: Daha avantajlı dediğin notebook'ta Windows XP yok 85 dolar+KDV 2: Daha avantajlı dediğin notebook 2 yıl garantili. Toshiba 3 yıl garantili. En az 100 dolar+KDV 3: Daha avantajlı dediğin notebook Datron bu Toshiba 4: Daha avantajlı dediğin notebook'u satanlar ihale açıldığında neredelerdi?
İlk mesajda yazılan özellikler içerisinde ekran kartı dışında benim ilgimi çeken bir avantaj yok. Yani 533 veriyolu ve DDR2 ram kullanmasının o notebook'a fazla bir getirisi olacağını düşünmüyorum. O yüzden hala kampanyadaki toshiba'yı tercih ettiğime pişman değilim. Ve bir arkadaşın dediği gibi kampanyanın notebook piyasasını ne kadar ucuzlattığı ortada. O yüzden çekişmeyi bırakıp (eleştirmeyi değil) hep beraber sevinelim, fiyatların daha da düşmesini ümit edelim.
quote:
Orjinalden alıntı: denostar
İlk mesajda yazılan özellikler içerisinde ekran kartı dışında benim ilgimi çeken bir avantaj yok. Yani 533 veriyolu ve DDR2 ram kullanmasının o notebook'a fazla bir getirisi olacağını düşünmüyorum.
Intel'in sitesinden okuyun ne getirip ne getirmediğini.
arkadaşlar datronun grafik kartının ati karsılıgı neye denk geliyor(9550 mi acaba)
quote:
Orjinalden alıntı: denostar
1: Daha avantajlı dediğin notebook'ta Windows XP yok 85 dolar+KDV 2: Daha avantajlı dediğin notebook 2 yıl garantili. Toshiba 3 yıl garantili. En az 100 dolar+KDV 3: Daha avantajlı dediğin notebook Datron bu Toshiba 4: Daha avantajlı dediğin notebook'u satanlar ihale açıldığında neredelerdi?
İlk mesajda yazılan özellikler içerisinde ekran kartı dışında benim ilgimi çeken bir avantaj yok. Yani 533 veriyolu ve DDR2 ram kullanmasının o notebook'a fazla bir getirisi olacağını düşünmüyorum. O yüzden hala kampanyadaki toshiba'yı tercih ettiğime pişman değilim. Ve bir arkadaşın dediği gibi kampanyanın notebook piyasasını ne kadar ucuzlattığı ortada. O yüzden çekişmeyi bırakıp (eleştirmeyi değil) hep beraber sevinelim, fiyatların daha da düşmesini ümit edelim.
1- bende zaten windows xp var bir daha alma zorunlulugu olmadigi icin 85 dolar cepte 2- hic bir zaman 1 yillik garantinin 100 dolar oldugunu duymadim boyle bisey varsa toshiba zaten bu fiyati ürüne eklemistir merak etme.. bunuda vermek istemem ayrica 3- datron dedigin sey hesap makinesi degil notebook, ve bu alet mebin toshibasini katlar 4- bu mantikla dusunursen bir cok marka nerdeydi sorusunu sorabiliriz ör; HP, DELL, IBM vb...
quote:
Chaser evet, galiba seni yanlış anlamışım. Kusura bakma. Ama biraz da ifade tarzından kaynaklandı. MEB kampanyasındaki Toshiba ile karşılaştırdığım Datron'un teknik özellikler bakımından çok daha üstün olduğu doğru. Ancak benim bu karşılaştırmayı yapmaktaki maksadım aynı donanıma sahip olan Toshiba ve Datron'dan hangisinin üstün olacağını tespit etmek değildi. Elbette aynı donanıma sahip Toshiba ve Datron'dan Toshiba'yı tercih ederim ben de. Ama senin de dediğin gibi 979$'a satılan Datron'daki üstün donanıma sahip olan bir Toshiba'yı almak için, yani sadece marka için 1200$ fazla ödemek gerekiyor.. Bence de bu çok mantıksız.
Gelelim neden çok daha iyi özelliklere sahip Datron ile demode olmamak için uzatma dakikalarını oynayan MEB'in kampanya Toshiba'sını karşılaştırdığıma. Az önce de dediğim gibi bu karşılaştırmadaki amaç eşit donanıma sahip iki makina arasındaki karşılaştırmadan yani bilgisayar dergilerindeki gibi bir testten ziyade hangisini aldığımızda hem parasal olarak hem de teknik özellikler açısından karlı çıkacağımızı tespit etmekti. Kısacası fiyat/performans karşılaştırmasıydı. Ki birçok karşılaştırmada fiyat/performans birincisine dikkat çekilir ve verdiğimiz paraya karşılık bize en fazla şey verecek olan makina tavsiye edilir..
Bir de ben bu forumda en başından beri MEB kampanyasının hiç bir cazibesi olmadığını, yapılanın kampanya değil resmen ticaret olduğunu söyledim. Destek veren de oldu tepki gösteren de. Ancak şimdi gerçekler ortaya çıkmaya başladı ve tepki göstermeye pek kimsenin yüzü kalmadı.. Ve eminim ki MEB kampanyasındakinden daha iyi laptoplar bin doların da altına düşecek devletin öğretmenine attığı kazığı kimse inkar edemeyecek..
quote:
Orjinalden alıntı: ozgur77
quote:
Chaser evet, galiba seni yanlış anlamışım. Kusura bakma. Ama biraz da ifade tarzından kaynaklandı. MEB kampanyasındaki Toshiba ile karşılaştırdığım Datron'un teknik özellikler bakımından çok daha üstün olduğu doğru. Ancak benim bu karşılaştırmayı yapmaktaki maksadım aynı donanıma sahip olan Toshiba ve Datron'dan hangisinin üstün olacağını tespit etmek değildi. Elbette aynı donanıma sahip Toshiba ve Datron'dan Toshiba'yı tercih ederim ben de. Ama senin de dediğin gibi 979$'a satılan Datron'daki üstün donanıma sahip olan bir Toshiba'yı almak için, yani sadece marka için 1200$ fazla ödemek gerekiyor.. Bence de bu çok mantıksız.
Gelelim neden çok daha iyi özelliklere sahip Datron ile demode olmamak için uzatma dakikalarını oynayan MEB'in kampanya Toshiba'sını karşılaştırdığıma. Az önce de dediğim gibi bu karşılaştırmadaki amaç eşit donanıma sahip iki makina arasındaki karşılaştırmadan yani bilgisayar dergilerindeki gibi bir testten ziyade hangisini aldığımızda hem parasal olarak hem de teknik özellikler açısından karlı çıkacağımızı tespit etmekti. Kısacası fiyat/performans karşılaştırmasıydı. Ki birçok karşılaştırmada fiyat/performans birincisine dikkat çekilir ve verdiğimiz paraya karşılık bize en fazla şey verecek olan makina tavsiye edilir..
Bir de ben bu forumda en başından beri MEB kampanyasının hiç bir cazibesi olmadığını, yapılanın kampanya değil resmen ticaret olduğunu söyledim. Destek veren de oldu tepki gösteren de. Ancak şimdi gerçekler ortaya çıkmaya başladı ve tepki göstermeye pek kimsenin yüzü kalmadı.. Ve eminim ki MEB kampanyasındakinden daha iyi laptoplar bin doların da altına düşecek devletin öğretmenine attığı kazığı kimse inkar edemeyecek..
Sana %100 katılıyorum. Ben de diyorum ki, bu notebook'u aynı özelliklere sahip Toshiba'ya aradaki 1200$ farktan dolayı tercih ediyorum hatta ettim de. Öğretmen kampanyasındakine benzer konfigrasyondaki bütün notebooklara da tercih ederim.
Tabiiki herkes özgür. Eminim ki bu eğer insanlar bu forumu okuyolarsa biliyolardır ama ben yine de söyleyim. Bütün şirketler hedef kitlelerine hitap ederler. Vakko'nun hedef kitlesi bellidir ve Vakko ürünü pahalı satılmak ZORUNDADIR. Tabiiki Vakko kalitelidir ama Vakkoyla aynı kaliteye sahip başka bir marka malını ucuz satabilir. Bu ne o malı daha kalitesiz yapar ne de Vakko malını olduğundan daha kaliteli yapar. Vakko malı alanlar eğer Vakko bugün fiyatlarını %80 ucuzlatsa Vakko malı almayabilir. Bu verdiğim örnek son kullanıcıya hitap eden bütün sektörlerde geçerlidir.
windows xp 85$+kdv mi? beyler yapmayın etmeyin ne kadar meraklısınız elin microsoftuna para kazandırmaya hadi Türk malı olsa anlarım da bunu anlamam windows xp yoksa 3 milyon eksik hesaplayın
Psionic kesinlikle sana katılıyorum ama XP için fiyatı fazla vermişin. XP'siz 3 Milyon değil 2 yüzbin TL eksik hesaplamak lazım. Çünkü boş CD'nin fiyatı o kadar..
quote:
Orjinalden alıntı: ozgur77
Psionic kesinlikle sana katılıyorum ama XP için fiyatı fazla vermişin. XP'siz 3 Milyon değil 2 yüzbin TL eksik hesaplamak lazım. Çünkü boş CD'nin fiyatı o kadar..
pardon yanlışlık olmuş
Burası biraz markalı markasız LAPTOP karşılaştırmasına dönmüş. Birçok arkadaş değindi ama ben bir kez daha söyleyeyim. Laptopları desktop gibi düşünmemek lazım. Biraz daha hi-tech ürünler bunlar. İçini açıp müdahele etme, parça değiştirme şansınız çok yok. (Bunu yapanlarda vardır..)
Konuyu markalı markasıza taşımamak lazım. Sorun kaliteli markalar hangisi. IB. alıp kırılan bir ekrana bin küsür dolar verebilirsiniz. ASU. alıp aslında hiç değiştirilmeyen bir ana kart için 500 dolar verebilirsiniz. Artık marka saymıyım ayıp olur ama şunlarla da karşılabilirsiniz; 6 ayda soyulan klavye tuşları ve eskiyen plastik kasa canınızı sıkar, en küçük bir çarpmada kasa anında kırılır veya ek yerinden açılır, klavye üzerine dökülen azcık bir su anında içeri girer çünkü koruma yoktur klavyenin altında, bir sürü para verdiğiniz laptopunuzu açarsınız ve ekranda dead pixel'ler ararsınız teknik servisi 3 taneye kadar değişim yapmıyoruz der,sizinki bir tanedir ama ekranın ortasındadır ve gözünüz hep oraya takılır. Bunlar teknolojinin ötesinde günlük karşılaşacağınız problemler. Bence göz ardı etmeyin.
İşin üretim kısmına gelince; evet farklı markalar aynı yerde üretim yaptırıyor dogrudur. Ama bir tanesi birinci kalite ürünleri alır, diğeri biraz daha düşüğünü, diğeri daha da azını. Buradaki kalite nedir; belli bir hata oranına kadar düşer bir tanesi, diğerinin kabul edebileceği hata oranı daha fazla olabilir. Dolayısıyla aynı fabrikadan daha ucuza mal alabilir. Fiyat farkı sadece marka ve reklam maliyetinden oluşmaz, o fark aslında sürümden bile kapatılır bence.
Benim görüşüm kaliteli bir marka seçmek bence bunlar; HP, DELL, TOSHIBA. Diğerleri bir modelde öne çıkıyor sonra yoklar. Forumlara bakalım 6 ay öncede bir Fujitsu vardı herkes ondan bahsediyordu. Şimdi DATRON çıkmış herkes onu kıyaslıyor. Alırsınız aradan 6 ay geçer parça lazım olur. "O model kalktığı için parça bekliyoruz der, sizde beklersiniz. Sonra tüketici kanunlarına bakarsınız max kaç gün bekletebiliriler diye"
Bilgisayar sizin için meşgale ise sorun yok uğrasırsınız hatta bu uğraşılar zevk bile verir. Ama bilgisayarı asıl işinizde araç olarak kullanıyorsanız işinizi garantiye alın derim.