< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Okulda Zorbalık Görüyorsanız Ne Yapmalısınız?
Okulda zorbalık görmek, son derece zor ve üzücü olabilecek bir deneyimdir. Zorbalık, fiziksel, duygusal veya sosyal zarar vermeyi amaçlayan kasıtlı bir eylemdir. Okulda zorbalık görüyorsanız, aşağıdaki adımları atmanız önemlidir:
- Güvende kalın: Zorba ile yalnız kalmaktan kaçının. Güvende olduğunuz bir yetişkine, arkadaşınıza veya aile üyenize hemen ulaşın.
- Zorbalığı bildirin: Okul yönetiminizi, danışmanınızı veya güvendiğiniz bir öğretmeni bilgilendirin. Olayı ayrıntılı bir şekilde açıklayın ve mümkünse kanıt sunun.
- Yardım isteyin: Rehberlik danışmanı veya okul psikoloğu gibi güvenilir bir yetişkinden profesyonel yardım alın. Zorbalıkla başa çıkma ve duygusal sağlığınızı koruma konusunda size destek olabilirler.
- Kendinizi savunun: Zorbayla yüzleşmek yerine, güvenli sınırlar koyun ve onların davranışlarını reddedin. Yardım çağırmaktan veya zorbalığı rapor etmekten çekinmeyin.
- Başkalarıyla bağlantı kurun: Zorbalıkla yalnız değilsiniz. Benzer durumları yaşayan diğer öğrencilerle bağlantı kurun ve destek isteyin.
- Hukuki yollara başvurun: Zorbalık devam ederse veya şiddetliyse, hukuki yollara başvurmayı düşünün. Polis veya avukatla iletişime geçebilirsiniz.
Okulda zorbalık görmek, kabul edilemez ve yasa dışı bir davranıştır. Bu zor durumla karşı karşıya kalırsanız, yalnız olmadığınızı ve destek alabileceğinizi unutmayın. Sınırlarınızı koruyun, yardım isteyin ve durumu bildirin. Zorbalığın hayatınızı kontrol etmesine izin vermeyin ve hak ettiğiniz saygıyı talep edin.