Şimdi Ara

Okuyacağınız Kitabı Seçerken Kriterleriniz Nelerdir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Şahsen yıllardır tavsiye üzerine ve çok satanlardan seçerek okuyorum. Siz kitabı neye göre, nereden, nasıl seçiyorsunuz?

• Klasiklerde kitabın yazarına ve kitabın edebiyat dünyasındaki önemine, ününe bakarım. Çevremde klasikleri okuyan pek insan olmadığı için foruma falan bakarım tavsiye ve kitap yorumları için. Hakkında yorum okumak istediğim bir kitap varsa forumda veya internette aratırım. Bunlardan sonra kitabın işlediği tema ve konulara bakarım. Seçenekler arasından ilgimi en çok çekenleri okurum.
    Tabii sayfa sayısı da önemli. Mesela Karamazov kardeşleri okumak istiyorum ama yazla karşılaştırdığımda, okul zamanı kitaba çok vakit ayıramadığım için yaza erteledim kitabı. 1000 küsür sayfayı okumam okul zamanı kabaca en az 45-50 gün sürer ki bir kitap için çok fazla bir süre gibi geliyor bu bana.
    Felsefe kitapları veya kurgu olmayan kitaplar içinse yazarına göre karar veririm daha çok. Zaten öyle kitaplarda bir yazarı belirledikten sonra hangi kitabını okumak gerektiğine karar vermek çok zor olmuyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Açıkcası ben bu forumdan faydalanırım diye düşünüyordum ancak burası daha ziyade klasik kitapların sorulduğu,günde kaç saat okuyorsunuz,hangisinden başlamalıyım vs gibi sorular ile dolup taştığı için aradığımı bulabildiğim biryer olmaktan çıktı.Umutla bekliyorum ama.Onun dşında twitterda cidden çok kaliteli insanlar var kitap konusunda.Bu kadar kitap okudum diye kendi kendime düşünürken o arkadaşları inceleyip takip etmeye başlayınca aslında kitap okumadığıma kanaat getirdim.Ben sosyal medyayı sadece nitelikli bilgi almak amaçlı kullanıyorum ve takip ettiğim insanların tamamı hiçbiryerde olmayan muhteşem bilgiler veriyorlar.Sizede tavsiyem twitter üzerinden bu gibi arkadaşlara ulaşıp kendinize ekmek çıkartmanız olacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rothfuss

Açıkcası ben bu forumdan faydalanırım diye düşünüyordum ancak burası daha ziyade klasik kitapların sorulduğu,günde kaç saat okuyorsunuz,hangisinden başlamalıyım vs gibi sorular ile dolup taştığı için aradığımı bulabildiğim biryer olmaktan çıktı.Umutla bekliyorum ama.Onun dşında twitterda cidden çok kaliteli insanlar var kitap konusunda.Bu kadar kitap okudum diye kendi kendime düşünürken o arkadaşları inceleyip takip etmeye başlayınca aslında kitap okumadığıma kanaat getirdim.Ben sosyal medyayı sadece nitelikli bilgi almak amaçlı kullanıyorum ve takip ettiğim insanların tamamı hiçbiryerde olmayan muhteşem bilgiler veriyorlar.Sizede tavsiyem twitter üzerinden bu gibi arkadaşlara ulaşıp kendinize ekmek çıkartmanız olacaktır.

Bu arkadaşlardan birkaç link verebilir misiniz? Twitter bu konuda cidden çok faydalı.

• Önceden seri katillere merak salmıştım.
    Seri katil kitabi var mi diye merak ediyordum.

Temizlikci kitabini cok tavsiye ediyorlardi (İnternette) aldim, okudum, bitirdim.Çok sürükleyiciydi ve aklımdan hiç gitmez.

Şimdi de vampir inancinin tarihini, hangi ulkeden ciktigini vs. merak ediyorum arastirip bununla ilgili kitaplar alacagim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtoday -- 18 Mayıs 2017; 16:45:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlgi alanıma giren ne varsa, o anahtar kelimeyi arama kutucuğuna yazıyorum. Karşıma çıkan tüm kitapları inceleyip içlerinden bana en çok hitap edenini satın alıyorum.

Klasikler veya çok satanlar için liste var zaten. Bunlar hakkında özel bir araştırma yapmama gerek kalmıyor.
  • Sohbet etmeyi sevdiğim bi kitapçı abi var, her gittiğimde farklı bir kitabı anlatıyor. Onun anlattılarından hoşuma gidenleri alıp okuyorum.

• Klasiklerin çoğunu lisede bitirmiştim, hepsi var zaten kütüphanelerde. Klasikleri ve zengin yazarları kütüphaneden alıp okuyorum, tercihim bu yönde. Bunların dışında sıkı bir yeni çıkan takipçisiyimdir. Yeni yazarları kollamaya çalışırım. Yeni yazar dediysem, iyi olanlar. Mesela Cem Kalender Klan romanını çıkardığında bir koşu almıştım ya da Cem Yılmaz Budan kitap çıkardığında hemen alırım. Örnekleri fazlalaştırıp konuyu pekiştireyim diyeceğim de uzatıp sıkmış olmamak maksadıyla burada kesiyorum. Kitapları seçerken kriterim ise ilk beş sayfa ortadan bir iki sayfa ve kitabın sonunu okuduktan sonra bana verdiği hazla ilgili. İyi bir kitap az çok bu koşullarda anlaşılıyor.
  • %90 hocalarımın referansları.
    Tavisye ettiği kitaplar. Ve onlardan sonra okunması okunabilmesi muhtemel listesi oluyor.
    Ben hiç kitap okumaz biri iken.
    Edebiyat hocam
    1984 ile birlikte bir ateşledi beni.
    1 yıldır klasik okuyorum.
  • Edebi,felsefi,tarihi,siyasi kitap listem var ona göre her ay dört tane kitap alırım. Bu listeyi de çeşitli siteleri gezip not ederek oluşturdum. Listedeki kitaplar tabi ilk baştaki gibi kalmadı,kitapyurdu sağolsun oradaki kategorilerden bakıp yine bir sürü kitap ekledim. Edebi kısmı yine bölümlere ayırdım: yabancı klasikler ve Türk yazarlar diye. Türk yazarların zaten çeviri sorunu yok,yabancılarda da bulabildiğim sürece İş Bankası tercih ediyorum. Genel olarak İş Bankası,Can,Yky... Tabi listedeki bazı yazarların kitabı bunların dışındaki yayınevlerindense alıyorum başka seçenek olmadığından.

• İlgimi çekmesi, yorumların iyi olması, alanında klasikleşmiş olması veya klasik yazarlara ait olması..

Bu filtrelerden geçen 600 okunacak kitap listeledim

• Yabancı ve Bayan yazarların kitapları ve dili akıcı olmalı.
  • Benim de 7 kategoriden oluşan bir listem var. Bunları sıradan okuyorum.

1. İş Bankası Hasan Ali Yücel Serisi

2. İş Bankası Modern Klasikler Serisi

3. Bilim Kurgu (İthaki BK Serisinden ya da Hugo/Nebula ödüllü)

4. Türk yazarlara ait bir kitap

5. BK harici yabancı yazarlardan bir kitap

6. Tarih üzerine bir kitap

7. Son olarak bir seri (Yüzüklerin Efendisi, Yerdeniz gibi)

200 sayfadan az bir kitap varsa aynı kategoriden bir kitap daha ekliyorum. Bu şekilde aynı tür kitaplara takılmadan sıkılmadan okuyacağım bir liste yaptım. Bir ihtimal bu listeye birde YKY Kazım Taşkent Serisi ekleyebilirim.

• Öncelikle önerilen kitaplara bakarım, tabii bunları da bir süzgeçten geçiririm. Benim için kitap bana bir şeyler katmalı, yani bu bilgi olabilir, duygu ve düşünce olabilir. Bazı kitaplar gerçekten sadece kuru kuru okunuyor gibi geliyor örneğin aşk romanları vesaire tabii bu şahsi kanaatim. İlgimi çeken klasik eserleri okumaya çalışıyorum.

Tarihi, dini, felsefi kitapları daha çok ilgimi çekiyor. Bu konuda ise doğru kişilerden okumaya çalışıyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.