Şimdi Ara

Optik Çıkışta Ses Kartı Fark Eder mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, Logitech Z5500 ses sistemim var ve bilgisayar ve ses sistemi optik kablo ile bağlı. Anakartın onboard ses kartını kullanıyorum. Kaliteli bir ses kartı alsam ve optik çıkıştan ses sistemime bağlasam ses kalitesi fark eder mi? Oyunlarda ya da filmlerde fark olur mu? Bildiğim kadarıyla optik bağlantıda ses işlenmeden gidiyor, ses sistemi kendi içinde işliyor sesi. Konu hakkında tam bir bilgim yok. Belki çok saçma birşey soruyorum kusura bakmayın.

• kardes bende aldım bu sistemden 1 hafta önce seningibi bende o/b optikden kullanıyorum ve bu sorunun ceabını bende merk ediyorum ..yokmu bilen bir kişi..
  • Merhaba
    Z5500 optik kablo ile bağlandığı zaman dediğiniz gibi sesi,kendi decoderı ile işliyor.
    Yani ses kartı optik kablo ile sisteme bağlandığında,sisteme sinyalleri gönderme görevini üstleniyor.Sesi işleme gibi bir görevi yok.Bu yüzden harici optik çıkışlı bir ses kartı almanız,dijital bağlantıda size bir getiri sağlamayacaktır.
    Optik bağlantı genel olarak film izlemek için veya oyunlarda kullanılır.Film ve oyun performansı daha yüksektir.Müzik dinlemek içinse analog bağlantı kullanılır.Bu sayede elde edilen ses daha gerçekçi olur.
    Eğer sisteminizi genel olarak müzik dinlemek için kullanmıyorsanız,harici ses kartı alıp analog bağlantı yapmanız sizi ekstradan masrafa sokacaktır.
    Seçim size kalmış.
  • quote:

Orijinalden alıntı: R0ME

Optik bağlantı genel olarak film izlemek için veya oyunlarda kullanılır.Film ve oyun performansı daha yüksektir.Müzik dinlemek içinse analog bağlantı kullanılır.Bu sayede elde edilen ses daha gerçekçi olur.

Bazı bilgiler yanlış.

Ses software sistem tarafından üretiliyorsa/örnekleniyorsa ses kartı önemlidir.
    Oyunlar, dosya üzerinden üretilen müzik ve sesler (mp3 vb.), Bilgisayarı müzik aleti olarak kullanma.. vb. ses çipi kendisine gelen emre göre sesi örnekler, yada üretir. bu durumda analog bağlantı en iyisidir. ve ses kartı kalitesi etkindir.

Ses medyadan alınıyorsa:
    Yürütülen medyadan (cd,dvd) ses direkt olarak medyadaki ses izinden alınır ses kartı sesi üretmez. bu durumda ses kartı etkin değildir ve sesi medyadan cipset alır. Bu tip ses lerde onboard yada ses kartı fark etmez-harici decoderli ses sistemleri için-. Optik yada elektrik spdif bağlantı yapılmış ve passtrougt moda alınmış (ses kartı yada onboard codec) ses kartı ile film izleme halinde ses kartı kalitesi doğal olarak etkinn değildir.

daha iyi sonuç için iyi ses kartınız varsa z5500 ü iki türlü bağlayınız. Sadece medya üzerinden film izliyorsanız onboard codec yeterlidir. Ancak dosya üzerinden film izlerken durum dosya formatına bağlı olarak değişir.
    Filmlerde spdif bağlantıyı, (ses kartı passtrougth modda olmalıdır) Sadece medya üzerinden film izliyorsanız onboard codec yeterlidir. Ancak dosya üzerinden film izlerken durum dosya formatına bağlı olarak değişir.

Oyun, müzik, bilgisayar tarafından üretilen tüm seslerde analog bağlantıyı kullanınız. Bu durumda ses kartı kalitesi etkindir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi keleminabi -- 18 Ekim 2010; 16:14:14 >

• @keleminabi

Düzeltme için teşekkürler.

Çoğu zaman analog bağlantı yeğdir ancak THX sertifikalı çoğu oyunda dijital bağlantı oldukça önemli rol oynuyor.Z5500 decoderı THX işlemede oldukça başarılı.Bu yüzden software ses olsa dahi oyunlarda dijital bağlantı yapmak daha mantıklı değil midir?
    Aynı şekilde filmlerde de dijital bağlantıdaki ses kalitesi oldukça net anlaşılmakta.

Kaliteli bir ses kartı almak bütçeyi oldukça zorlayabilir.Giriş seviyesi bir 5.1 ses kartında da performans,dijital bağlantıdan sonra istenilen kullanım amacına yönelik tat verir mi tartışılır.

Edit;Harf hatası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R0ME -- 18 Ekim 2010; 17:35:30 >

• quote:

...THX sertifikalı çoğu oyunda dijital bağlantı oldukça önemli rol oynuyor.Z5500 decoderı THX işlemede oldukça başarılı.Bu yüzden software ses olsa dahi oyunlarda dijital bağlantı yapmak daha mantıklı değil midir?
    ....

Software ses üretiminde sesin aslı kart tarafından analog üretiliği için analog bağlantı kayıpsız iletim demektir.

Bu durumda digital bağlarsanız karttaki (yada onboard codecdeki) ADC devreye girer orijinal sesi sıkıştırarak verdiği digital çııştan değişmiş sesi alırsınız.
    Bu ses ses kartının becerisine göre PCM streo yada Dolby sıkışık çevresel yada DTS sıkışık çevresel olabilir.
    Ancak soonuçta sıkıştırıldığı için orijinalliğini kaybetmiş bir sıkışık digital sinyaliniz vardır.
    Bu sinyal pcm streo ise latency yoktur ancak son yıllarda yaygınlaşan DDL yada DTS connent ile sıkıştırmışsanız sesin sıkışma kayıpları yanında birde latency kaybınız vardır. Ancak iletim çevreseldir.

Kısaca z5500 ekranında dolby yada dts yazısı görmek hoştur ancak görüleceği üzere
    1- sıkıştırma kayıpları,
    2- çevresel yada latency kayıpları
    mevcuttur.

Söz konusu kayıplar medyadan yürütülen dolby yada dts ses izi içeren medya sürülürken -film izlerken- yoktur. (Ses kartı passtrougth modunda olmak kaydıyla)

• @keleminabi

Detaylı açıklama için çok teşekkürler hocam.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

@keleminabi

Detaylı açıklama için çok teşekkürler hocam.

Yazmama gerek yok sanırım:
    Tüm bilgilendirlme kısa ve kaliteli ara kablo ile yapılmış analog bağlantı içindir. (ne kadar kısa o kadar iyi. max 2 metreye kadar)
  • ya kusura bakmayın uzun uzun yazmıştım sonra silmeye bastım sayfa geri gitti tabi bütün yazdıklarımda gitti :( özet olarak yazıyorum..

arkadaşlar onboard ses kartımın optik çıkışından ses sisteminin optik girişine bağlasam.. dobly desteklemeyen oyunlarda 6 kanal ses alabilirmiyim ve windows seslerini alabilirmiyim.. yoksa stereo girişindende bağlamam lazımmı?
    teşekkürler..

ses sisteminin özellikleri:
    [simage][/simage]

Optik Çıkışta Ses Kartı Fark Eder mi?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.