Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: PHI

quote:

Orijinalden alıntı: melkor23

quote:

Orijinalden alıntı: PHI

quote:

Orijinalden alıntı: Dathka Graush

Minas Trith savaşında, Witch King nasıl Gandalf'ın asasını kırabiliyor

[DHT UBE=http://www.youtube.com/watch?v=f7egAVqmH4Q]

Aslında kıramaz, kıramaması lazım. Kaldı ki kitapta da böyle bir şey yok. Filme eklenme yapılmış ve en gereksiz eklemelerden biri budur sanırım.

Niye kıramaz ya da niye kıramaması lazım? Bununla ilgili kesin bir bilgi yok. Ya da Gandalf'ı çok büyütüyorsunuz?

Gandalf, Denethor ile konuşması esnasında hani belki bilerek yapıyor, belki değil, ama Witch King ile kapışmasının sonuçlarını oda bilmiyor. Ki kapının önünde karşı karşıya geldiklerinde, Witch King hiç tereddüt etmeden saldırı pozisyonuna geçiyor.

Kırabileceğine dair de bir bilgi yok. Sonuçta Gandalf da Sauron da birer Maia. Nazgul'lar ve Witch King ise Sauron'un hizmetkarları ve eskiden insandılar. Sauron'dan güç alıyorlar bir yerde. Yanılıyor muyum?

Kelime oyunu ile cevap veriyorsunuz. Ben zaten kırar ya da kıramaz demiyorum, öyle bir bilgi yok diyorum. Siz kıramaz, kıramaması lazım diyerek kesin bir yargıda bulunduğunuz için ben de 'niye?' diye sorma gereği hissettim. Sonuçta bu açıklanmış bir şey olmadığından kırabilir ve bunun aksini de kimse iddia edemez zannımca.

Gandalf'ın ise bir Maia olması demek, dünyaların altını üstünü getirir demek değil. Gandalf'ın en büyük gücü bilgelik ve hep bu doğrultuda yardımda bulunmuştur. Gandalf, Gwaihir onu bulmasa ne Orthanc'ın nede Ziragzigil'in tepesinden kurtulamazdı da... Yani Maia diyerek, onu göklelere çıkarmanın bir manası yok. Witch King ise, insandı elbette ama Numenor soyundan geliyordu ve Sauron bir Maia olmasına rağmen Numenor'lulardan çok çekinirdi. Yenemeyeceğini anladığında Numenor'lulara direk teslim olmuş biridir Sauron. Ki Numenor kralı Pharazon bırakın Maia'yı falan, Valar'a savaş açmış biridir. Yani özünde sıradan bir insan değildi Witch King.

• @Oromë hocam 'Gandalf'ın yenilmesi daha mantıklı olur' demişssinde; Gri Gandalfken Balrog u devirdi. Kendisi gibi bi maia olan Sauronun hizmetkarına yenilmesi normal olmazdı heralde diye düşünüyorum.
  • Witch-King Gandalf karşılaştırması aslında çok farklı bir durum.. Yabancı bir çok forumda da sayfalarca tartışmalar oluyor bu konuda ama bir sonuca bağlanamıyor..

Kralın Dönüşünde daha önce hiçbir düşmanın Minas Tirith'e ayak basmadığı söylenir. Pelennor Çayırları savaşında Witch-King filmindekinin aksine şehir düşene kadar atının üstündedir.. Kanatlı tayfının üzerine daha sonra binecektir..

Gandalf, Witch-King ile karşılaşmamayı yeğliyor kitapta çok açık bir şekilde.. Çünkü karşılaşsa neler olur bilemiyor, kestiremiyor.. Ama bunu korkma olarak asla algılamamak gerekiyor.. Sonuçta Gandalf yaşlı bir adam, Witch-King ise tabir-i caizse tam bir izbandut.. Eğer fiziksel bir kaşılaşma olursa Gandalf'ın kaybedeği çok açık.. Fakat şehir düşerken kapıdan ilk giren düşman filmde ki gibi Troller değil atının üstünde Witch-King oluyor.. O anda Gandalf ile göz göze geliyorlar ama kaderin cilvesi Rohirrim borularıda tam o anda çalıyor ve Witch-King kanatlı tayfına binmek için gerisin geri dönüyor..

İşbu durumda aralarında Tolkien bir kaşılaştırma yapmamış ki bizim yapmamızda ancak teoriden öteye gidemez.. Benim mantığıma göre fiziksel bir karşılaşmada Gandalf Witch-King tarafından un ufak edilirdi.. Ama Witch-King'in kılıcını kaldırıp alev aldırarak Ak Gandalf'ın asasını kırması REZİLLİK'ten başka bir şey değil..

Witch-King çok özel bir adam.. Doğduğunda saçları o kadar siyahmış ki Orta-Dünya tarihinde böyle bir şey daha önce görülmemiş.. Sauron'un sağ kolu olmak için elbette çok özel olmak gerekiyor.. Ama sonuçta bir İNSAN'sın ve karşındaki en ululardan bir MAIA.. Aralarında bir statü ve güç farkı elbette ki olmalıdır..

MAIA'ları aslında çok hafife almamak gerekiyor.. Son Öfke Savaşında, Morgoth kesin mağlub edilirken orduların başında Manwe'nin tarikatından MAIA Eönwe vardı.. Sonuçta Orta-Dünya'da da askeri bir hiyerarşi var.. Sauron'un güdümünde de olsa bir INSAN asla bir MAIA ile eşdeğer olamaz düşüncesindeyim..

Bunlar benim düşüncem tabii ki, Tolkien ne derse o doğrudur ama pek çok konuda olduğu gibi Witch-King Gandalf karşılaşmasıda tam bir muhallak..

Edit: İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quadhros -- 26 Aralık 2012; 14:17:36 >

• güzel konu olmuş.Yararli bilgilerle dolu
  • yalnız şu da var. witch kingin korkmadan saldırmasının nedeni

onun bir erkek tarafından öldürülemeyeceğini bilmesinden kaynaklanıyor olmasın. yoksa bu şekilde gandalfa kafa tutamazdı sanırım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gøalkeepe® -- 26 Aralık 2012; 13:48:37 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sensation +

@Oromë hocam 'Gandalf'ın yenilmesi daha mantıklı olur' demişssinde; Gri Gandalfken Balrog u devirdi. Kendisi gibi bi maia olan Sauronun hizmetkarına yenilmesi normal olmazdı heralde diye düşünüyorum.

Yanlış anlamışsınız.Kitaba göre kimin yeneceğini bilmem olanaksız.Dedim ki filmde eğer Gandalf yenilmiş olarak gösterilecekse uzun bir düellodan sonra olmalı.Tek harekette olmamalı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oromë

quote:

Orijinalden alıntı: Sensation +

@Oromë hocam 'Gandalf'ın yenilmesi daha mantıklı olur' demişssinde; Gri Gandalfken Balrog u devirdi. Kendisi gibi bi maia olan Sauronun hizmetkarına yenilmesi normal olmazdı heralde diye düşünüyorum.

Yanlış anlamışsınız.Kitaba göre kimin yeneceğini bilmem olanaksız.Dedim ki filmde eğer Gandalf yenilmiş olarak gösterilecekse uzun bir düellodan sonra olmalı.Tek harekette olmamalı.

Üzgünüm yanlış anlamışım hocam

• Karşısında Maia var deyip, Witch King'i nasıl insan olarak yorumluyorsunuz ben anlamadım? Maia, ruhani varlık demek; ve Witch King'de aynı Maia'lar gibi ruhani bir varlıktır. Ek olarak yüzük tayflarının fiziki bir gücüde yoktur. Onlar korku ile yücelen varlıklardır.

Ayrıca birde şöyle bir yanlış değerlendirme yapılıyor yanlış anlamadıysam. Gri Gandalf, Ak olunca power up aldı sanılıyor herhalde? Ak ve Gri Gandalf aynı Gandalf'tır; aralarında bir güç, yücelik, bilgelik vs. gibi bir fark yok. Üzerindeki ak giysiler, olurda gerekirse parlayarak düşmanın gözünü alsın diye verilmiştir.
  • quote:

Karşısında Maia var deyip, Witch King'i nasıl insan olarak yorumluyorsunuz ben anlamadım? Maia, ruhani varlık demek; ve Witch King'de aynı Maia'lar gibi ruhani bir varlıktır. Ek olarak yüzük tayflarının fiziki bir gücüde yoktur. Onlar korku ile yücelen varlıklardır.

Ayrıca birde şöyle bir yanlış değerlendirme yapılıyor yanlış anlamadıysam. Gri Gandalf, Ak olunca power up aldı sanılıyor herhalde? Ak ve Gri Gandalf aynı Gandalf'tır; aralarında bir güç, yücelik, bilgelik vs. gibi bir fark yok. Üzerindeki ak giysiler, olurda gerekirse parlayarak düşmanın gözünü alsın diye verilmiştir.

Hocam ama sonuçta Gandalf'ın kökeni Valinor'a dayanıyor, kutsal bir varlık. Ama Witch King her ne kadar ruhani de olsa sonuçta bir insan. Orta Dünya'ya geldiğinde Gandalf'ın gücü azalmış olabilir ama her halukarda Gandalf'ın Witch King'den kat ve kat daha üstün bir varlık olduğunu düşünüyorum ben.

• quote:

quote:

Karşısında Maia var deyip, Witch King'i nasıl insan olarak yorumluyorsunuz ben anlamadım? Maia, ruhani varlık demek; ve Witch King'de aynı Maia'lar gibi ruhani bir varlıktır. Ek olarak yüzük tayflarının fiziki bir gücüde yoktur. Onlar korku ile yücelen varlıklardır.

Hocam ama sonuçta Gandalf'ın kökeni Valinor'a dayanıyor, kutsal bir varlık. Ama Witch King her ne kadar ruhani de olsa sonuçta bir insan. Orta Dünya'ya geldiğinde Gandalf'ın gücü azalmış olabilir ama her halukarda Gandalf'ın Witch King'den kat ve kat daha üstün bir varlık olduğunu düşünüyorum ben.

Olaya Maia insandan üstündür diye bakmayın.Bu mantığa göre Balroglarla hiçbir elf yada insanın başa çıkamaması gerekirdi.Ama öyle olmadı.Balrogların lordu Echtelion tarafında öldürüldü.Yine Gil-Galad ve Elendil yüzüklü Sauron ile birebir uzun süre dövüşmüşlerdi ve Sauron'un bütün gücünü tüketmişlerdi.Yine Fingolfin, Valar'ın en kudretlisiyle uzun süre başa çıktı ve yaralamayı başardı.Demek istediğim Maia var Maia var.İnsan var insan var.Elf var elf var.Hepsinin gücü bir değil.Witch King ile Gandalf arasındaki mücadelede kesin şu kazanır diyemeyiz.

• quote:

quote:

quote:

Olaya Maia insandan üstündür diye bakmayın.Bu mantığa göre Balroglarla hiçbir elf yada insanın başa çıkamaması gerekirdi.Ama öyle olmadı.Balrogların lordu Echtelion tarafında öldürüldü.Yine Gil-Galad ve Elendil yüzüklü Sauron ile birebir uzun süre dövüşmüşlerdi ve Sauron'un bütün gücünü tüketmişlerdi.Yine Fingolfin, Valar'ın en kudretlisiyle uzun süre başa çıktı ve yaralamayı başardı.Demek istediğim Maia var Maia var.İnsan var insan var.Elf var elf var.Hepsinin gücü bir değil.Witch King ile Gandalf arasındaki mücadelede kesin şu kazanır diyemeyiz.

Olorin her zaman birinci sırada benim gözümde Bu arada 5 Büyücünün üçü ortada, diğer ikisinin kaybolduğunu biliyorum fakat daha açık bilgiler veriliyor mu diğerleri hakkında

• orta dünya nedir arkadaş ya.. gerçek dünya ya dönün bi..
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Olorin her zaman birinci sırada benim gözümde Bu arada 5 Büyücünün üçü ortada, diğer ikisinin kaybolduğunu biliyorum fakat daha açık bilgiler veriliyor mu diğerleri hakkında

Bencede Gandalf bir adım önde gözüküyor.Fakat yinede kesin birşey söylenemez.Diğer iki istar için doğuya gidip orda kayboldular ve görevlerinde başarısız oldular deniyor.

quote:

Orjinalden alıntı: melkor23

Bu kanıya nerden vardınız? Tam olarak kesin birşey söylenemesede Gandalf gri iken Saruman tarafından esir alınmıştı.Ak olduktan sonra ise Saruman'ı kolayca etkisiz hale getirdi.Burdan hareketle en azından Saruman kadar gücünün arttığını düşünüyorum.Zaten kendiside ak olarak geri geldiğinde "Ben Saruman'ım.Onun olması gerektiği gibi" diyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: kokov

orta dünya nedir arkadaş ya.. gerçek dünya ya dönün bi..

yav arkadaş gelip şurda yorumum olsun diye bir şey yazmayın herkesin bir hobisi bir uğraşı var yeter ya sizne isteyen istediğiyle uğraşır ister orta dünya ister gerçek dünya sanki buraya yorum yazanlar tek orta dünyayı düşünür gibi laf olsun diye yorum atmayın
  • quote:

Orijinalden alıntı: kokov

orta dünya nedir arkadaş ya.. gerçek dünya ya dönün bi..

Sanane ?

• Eline sağlık çok güzel olmuş bu, birçok soruya bilinmeyene cevap buldum.çok teşekkürler tekrarr
  • quote:

Bu kanıya nerden vardınız? Tam olarak kesin birşey söylenemesede Gandalf gri iken Saruman tarafından esir alınmıştı.Ak olduktan sonra ise Saruman'ı kolayca etkisiz hale getirdi.Burdan hareketle en azından Saruman kadar gücünün arttığını düşünüyorum.Zaten kendiside ak olarak geri geldiğinde "Ben Saruman'ım.Onun olması gerektiği gibi" diyor.

Şöyle vardım.

İstarilerin gücü belirtilmemiştir. Ancak içlerinde kıdem sırası olarak ilk sırada Saruman, son sırada da Gandalf'ın geldiği söylenmiştir. Ama bu kıdemin güç baz alınarak yapıldığını sanmıyorum. Bunun sebebini iki şekilde açıklayabilirim. Birincisi, Saruman'ın Valar'ın gözünde en büyük prestije sahip olması; ikincisi ise, Cirdan'ın ruh gücü ve zeka açısından Gandalf'ı hepsinden üstün görmesi. Dolayısıyla İstariler arasında güç farkını bilmek mümkün değil.

Bunların yanı sıra, Gandalf'ın ak olarak dönmesi, 'görevini yerine getirebilmesi için kısa bir süreliğine tekrar geri gönderilmiştir' şeklinde açılanıyor. Yine herhangi bir güç belirtisi yok. Ak giysi ise, 'olurda gerekirse göz kamaştırsın' diye verildiği yine açıklanmış, pekte güçle alakası olmayan bir başka detay.

Esir düştüğü yerde ise, ki sanırım yanlış anlamadıysam Orthanc'dan bahsediyorsunuz. Orada "beni tepeye bıraktılar" demiştir, çoğul bir ek kullanıldığı için baş edemeyeceği kadar Ork'un da işin içine girmiş olması muhtemel.

"Ben Saruman'ım" demeside, ki hatta buna ek olarak bir de Miğfer dibinden sonra gittikleri Orthanc'da, Saruman'la konuşurkende benzer bir şey söylemişti. Orada kast ettiği şey, Gandalf'ın aslında Saruman'ın yapması gerekeni yapmadığından, yapması için onun yerine kendisinin seçildiğidir. Bunu da şuradan çıkartıyorum, Saruman'ın artık rengi kalmamıştır ve Gandalf tarafından tarikattan atılır. Sauron bu toprakları fethetsede, etmesede Saruman'ı kendi kaderine bırakır.

O yüzden Gandalf'ın güç konusunda, gri halinden daha güçlü olduğunu net bir şekilde vurgulayan bir yer yok; ama aksine aynı Gandalf olarak geldiğini belirtmesede, o yönde düşündürten bir çok detay mevcut.

• quote:

quote:

Şöyle vardım.

İstarilerin gücü belirtilmemiştir. Ancak içlerinde kıdem sırası olarak ilk sırada Saruman, son sırada da Gandalf'ın geldiği söylenmiştir. Ama bu kıdemin güç baz alınarak yapıldığını sanmıyorum. Bunun sebebini iki şekilde açıklayabilirim. Birincisi, Saruman'ın Valar'ın gözünde en büyük prestije sahip olması; ikincisi ise, Cirdan'ın ruh gücü ve zeka açısından Gandalf'ı hepsinden üstün görmesi. Dolayısıyla İstariler arasında güç farkını bilmek mümkün değil.

Bunların yanı sıra, Gandalf'ın ak olarak dönmesi, 'görevini yerine getirebilmesi için kısa bir süreliğine tekrar geri gönderilmiştir' şeklinde açılanıyor. Yine herhangi bir güç belirtisi yok. Ak giysi ise, 'olurda gerekirse göz kamaştırsın' diye verildiği yine açıklanmış, pekte güçle alakası olmayan bir başka detay.

Esir düştüğü yerde ise, ki sanırım yanlış anlamadıysam Orthanc'dan bahsediyorsunuz. Orada "beni tepeye bıraktılar" demiştir, çoğul bir ek kullanıldığı için baş edemeyeceği kadar Ork'un da işin içine girmiş olması muhtemel.

"Ben Saruman'ım" demeside, ki hatta buna ek olarak bir de Miğfer dibinden sonra gittikleri Orthanc'da, Saruman'la konuşurkende benzer bir şey söylemişti. Orada kast ettiği şey, Gandalf'ın aslında Saruman'ın yapması gerekeni yapmadığından, yapması için onun yerine kendisinin seçildiğidir. Bunu da şuradan çıkartıyorum, Saruman'ın artık rengi kalmamıştır ve Gandalf tarafından tarikattan atılır. Sauron bu toprakları fethetsede, etmesede Saruman'ı kendi kaderine bırakır.

O yüzden Gandalf'ın güç konusunda, gri halinden daha güçlü olduğunu net bir şekilde vurgulayan bir yer yok; ama aksine aynı Gandalf olarak geldiğini belirtmesede, o yönde düşündürten bir çok detay mevcut.

Bilemiyorum, haklı olabilirsiniz.Dediğiniz gibi net birşey söylenmiyor bu konuda.

• kuzey krallığı ve numenor soyundan bahsediliyor.Bu kuzey krallığı nasıl yıkıldı numenor soyu nasıl azaldı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: redwhiteee

kuzey krallığı ve numenor soyundan bahsediliyor.Bu kuzey krallığı nasıl yıkıldı numenor soyu nasıl azaldı?

Kuzey krallığı denilen yer Arnor ve Gondor. Elendil'in kurduğu, iki oğlu ile devam eden, bir nevi Numenor'un da dolaylı yoldan devamı olan krallık soyu. Arnor kralın ülkesi idi. Ama soyun devamın da yaşanan taht kavgaları yüzünden Arnor üçe bölündü, sonraları ise Cadı kral, üç bölgenin başkenti sayılan Fornost'a saldırdı, orayı ele geçirdi. Tabii daha sonraları geri alındı, Arogorn, tekrardan Arnor ile Gondor'u birleştirdi falan, uzun mu uzun...

Numenor insanlarının yaşadığı vakitler, insanların en iyi dönemiydi. Öyle güçlü idi ki, Sauron korkup teslim olmuş bu insanlara vakti zamanında. Ama Sauron boş durmayıp, kralı kandırarak kibrini hat safhaya çıkarmıştır. Ve Numenor'un son kralı Pharozon Valar'a savaş açar. Bunun üzerine de Eru, Numenor'u ortadan kaldırır. Bir tek Elendil'in soyu oradan çıkar ve Arnor ile Gondor'u kurarlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melkor23 -- 26 Aralık 2012; 20:35:42 >

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.