Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.156
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Bu gif çok güzel anlatıyor Arnor'u.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oromë

Hocam bahsettiğin hiç bir kitabı okumuş değilim fakat konuyu görüp biraz araştırınca aklıma bir soru takıldı. Şuana kadar çıkmış LOTR serisi ve yine 3 film olacak hobbit serisinden sonra bile hala açığa çıkarılmayı bekleyen bir çok konu var. Sencede hobbit serisinden sonrada yeni bir serinin gelme ihtimali var mı şahsen ben çıkacağını düşünüyorum yada umuyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Arbelao

quote:

Hocam bahsettiğin hiç bir kitabı okumuş değilim fakat konuyu görüp biraz araştırınca aklıma bir soru takıldı. Şuana kadar çıkmış LOTR serisi ve yine 3 film olacak hobbit serisinden sonra bile hala açığa çıkarılmayı bekleyen bir çok konu var. Sencede hobbit serisinden sonrada yeni bir serinin gelme ihtimali var mı şahsen ben çıkacağını düşünüyorum yada umuyorum.

Orta Dünya'da çok fazla konu var.Fakat bu konular Lotr ve Hobbit'deki gibi ilerlemiyor.Üçüncü kişi bakış açısıyla sadece önemli olaylar anlatılıyor.Doğru düzgün diyalog bile yok.Bir tarih kitabı gibi anlatılıyor.Film yapılması çok çok zor.Yapılsa bile filmin yüzde 80'i yönetmen yorumu olur.Lotr ve Hobbit'de dahi bir sürü değiştirilmiş şey var.

• oroma bu bilgilerin hepsini içeren kitaplar neler

sıralama olarak verirmisin, boş bir zamanımda alayım hepsini
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gøalkeepe®

oroma bu bilgilerin hepsini içeren kitaplar neler

sıralama olarak verirmisin, boş bir zamanımda alayım hepsini

İlk mesaja bakarsanız kitaplarla ilgili herşeyi görebilirsiniz.

• quote:

Kronolojik olarak sıra şu şekildedir;
    Silmarillion
    Hurin'in Çocukları(Bu kitap Silmarillion içindeki Túrin Turambar bölümünün uzun versiyonudur.)
    Hobbit
    Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi
    Bitmemiş Öyküler(Bu kitap en son olarak okunmalıdır.Çünkü diğer kitaplarda geçen olayları daha detaylı olarak anlatır.Tamamen yeni hikayelerde vardır.)

Silmarillion dili ağır bir kitaptır ve icinde herkesin ilgisini çekmeyen bilgiler vardır.Bu yüzden iki tercih yapabilirsiniz.

Bende bu kitapları toptan alarak okumaya başlamak istiyorum ama bazı sitelerde " Güç Yüzüğünüe Dair " isimli kitabında okunması gerektiğini söylüyorlar.Fakat artık bu kitap
    basılmıyor.Yinede okumam gerekir mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi excelebi12 -- 27 Aralık 2012; 0:26:32 >

• Güç Yüzüklerine Dair, İthaki'nin çıkardığı Silmarillion'un içinde var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: melkor23

Güç Yüzüklerine Dair, İthaki'nin çıkardığı Silmarillion'un içinde var.

Teşekkürler bende kitabı bulamayacağım için üzülüyordum :)
  • Hep bu Altıkırkbeş yüzünden.Ne diye Güç Yüzüklerine Dair bölümünü ayrı yaptılarsa?İthaki Silmarillion'un içinde olmasına rağmen hala soruluyor.Halbuki ne kadar saçma birşey.Sonuçta oda Silmarillion'un parçası.Kimse Gondolin'in Düşüşü Silmarillion'a dahil mi diye soruyor mu?

• Valar Efendileri: Manwë | Ulmo | Aulë | Oromë | Mandos | Irmo | Tulkas
    Valar Kraliçeleri (Valier): Varda | Yavanna | Nienna | Estë | Vairë | Vána | Nessa
    Düşman: Morgoth(melkor)
    Maiar: Eönwë | Ilmarë | Ossë | Uinen | Salmar | Sauron | Melian | Arien | Tilion | Gothmog
    Curumo | Olórin | Aiwendil | Alatar ve Pallando | Durin'in Felaketi

bu doğru değilmi yani bunlar yada eksik varmı ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: irfanitolito

Valar Efendileri: Manwë | Ulmo | Aulë | Oromë | Mandos | Irmo | Tulkas
    Valar Kraliçeleri (Valier): Varda | Yavanna | Nienna | Estë | Vairë | Vána | Nessa
    Düşman: Morgoth(melkor)
    Maiar: Eönwë | Ilmarë | Ossë | Uinen | Salmar | Sauron | Melian | Arien | Tilion | Gothmog
    Curumo | Olórin | Aiwendil | Alatar ve Pallando | Durin'in Felaketi

bu doğru değilmi yani bunlar yada eksik varmı ?

Yanlış yok.Ama bunlar en bilinenleri.Bunlar dışında daha bir sürü Maiar ve Valar var.

• orome yüzüklerin efendisinde gandalfın bindiğiği çok güzel bir at vardı atların efendisiydi onun adı nedir ve onu bana biraz açıklarmsın ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi irfanitolito -- 27 Aralık 2012; 11:53:56 >
  • quote:

orome yüzüklerin efendisinde gandalfın bindiğiği çok güzel bir at vardı atların efendisiydi onun adı nedir ve onu bana biraz açıklarmsın ?

Orta Dünya'nın kuzeyinde Mearas denen bir soydan gelen vahşi atlar bulunurdu.Bu atların ömürleri insanlar kadar, hızları ve zekaları ise diğer atlara göre çok üstündü.Bu atların ilki olan Felaróf ilk Rohan kralı Eorl tarafından ehlileştirilmişti.Bu atların soyundan gelen Shadowfax'de yine Rohan ahırlarında bulunuyordu.Gandalf Rohan'a geldikten sonra dönmek için bir at istedi.Rohan kralıda onu başından savmak için istediğin atı al ve git dedi.Gandalf'da Shadowfax'i seçti ve atta ona hiç zorluk çıkarmadan kendisine binmesine izin verdi.Rohan kralı bu duruma bayağı sinir olmuştu.Tabiki daha sonradan Saruman'ın etkisinden çıkan kral bu atı Gandalf'a hediye etti.

• Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu]

peki bu kanatlı hayvanlar nelerdir bir ejderha türümüdür ejderhalar ve bu hayvanlar hakkında biraz bahsedermisin şimdiden teşekkürler
  • quote:

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu]

peki bu kanatlı hayvanlar nelerdir bir ejderha türümüdür ejderhalar ve bu hayvanlar hakkında biraz bahsedermisin şimdiden teşekkürler

Ejderhalarla hiç alakaları yok.Çok çok daha zayıflar.Legolas doğru düzgün göremeden rastgele bir atış yapıyor.Bu yaratık çığlık atıp kaçıyor.Adlarıda yok.Fellbeast deniyor ama kitapta kesin bir adı yok.Nazguller atlarını kaybedince bunlara biniyorlar.Büyük ihtimalle Sauron tarafında verilmiş uçan binek hayvanlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 27 Aralık 2012; 23:13:19 >

• quote:

quote:

Ejderhalarla hiç alakaları yok.Çok çok daha zayıflar.Legolas doğru düzgün göremeden rastgele bir atış yapıyor.Bu yaratık çığlık atıp kaçıyor.Adlarıda yok.Fell beast deniyor ama kitapta kesin bir adı yok.Nazguller atlarını kaybedince bunlara biniyorlar.Büyük ihtimalle Sauron tarafında verilmiş uçan binek hayvanlar.

teşekkürler hocam peki orta dünya ejderhaları hakkında bilgi verirmisin malum filmdede gördük daha doğrusu 2. sinde daha net göreceğiz biraz bilgimiz olsun

• Ejderha'lar aslında çok önemli ama bir o kadar arka planda bırakılmıştır orta dünyada. Melkor tarafından yaratılarak, çeşitli türlere ayrılmışlar. Kanatlı olanları var, sürünenler var. Mesela ilk ejderha ve hepsinin babası denilen sürüngen Glaurung dışında öyle ön plana çıkanda yoktur. Hurin Çocukları hikayesi, Glaurung'un başrollüğünde geçer. O günlerin John Ross'u nam-ı diğer JR'ı denilebilir Glaurung için... Bunun dışında birde Ancalagon bilinse de, Elrond'un babası Earendil tarafından Thorondor'un yardımı ile öldürülmüştür Gazap savaşında. Zaten Gazap savaşı tam sayıları hatırlamıyorum ama milyonlarca canlının olduğu bir savaştı ve Ejderha'larda büyük oranda bu savaşta yok oldular. Benim hatırladığım bir tek Smaug var, ki o da ejderhaların açgözlülüğü yüzünden, altın için Erebor'u basıyordu.

Ek olarak İthaki'nin Silmarillion'un da ön ve arka yüzdeki ejderha resimleri, Glaurung'un ta kendisidir. Hele ön yüzdeki sahne aman aman...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melkor23 -- 27 Aralık 2012; 15:41:48 >

• quote:

quote:

quote:

Ejderhalarla hiç alakaları yok.Çok çok daha zayıflar.Legolas doğru düzgün göremeden rastgele bir atış yapıyor.Bu yaratık çığlık atıp kaçıyor.Adlarıda yok.Fell beast deniyor ama kitapta kesin bir adı yok.Nazguller atlarını kaybedince bunlara biniyorlar.Büyük ihtimalle Sauron tarafında verilmiş uçan binek hayvanlar.

teşekkürler hocam peki orta dünya ejderhaları hakkında bilgi verirmisin malum filmdede gördük daha doğrusu 2. sinde daha net göreceğiz biraz bilgimiz olsun

Bu makalede Ejderhalar ve merak ettiğiniz diğer konular hakkında bilgi bulabilirsiniz.

www.thewhitetree.org
    Orta Dünya - Bilgi
    http://www.thewhitetree.org/forum/kb.php?a=500

Resmi Kütüphane dışında Minas Tirith Kütüphanesi ve Sıçrayan Midilli Hanı gibi bölümlerde Orta Dünya açlığınızı dindirebilirsiniz.

• Orta Dünya'yı biraz araştırdım ve aşağıdaki spoiler içerisindeki listeyi oluşturdum. Öncelikle "Star Wars 1-2-3'ü izledikten sonra 4-5-6'yı izlersin, daha iyi anlarsın" diyen zihniyete karşı biriyim. Eğer yönetmen filminde her şeyin öncesini anlatmayı kendine öncelikli bir amaç edinse, ilk önce onu anlatırdı zaten diye düşünüyorum. Ayrıca niye yönetmenin ve seriyi güncel olarak takip etmiş kitlenin hissettikleri duyguları es geçme riskini göze alayım ki. Filmin birçok sürprizini önceden bilmek gibi keyif kaçırıcı şeyler de işin cabası tabii. Neyse, film diyorum ama kitaplar, diziler, oyunlar da buna dahil. O yüzden Orta Dünya'yı yayınlanma sırasına göre okumak istiyorum. Hani, hemen okuyacağımdan değil de, şimdiden daha düzgün bir liste kenarda oluşsun istedim. Tolkien 73'te ölmüş, o zamana kadar çıkan Hobbit ve LOTR serisinin okunuş sırasından bir kuşkum yok ama o öldükten sonra yayınlanan kitapların onun istediği sırada yayınlanıp yayınlanmadığı konusunda şüphelerim var, bir bilgim de yok. Bu konuda bir şey biliyor musunuz? Bunun dışında Orta Dünya'yı yalayıp yutmuş arkadaşlar aşağıdaki Orta Dünya kitaplarının yayınlanış zamanına göre okumayı tavsiye eder mi, merak ediyorum?

1937 The Hobbit
    1954 The Fellowship of the Ring (The Lord of the Rings #1)
    1954 The Two Towers (The Lord of the Rings #2)
    1955 The Return of the King (The Lord of the Rings #3)
    1977 The Silmarillion
    1980 Unfinished Tales of Númenor and Middle-Earth
    1983 The Book of Lost Tales 1 (The History of Middle-Earth #1)
    1984 The Book of Lost Tales 2 (The History of Middle-Earth #2)
    1985 The Lays of Beleriand (The History of Middle-Earth #3)
    1986 The Shaping of Middle-Earth (The History of Middle-Earth #4)
    1987 The Lost Road and Other Writings (The History of Middle-Earth #5)
    1988 The Return of the Shadow (The History of Middle-Earth #6) (The History of The Lord of the Rings #1)
    1989 The Treason of Isengard (The History of Middle-Earth #7) (The History of The Lord of the Rings #2)
    1990 The War of the Ring (The History of Middle-Earth #8) (The History of The Lord of the Rings #3)
    1992 Sauron Defeated (The History of Middle-Earth #9) (The History of The Lord of the Rings #4)
    1993 Morgoth's Ring (The History of Middle-Earth #10) (The Later Silmarillion #1)
    1994 The War of the Jewels (The History of Middle-Earth #11) (The Later Silmarillion #2)
    1996 The Peoples of Middle-Earth
    2007 The Children of Húrin
    2007 Mr. Baggins (The History of The Hobbit #1)
    2007 Return to Bag-End (The History of The Hobbit #2)

Not: Birkaç ufak kitabı (Tom Bombadil, Bilbo's Last Song vs.) kasti çıkardım. Ana hatlarıyla Orta Dünya olsun istedim sadece, bilginize...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pc-kolog -- 27 Aralık 2012; 21:30:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: pc-kolog

Orta Dünya'yı biraz araştırdım ve aşağıdaki spoiler içerisindeki listeyi oluşturdum. Öncelikle "Star Wars 1-2-3'ü izledikten sonra 4-5-6'yı izlersin, daha iyi anlarsın" diyen zihniyete karşı biriyim. Eğer yönetmen filminde her şeyin öncesini anlatmayı kendine öncelikli bir amaç edinse, ilk önce onu anlatırdı zaten diye düşünüyorum. Ayrıca niye yönetmenin ve seriyi güncel olarak takip etmiş kitlenin hissettikleri duyguları es geçme riskini göze alayım ki. Filmin birçok sürprizini önceden bilmek gibi keyif kaçırıcı şeyler de işin cabası tabii. Neyse, film diyorum ama kitaplar, diziler, oyunlar da buna dahil. O yüzden Orta Dünya'yı yayınlanma sırasına göre okumak istiyorum. Hani, hemen okuyacağımdan değil de, şimdiden daha düzgün bir liste kenarda oluşsun istedim. Tolkien 73'te ölmüş, o zamana kadar çıkan Hobbit ve LOTR serisinin okunuş sırasından bir kuşkum yok ama o öldükten sonra yayınlanan kitapların onun istediği sırada yayınlanıp yayınlanmadığı konusunda şüphelerim var, bir bilgim de yok. Bu konuda bir şey biliyor musunuz? Bunun dışında Orta Dünya'yı yalayıp yutmuş arkadaşlar aşağıdaki Orta Dünya kitaplarının yayınlanış zamanına göre okumayı tavsiye eder mi, merak ediyorum?

1937 The Hobbit
    1954 The Fellowship of the Ring (The Lord of the Rings #1)
    1954 The Two Towers (The Lord of the Rings #2)
    1955 The Return of the King (The Lord of the Rings #3)
    1977 The Silmarillion
    1980 Unfinished Tales of Númenor and Middle-Earth
    1983 The Book of Lost Tales 1 (The History of Middle-Earth #1)
    1984 The Book of Lost Tales 2 (The History of Middle-Earth #2)
    1985 The Lays of Beleriand (The History of Middle-Earth #3)
    1986 The Shaping of Middle-Earth (The History of Middle-Earth #4)
    1987 The Lost Road and Other Writings (The History of Middle-Earth #5)
    1988 The Return of the Shadow (The History of Middle-Earth #6) (The History of The Lord of the Rings #1)
    1989 The Treason of Isengard (The History of Middle-Earth #7) (The History of The Lord of the Rings #2)
    1990 The War of the Ring (The History of Middle-Earth #8) (The History of The Lord of the Rings #3)
    1992 Sauron Defeated (The History of Middle-Earth #9) (The History of The Lord of the Rings #4)
    1993 Morgoth's Ring (The History of Middle-Earth #10) (The Later Silmarillion #1)
    1994 The War of the Jewels (The History of Middle-Earth #11) (The Later Silmarillion #2)
    1996 The Peoples of Middle-Earth
    2007 The Children of Húrin
    2007 Mr. Baggins (The History of The Hobbit #1)
    2007 Return to Bag-End (The History of The Hobbit #2)

Not: Birkaç ufak kitabı (Tom Bombadil, Bilbo's Last Song vs.) kasti çıkardım. Ana hatlarıyla Orta Dünya olsun istedim sadece, bilginize...

İlk mesajdada belirttiğim gibi kronolojik sıra yazdığım gibidir.Tolkien ilk başta Hobbit'i yazdı.Sonra Yüzüklerin Efendisi ile devam etti.Bu kitaplar macera romanı gibi ilerleyip kısa bir zamanı kapsamaktaydı.Diğer kitaplar ise Tolkien öldükten sonra oğlu tarafından yayınlandı.Tolkien herşeyiyle bir dünya oluşturdu.Neredeyse tüm hayatı boyunca yazmasına rağmen yinede tam olarak bitiremedi.Oğlu ise o öldükten sonra kendisi -kesinlikle yeni bir şeyler katmadan- yazdığı hikayeleri yayınladı.Silmarillion yaratılıştan başlayarak Hobbit'e kadarki olanları,macera havasında olmadan üçüncü kişi bakış açısıyla anlatır aynı bir tarih kitabı gibi.Bitmemiş Öyküler ise Simarillion'dan daha farklıdır.Silmarillion'da olaylar kronolojik olarak gider ve biter.Bitmemiş Öyküler'de ise üç çağdan farklı farklı hikayeler vardır.Sık sık C.Tolkien'in notları araya girer.Bazı öykülerde birden fazla son vardır Tolkien ne yapacağına karar veremediği için.Bu yüzden bu kitap en son okunmalıdır.Orta Dünya'ya tam hakim olmadan okunursa pek bir şey anlaşılmaz.Hurin'in Çocukları ise Silmarillion'da geçen Turin Turambar hikayesinin uzun versiyonudur.Aslında bu hikaye Bitmemiş Öyküler'dede vardır.Fakat Tolkien özellikle bu hikayeye önem verdiği için,oğlu bazı şeyleri düzenleyerek tek bu hikayeyi anlatan bir kitap yayınlamak istemiş.Diğer kitapların hepsi Orta Dünya Serisi'dir.İlk iki kitap Türkçe'ye çevrildi.Fakat çeviri çok kötü.Tekrar çevrilmesini bekliyoruz.Bu seride Silmarillion'un ilk hali ve birçok taslak metin bulunmakta.Sonuç olarak;yayın sırası kronolojiyi belirtmiyor ve bu bilinçli yapılmış birşey değil.İlk mesajda yazdığım yorumuda okuyun ve kararınızı ona göre verin.

Artı olarak,Silmarillion ile Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi arasında Star Wars'daki gibi bir bağlantı yoktur.Arada çok küçük göndermeler olsada,birbirine bağlantılı değillerdir.Sadece Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'ndeki karakterlerin soylarının nereden geldiğini anlarsınız o kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 27 Aralık 2012; 22:12:30 >

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.