Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.111
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Oromë

quote:

Orijinalden alıntı: pc-kolog

Orta Dünya'yı biraz araştırdım ve aşağıdaki spoiler içerisindeki listeyi oluşturdum. Öncelikle "Star Wars 1-2-3'ü izledikten sonra 4-5-6'yı izlersin, daha iyi anlarsın" diyen zihniyete karşı biriyim. Eğer yönetmen filminde her şeyin öncesini anlatmayı kendine öncelikli bir amaç edinse, ilk önce onu anlatırdı zaten diye düşünüyorum. Ayrıca niye yönetmenin ve seriyi güncel olarak takip etmiş kitlenin hissettikleri duyguları es geçme riskini göze alayım ki. Filmin birçok sürprizini önceden bilmek gibi keyif kaçırıcı şeyler de işin cabası tabii. Neyse, film diyorum ama kitaplar, diziler, oyunlar da buna dahil. O yüzden Orta Dünya'yı yayınlanma sırasına göre okumak istiyorum. Hani, hemen okuyacağımdan değil de, şimdiden daha düzgün bir liste kenarda oluşsun istedim. Tolkien 73'te ölmüş, o zamana kadar çıkan Hobbit ve LOTR serisinin okunuş sırasından bir kuşkum yok ama o öldükten sonra yayınlanan kitapların onun istediği sırada yayınlanıp yayınlanmadığı konusunda şüphelerim var, bir bilgim de yok. Bu konuda bir şey biliyor musunuz? Bunun dışında Orta Dünya'yı yalayıp yutmuş arkadaşlar aşağıdaki Orta Dünya kitaplarının yayınlanış zamanına göre okumayı tavsiye eder mi, merak ediyorum?

1937 The Hobbit
    1954 The Fellowship of the Ring (The Lord of the Rings #1)
    1954 The Two Towers (The Lord of the Rings #2)
    1955 The Return of the King (The Lord of the Rings #3)
    1977 The Silmarillion
    1980 Unfinished Tales of Númenor and Middle-Earth
    1983 The Book of Lost Tales 1 (The History of Middle-Earth #1)
    1984 The Book of Lost Tales 2 (The History of Middle-Earth #2)
    1985 The Lays of Beleriand (The History of Middle-Earth #3)
    1986 The Shaping of Middle-Earth (The History of Middle-Earth #4)
    1987 The Lost Road and Other Writings (The History of Middle-Earth #5)
    1988 The Return of the Shadow (The History of Middle-Earth #6) (The History of The Lord of the Rings #1)
    1989 The Treason of Isengard (The History of Middle-Earth #7) (The History of The Lord of the Rings #2)
    1990 The War of the Ring (The History of Middle-Earth #8) (The History of The Lord of the Rings #3)
    1992 Sauron Defeated (The History of Middle-Earth #9) (The History of The Lord of the Rings #4)
    1993 Morgoth's Ring (The History of Middle-Earth #10) (The Later Silmarillion #1)
    1994 The War of the Jewels (The History of Middle-Earth #11) (The Later Silmarillion #2)
    1996 The Peoples of Middle-Earth
    2007 The Children of Húrin
    2007 Mr. Baggins (The History of The Hobbit #1)
    2007 Return to Bag-End (The History of The Hobbit #2)

Not: Birkaç ufak kitabı (Tom Bombadil, Bilbo's Last Song vs.) kasti çıkardım. Ana hatlarıyla Orta Dünya olsun istedim sadece, bilginize...

İlk mesajdada belirttiğim gibi kronolojik sıra yazdığım gibidir.Tolkien ilk başta Hobbit'i yazdı.Sonra Yüzüklerin Efendisi ile devam etti.Bu kitaplar macera romanı gibi ilerleyip kısa bir zamanı kapsamaktaydı.Diğer kitaplar ise Tolkien öldükten sonra oğlu tarafından yayınlandı.Tolkien herşeyiyle bir dünya oluşturdu.Neredeyse tüm hayatı boyunca yazmasına rağmen yinede tam olarak bitiremedi.Oğlu ise o öldükten sonra kendisi -kesinlikle yeni bir şeyler katmadan- yazdığı hikayeleri yayınladı.Silmarillion yaratılıştan başlayarak Hobbit'e kadarki olanları,macera havasında olmadan üçüncü kişi bakış açısıyla anlatır aynı bir tarih kitabı gibi.Bitmemiş Öyküler ise Simarillion'dan daha farklıdır.Silmarillion'da olaylar kronolojik olarak gider ve biter.Bitmemiş Öyküler'de ise üç çağdan farklı farklı hikayeler vardır.Sık sık C.Tolkien'in notları araya girer.Bazı öykülerde birden fazla son vardır Tolkien ne yapacağına karar veremediği için.Bu yüzden bu kitap en son okunmalıdır.Orta Dünya'ya tam hakim olmadan okunursa pek bir şey anlaşılmaz.Hurin'in Çocukları ise Silmarillion'da geçen Turin Turambar hikayesinin uzun versiyonudur.Aslında bu hikaye Bitmemiş Öyküler'dede vardır.Fakat Tolkien özellikle bu hikayeye önem verdiği için,oğlu bazı şeyleri düzenleyerek tek bu hikayeyi anlatan bir kitap yayınlamak istemiş.Diğer kitapların hepsi Orta Dünya Serisi'dir.İlk iki kitap Türkçe'ye çevrildi.Fakat çeviri çok kötü.Tekrar çevrilmesini bekliyoruz.Bu seride Silmarillion'un ilk hali ve birçok taslak metin bulunmakta.Sonuç olarak;yayın sırası kronolojiyi belirtmiyor ve bu bilinçli yapılmış birşey değil.İlk mesajda yazdığım yorumuda okuyun ve kararınızı ona göre verin.

Artı olarak,Silmarillion ile Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi arasında Star Wars'daki gibi bir bağlantı yoktur.Arada çok küçük göndermeler olsada,birbirine bağlantılı değillerdir.Sadece Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'ndeki karakterlerin soylarının nereden geldiğini anlarsınız o kadar.

Hobbit ve LOTR dışındaki tüm kitapların tam olarak olmasa da genel olarak birbirinden bağımsız hikayeler olduğundan hangi sırada okunduğunun bir önemi yok, ancak bazı kitaplar prolog, bazıları da epilog kıvamında anladığım kadarıyla. Buna rağmen başlangıcı Hobbit ve LOTR ile yapıp sonradan verdiğiniz sıralamayı tercih edeceğim sanırım. Zira Star Wars örneğimde demek istediğim gibi; eğer Tolkien'in yaşarkenki amacı öncelikli olarak Orta Dünya'nın geçmişini tanıtmak olsaydı Hobbit'i ve LOTR'u yayınlamayı bekletir, ilk önce Silmarillion'ı yazıp yayınlardı diye düşünüyorum. Genel bir kanıya varmamı sağladığınız için çok teşekkürler.

• Hobbit farklı bir kitap yalnız, Orta Dünya ile ilgisi olmadan yazılmış; sonradan da Hobbit'leri bu evrene dahil etmiştir Tolkien.

Bir de gördüğüm kadarıyla okumadığınız için tam olarak nasıl bir şeyden bahsettiğinizin farkında değilsiniz gibi bir hisse kapıldım. Silmarillion denilen kitap, zamanın başlangıcını temsil eder ve Yunan ve İskandinav örnekleri ele alınarak yazılmış bir mitolojidir. Genel olarak babasının çok fazla şey yazdığını söylemekte C Tolkien, öyle ki; Silmarillion için 1917 yılında aldığı notların dahi durduğunu söyler ve hatta sonraları aldığı notların kurgu açısından birbirini tutmadığını da belirtmiştir. Böylesine büyük ve karışık bir şeyden bahsediyoruz ve doğal olarak bu kitabın ilk çıkması gibi bir şey söz konusu değildi. Ama aklındaki belli başlı detayları oluşturduğunu, Yüzüklerin Efendisi kitabında aralara sıkıştırarak göstermiştir.
  • quote:

quote:

quote:

Orta Dünya'yı biraz araştırdım ve aşağıdaki spoiler içerisindeki listeyi oluşturdum. Öncelikle "Star Wars 1-2-3'ü izledikten sonra 4-5-6'yı izlersin, daha iyi anlarsın" diyen zihniyete karşı biriyim. Eğer yönetmen filminde her şeyin öncesini anlatmayı kendine öncelikli bir amaç edinse, ilk önce onu anlatırdı zaten diye düşünüyorum. Ayrıca niye yönetmenin ve seriyi güncel olarak takip etmiş kitlenin hissettikleri duyguları es geçme riskini göze alayım ki. Filmin birçok sürprizini önceden bilmek gibi keyif kaçırıcı şeyler de işin cabası tabii. Neyse, film diyorum ama kitaplar, diziler, oyunlar da buna dahil. O yüzden Orta Dünya'yı yayınlanma sırasına göre okumak istiyorum. Hani, hemen okuyacağımdan değil de, şimdiden daha düzgün bir liste kenarda oluşsun istedim. Tolkien 73'te ölmüş, o zamana kadar çıkan Hobbit ve LOTR serisinin okunuş sırasından bir kuşkum yok ama o öldükten sonra yayınlanan kitapların onun istediği sırada yayınlanıp yayınlanmadığı konusunda şüphelerim var, bir bilgim de yok. Bu konuda bir şey biliyor musunuz? Bunun dışında Orta Dünya'yı yalayıp yutmuş arkadaşlar aşağıdaki Orta Dünya kitaplarının yayınlanış zamanına göre okumayı tavsiye eder mi, merak ediyorum?

1937 The Hobbit
    1954 The Fellowship of the Ring (The Lord of the Rings #1)
    1954 The Two Towers (The Lord of the Rings #2)
    1955 The Return of the King (The Lord of the Rings #3)
    1977 The Silmarillion
    1980 Unfinished Tales of Númenor and Middle-Earth
    1983 The Book of Lost Tales 1 (The History of Middle-Earth #1)
    1984 The Book of Lost Tales 2 (The History of Middle-Earth #2)
    1985 The Lays of Beleriand (The History of Middle-Earth #3)
    1986 The Shaping of Middle-Earth (The History of Middle-Earth #4)
    1987 The Lost Road and Other Writings (The History of Middle-Earth #5)
    1988 The Return of the Shadow (The History of Middle-Earth #6) (The History of The Lord of the Rings #1)
    1989 The Treason of Isengard (The History of Middle-Earth #7) (The History of The Lord of the Rings #2)
    1990 The War of the Ring (The History of Middle-Earth #8) (The History of The Lord of the Rings #3)
    1992 Sauron Defeated (The History of Middle-Earth #9) (The History of The Lord of the Rings #4)
    1993 Morgoth's Ring (The History of Middle-Earth #10) (The Later Silmarillion #1)
    1994 The War of the Jewels (The History of Middle-Earth #11) (The Later Silmarillion #2)
    1996 The Peoples of Middle-Earth
    2007 The Children of Húrin
    2007 Mr. Baggins (The History of The Hobbit #1)
    2007 Return to Bag-End (The History of The Hobbit #2)

Not: Birkaç ufak kitabı (Tom Bombadil, Bilbo's Last Song vs.) kasti çıkardım. Ana hatlarıyla Orta Dünya olsun istedim sadece, bilginize...

İlk mesajdada belirttiğim gibi kronolojik sıra yazdığım gibidir.Tolkien ilk başta Hobbit'i yazdı.Sonra Yüzüklerin Efendisi ile devam etti.Bu kitaplar macera romanı gibi ilerleyip kısa bir zamanı kapsamaktaydı.Diğer kitaplar ise Tolkien öldükten sonra oğlu tarafından yayınlandı.Tolkien herşeyiyle bir dünya oluşturdu.Neredeyse tüm hayatı boyunca yazmasına rağmen yinede tam olarak bitiremedi.Oğlu ise o öldükten sonra kendisi -kesinlikle yeni bir şeyler katmadan- yazdığı hikayeleri yayınladı.Silmarillion yaratılıştan başlayarak Hobbit'e kadarki olanları,macera havasında olmadan üçüncü kişi bakış açısıyla anlatır aynı bir tarih kitabı gibi.Bitmemiş Öyküler ise Simarillion'dan daha farklıdır.Silmarillion'da olaylar kronolojik olarak gider ve biter.Bitmemiş Öyküler'de ise üç çağdan farklı farklı hikayeler vardır.Sık sık C.Tolkien'in notları araya girer.Bazı öykülerde birden fazla son vardır Tolkien ne yapacağına karar veremediği için.Bu yüzden bu kitap en son okunmalıdır.Orta Dünya'ya tam hakim olmadan okunursa pek bir şey anlaşılmaz.Hurin'in Çocukları ise Silmarillion'da geçen Turin Turambar hikayesinin uzun versiyonudur.Aslında bu hikaye Bitmemiş Öyküler'dede vardır.Fakat Tolkien özellikle bu hikayeye önem verdiği için,oğlu bazı şeyleri düzenleyerek tek bu hikayeyi anlatan bir kitap yayınlamak istemiş.Diğer kitapların hepsi Orta Dünya Serisi'dir.İlk iki kitap Türkçe'ye çevrildi.Fakat çeviri çok kötü.Tekrar çevrilmesini bekliyoruz.Bu seride Silmarillion'un ilk hali ve birçok taslak metin bulunmakta.Sonuç olarak;yayın sırası kronolojiyi belirtmiyor ve bu bilinçli yapılmış birşey değil.İlk mesajda yazdığım yorumuda okuyun ve kararınızı ona göre verin.

Artı olarak,Silmarillion ile Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi arasında Star Wars'daki gibi bir bağlantı yoktur.Arada çok küçük göndermeler olsada,birbirine bağlantılı değillerdir.Sadece Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'ndeki karakterlerin soylarının nereden geldiğini anlarsınız o kadar.

Hobbit ve LOTR dışındaki tüm kitapların tam olarak olmasa da genel olarak birbirinden bağımsız hikayeler olduğundan hangi sırada okunduğunun bir önemi yok, ancak bazı kitaplar prolog, bazıları da epilog kıvamında anladığım kadarıyla. Buna rağmen başlangıcı Hobbit ve LOTR ile yapıp sonradan verdiğiniz sıralamayı tercih edeceğim sanırım. Zira Star Wars örneğimde demek istediğim gibi; eğer Tolkien'in yaşarkenki amacı öncelikli olarak Orta Dünya'nın geçmişini tanıtmak olsaydı Hobbit'i ve LOTR'u yayınlamayı bekletir, ilk önce Silmarillion'ı yazıp yayınlardı diye düşünüyorum. Genel bir kanıya varmamı sağladığınız için çok teşekkürler.

Önce Silmarillion yayınlansaydı,(Yayınlanmamasının nedeni tam olarak bitirilememiş olmasındandır.Aslında şuan yayınlanmış olan bile tam bitmiş sayılmaz.)direkt olarak ne olduğunu bile bilmediğimiz bir dünyanın yaratılışıyla başlamak pek hoş gelmezdi çoğumuza.Silmarillion'u okuyan insanların %99'u Yüzüklerin Efendisi'ni okuduktan/izledikten/duyduktan sonra Silmarillion'a başlamıştır.Ayrıca zannetmiyorum ki Tolkien'in böyle kaygıları olsun.O bu işe gönül vermiş biri.Beğenilme kaygısı taşıdığını sanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 27 Aralık 2012; 23:51:38 >

• Tom Bombadil, herhangi bir Tolkien filminde gorunmedi degil mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dathka Graush

Tom Bombadil, herhangi bir Tolkien filminde gorunmedi degil mi

Maalesef göremedik.
  • quote:

quote:

Maalesef göremedik.

Peki bu dokuz Nazgul un kokeni tam olarak ne ? Dokuzu da Numenor krallari midir yoksa Sauron hepsini farkli insan kralliklarindan mi almistir ?

• quote:

quote:

quote:

Maalesef göremedik.

Peki bu dokuz Nazgul un kokeni tam olarak ne ? Dokuzu da Numenor krallari midir yoksa Sauron hepsini farkli insan kralliklarindan mi almistir ?

Witch King Númenor kökenlidir.Birde adını bildiğimiz Rhûn kralı Khamûl var Númenor kökenli olmayan.Diğer nazgullerden iki tanesinin Númenor kökenli olduğu söylenir.Fakat net bir bilgi yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 28 Aralık 2012; 1:23:27 >

• Bende balrog ları merak ediyorum.Lotr dünyası içinde en beğendiğim fantastik yaratık.Kökenleri nereye dayanıyor,nerden geliyorlar nereye gittiler ?birde bunlarında ırkı varmış galiba,koskoca balrog ırkını nasıl yokettiler.tabi yokettilermi bilmiyorum sadece öyle dedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: xpress_

Bende balrog ları merak ediyorum.Lotr dünyası içinde en beğendiğim fantastik yaratık.Kökenleri nereye dayanıyor,nerden geliyorlar nereye gittiler ?birde bunlarında ırkı varmış galiba,koskoca balrog ırkını nasıl yokettiler.tabi yokettilermi bilmiyorum sadece öyle dedim.

İlk mesaj 16.maddeye bakın.Lütfen arkadaşlar soru sormadan önce ilk mesajda öğrenmek istediğiniz şeyi aratın.Bu kadar zor olmasa gerek.
  • quote:

quote:

Bende balrog ları merak ediyorum.Lotr dünyası içinde en beğendiğim fantastik yaratık.Kökenleri nereye dayanıyor,nerden geliyorlar nereye gittiler ?birde bunlarında ırkı varmış galiba,koskoca balrog ırkını nasıl yokettiler.tabi yokettilermi bilmiyorum sadece öyle dedim.

İlk mesaj 16.maddeye bakın.Lütfen arkadaşlar soru sormadan önce ilk mesajda öğrenmek istediğiniz şeyi aratın.Bu kadar zor olmasa gerek.

bir değil birkaç diye geçiyor ama kitapta. güçsüz olan birkaç tanesi savaştan kaçıp saklanmış dağlara. o balrog sonuncu olmayabilir kesin bilgi yok, bilgiyi düzeltebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: itachi237

quote:

quote:

bir değil birkaç diye geçiyor ama kitapta. güçsüz olan birkaç tanesi savaştan kaçıp saklanmış dağlara. o balrog sonuncu olmayabilir kesin bilgi yok, bilgiyi düzeltebilirsiniz.

Balrogların sayısı tam kesin değildir.Tolkien ilk çağdaki savaştan sonra bazı Balroglar kaçtı demiştir.Fakat ikinci ve üçüncü çağda ortaya çıkmadığına göre nasıl bilebiliriz kaçabildiklerini?Tolkien ilk başta Balrogları farklı kurgulamış ve sayıca çok fazla olduklarını söylemiştir.Daha sonra ise Balrogların Maiar ruhuna sahip oldukları belirtilerek toplam 3'den az,7'den fazla Balrog olmadığı yazılmıştır.2 tanesi Gondolin'in düşüşü sırasında öldürülmüştür.1 tanesi Moria'da ortaya çıkan Balrogtur.Geriye en fazla 4 Balrog kalır.Öfke Savaşı sırasında Balrogların çoğunun yok edildiği vurgulanır.En iyi ihtimalle 4 Balrogtan 1'den fazlasının kaçması pek mümkün görünmüyor.Ama yinede hala derinlerde uyuyan Balrogların olduğu konusunda açık kapı bırakılmıştır.Kesin birşey olmadığı için yazmayı gerek görmedim.Ama yinede "Hala derinlerde uyuyan bir Balrog olabilir"olarak bir cümle ekleyeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 28 Aralık 2012; 14:04:28 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Balrogların sayısı tam kesin değildir.Tolkien ilk çağdaki savaştan sonra bazı Balroglar kaçtı demiştir.Fakat ikinci ve üçüncü çağda ortaya çıkmadığına göre nasıl bilebiliriz kaçabildiklerini?Tolkien ilk başta Balrogları farklı kurgulamış ve sayıca çok fazla olduklarını söylemiştir.Daha sonra ise Balrogların Maiar ruhuna sahip oldukları belirtilerek toplam 3'den az,7'den fazla Balrog olmadığı yazılmıştır.2 tanesi Gondolin'in düşüşü sırasında öldürülmüştür.1 tanesi Moria'da ortaya çıkan Balrogtur.Geriye en fazla 4 Balrog kalır.Öfke Savaşı sırasında Balrogların çoğunun yok edildiği vurgulanır.En iyi ihtimalle 4 Balrogtan 1'den fazlasının kaçması pek mümkün görünmüyor.Ama yinede hala derinlerde uyuyan Balrogların olduğu konusunda açık kapı bırakılmıştır.Kesin birşey olmadığı için yazmayı gerek görmedim.Ama yinede "Hala derinlerde uyuyan bir Balrog olabilir"olarak bir cümle ekleyeyim.

bende kesin birşey olmadığı için yazabilirsiniz dedim bu kadar büyütcek birşey yok.

ayrıca bana kalırsa balroglar tulkas kadar güçlü. hatta god of war'da kratosun dediği gibi ve her mitolojide olduğu gibi "tanrılar kendilerini çok üstün görüyorlar".

bu kanıya varmamın nedeni ise ungoliath 2 ağacın özünü içtiğinde morgothun ondan korkması ve orta dünyaya geldiklerinde ungoliath'ın morgothu neredeyse yemesi ama balroglar onu kurtarmıştı ve ungoliathın çenesini ve dişlerini kırmışlardı kırbaçlarıyla. buda demek oluyor ki balroglar morgothtan en güçlü kudretli vala'dan daha güçlü.

yani valar ve maiar arasında kesin bir güç farkı yok. sadece valar birşeyler yaratabiliyor o kadar.

hatta elfler bile valar ve maiar kadar güçlü olabilir bu kıyasla. çünkü balroglarla savaşmış ve balrog öldürmüş elfler var. hatta feanor silmarilleri almak için o kadar gaza gelmişti ki 2-3 balrogla birden savaştı. elfler belki bir kademe daha güçsüz olabilir fakat fingolfinin morgothla birebir savaşabilmesi bile tanrıların çokta güçlü olmadığını gösterir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

bende kesin birşey olmadığı için yazabilirsiniz dedim bu kadar büyütcek birşey yok.

ayrıca bana kalırsa balroglar tulkas kadar güçlü. hatta god of war'da kratosun dediği gibi ve her mitolojide olduğu gibi "tanrılar kendilerini çok üstün görüyorlar".

bu kanıya varmamın nedeni ise ungoliath 2 ağacın özünü içtiğinde morgothun ondan korkması ve orta dünyaya geldiklerinde ungoliath'ın morgothu neredeyse yemesi ama balroglar onu kurtarmıştı ve ungoliathın çenesini ve dişlerini kırmışlardı kırbaçlarıyla. buda demek oluyor ki balroglar morgothtan en güçlü kudretli vala'dan daha güçlü.

yani valar ve maiar arasında kesin bir güç farkı yok. sadece valar birşeyler yaratabiliyor o kadar.

hatta elfler bile valar ve maiar kadar güçlü olabilir bu kıyasla. çünkü balroglarla savaşmış ve balrog öldürmüş elfler var. hatta feanor silmarilleri almak için o kadar gaza gelmişti ki 2-3 balrogla birden savaştı. elfler belki bir kademe daha güçsüz olabilir fakat fingolfinin morgothla birebir savaşabilmesi bile tanrıların çokta güçlü olmadığını gösterir.

Yok,açıklamayı size özel yapmadım.Konusu geçince merak edenler için yazdım.Ama güç konusunda ben sizin gibi düşünmüyorum.Balroglar güçlü varlıklar.Fakat Valar kadar kudretli olduklarını düşünmüyorum.Bence Ungoliant ile Melkor arasında yaşananlar kimin güçlü olduğunu belirtmez.Oradaki durum farklıydı.İstisna olarak ağaçların ışığını yutan Ungoliant,o sırada çok büyümüş ve güçlenmişti.Melkor silmarilleri vermeyince,birden hiddetlenen Ungoliant düşünmeden Melkor'un boğazına yapıştı.Yani bu durum Melkor'un daha güçsüz olduğunu göstermez.Daha sonra Melkor'un çığlığıyla Balroglar geldi ve kırbaçlarıyla Ungoliant'ın ağlarını kestiler.Ungoliant korkuya kapıldı ve orayı terketti.Yine bu durumda Balrogların daha güçlü olduğunu göstermez.Çünkü olaylar anlık gelişiyor.Birebir bir mücadele yok.

Şöyle bir örnekte verebiliriz günümüzden.İri yarı güçlü biri düşünün.Birde normal biri düşünün.Normal olan güçlü olanın hiç beklemediği bir anda karnına yumruk atsa.Nefessiz kalan güçlü olan kendini savunamaz ve çaresiz kalır.Tam bu sıradada birçok çocuğun elinde sopalarla geldiğini düşünün.Yumruk atan hiç düşünmeden kaçar.Çünkü olayların böyle gelişeceğini düşünmemiştir.

Bunun dışında Valar'ı direkt fiziksel güç olarak görmemek gerek.Mesela Melkor'un Valar'ın en kudretlisi olduğu vurgulanır.Fakat Tulkas birebirde Melkor'u mağlup etmiştir.Melkor için her Valar'ın gücünden birazına sahip denir.Burdan Valar'ın fiziksel güç dışında birçok gücü olduğunu anlıyoruz.Tulkas Melkor'u yenmiştir.Çünkü Tulkas'ın ön plana çıkan gücü fiziksel gücüdür.Güç deyince olaya sadece fiziksel güç olarak bakmamak gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 28 Aralık 2012; 15:00:28 >

• oromeye hak veriyorum normalde de güçlü olan bir güçsüz birinin ani saldırısına maruz kalırsa güçlünün yenilmesi gibi bir ihtimal oluşabilir yani bencede bir maia vala dan güçlü olamaz ani ve zeki saldırılarla yıkabilir zaten bu doğada da var ama güç sırasına gelince valar daha üstün gibi okuduklarıma bakınca
  • quote:

tulkas konusunda haklısınız fakat ungoliath ve melkor konusunda sizin gibi düşünmüyorum. verdiğiniz örneğe bakarsak güçlü biri normal birinden neden korksun? hem tulkasta bir maiaydı sonradan valara katıldı. güç olarak en güçlü tulkas olduğuna göre maiar ve valar arasında güç olarak kesin bir sınır yoktur. kim daha güçlü diye soranlar için iyi bir cevap oldu. ki pek çok maiada insanlarla elflerle aynı güçtedir. yani gandalf mı daha güçlü aragorn mu gibi karşılaştırma yapmak çok saçma.

Valar'ı direkt fiziksel güç olarak görmemek gerek demişsiniz bende öyle diyorum. valar ve maiar arasındaki en büyük fark valar'ın birşeyler yaratabilmesidir.

manwenin vaların başı olmasını ve melkorun gücünüde şöyle yorumlamak gerekir diye düşünüyorum ; bir ülkedeki en güçlü kişi başbakanmıdır ? değildir. onlar baştaki kişilerdir ama ülkede onlardan daha güçlü çok sayıda kişi vardır. tulkas ve balroglar'ı da böyle yorumlamalıyız.

• FINGOLFIN kimdir nedir ?
  • quote:

quote:

tulkas konusunda haklısınız fakat ungoliath ve melkor konusunda sizin gibi düşünmüyorum. verdiğiniz örneğe bakarsak güçlü biri normal birinden neden korksun? hem tulkasta bir maiaydı sonradan valara katıldı. güç olarak en güçlü tulkas olduğuna göre maiar ve valar arasında güç olarak kesin bir sınır yoktur. kim daha güçlü diye soranlar için iyi bir cevap oldu. ki pek çok maiada insanlarla elflerle aynı güçtedir. yani gandalf mı daha güçlü aragorn mu gibi karşılaştırma yapmak çok saçma.

Valar'ı direkt fiziksel güç olarak görmemek gerek demişsiniz bende öyle diyorum. valar ve maiar arasındaki en büyük fark valar'ın birşeyler yaratabilmesidir.

manwenin vaların başı olmasını ve melkorun gücünüde şöyle yorumlamak gerekir diye düşünüyorum ; bir ülkedeki en güçlü kişi başbakanmıdır ? değildir. onlar baştaki kişilerdir ama ülkede onlardan daha güçlü çok sayıda kişi vardır. tulkas ve balroglar'ı da böyle yorumlamalıyız.

Öncelikle ortada çok büyük bir hata var.Tulkas bir Vala'dır.Bu hiç değişmedi.Bir Maia,daha sonra Vala olamaz.Şununla karıştırmış olmalısınız.Tulkas Arda'ya sonradan gelip diğer Valar'a katıldı.

Melkor Ungoliant'dan korkmuyordu.Korksaydı baştan onunla ortak iş yapmaz yada silmarilleri istediğinde hemen verirdi.Ağaçların ışığıyla Ungoliant bir anda çok kudretli bir yaratık oldu ve ağlarıyla Melkor'u sardı.Daha sonra Balroglar aniden gelip ağlarını kesince korkuya kapılıp kaçtı.

Valar'ın birşey yaratma gücü yoktur.Sadece olan şeyi şekillendirebilir.Bunu sadece Valar yapabilir diye birşeyde yok.Ulmo'nun Maia'sı olan Osse adanın yerini değiştirmiştir.Bunun dışında Ulmo kadar olmasada denizlere hükmetmektedir.Maiar sınıfı Valar sınıfının bir aşağısıdır.Aralarında net bir güç ayrımı yoktur.Yine Sauron'un Olag-Hai'leri oluşturmasını örnek verebiliriz.

Manwe ise Melkor'dan sonraki en kudretli Vala'dır.Hakimiyet konusunda en iyisidir.Tulkas'ın veya Balrogların ondan üstün olması mümkün değil.Sonuçta Manwe başa seçimle gelmedi.Arda'nın kralı oldu.Çünkü diğer Valar'dan daha kudretliydi.

Bir başka örnek Melian'dır.Melian gücünü kullanarak Doriath'ın etrafına bir koruma çemberi oluşturmuştur.Bunu hangi elf yapabilir?Ama bir savaşçı elf Melian'ı öldürebilir.Bu demek değil ki Melian o elften daha güçsüzdür.Sadece Melian'ın güçleri o yönde oluşmuş/gelişmiştir.

Bu konu anlatılması çok güç bir konu.Kudret dediğimiz birşey var.Fakat bunu açıklayamam.Balroglar Melkor'dan üstün olsaydı.Onun hizmetine girmezlerdi.Girdiler çünkü Melkor bir Vala'dır ve onlardan çok daha kudretlidir.Umarım okuyanlar ne demek istediğimi anlamıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 28 Aralık 2012; 16:28:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: irfanitolito

FINGOLFIN kimdir nedir ?

Sorduğunuz sorular cevap verilecek cinsten değil.Nasıl anlatılabilir ki bu?Fingolfin bir elftir.Şimdi bütün başından geçenleri mi anlatayım?Demek istediğim bu kadar merak ediyorsanız kitapları okumaya başlayın.Kitaplarda kafanızı karıştıran yada çözemediğiniz birşey olduğunda yardım edelim.
  • quote:

quote:

FINGOLFIN kimdir nedir ?

Sorduğunuz sorular cevap verilecek cinsten değil.Nasıl anlatılabilir ki bu?Fingolfin bir elftir.Şimdi bütün başından geçenleri mi anlatayım?Demek istediğim bu kadar merak ediyorsanız kitapları okumaya başlayın.Kitaplarda kafanızı karıştıran yada çözemediğiniz birşey olduğunda yardım edelim.

peki sizden şöyle bir şey istesem aadın duyulmuş yani nam salmı elflerin isimleriniz yazarmısınız sadece isim teşekkürler
  • quote:

quote:

quote:

FINGOLFIN kimdir nedir ?

peki sizden şöyle bir şey istesem aadın duyulmuş yani nam salmı elflerin isimleriniz yazarmısınız sadece isim teşekkürler

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu]

• 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.