Şimdi Ara

Osmanlı Tarihi Hakkında Kafama Takılan Bir Nokta

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.655
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar benim bildiğim kadarıyla; yeniçeri ocağı ilk kuruluşundan itibaren alevi-bektaşi görüşü benimsemiştir. Hatta muhteşem yüzyıl gibi dizilerde de atıfta bulunulduğu gibi kılıç kuşanma esnasında söylenen sözler de tam olarak bu görüşe işaret ediyor.

bismişah,
    allah allah,
    hû!

yolum yolunuz,
    kolum kolunuz,
    dolum dolunuz,
    dinim dininiz,
    başım yolunuzda,
    canım uğrunuzda,
    malım törenizde kurban.

dilim tercüman,
    erenlerden ferman,
    tuz, su, ekmek gördüm,
    yoldan ayrılırsam tuttuğunuz kılıç boynuma doğrak mürdüm.

gerçekler demine,
    pir gayretine,
    ya ali,
    hû!

Şimdi benim aklıma takılan soru ise şurda; özellikle Yavuz Sultan Selim döneminde -haklı veya haksız sebeblerle, bunu tartışmayacağım- Anadolu'da bulunan alevi-bektaşilere baskı uygulandı, birçok yerde halk - devlet karşı karşıya geldi. Bu süreçte de yine benim bildiğim kadarıyla Osmanlı, yeniçerilerden destek aldı. Nasıl oldu da yeniçeriler, kendileriyle aynı görüşleri paylaşan insanlara karşı devletin yanında yer aldılar?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Osmanlı Tarihi Hakkında Kafama Takılan Bir Nokta

Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin ve karmaşık tarihini incelerken, "bismişah" terimiyle karşılaşabilirsiniz. Bu terim, Osmanlı yönetim sisteminde önemli bir rol oynamış, ancak anlamı aklınızı karıştırabilir.

Bismişah Ne Demektir?

Bismişah, Osmanlı'da padişahın maiyetinde yer alan ve çeşitli görevler üstlenen yüksek rütbeli bir yetkiliyi ifade eder. Kelime, "binmişah" anlamına gelen Farsça bir terimden türemiştir ve "bin kişiye kumandanlık eden" anlamına gelir.

Bismişah'ın Görevleri

Bismişahlar, Osmanlı Devleti'nin idari ve askeri yönetiminde çok sayıda görev üstlenirlerdi. Bunlar arasında şunlar yer alır:

• Padişahın emrindeki askerleri komuta etme
    • Eyalet (il) valilerine askeri destek sağlama
    • İhtilafları çözme ve adaleti sağlama
    • Vergi toplama ve devletin mali işlerini denetleme

Bismişah'ların Önemi

Bismişahlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri ve idari sisteminde hayati bir rol oynarlardı. Sahip oldukları askeri güç ve idari yetkiler sayesinde, imparatorluğun geniş topraklarını yönetme ve istikrarını koruma konusunda kilit bir faktördüler.

Sonuç

"Bismişah" terimi, Osmanlı tarihini anlamak için önemli bir kavramdır. İmparatorluğun yönetim sistemindeki yüksek rütbeli yetkilileri ifade ederek, bu terim, Osmanlı'nın askeri ve idari başarısında oynadıkları kilit rolü vurgulamaktadır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Aleviler ile Bektaşilerin alakası yoktur. Artık Bektaşi kalmadığı için Alevilerin arasında eridiler, o yüzden de adları beraber anılır oldu.

Yavuzun ise Alevilere karşı bir baskısı yoktur; mevcut olan baskı, Safevi destekçisi olanlara yöneliktir. Unutulmamalıdır ki iki devletin de asli unsuru Anadolu Türkmenleridir. Fakat o tarihte, yani Safevi devletinin kurulduğu 1501de Anadolu, parçalı haldeydi. Bu parçalı hal nedeniyle Maraş'tan Antalya'dan vs. Alevi Türkmenlerin bir kısmı buradan kalkıp İran'a, Safevilere katıldı. Safevi seferine çıkan Yavuz, yol üzerinde Safevi taraftarlığı yapan Türkmenleri öldürtmüştür. Yani olay tamamen iki devlet mücadelesinden ibarettir. Böyle bir durumda da askerden kendi devletinin yanında yer almak dışında başka bir şey beklenemez. Çünkü ortada din ile alakalı bir mücadele yok.

40.000 Alevi'nin öldürülmesi gibi birşey de mümkün değildir. Sadece tek bir kaynakta, bir Selimnamede geçer ve sonrakiler bundan kaynak almıştır. Yalnız o tarihlerde Anadolu'nun en büyük şehirlerinden olan Sivas 3.000 nüfusa sahiptir. Yani o kadar insanın öldürülebilmesi için 12-13 Sivas büyüklüğünde şehrin yok edilmesi gerekir. Böyle bir nüfus azalmasının olmadığı da gayet ortadadır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Zamanla Anadolu'da başlayan sünnileşmeden yeniçeriler de etkileniyor. İbni Battutanın seyahatnamesine göre Anadoluda birkaç yer hariç zaten genel olarak Ahilik bektaşilik kültürü egemen. Yani sadece yeniçerilere has bir olay değil. Sonrasında bazı ulema üyelerinin çabalarıyla sünnileşme başlıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Aklıma çok takılan bir soru?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.