Şimdi Ara

Osmanlıcayı Öğrenme Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
1.015
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Osmanlıca ortalama ne kadar sürede öğrenilebilir.Birde el yazması ve matbaa baskıları arasında ne fark var el yazması okunması daha zor deniyor?Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

• Öğrenmek zor değil. Matbu kitap okumak da zor değil. Mesele bir çok farklı hat çeşidini öğrenebilmek. Herkesin yazısı da ayrıca kendine özgüdür, devlet belgesi değilse. Ayrıca matbu da olsa kitaplar ateş pahası. En ucuz ince kitaplar 100-150 liradan başlıyor. El yazması zaten servet. Ne için öğreneceğine bağlı biraz da. İşine yaramayacaksa çok da gereği yok. Yani gidip de işine yaramayacağı halde Runik alfabe ya da Çin yazısı öğreniyor musun? Amaca bağlı. Amaç ne?
  • Osmanlıcayı öğrenince her türlü Osmanlıca eserin okunabileciğini sanmıyorum.Bazı şeyleri okuyabilmek için Osmanlıca konusunda uzman olmak felan gerekiyor.En basit dillerden düşmeyen mezar taşları bile özel teknikle yazılmış her Osmanlıca bilen okuyamaz demişti Yusuf Halaçoğlu...

Benimde Osmanlıcaya merakım var şuan aöfde kamu yönetimi okuyorum,bitirince yine aöfden tarih bölümü okumayı düşünüyorum,Yada edebiyat
  • Osmanlıca okumayı öğrenmek en fazla 1 ayını alır.Tabi standart el yazması için bu süre daha uzundur.Ha Osmanlıca yazmak ise okumak kadar kolay değil.Öğrendikten sonra ise eğer sürekli tekrar edilmeyecekse yazma zaten unutulur okuma ise önce takılmalar başlar sonra ise tek tük kelimeye iner.Çünkü alfabe farklı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Matbu eserleri okumak kolay ama günümüz Türkçe kelimeleri ile yazılmışsa. Eğer içinde ağır kelimeler varsa biraz zorlanabilirsin ve sözlüğe ihtiyacin olur bu sözlük de Şemseddin Sami'nin Kamus-i Türkisi'dir ama eski Türkçe ile yazılmış olanı tabi. Rika eserleri okumak gerçekten zordur uzmanlık ister nasıl günümüzde her insanin el yazısını okuyamiyorsak latin harfleri ile yazıldığı halde, bunu Osmanlı Turkcesiyle yazılmış olarak düşün. Bu durumda ne kadar zor olduğunu anlayabilirsin.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elifba biliyorsan okursun. Elifba öğrenmekde 15 dakikanı alır. Hiç temelim yada eğitimim olmadığı halde kör topal okurum. Fakat bunlar nizami şekilde yazılmış kitaplar, el yazısını okumakda hayli zorlanırım. 1 ayda akıcı, latin harflerini okuduğun gibi okursun.

• Eski yazı yani klasik dönem eserlerini çatır çutur okumak için 1 ayı bırak 5 sene bile yetmeyebilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Çince Öğrenme Kaynakları
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 1 ay öğrenince okuyacağın tek şey matbu eserler olur. Onlar da genelde 1900 den sonra basılmış hikaye ya da gazetelerdir. Romanları dahi okuyamazsın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer alfabeyi biliyosan bi kaç kuralla 1928e daha yakın yıllarda yazılan matbu eserleri bi gün içinde dahi okumaya başlarsın . Hızlandırmak için kelime bilgini arttırman ve bol bol okuman gerek . Belge ve el yazısı okumak zordur onun da üstesinden yine bol bol metin okuyarak gelebilirsin .
  • Hocam merhaba,

Profiliniz kapalı olduğundan özel mesaj atamadım size bir sorum olacaktı.(Bu sebepten ötürü konu sahibi arkadaş kusuruma bakmasın.)

İlber Ortaylı'ya tv'de denk geldim ve konuşurken bir kitaptan bahsetti ve bu kitabı ben adını tam olarak söylemediğinden bulamadım yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Kitaptan Osmanlıda halkın konuştuğu Türkçe ile şimdiki çok benzer dedi ve bunun en iyi örneği 17.YY'DA MACAR BİR YAZARIN-GEZGİN'İN YAZDIĞI TÜRKÇE REHBERİ gibi bir kitaptan bahsetti acaba bu kitabın adını biliyor musunuz?

Şimdiden çok sağolun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hlksnrr -- 29 Mayıs 2015; 0:15:41 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: hlksnrr

Hocam merhaba,

Profiliniz kapalı olduğundan özel mesaj atamadım size bir sorum olacaktı.(Bu sebepten ötürü konu sahibi arkadaş kusuruma bakmasın.)

İlber Ortaylı'ya tv'de denk geldim ve konuşurken bir kitaptan bahsetti ve bu kitabı ben adını tam olarak söylemediğinden bulamadım yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Kitaptan Osmanlıda halkın konuştuğu Türkçe ile şimdiki çok benzer dedi ve bunun en iyi örneği 17.YY'DA MACAR BİR YAZARIN-GEZGİN'İN YAZDIĞI TÜRKÇE REHBERİ gibi bir kitaptan bahsetti acaba bu kitabın adını biliyor musunuz?

Şimdiden çok sağolun.

17. Yüzyılı bilmiyorum ama sonraki dönemde Vambery var. Belki o olabilir bir bak istersen.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamam, araştırmaya devam ediyorum hocam çok teşekkürler.

• okumaktan kastın nedir şimdiki sığ türkçenin arap harflarine çevrilmiş halini okumak diyorsan sade 1 hafta sürer gerisi sana kalmış okudukça kendini geliştirirsin
  • Elimde 1896 yılına ait Zirai bir kitap vardı.Ayıptır söylemesi aile yadigarı,rahatlıkla okuyorum.Dini kitaplarda vardı. Ama Osmanlı da gerileme döneminde fenni ve zirai eğitim yok diyemeyiz,az da olsa vardı.Elimdeki kitap onun nadir örneği.Nadir de olsa var yani . Bence 1850 öncesi okunamaz. Tanzimat Osmanlıcası (Eğer böyle bir Osmanlıca varsa ) Klasik Osmanlıcaya göre daha rahat okunur.

zel'deki dz kuralını nazal n'yi ve alıntı kelimeleri aynı ve hemzeyi çok iyi bilmek gerekiyor.

Kitabı soracak olan varsa bir doçente ödünç verdim.İsmi bende saklı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.