Şimdi Ara

OTOMASYON??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben otomasyon konusuna eğilmek istiyorum bunun için sizce nerden başlamalıyım kimileri PLC ile başla diyor kimileriyse mikroişlemcileri ve pic leri iyi bir şekilde programla PLC bunlardan kolay cok rahat yaparsın diyorlar 3. sınıf elektronik müh. öğrencisiyim bu konuda pek bilgim yok bana yardımcı olursanız sevinirim...

• Otomasyonda benim tercihim kendi yaptığım değilde piyada bu işler için yapılmış hazır ürüleri kullanmaktan yana olur ve oluyorda.
    Çalıştığınız yer bir Fabrika yada bir atölye olsa dahi kendi yaptığınız ürünü adapte etmek bazı zorluklara açık kapı bırakmak demek.
    Isı kontrolü için bile olsa pişyasadan hazır bir ürün alıp kullanmak burada sayamayacağım kadar fayda sağlar.

CE standartlarına uygunluk
    Parçanın ve malzemenin elektiriksel gürültülere bağışıklığı
    Modüler yapı
    Geniş besleme aralığı
    Müşteriye verdiği güven
    Arıza halinde servis desteği.
    v.s v.s

Çok çok özel durumlarda ben devre tasarlayarak kullandım. Tasarlamak yerine hazırı olsaydı hemen alırdım.
  • melih abi bu konuyla ilgili sana mailine bir mesaj atıcam peki başka görüşleri oln varmı??
  • Var fakat o kadar çok ki nereden başlasam neyin ucundan tutsam diye düşünüyorum. Aslında ilk başta değerlendirilmesi geren nokta bizden istenen nedir maliyeti hangi sın9ırlar içinde kalmalıdır ve ne kadar zamanımız var. Bunların hepsi mantık filitresindn süzüldükten sonra zaten sonuç çıkıyor.

Ben karar verirken eğer söz konusu bir fabrika yada işletmeyse zaten çıkacak sonuç aşağı yukarı bellidir.
    İş aceleyse istediğim işi yapacak olan parçayı bulup monte etmek ve işiletmeyi yürütmek benim vazifemdir.
    Zaman var ve iş ucuza isteniyorsa tasarım yapmak uygun olabilir.
    Müşteri yaptığım işin değerini anlkayamabilir ve benim tasarladığım ne kadar iyi olursa olsun her sorun çıkışında aklında " bu kart hatalımı aceba " şüphesi kalır ve bir kaç hatadan sonra bu düşünce kemikleşir.

Deneyimlerim bana göstermiştir ki İstediğimi yapacak bir ürün hazır varsa ve endüstüriyelse satın al tak. Bu mantığımın bir çok kereler faydasını gördüm.

• peki melih abi türkiye şartlarında bir elektronik mühendisinin yaptığı en iyi iş nedir? sorusuna aldığım cevap hep satış mühendisliği..otomasyon/kontrol konusnda yoğunlaşsam bu sektörün durumu nedir bu konuda ne gibi işler yapabilirim? bunun yerine yazılım konusunda fikri olan varmı haberleşmeyi kimne sorsam hazır zaten yaptığın birşey yok diyorlar 3 tane gsm şirketi ve telekom bu konuda söz sahibi bunlarda kendine yer edinemezsen ufak tefek yerlerde takılırsın cevabı geliyor şimdi ben açıkçası otomasyon konusunu düşünüyorum hal böyleyken bu konunun avantajlarını ve dezavantajlarını dile getirebilirmisiniz mlih abi dilinin döndüğünce bu konuda birşeyler söylemiş. ve otomasyon konusunda plc mi önce mikroişlemci/pic konusndamı başlamak iyidir bu konudaki aldığım fikirleri ilk mesajda belirttim bu konuda açıklaması olanları bekliyorum..

hepinize başarılar...
  • pic ve mikrocontrolerla plc karşlaştırmak bana biraz yemek programlarında tariflere aklıma geliyor. aşcı birşeyler yapar yapar sonra döner "ki burda hazır yapılmışı var" der. işte plc, pic veya mikroişlemci ile yapılacaklarının hazır yapılmışıdır. herşey belirli bir standart üzerine oturtulmuştur. seni kurulum ve işletim esnasında karşına cıkabilecek pek sorundan kurtarır. ayrıca oluşan arızaalrın tespit ve onarım sürelerini azaltarak verimli bir üretim yapmaya yardımcı olur. bu nedenlerle de büyük sanayi kuruluşları plc yi tercih ederler.

kısacası endüstriyel işler için plcyi kulanmak avantajdır ama güvenlik veya ev otomasyonu türü şey basit ve bireysel işler için pic veya mikro işlemci tercih etmek maliyet açısından daha uygundur.
  • peki alg444 arkadaşım imzandan anladığım kaqdarıyla otomasyonla ilgilisin sence bu işin temelini pic/mikroişlemci ilemi kursam yani başlasam iyi olur yoksa plc ilemi? otomasyon konusunda bizim sektörümüz nasıl biraaz bu konularda yardımcı olurmusun??
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Muhasebe Staj
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • PLC'ler fabrika otomasyonlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. pic'ler ise bazı özel uygulamalarda plc'leri arabiriim olarak destekler. ev otomasyonu ve özel projelerde gene pic'ler kullanılmaktadır. eğer bir fabrika otomasyonunda çalışmak istiyorsan öncelikle scada ve plc'ler üzerinde yoğunlaşmalısın. sonra pic'lere geçebilirsin.
  • ARKADAŞLAR BEN TÜRKİYENİN İLK ENDÜSTRİYEL OTOMASYON BÖLÜMÜ MEZUNUYUM.
    www.akatl.com
    BENİM OKULUN ADRESİ.
    BİLGİ ALMAK İSTEYENLER BANA VEYA YUKARIDAKİ SİTEYE ULAŞSIN.
  • Öncelikle herkese merhaba diyeyim.3 senedir bir firmada arge mühendisi olarak çalışmaktayım.İşe elektronik tasarım mühendisi olarak başladım.İlk geldiğimde firmada 2 tane otomasyon mühendisi vardı ve ben girdikten 2 ay sonra ikiside ayrıldı ve oradaki bazı projeleride yapmak zorunda kaldım.Demek istediğim mikroişlemci ilede endüstriyel cihazlar tasarlıyorum aynı zamanda PLC ve Scada uygulamalı projeleride yaptım diyebilirim.Otomasyon yapmak gerçekten yıpratıcı bir iş.Eğer otomasyon mühendisi olacaksan bol seyahatı ve stresi baştan kabul edeceksin.Evinden 1 ay veya 2 ay sürekli uzak kalacaksın.Buda yarın evlenirsen seni zorlamaya başlayacak tabiki.Ama elektronik tasarım mühendisi olursan göçebe hayattan kalıcı hayata geçersin.:)Otomasyonun diğer dezavantajı PLC markaları kendi aralarında sürekli rekabet ettikleri için fiyat indirimleri yapmakta ve böylece her türlü PLC 'yi öğrenme zorunluluğu getirmektedir.Ama hepsi bazı farklar dışında Ladder dilinde yazıldığı için problem teşgil etmemektedir.Otomasyon mühendisinin avantajı ise iyi para kazanmalarıdır.Belli bir süre bazı şirketlerde çalıştıktan sonra kendi işini yapabilirsin çünkü sermaye gerektirmeyen bir iş.Bir laptopun varsa yeter diyebilirim.

• quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

Deneyimlerim bana göstermiştir ki İstediğimi yapacak bir ürün hazır varsa ve endüstüriyelse satın al tak. Bu mantığımın bir çok kereler faydasını gördüm.

Bu konuda çok haklısınız Melih Abi, aynı tecrübeyi ben de yaşadım ve halen yaşıyorum. Bireysel değil genel düşünmek lazım, arkanızda bıraktıklarınız yeniler için açık olmalı endüstride özelikle. Bu yüzden özel tasarımlarımızı bu alanda uygulamak çok büyük bir risk gerçekten, büyük sorunlara yol açabilir.

@ultramehmet taze bir elektronik mühendisi olarak seni çok iyi anlıyorum, kafanda milyonlarca düşünce vardır şuan. Madem otomasyon alanını hedef seçtin kendine bu konuyu daha geniş ele almanı tavsiye ederim. Yani olaya sadece plc veya pic olarak bakma, otomasyon adı altında bu işi araştırdığın ve/veya yaptığın zaman birçok konu karşına çıkacaktır, mikrodenetleyiciler, plcler, güç elektroniği, elemanlar vs. bunlardan bazıları. Bu anlamda bunların hepsine hakim olman lazım. Mesela sadece PIC olarak düşünme, onu da öğren tabiki ama genel olarak mikroişlemcileri ve mikrodenetleyicileri tanı ilk başta, türlerini ve farklarını öğren, mümkünse her birinden uygulamalar yapmaya çalış, aynı şey plc veya diğer konular için de geçerli, iş hayatına başladığın zaman göreceksindir her yerde farklı biriyle karşılaşırsın. Hepsini de en ince ayrıntısına kadar da öğren demiyorum tabi, kendini ve endüstriyel durumu da göz önüne alarak bunlardan bir veya birkaçına yoğunlaşırsın zamanla. Uygulama alanlarından örnekler verecek olursam (benim tecrübe attiğim kadarıyla tabi) mikrodenetleyici olarak 8051 ailesi ve plc olarak siemens (s7 200/300) ve moeller en çok gözdeler.

Bir de bunların yanında işe başka bir boyuttan bakarsak yaptığın işe göre de ihtiyacın olan bilgi ve tecrübeler değişecektir. Mesela belli bir sistem yada endüstriyel makineyi öğrenip onun otomasyonu üzerine de geliştirebilirsin kendini ama bu senin için daha erken tabiki, şunu belirtmek istiyorum sen işin bir ucundan tutarsan azmin bitmediği sürece gerisi gelecektir zaten, tabi bu zamana kadar bilgi biriktirmeye devam ... Saygılar...

• Merhaba;

Eğer derslerinde algoritma ile ilgili bişeyler yaptıysan ve dili her ne olursa olsun programlanın içine biraz bulaştıysan s7-300 temel seviye komutlarından başlamanı tavsiye ederim. And,or,xor,timer,counter gibi...Tabi öncelikle bi step7 demo programa ihtiyacın olacak.
  • Merhaba dostum otomasyon ile alakalı bilgi almak istiyorsun galiba aşağıdaki linkten ulaşabilirsin umarım yardımcı olmuştur

otomasyon nedir nerelerde kullanılır

Ayrıca otomasyon ile ilgili geniş kapsamlı bilgilere otomasyongezegeni.com üzerinden ulaşabilirsin umarım yardımcı olur.
  • PLC NEDİR ? den başlarsan bak bu sitede içeriklerine ulaşabilirsin
    PLC NEDİR ?
    Ama dediğim gibi otomasyon ile ilgili gerçekten detaylı bilgilere otomasyongezegeni.com üzerinden ulaşabilirsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.