Şimdi Ara

ötv zammına danıştay freni

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ana sayfa » Ekonomi haberleri » ÖTV zammına Danıştay freni ÖTV zammına Danıştay freni
    21 Ağustos 2010 Cumartesi
    Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, Bakanlar Kurulu'nun 4 Temmuz 2009'da akaryakıta yapılan ÖTV zammının yürütmesini durdurdu.

Çetin, benzin, gaz ve tüpgaz fiyatlarının karar gereği düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun 4 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı gereğince akaryakıt ve türevlerine yapılan ÖTV zammının yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, benzin, gaz ve tüpgaz fiyatlarının karar gereği düşürülmesi gerektiğini bildirdi.

Çetin, akaryakıt fiyatlarında sabit ÖTV'nin artırılması ile aynı zamanda KDV'nin de artırıldığına işaret ederek, yapılan zammın litrede 24 kuruşla 77 kuruş arasında olduğunu ifade etti.

HUKUKA UYGUN DEĞİL

Dolaylı vergilerin tüketicilerin haberi olmadan kesildiğini, mal ve hizmetlerin içine gizlenerek, ödeyenin ödeme gücüne bakılmadan alındığını savunan Çetin, zengin, yoksul, işsiz ayrımı yapılmadan alınan bu vergilerin adil olmadığını savundu.

TÜDEF'in itirazı üzerine Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu kararı gereğince, 4 Temmuz 2009'da Bakanlar Kurulu Kararları ile akaryakıt ve türevlerine yapılan ÖTV zammının yürütmesinin durdurulduğunu kaydeden Çetin, Kurulun, daha fazla vergi artırımını gerekli kılan başka bir neden gösterilmediğinden zammın hukuka uygun olmadığını, bu nedenle de yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini belirtti.

İNDİRİM YAPILSIN

Ali Çetin, benzin, doğalgaz, otogaz, yağlama yağları, tüpgaz fiyatlarına söz konusu dönemde yüzde 11 ila yüzde 167 oranında yapılan zammın Kurul kararı gereğince düşürülmesi gerektiğini belirterek, fiyatların litrede 25 kuruş, 14 kilogramlık tüpgazda 1,68 kuruş, yağlama yağları litresinde 70 kuruş, LPG metreküpünde 12 kuruş indirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu indirimin yapılmaması durumunda Bakanlar Kurulunun suç işlemiş olacağını iddia eden Çetin, TÜDEF olarak bu durumda suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

95 oktan benzin 5-6 kuruş ucuzladı

Akaryakıt firmaları benzinde 5-6 kuruş indirime gitti. Dün itibariyle 3.64-3.65 liradan satılan kurşunsun benzinin litresi bu sabahtan sonra 3.58 liraya geriledi. Araç sahipleri 95 oktan kurşunsuz benzini İstanbul'da 3.58 liraya alırken, Ankara'da 3.60 ve İzmir'de 3.59 liraya depoyu doldurmaya başladı. Bu indirimle 50 litrelik bir depoyu doldurmanın maliyeti 182 liradan 179 liraya gerilemiş oldu. Kırsal motorin ve motorinde fiyat değişikliğine gidilmedi. Motorinin litresi 3.04 liraya, kırsal motorin ise 2.93 liradan satılıyor.

• ötv'ye bi daha bindirmesinlerde...
  • Hadi inşallah ya,vergi alınır da böyle uçuk oranda da alınmaz ki.Ayıptır ayıp,işinizi adam gibi yapın vergi kaçıranlarla uğraşın.Adam gibi yapamıyoranız işinizi,bırakın o koltukları.
  • işlerini adam gibide yapsalar vergi kaçağınında önüne geçseler, 50 tane hükümette gelip geçse bu ötv hep baki kalacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: şenolköz

Bu indirimle 50 litrelik bir depoyu doldurmanın maliyeti 182 liradan 179 liraya gerilemiş oldu.

Dalga mı geçiyorlar ya?
  • Danıştay dunuştay son anayasa paketi ile ellerine geçince, ne kadar kasnaklayacaklarını düşünün.

Şimdiden takmıyorlar mahkeme kararlarını, kendi adamlarını yerleştirince zaten karar marar alınmaz.
  • evet diyecekler dusunsun....

bu zamları durduracak bir danıştay, anayasa mahkemesi vs vs olmayacak anayasa deiştimi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ÖTV Muafiyetli Araç Tercihi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bununla evet demenin ne alakası var,insanları yanlış yönlendirmeyin,işin içine siyaset sokmadan adam gibi tartışın.
  • çok alakası var...

siyasallaştırma diye insanların gelecegini ilgilendiren şeyleri bile konusamaz olduk artık..

biz bunların demokratikleşmesini goruyoruz. eskişehir emniyet muduru kitap yazdı hakkında soruşturma açıldı. sucu bilinmeyen sadece tanık ifadesine dayanan insanlar 2 senedir gözaltında...

neyse evetle alakasına geliyorum. yargı siyasallaştı iyice siyasallasıcak. siyasal bir yargı o donem iktidarda olan partinin istediklerine gore karar vericeginden bu otv zammı kararı gibi kararlar goremeyecegiz 12 eylulden sonra
  • quote:

Orijinalden alıntı: tolgacem

çok alakası var...

siyasallaştırma diye insanların gelecegini ilgilendiren şeyleri bile konusamaz olduk artık..

biz bunların demokratikleşmesini goruyoruz. eskişehir emniyet muduru kitap yazdı hakkında soruşturma açıldı. sucu bilinmeyen sadece tanık ifadesine dayanan insanlar 2 senedir gözaltında...

neyse evetle alakasına geliyorum. yargı siyasallaştı iyice siyasallasıcak. siyasal bir yargı o donem iktidarda olan partinin istediklerine gore karar vericeginden bu otv zammı kararı gibi kararlar goremeyecegiz 12 eylulden sonra

otomobil bölümüne siyaset karıştırmayın. herkes ne diyeceğini gayet iyi bilir.

• Bu referandumda HAYIR vermek için bir neden daha.

Eğer Hayır çıkmaz ise, bu ÖTV zamlarını durduracak, DUR diyecek bir DANIŞTAY kalmayacak.

Akp nin Danıştayı olacak...

Evet çıkarsa, ÖTV zamlarını durdurmak için dava açanlara "ANANI AL DA GİT" denecek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

Hadi inşallah ya,vergi alınır da böyle uçuk oranda da alınmaz ki.Ayıptır ayıp,işinizi adam gibi yapın vergi kaçıranlarla uğraşın.Adam gibi yapamıyoranız işinizi,bırakın o koltukları.

Hangi bakanla hangi bakanın oğluyla kızı ile uğraşacaklar varmı öyle bir babayiğit
  • siyaasetle işim olmaz hepsi yiyici takımı ötv yi arttırıyorlarmış ee normali o zaten .yiyici takımı indirim değil bindirim yap

danıştaydan allah razı olsun 3kuruş cebimizde kalır sayelerinde. bi danışsalardı keşke zam yapmadan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RECEP____KOVBOY -- 21 Ağustos 2010; 22:06:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: son_samuray

quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

Hadi inşallah ya,vergi alınır da böyle uçuk oranda da alınmaz ki.Ayıptır ayıp,işinizi adam gibi yapın vergi kaçıranlarla uğraşın.Adam gibi yapamıyoranız işinizi,bırakın o koltukları.

Hangi bakanla hangi bakanın oğluyla kızı ile uğraşacaklar varmı öyle bir babayiğit

Yok tabi,ama en basit esnafı bile incelemiyorlar.Bakıyorum vergi levhalarına,yazık çoğu mağaza ya zararına çalışıyor ya ne kar ne zarar ediyor,ya da çok az kar ediyor.Apaçık yalan ya,biraz inceleseler vergiler düşecektir bence.
  • Türkiye'de vergi sistemi gerçekten söylediğiniz gibi berbat bir halde. Ama bu sistemin müsebbibi de yine biziz dostlar.

Normalde vergi gelire göre alınır. Olması gereken, adaletli olan budur. Kim ne kadar kazanıyorsa kazancından belli bir miktarı vergi olarak devletine öder. Bu belli miktar da kanunla belirlenir, yani verginin muhatabı olan halkın temsilcilerinin katılımıyla çıkarılan kurallarla. Ancak bizim burda durum biraz farklı. Normalde çok kazanandan çok, az kazanandan ise az vergi alınması gerekir. Gelir vergisi bu adaleti sağlamayı amaçlar. Bir de harcamalardan alınan vergiler var; ÖTV, KDV, ÖİV gibi. Harcamalardan alınan vergiler, yani bizim benzin alırken ödediğimiz vergi adaletsiz bir vergidir. Bu vergide oran olarak çok kazanandan az, az kazanandan ise çok vergi alınır. Mesela bir işadamı da 100 liralık ekmek alırken 18 lira kdv öder, bir asgari ücretli de 18 lira kdv öder. Halbuki işadamının geliri diğerinin binlerce katıdır. Her ikisinin ekmeğe( ya da diğer harcamalara ) ödediği vergi ile aylık gelirleri oranlandığında haliyle gariban adamdan alınan verginin oranı işadamınınkinden çok daha yüksek olur. İşte bu sebeple bir ülkede vergi adaleti olması için harcamalardan alınan vergilerin mümkün olduğunca küçük olması ya da hiç olmaması gerekir.

Peki arkadaşlar Türkiye'de kim kazancını doğru şekilde beyan edip gelirini vergilendiriyor? Hiç kimse. Bir tek bordrolu çalışanların( işçi, memur ) geliri tam hesaplanıp vergilendirilebiliyor; ki o da maaştan kesildiği için. Geriye kalan sanayicisinden tutun da doktoruna, avukatına kadar herkes vergi kaçırıyor, komik gelirler beyan ediyor (forumdaki arkadaşları tenzih ederim). Devlet de kazançtan düzgün bir şekilde gelir elde edemediği için başlıyor benzine, sigaraya, arabaya ağır vergiler yüklemeye. Olan biz gariban memurlara oluyor . Şaka şaka, vergi bizim maaştan kesilmese ben de maaşımı düşük gösterirdim, devletin bana ne kadar ödediğini bildiğini bile bile hem de . Durum budur

• quote:

Orijinalden alıntı: matrmatrmrdn

Türkiye'de vergi sistemi gerçekten söylediğiniz gibi berbat bir halde. Ama bu sistemin müsebbibi de yine biziz dostlar.

Normalde vergi gelire göre alınır. Olması gereken, adaletli olan budur. Kim ne kadar kazanıyorsa kazancından belli bir miktarı vergi olarak devletine öder. Bu belli miktar da kanunla belirlenir, yani verginin muhatabı olan halkın temsilcilerinin katılımıyla çıkarılan kurallarla. Ancak bizim burda durum biraz farklı. Normalde çok kazanandan çok, az kazanandan ise az vergi alınması gerekir. Gelir vergisi bu adaleti sağlamayı amaçlar. Bir de harcamalardan alınan vergiler var; ÖTV, KDV, ÖİV gibi. Harcamalardan alınan vergiler, yani bizim benzin alırken ödediğimiz vergi adaletsiz bir vergidir. Bu vergide oran olarak çok kazanandan az, az kazanandan ise çok vergi alınır. Mesela bir işadamı da 100 liralık ekmek alırken 18 lira kdv öder, bir asgari ücretli de 18 lira kdv öder. Halbuki işadamının geliri diğerinin binlerce katıdır. Her ikisinin ekmeğe( ya da diğer harcamalara ) ödediği vergi ile aylık gelirleri oranlandığında haliyle gariban adamdan alınan verginin oranı işadamınınkinden çok daha yüksek olur. İşte bu sebeple bir ülkede vergi adaleti olması için harcamalardan alınan vergilerin mümkün olduğunca küçük olması ya da hiç olmaması gerekir.

Peki arkadaşlar Türkiye'de kim kazancını doğru şekilde beyan edip gelirini vergilendiriyor? Hiç kimse. Bir tek bordrolu çalışanların( işçi, memur ) geliri tam hesaplanıp vergilendirilebiliyor; ki o da maaştan kesildiği için. Geriye kalan sanayicisinden tutun da doktoruna, avukatına kadar herkes vergi kaçırıyor, komik gelirler beyan ediyor (forumdaki arkadaşları tenzih ederim). Devlet de kazançtan düzgün bir şekilde gelir elde edemediği için başlıyor benzine, sigaraya, arabaya ağır vergiler yüklemeye. Olan biz gariban memurlara oluyor . Şaka şaka, vergi bizim maaştan kesilmese ben de maaşımı düşük gösterirdim, devletin bana ne kadar ödediğini bildiğini bile bile hem de . Durum budur

Sırf memurlar için değilki, maaş bordrosuyla çalışan herkes için bu durum geçerli.

Çok yüksek kesintiler yapıyorlar, özellikle 5000 Tl ve üstünde, %30-40 gibi feci rakamlar var.

Birde, AKP döneminde vergi dilimi diye bir şey çıktı, durum vahim. Ocak maaşı ile Temmuz maaşı arasında mesela dağlar kadar fark olabiliyor.

Ayrıca, AKP'nin demokrasi laflarına gelince...

Teoride güzel ama pratikte inanmıyorum, çünkü kendilerini samimi bulmuyorum.

1995'te Sn. Abdullah Gül, "Avrupa birliği hristiyan birliğidir, biz oraya giremeyiz, çok saçma vs." türü laflar ediyor, herhalde o zamanki iktidarı eleştirmek için. Ancak 2001'den sonra ne hikmetse çok farklı bir tavır sergiliyor.

2000'de Sn. Erdoğan " Hem Müslüman, hem Laik olunmaz " diye kesin bir yargıda bulunuyor.

Laiklikte, benim şahsi fikrim, Demokrasinin bir parçası. Aksi takdirde önünüze çok saçma bir devlet modeli çıkar, İran gibi içe kapanıp kalırsınız. Ben demiyorum din karşıtıyım vs. diye ( asla olamaz böyle bir şey ), ancak herşeyin bir dengesi var.

Şimdi çıkıpta, 2010'da, Referandum'da , AB kelimeleri vs. bile geçmesi, başlı başına bir samimiyetsizlik örneği.

Tamam, insanların fikirleri değişebilir, ama sen orada bir siyasetçisin, ve her siyasetçinin bir çizgisi vardır.

Gerçi, İsrail bile gördü bunun göz boyama olduğunuda, Sayın Erdoğan'ın rol kestiğini, pankartlara kadar yazdılar.

Ha Referandum'da iyi şeyler yokmu, var, ama, böyle milletin bazı duygularını sömürerek, tam 12 Eylül gününde, belli başlı "Sakat" maddelerin yanında bunu oylamaya sunmak, biraz köylü kurnazı aklı olmuş. ( Ülkücü birinin , mektubunu değiştirip daha sonra ağlaması da, bunun başka bir örneği. Şehitler için bir kere ağladığını ne duydum nede gördüm, onlarında geride bıraktıkları mektuplar var. )

Hem şuda var, bu Referandum, illa Akp tarafındanmı yapılabiliyor? Referandumda Hayır diyen birisi, neden "darbeci" olarak nitelendiriliyor? 2482498298 tane parti var, bir tanesi çıkıp daha sonra tek maddelik ( Sadece darbe ile ilgili ), bir referandum yapar, ona göre Evet yada Hayır deriz.

Şunuda eklemek istedim,

Bu demokrasi abidelerinin, 2008 yılında Tuncay Özkan'ı nasıl sıkıştırdığını hatırlarsınız belki...Adam bu yüzden KanalTürk'ü satmak zorunda kaldı. Radikal vs. gibi gazeteler, "Bizkaçparayız.com" diye dalga geçerek adamı çileden çıkartmışlardı. Mayıs'ta olan bu olaylardan sonra, sanırım 2008'in son çeyreği adamı "Ergenekon kapsamında" içeri aldılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fleetwood1991 -- 22 Ağustos 2010; 1:35:15 >

• Sayın newmonarch ;

Yukarıda yazdıklarımı herhangi bir siyasi partiyi temize çıkartmak yahut kötülemek için yazmadım. Sadece ülkemizdeki çarpık vergi sistemiyle ilgili şahsi kanaatimi beyan ettim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: matrmatrmrdn

Sayın newmonarch ;

Yukarıda yazdıklarımı herhangi bir siyasi partiyi temize çıkartmak yahut kötülemek için yazmadım. Sadece ülkemizdeki çarpık vergi sistemiyle ilgili şahsi kanaatimi beyan ettim.

Anladım vergi için yazdığını.

Zaten bende , her ne kadar orada öyle yazsamda, kesin hükümlere varmanın çok zor olacağını biliyorum.

Ancak "görünürde" , "Bence" böyle bir durum var. Ben böyle düşünüyorum bilmiyorum başkaları ne düşünür...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.