Şimdi Ara

Oyun Oynarken Ekran Donuyor !! Üstadlardan yardım bekliyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
26.747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlarım merhaba. Yaşadığım bu sorun tecrübeyle sabit. Bu konuyla ilgili genel öneriler mevcut ama ekranın donduğu anın fotoğrafını çekerek ne tarz bir sorunla karşı karşıya olduğumu ve sizlerinde daha kolay yardımcı olabileceğinizi düşünerek resimlerle anlatmak istedim. İmzamda bulunan sisteme sahibim. Tek değişiklik Zotac 9600 Snergy 1 Gb 256 bit ekran kartımda da aynı sorunu yaşadığım için 9600 GT AMP Edition 512 Mb 256 bit ekran kartını değiştirmem oldu. Lakin sonuç aynı. Masaüstündeyken ve Photoshop, Film izleme, şarkı dinleme gibi durumlarda bu sorunla asla karşılaşmadım. Sorun tamamen oyun oynarken karşıma çıkıyor.

http://img8.imageshack.us/i/resim038q.jpg/
    http://img200.imageshack.us/i/resim035ase.jpg/
    http://img197.imageshack.us/i/resim037v.jpg/

Resimlerde görülen sorun ekranın en basit görüntüsü. Bu görüntünün tamamen içiçe geçmiş halide mevcut fakat fotoğrafı yok maalesef. Öneriler üzerine bu sorunu çözmek adına yaptğım şeyleri altta sıraladım.

1-3 adet 1024 Kingston Ram' den 1 tanesini çıkarıp 2 rami aynı renklerdeki slota taktım.
    2-Biosu update ettim.
    3-Kasanın kapağı açık halde çalıştırdım.
    4-Mevcut fanların hepsini PSU hariç temizledim.
    5-Thermal macun aldım fanı söktüm. yeniden macunladım. (yaklaşık 3 saat önce )

FIFA 09 oynarken linkteki ayarlarla oynadığım için maç içerisinde ilk yarı bitmeden yada 2, yarıda bilgisayar kilitleniyordu.

http://img190.imageshack.us/i/ack044.jpg/

Yaklaşık 3 gün önce bir arkadaşımızın yazısı üzerine Shader denilen görüntü teknolojisinin Fifa 09 da olduğunu gördüm ve ayarları sıfırlayarak Fifa 09 oynamaya başladım.

http://img196.imageshack.us/i/kapal042.jpg/

3-4 gündür bilgisayarımda sorun yok. Sadece FIFA 09 için söylemiyorum tabiki aynı zamanda Cryostatis, Burnout Paradise, Call of Duty 5-World At War adlı oyunları oynarkende görüntüleri birbirine geçerek bilgisayar donuyordu. Bir detay söyleyim makina bu sorunla karşılaşınca yeniden başlamıyor, o şekilde kalıyor.

DH' de bir araştırma yaptım ve Everest Ultimate Edition programını yükleyerek fan ve sıcaklık değerlerini kontrol ettim. Bunu yaparken hiçbir şey çalıştırmadım.

http://img190.imageshack.us/i/normalrapor.jpg/

Sonrasında Adobe Photoshop CS3te biraz yoğunluklu bir filtre uygulayıp açtığım resim dosyasına efekt uyguladım. CPU çekirdek 1/70 dereceye kadar çıktı.

Sistem Bilgisinde çakışmalar/paylaşım bölümüne de baktım ve o bölüme ait görüntüyüde aşağıdaki linke ekledim.
    Everest gibi programlardan, sıcaklıklarda neyin normal değerler olduğundan çok anlayan biri değilim.
    Bu sorunu nasıl çözebileceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Zira oyun oynarken bilgisayar donması yaşayan arkadaşlarımıza da burada önereceğiniz çözümlerin referans olacağını düşünüyorum. İlginiz ve alakanız için şimdiden teşekkür ediyorum.

http://img150.imageshack.us/i/sistembilgisi.jpg/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiker34 -- 13 Haziran 2009; 23:38:49 >

• aynı sorun bendede var
    yardımcı olabilecek yok mu?
  • Sistem boştayken aldığınız sonuçlar çok yüksek değil ama sorunun yük varken oluyor..

Fritz Chess Benchmark programını indirip çalışırken Everest Programında sıcaklarını kontrol edin..

Belki bir SS koyabilirseniz ozaman yardımcı olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: Elfen Lied

Sistem boştayken aldığınız sonuçlar çok yüksek değil ama sorunun yük varken oluyor..

Fritz Chess Benchmark programını indirip çalışırken Everest Programında sıcaklarını kontrol edin..

Belki bir SS koyabilirseniz ozaman yardımcı olur

Dostum isteğin üzerine programı indirip dediğin gibi yaptım. Programı birkaç defa çalıştırp önce en yüksek değerlere baktım ve sonrasında en yüksek değerde ekran görüntüsü aldım. Sanırım benden istediğin buydu. Yapılması gereken başka işlemler varsa söylemen yeterli.

http://img40.imageshack.us/i/fritzbenchmarkrapor.jpg/

• resimlerde oyun oynarken ufak çizgi ler görüyorum..çoğu kez başıma geldi çözüm;

öncelikle sorun ekran kartından kaynaklanıyor gibi görünüyor..sendeki ekran kartını başka bir bilgisayarda dene...ati ekran kartı bulabilirsen kendi bilgisayarında onu dene...anakart ekran kartı uyuşmazlıgıda olabilir..başka bir ekran kartı ile değiştiremezmisin?

bu sorun ekrandaki pixellenmeler vs ekran kartı bozuklugu, psu yeterince güç gelmemesi yani psu watt yetersizliği, adi psu varsa 350 watt vs aldanma kaliteli bir psu al, ekran kartı ram bozuklugu, aşırı ısınma vs gibi sebeplerden oluyor...
  • arkadaşım sorun sanki ekran kartında gibi görünüyor ama öncelikle sizden şunu yapmanızı isteyeceğim. Ramleriniz 1066 mhz ise onu biostan 800 mhz ye düşürün ve ram voltajını 1.8 volt yapın ramlerin dual olması için 1gb lik ramleri aynı renkteki slotlara takın. Ramler 2 gb olsun şimdilik 3 gb olmasın. Öyle bir deneme yapın. birde pc niz çok ısınıyor işlemcinin okadar ısınması hiç normal değil. anakartınızın marka ve modeli nedir birde onu belirtiniz. ekran kartı ısısı normal görünüyor. O kasanın bu sisteme yeterli geleceğinide belirtiyim.
    arıza giderilmez ise parçaları tek tek denemekle sorunu bulabilirsiniz. en son anakartı deneyiniz. ramleri tek tek deneyiniz. başka ekran kartı deneyiniz. ve tabiki işlemciyi ve anakartıda mecburen denemek zorunda kalacaksınız.
  • 2600xt ile sürekli VPU Recover hatası alıyordum.
    Sorun RAM'den çıkmıştı.

Sıcaklık problemi gibi görünse de parçaları başka bir sistemde denemekte fayda var.
  • Orjinalden alıntı: grafiker34

Dostum isteğin üzerine programı indirip dediğin gibi yaptım. Programı birkaç defa çalıştırp önce en yüksek değerlere baktım ve sonrasında en yüksek değerde ekran görüntüsü aldım. Sanırım benden istediğin buydu. Yapılması gereken başka işlemler varsa söylemen yeterli.

Aynısını son olarak Furmark testinde de yapabilirmisiniz?
  • quote:

3-Kasanın kapağı açık halde çalıştırdım.

konuyla alakası yok ama pc'nin kapağı açık olması çözüm değildir asıl pc'in kapağı kapalıyken daha rahat soğutma yapar nasıl dersen kasa kapağı kapalıyken içerde hava döngüsü oluyor ama sen kapağı açtığında hava döngüsü diye bir şey kalmıyor..
  • Aynı sorun bendede olmaya başladı. Ben bilgisayarı ilk aldığımda (yaklaşık 5-6 ay geçti.) hiç donmuyordu oyunlar. Hatta bi kere 6-7 saat GTA 4'ü kesintisiz oynadım. Crysis'i oynadım. Hiç donma,kilitlenme gibi sorunlar yoktu. 4 gün önce tekrar Crysis'i yüklediğim de 1 saat sonra donmaya başladı. Cod 4'de de aynı sorunu yaşıyorum.Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Bilgisayarımın özellikleri:
    İntel Core 2 Quad 6600 2.4 GHz (4 çekirdek)
    3 Gb RAM
    DirectX 10
    Nvidia GeForce 9500 GT (Ekran kartı 1,7 Gb)
    Bilgisayarda 2 fan bulunuyor. Pazar günü (dün) kasanın içini temizledim.
    Ekran kartınıda güncelledim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheBlackFox -- 15 Haziran 2009; 20:59:58 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: setrox

resimlerde oyun oynarken ufak çizgi ler görüyorum..çoğu kez başıma geldi çözüm;

öncelikle sorun ekran kartından kaynaklanıyor gibi görünüyor..sendeki ekran kartını başka bir bilgisayarda dene...ati ekran kartı bulabilirsen kendi bilgisayarında onu dene...anakart ekran kartı uyuşmazlıgıda olabilir..başka bir ekran kartı ile değiştiremezmisin?

bu sorun ekrandaki pixellenmeler vs ekran kartı bozuklugu, psu yeterince güç gelmemesi yani psu watt yetersizliği, adi psu varsa 350 watt vs aldanma kaliteli bir psu al, ekran kartı ram bozuklugu, aşırı ısınma vs gibi sebeplerden oluyor...

Setrox dostum, Bu ufak çizgiler en basit ve en masum hali. 1 Gb Zotac 9600 Gt 512 Mb 256 bit ekran kartım aynı sorunu bana yaşattığında , eski bilgisayarımdaki X1300 XT 512 Mb 128 bit ekran kartımla deneme yaptığımda böyle bir sorunla karşılaşmamıştım. fakat şu anda mevcut ramlerle yapılmış bir deneme değildi. O zaman bilgisayarı götürdüğümde Vatan bilgisayara Ramlerden olduğunu söylediler. ve 800lük 2 adet Kingston ram almak zorunda kaldım. fakat sorun konuştuğumuz üzere devam etti. PSU konusuna gelince RC 690 Cooler Master kasanın orjinal 460 watt güç kaynağını kullanıyorum. Değerli fikirlerini bekliyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: harece66

arkadaşım sorun sanki ekran kartında gibi görünüyor ama öncelikle sizden şunu yapmanızı isteyeceğim. Ramleriniz 1066 mhz ise onu biostan 800 mhz ye düşürün ve ram voltajını 1.8 volt yapın ramlerin dual olması için 1gb lik ramleri aynı renkteki slotlara takın. Ramler 2 gb olsun şimdilik 3 gb olmasın. Öyle bir deneme yapın. birde pc niz çok ısınıyor işlemcinin okadar ısınması hiç normal değil. anakartınızın marka ve modeli nedir birde onu belirtiniz. ekran kartı ısısı normal görünüyor. O kasanın bu sisteme yeterli geleceğinide belirtiyim.
    arıza giderilmez ise parçaları tek tek denemekle sorunu bulabilirsiniz. en son anakartı deneyiniz. ramleri tek tek deneyiniz. başka ekran kartı deneyiniz. ve tabiki işlemciyi ve anakartıda mecburen denemek zorunda kalacaksınız.

Harece 66 dostum, yorumun üzerine Ramlere baktım. Ramler 800lük. ve üzerinde 1,8 volt yazıyor. Ve söylediğin gibi zaten ben yaklaşık 3-4 haftadır tarif ettiğin gibi 2 Gb ram kullanıp sarı renkteki slotlara takarak kullanıyorum., 1 Gb Rami kullanmıyorum. Anakartımı sormuşsun Marka ve Modeli Gigabyte EP45-UD3R...Bu konuda haklısın sorunu el birliğiyle çözemezsek dediğin gibi artık parçaları tek tek deneyeceğim. yorumlarının devamını bekliyorum.

• Dostum valla psu yeterli gibi görünüyor..sana tavsiyem çalıştıgından emin oldugun başka marka yada başka model atide olabilir bir ekran kartı denemen...pixellenme olayı ekran kartı yanıt vermediğinde oluyor bu çok önemli bir detay...ram lerden olsa oyun oynamadıgın zamanda komple çöker sistem..parite hatası dosya sistemini bozar ve windowsu çok kısa bir süre sonra çökertir mavi ekran vs verdirtir..sendeki olay farklı.

ekran kartını lütfen dene birde unutmadan ekran kartı ayarlarında performans veya kalite seçenekleri vardır ileri düzey ayarlarada bakabilirsin...kaliteden ödün ver performansı seç..belki hani olurya ayarlarda olabilir diyecem ama bu seride sorun yok normalde..sendeki sorun yine ekran kartı gibi görünüyor...bunu anlamanın tek yolu başka bir ekran kartı takıp denemen...
  • Orjinalden alıntı: Elfen Lied

Orjinalden alıntı: grafiker34

Aynısını son olarak Furmark testinde de yapabilirmisiniz?

Dostum söylediğin programı indirdim ve çalışırken önce full screen oalrak deneme yaptım. 1, denemenin sonucunda aşağıdaki sonuç çıktı

http://img38.imageshack.us/i/furmarktesti.jpg/

Daha sonra Everesti açarak sıcaklıkların en yüksek noktasında Printscreen yaptım. O sonucuda aşağıda verdim.

http://img38.imageshack.us/i/furmarkeveresttestsonuci.jpg/

• quote:

Dostum valla psu yeterli gibi görünüyor..sana tavsiyem çalıştıgından emin oldugun başka marka yada başka model atide olabilir bir ekran kartı denemen...pixellenme olayı ekran kartı yanıt vermediğinde oluyor bu çok önemli bir detay...ram lerden olsa oyun oynamadıgın zamanda komple çöker sistem..parite hatası dosya sistemini bozar ve windowsu çok kısa bir süre sonra çökertir mavi ekran vs verdirtir..sendeki olay farklı.

ekran kartını lütfen dene birde unutmadan ekran kartı ayarlarında performans veya kalite seçenekleri vardır ileri düzey ayarlarada bakabilirsin...kaliteden ödün ver performansı seç..belki hani olurya ayarlarda olabilir diyecem ama bu seride sorun yok normalde..sendeki sorun yine ekran kartı gibi görünüyor...bunu anlamanın tek yolu başka bir ekran kartı takıp denemen...

Setrox dostum, söylediğin gibi kalite ayarını yüksek performans ile değiştirdim. şimdi Fifa 09a gidip bir test yapacağım. Bu testte önce hem Shader ve diğer ayarları açarak deneme yapacağım hemde kapalı tutarak..
    (bu arada zaten ayarları kapalı tuttuğumda bir sorunla karşılaşmıyorum) Sonuçları hemen yazarım. iyi geceler

• quote:

quote:

Dostum valla psu yeterli gibi görünüyor..sana tavsiyem çalıştıgından emin oldugun başka marka yada başka model atide olabilir bir ekran kartı denemen...pixellenme olayı ekran kartı yanıt vermediğinde oluyor bu çok önemli bir detay...ram lerden olsa oyun oynamadıgın zamanda komple çöker sistem..parite hatası dosya sistemini bozar ve windowsu çok kısa bir süre sonra çökertir mavi ekran vs verdirtir..sendeki olay farklı.

Setrox dostum, söylediğin gibi kalite ayarını yüksek performans ile değiştirdim. şimdi Fifa 09a gidip bir test yapacağım. Bu testte önce hem Shader ve diğer ayarları açarak deneme yapacağım hemde kapalı tutarak..
    (bu arada zaten ayarları kapalı tuttuğumda bir sorunla karşılaşmıyorum) Sonuçları hemen yazarım. iyi geceler

Setrox dostum ve diğer arkadaşlarım, Setrox arkadaşımızın söylediği kaliteden ödün verip yüksek performansı seçtim. 2 maç yaptım. 1, maçta herhangi bir sorun olmadı:) ve biraz ümitlendim. 2. maçta maç bittiği sırada aynı hatayla karşılaştım. Ekran yeniden sizlere verdiğim ilk örnek resimdeki gibi kare kare oldu. ve dondu. Bu arada söylemeyi unuttum. Donmayla beraber gelen bir ses var ama bu sesi hiçbirşekilde size tarif edemem. Bu arada fifa 09 ayaralarında ayarları açık olarak oynadığımıda belirtmek isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiker34 -- 16 Haziran 2009; 1:55:29 >

• quote:

Dostum söylediğin programı indirdim ve çalışırken önce full screen oalrak deneme yaptım. 1, denemenin sonucunda aşağıdaki sonuç çıktı

Daha sonra Everesti açarak sıcaklıkların en yüksek noktasında Printscreen yaptım. O sonucuda aşağıda verdim.

Ekran kartı sıcaklığı normal seyirinde, ayrıca testide başarıyla sonlandırmış.. Geriye kalan ya ekran kartının sürücüyle ilgili bir sorunu yada diğer donanımlarda meydana gelen bir sorun.. Tabi ekran kartında da başka donanımsal bir sorun olmasıda mümkün ama sıcaklık değil gibi görünüyor..

• quote:

quote:

Ekran kartı sıcaklığı normal seyirinde, ayrıca testide başarıyla sonlandırmış.. Geriye kalan ya ekran kartının sürücüyle ilgili bir sorunu yada diğer donanımlarda meydana gelen bir sorun.. Tabi ekran kartında da başka donanımsal bir sorun olmasıda mümkün ama sıcaklık değil gibi görünüyor..

Bugün akşam RAM leri tek tek deneyeceğim. 3 adet RAM in 2 tanesi Made in China diğeri Malaysia. Ve üzerinde bulunan numaralar üretim kodları. China olanların numarası sıralı fakat Malaysia yazan farklı. Bir de bu ihtimal üzerinde durmaya gerek var mı acaba ? Tek düşüncem anakartta sorun çıkmaması....
    Genel olarak bu tarz sorunlara ait başka başlıklarıda okudum. Genelde sorun PSU yada RAM olarak görünüyor. RC 690 kasanın 460 Wattlık güç kaynağının bu sistem yetersiz olma ihtimali nedir peki ? PSU yetmeyebilir mi ?

• PSU'nun yetersiz geleceğini sanmıyorum çok büyük güç tüketimine ihtiyaç olan donanım görünmüyor sisteminizde..
    Yinede Burdan hesap edebilirsiniz..
    Ekran kartının şuan kullanıcı tarafından t konulabilcek net bir sorunu görünmüyor sanırım diğer doanaımlara yoğunlaşmanız daha mantıklı RAM'leri de söylediğiniz gibi her birini tek dimm daha sonra yine her birini eşleştirerek ikişerli dimm yuvalarında kullanmak suretiyle deneyebilirsiniz.. Ekran kartını farklı sürücülerle denediniz mi bilemiyorum ama sürücü kaynaklıda olması mümkün olabilir ( bunun içine directX de dahil)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elfen Lied -- 17 Haziran 2009; 12:47:36 >

• quote:

PSU'nun yetersiz geleceğini sanmıyorum çok büyük güç tüketimine ihtiyaç olan donanım görünmüyor sisteminizde..
    Yinede Burdan hesap edebilirsiniz..
    Ekran kartının şuan kullanıcı tarafından t konulabilcek net bir sorunu görünmüyor sanırım diğer doanaımlara yoğunlaşmanız daha mantıklı RAM'leri de söylediğiniz gibi her birini tek dimm daha sonra yine her birini eşleştirerek ikişerli dimm yuvalarında kullanmak suretiyle deneyebilirsiniz.. Ekran kartını farklı sürücülerle denediniz mi bilemiyorum ama sürücü kaynaklıda olması mümkün olabilir ( bunun içine directX de dahil)

Sistem Güç Hesaplayıcı

Anakart GİGABYTE EP45-UD3R
    İşlemci (CPU) E 8400 İNTEL 3.0 GHZ
    Ekran Kartı ZOTAC 9600 GT
    Hafıza x
    Optik Sürücü x
    2X-Sabit Disk (Paralel IDE, SATA, SCSI) - 25 W
    yok Disket Sürücü (FDD) - 5 W
    Klavye & Mouse - 3 W
    CPU Fan - 3 W
    4X-USB Port - 5 W
    IEEE-1394 FireWire Port - 8 W
    10/100 Ağ kartı - 4 W
    56K PCI Modem - 4 W
    PCI SCSI Kart - 25 W
    Ekstra PCI Kart (Ortalama) - 5 W
    ZIP Sürücü - 50 W
    Sound Blaster Ses Kartı - 7 W
    Sound Blaster Live / Audigy Ses Kartı - 18 W
    2X-60/80/120 mm Fan - 2 W
    1X-60/80/120 mm Fan (Işıklı) - 3 W
    Gerekli Güç 457 Watt

Acaba bilgisayar yüklüyken photoshopta calışırken yada oyun oynarken bu güç gereksinimi artar mı ? içime bir kuşku düştü. PSU yetmiyor olabilir mi ?

Çok önemli bir detayı söylemeyi unuttum aslında. ilk aldığım 1 GB 9600 GT Synergy ekran kartım da aynı sorunları yaşarken Vatan bilgisayara götürdüğümde müşteri hizmetlerinde bulunan teknik servis bölümü bu hatayı onayladı. Ve ben bunun üzerine 9600 GT AMP ekran kartını almıştım. Onların kullandıkları donanımda eğer bu sorun tekrar ortaya çıktıysa bu ekran kartınıda tek başına götürerek denemekte fayda var diye düşünüyorum. Eğer ki teknik serviste benim bu karşılaştığım sorunla karşılaşırsa 9600 GT ekran kartını HIS 4850 Ice Q 4 Turbo ekran kartı ile değiştirmek geçiyor aklımdan. (Ya HIS ekran kartıda aynı sorunu yaşamama neden olursa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiker34 -- 17 Haziran 2009; 16:45:39 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.