Merhabalar. Yeni bir sistem toplamak istiyorum. Parçalardan bazıları var. Olanlar: - Ekran Kartı: MSI Suprim X RTX 3090 - PSU: Corsair HX1200 Almayı düşündüğüm bileşenler: - CPU: i7 13700k (veya Ryzen 9 7900x) - CPU Soğutucu: Noctua NH-D15 - Anakart: Asus Prime Z790-P (MSI veya başka marka olabilir. Önerilere açığım.) (AMD olacaksa X670 bir kart ile değiştirilebilir) - Ram: DDR5 ve 2x16GB herhangi bir RAM Yukarıdaki sistem daha "fiyat-performans" sistemi. Eğer hakikaten değecekse CPU'yu i9 13900k ile de değiştirebilirim. Emin olmadığım taraflardan başka bir tanesi de anakart. Olası ulaşılmaya çalışılan amaçlar - Beyaz kasa toplamak gibi bir amacım var. Parçaları ona uygun seçmeye çalıştım elimden geldiğince. - Sıkça yapay zeka uygulamaları geliştirilecek. Ekran kartı ciddi şekilde kullanılacak. Ekran kartının tamamını (hatta 2 ekran kartını birden) besleyecek bir işlemci gerekli. - Mütemadiyen oyun da oynanacak. - Sistemde 2 ekran kartı kullanımı muhtemel ama kesin değil. NVLink kullanılabilir. Bundan dolayı anakart PCIE slotları arasında 4 slotluk boşluk olanlar öncelikli. Sistemde beğenmediğiniz, ek yapmak istediğiniz veya değiştirmek istediğiniz bir şey olur muydu? Bütün tavsiyelere açığım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi visioneer -- 29 Aralık 2022; 10:13:0 > |
Oyun ve Yapay Zeka İçin Sistem Önerisi
-
-
Noctua NHD 15 ile, o işlemcileri soğutamazsınız.360 MM bi sıvı soğutucu düşünün.
Ryzenler ,bence şu an fiat/perf. olarak daha iyi.
7700x düşünün. Muazzam bi işlemci.E.kartı beslemelerinde ,7900x den bi farkı yok.
x670 için ,şu anakartı öneririm.E serisi olması da ,avantaj.
Ancak 7700X için şu anakrtta işinizi görür.
https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-asus-prime-x670-p-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,2124884064.html
-
Merhaba hocam
Cevabınız için teşekkür ederim. Soğutucu olarak ne önerirsiniz?
Ryzen 7 7700x hakikaten fiyat/performans için hiç fena değil. Eminim oyun oynarken ekran kartını da en iyi şekilde besleyecektir. Ancak tek işlem yüküm oyun değil maalesef. Bazı veri ön-işleme işlemleri ciddi işlemci gücü gerektirmekte. Bundan dolayı Ryzen 7 7700x ile Ryzen 9 7900x arasındaki fark benim için önemli hale geliyor.
Bir kaç video ve karşılaştırma izledim. i7 13700k ve 7900x kafa kafaya görünüyor. Bazılarında 7900x geçiyor bazılarında 13700k. Benzer durum 13900k ve 7950x için var. Intelin profesyonel hesaplama işlemlerinde daha iyi olduğunu biliyorum bundan dolayı yönelimim intel tarafına. Ancak hayvani güç tüketimi ve sıcaklık değerleri beni AMD ye doğru itmiyor değil.
Önerdiğiniz TUF anakart çok güzel duruyor. E serisi ile P serisi arasındaki fark nedir?
Cevabınız için tekrar teşekkür ederim.
-
Yani artık işlemciler o kadar güçlendilerki, o dediğiniz farkları hissetmeniz bile pek mümkün değil, uygulama ve programlarda,neredeyse.
İntelin devasa güç tüketimi ve biraz daha fazla ısınması ,gerçekten bence de bi problem.
O nedenle zaten ryzen yazdım Fiat olarakda, da bi tık aşağıda. Ama bi de ,önünün 2025 e kadar upgrade için açık olması olayı da var .İntelde 13. nesil son ...Sonra soket değişecek.
Siz bence illa alacaksanız ryzen 7900x de bitirin işi. O da, çok ,ama çok güçlü bi işlemci.
E serisi, iyice overclock için, biraz daha VRM yapısı güçlendirilmiş olanlar. Ama E serisi olmayan bi anakartta 7900x i kaldırır.
-
Intel cok onde ama hocam fark edilmeyecek gibi degil. Scikit-learn isminde yapay zeka islerinde sikca kullanilan bir python kutuphanesi var. Aradaki hiz farki soyle:
Sanirim 14. nesil Intel 14900K filan bekleyecegim. O da uretim nanometresinin dusmesi icin. Belki su sicaklik sorununa bir cozum bulurlar :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X