Şimdi Ara

Oyunlarda İşlemci ve Gpu nun Tam Performansta Çalışmaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
5.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bugün 2. el bir pc aldım. Özellikleri :

nitro r7 370 2gb Ekran kartı
    Xeon e5410 işlemci
    G41M-P43 Combo Anakart
    Kingston 8 Gb 1333mhz ram
    400watt Psu. Sorunum ise oyunlarda işlemcinin ve gpu nun tam performansta çalışmaması ve fps düşüşleri. Sebebi ne olabilir sizce. İşlemcide darboğaz mevcut desem işlemci %40-%50 arası çalışıyor ,%100de değil. Ekran kartı ise %40 ile %60 arasında çalışıyor. Lolde ise ekran kartı %10 ile %30 arasında değişiyor. Ekran kartındamı bir problem var acaba veya psu mu yetersiz geliyor? Sizce bu durum neden kaynaklanıyor olabilir. Geri iade etmelimiyim ? Yardımcı olursanız çok sevinirim işin içnden çıkamadım bir türlü. Yardımlarınzı bekliyorum, şimdiden çok teşekkür ederim.

• Ekran kartının güncel sürücüsünü kurun. Ve bu durum hangi oyunlarda var. Bununla beraber oyun ayarlarından Vsync ( Dikey Senkronizasyon ) kapatın; grafik ayarlarını yükseltin. Yükün ekran kartına binmesi için. Birde psunun etiketinin resmini çekip konuya ekleyin. Ya da hesabı kendiniz yapın.

Amaç psu gerçekte kaç watt üretiyor ve bu sistem için yeterli midir ? Onu anlamak. 400watt görünürde yeterli gibi ancak tavsiye en azından 500 watt olması. Sizin psu eğer ki 12v çıkışından düşük amper üretiyorsa elde edeceğiniz watt değeri düşük olur.

Örnek:12v çıkışından 20 amper akım ile; gerçekte 12v x 20a = 240 Watt eder. Yani sisteminize yetecek bir değer değil.

Sizde etiket üzerinden 12v altındaki amper değeriyle 12v'yi çarparsanız gerçek watt değerini elde edersiniz.

Daha detaylı anlatmak gerekirse:

Etiket üzerinde 3.3v - 5v - 12v ibareleri ve altlarında (genelde altlarında yazar) veya yanlarında amper değerleri yazar.

3.3v = Anakart,bios ve bunlara bağlı çipleri besler.

5v = Hdd,Cd/Dvd Rom ve çevre birimlerini besler.

12v = Ekran kartı,işlemci vs. ana donanım parçalarını besler.

Üstteki açıklamamda bi kaç eksik olabilir. Ancak genel tablo budur. Bununla beraber etiket üzerindeki tüm bilgiler doğru da olmayabilir. Ve yeterli verimlilik yoksa (ki en azından %80 verimlilik her psudan beklenir) bir de firma kurnazlığı varsa etikette aldığınız sonuç pratikte farklı olabilir.

Psu kısmını az çok aklınızda bir fikir oluşması ve küçükte olsa bir bilgi edinmeniz için yazdım. Biliyorsanız affola; sorunuza istinaden ayrıntı vermek istedim yani.

Unutmadan; her oyunda gpu %100 kullanacak diye bişey de yok. Oyun optimizasyonu, sistemde kurulu olan sürücü ve yazılımlar, sürücü yazılımlarının oyunla olan uyumu vs. herşey etkiler bu durumu. O yüzden makul ölçülerde bir deneyim varsa sistemi ya da bütçeyi zorlamaya gerek yok bence. Önemli olan akıcı bir oyun sergilenmesi ve işlemciye yükün binmemesi. Fps değeri ise oyunu etkilemiyorsa bu gibi sistemlerde çokta abartıya gerek yok diye düşünüyorum. Son kısımlar kişisel tecrübeye dayalı fikirlerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 1 Şubat 2018; 6:0:16 >

• Öncelikle işlemci ve ekran kartı normal durumlarda zaten %100 çalışmaz. Normal durumlarda dediğim oyun oynarken, her hangi bir programda misal photoshop'da çalışırken ki durumlarda bilgisayar donanımı %100 çalışmaz.

%100 çalışması için bilgisayarınıza anormal bir yük bindirmesi yapmanız lazım.

Bilgisayarınızda oyunlarda her hangi bir sıkıntı mı var? Yavaş mı çalışıyor yoksa takılmalar mı var?
  • MexeSs kullanıcısına yanıt
    Hocam öncellikle cok teşekkür ediyorum , bu konu hakkinda bilgim yoktu sayenizde bilgilenmis oldum. psu uzerinde aynen yazdiginiz degerler var. simdi pc yi aldigim yerdeyim pcde birde ekrana goruntu gelmeme problemi çıkmıştı. kasa içerisindeki fanlar calisiyor fakat görüntü gelmiyordu. Şu an i3 4160 islemci takip bide o sekilde deneyeceğiz fps sorununu. Eger yine ayni sekilde devam ederse psu yu degistirtecegim dediginiz gibi. tekrardan cok tesekkur ediyorum. son durumu tekrardan paylasacagim ayni durumu yasayan arkadaslara yardimi olmasi acisindan.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • maxpayne53 kullanıcısına yanıt
    hocam pc normalde calisirken boştaki yükünden bahsetmiyorum. sıkıntım oyunlarda gpu nun ve cpu nun ortalama %50 yukte calismasiydi. bakalim yeni anakart ve islemciyle tekrar deneyecegim.

• mukosaim M kullanıcısına yanıt
    Tamam bende onu diyorum kardeşim. Bilgisayarınız aşırı yüklenmedikçe oyunlarda da %100'de çalışmaz. Ekran kartı ve işlemci %50 - %70 gibi oranlarda çalışması lazım. Ki işlemciniz %20'de ekran kartınızda %60 - %70'de çalışabilir. İşlemciye veya ekran kartına farklı oranlarda yük bindiren oyunlar mevcut.

Ama atıyorum. Bilgisayarınızın özelliklerine göre çok yüksek sistem isteyen bir oyunu açarken ve bu oyunu en yüksek ayarlara alırsanız o zaman bilgisayarınız %100'e yakın bir oranda çalışmaya başlar. Ki zaten bilgisayarınız kaldıramadığı bir oyun için yine de sisteminizi %100'e yakın bir oranda fazla çalıştıramaz. Isınma gibi faktörler yüzünden bilgisayarınız kapanabilir veya oyunu sonlandırabilir.

Eğer ki bilgisyarınızda oyunlarda yavaşlama, ani takılma gibi sorunlar yok ise %50 - %70 arası kaynak kullanımı normaldir.

Yani şu durumda bir sıkıntı yok. Bilgisayarınız normal çalışıyor. Bana göre.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 1 Şubat 2018; 15:10:21 >

• Monitör kablosunu harici ekran kartına taktığınıza emin olun. Daha sonra ekran kartına ait en güncel driveri indirip yükleyin.(Buradan indirebilirsiniz)
    Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra MSI Afterburner ile oyun içerisinde işlemci ve ekran kartı kullanımlarını gözlemleyin. Aynı şekilde ram ne kadar kullanılıyor ve sıcaklıklar ne durumda bunlara da bakın. Sistemi test etmek için farklı oyunlar hatta benchmark programları (bknz. Unigine Heaven) yükleyip testler gerçekleştirin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Kusura bakmayin, dediklerinizi yanlis anlamisim. şöyle bi durum var crysis 2 oyununda misal tahminimce 50 nin altina dusmemesi gereken fps , göruntülerin yogunlastigi yerlerde sık sık 30 fps nin altina düşüyor. Ani düşüş seklindede degil yani bir saniyelik bi gecikmede degil. buna rağmen ne islemci nede gpu ortalama %50-%60 yükün üzerine çıkmıyor. Lolde de yine ayni sekilde fps 70 e kadar dusuyor ve gpu % 12 ile ÷ 30 arasinda calisiyor, cpuda %50 civarinda yine.

• zwanzig kullanıcısına yanıt
    Dediginiz gibi driverlar güncel ve msi afterburner kullaniyorum.

• mukosaim M kullanıcısına yanıt
    Şimdi şöyle diyeyim o zaman. Eskiden fps oranlarına pek dikkat edilmezdi oyun çalıştı mı bazı sahnelerde yavaşlasa da herkesin pek şikayetçi olduğu bir konu değildi. O yüzden oyun yapımcıları bu tür sorunlar için güncellemeler pek yayınlamazlardır.

Crysis 2 çok eski bir oyun o yüzden sisteminize göre optimasyonu olmayabilir. İşlemciniz de baya eski ama ekran kartınız çok işlemcinize göre yeni sayılır. Yeni ekran kartlarının eski oyunlara yönelik performans sıkıntıları olduğu biliniyor. Yoğun görüntülerin olduğu sahnelerde optimasyon sıkıntısı olduğunu sanıyorum. Yani işlemciniz ve ekran kartınızın yoğun çalışması meydana gelen fps sıkıntısı için çözüm olamayacak.

Lol'de ise aslında aldığınız değer normal bence. Lol her ne kadar çok sistem isteyen bir oyun gibi gözükmese de sürekli aldığı güncellemeler ile kendini geliştirmeye ve bahsettiğim optimasyon sıkıntılarının meydana gelmesine neden olmakta. Ekran kartı üreticileri bu gibi oyunlara güncellenen sürücüler yayınlamazsa bir sonraki oyun güncellemesini beklemekten başka çareniz yok. Çünkü %100 çalışan donanım her zaman oyunlarda yüksek performans alacağınızın garantisini vermiyor.

16 bin TL'lik sistemlerde bile sli'li 1080'li ekran kartı olan kişilerin bilgisayarlarında bile bu tarz sıkıntılar çıkabiliyor.

Bu durumda sizin yapabileceğiniz şeyler oyunun grafik ayarlarını tek tek açıp kapatıp denemeler yaparak, fps olarak görüntüden kayıp vermeden veya en az kayıpla hangi ayarlar size uygun onu tespit etmek ve o ayarlarda oyunlarınızı oynamak.

Ek olarak şunu da söylemek istiyorum. Kullandığınız ekran kartı markası yani amd oyunlarda bu tür sıkıntıların çokça görüldüğü bir marka. Nedeni ise oyunlar için çıkardıkları sürücülerin pek iyi olmaması ve sürekli sürücü çıkarmamaları. O yüzden oyunlar grafik ayarlarını tek tek el ile bir çeki düzen vermeniz gerekiyor. Bende eski bi amd ekran kartı kullanıcısı olarak, bazı oyunlarda bazı ayarları en aza düşürmeden veya tamamen kapatmadan bahsettiğiniz sıkıntıları çokça yaşıyordum. Bu tür sorunları yaşamamak için sonunda nvidia'ya geçtim.

Kolay gelsin.

Söyledikleriniz gercekten cok mantikli cok dogru size katiliyorum kesinlikle. 2 gün boyunca degisen anakart ve i3 4160 islemci ile pc yi çeşitli oyunlarda test ettim. Heaven benchmark vs. kullanaran test ettim. Ve sıkıntının xeon islemciden kaynaklandığını görmüş oldum. Fps ler aynı ayarlarla bariz bir biçimde artti. Gta 5 de misal olarak hizli araba kullanildiginda veya grafik ayarlarinda nufus yogunlugu nufus cesitliligi gibi islemciye yuk bindiren ayarlarin yüksek olduğu anlarda xeon islemci %100 e vurup 20 fps lere kadar duserken ekran kartinda %30 lara kadar düşüş yasaniyodu. şu an i3 4160 ile böyle durumlarda 35-40 arasi fpsler gorunuyor. Aslinda bakılırsa i3 4160 ta beklentimi tam olarak karsilamadi ama en azindan islemciye yuk bindigi durumlarda 20 fps civarinda bi artis yasadim. Crysis 2 , shift 2 , battlefield 3 gibi oyunlarda ise sorunsuz bi sekilde gayet akici bicimde oyun oynanabiliyor. Lolde ise kalabalik sahnelerde yaklasik 100 fps artis yasadim. Xeonda 70 lere kadar inen sahnelerde 160-170 fps civarinda aliyorum . Bunlari benim gibi sorun yasayan kisiler varsa olurda denk gelip okurlarsa kafalarinda bi fikir olusturmasi icin yaziyorum. Aslinda su an gta 5 gibi bi oyunda performans konusunda hâlâ beklentimi karsilamadi bu işlemci. Internetten r7 370 gta 5 gaming videolarinda fps lere baktigimda bu ayarda islemcilerle very highta 1080p de 50 60 arasinda fps alirlarken ben 35 45 arasi fps aliyorum ve bunun sebebini henuz bulamadim .Bu arada bu degerleri 1280 x 1024 cozunurlukte aliyorum kare monitor kullaniyorum . Yardimci olup bilgilerini paylasan herkese cok tesekkur ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mukosaim -- 4 Şubat 2018; 15:8:5 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mukosaim

Söyledikleriniz gercekten cok mantikli cok dogru size katiliyorum kesinlikle. 2 gün boyunca degisen anakart ve i3 4160 islemci ile pc yi çeşitli oyunlarda test ettim. Heaven benchmark vs. kullanaran test ettim. Ve sıkıntının xeon islemciden kaynaklandığını görmüş oldum. Fps ler aynı ayarlarla bariz bir biçimde artti. Gta 5 de misal olarak hizli araba kullanildiginda veya grafik ayarlarinda nufus yogunlugu nufus cesitliligi gibi islemciye yuk bindiren ayarlarin yüksek olduğu anlarda xeon islemci %100 e vurup 20 fps lere kadar duserken ekran kartinda %30 lara kadar düşüş yasaniyodu. şu an i3 4160 ile böyle durumlarda 35-40 arasi fpsler gorunuyor. Aslinda bakılırsa i3 4160 ta beklentimi tam olarak karsilamadi ama en azindan islemciye yuk bindigi durumlarda 20 fps civarinda bi artis yasadim. Crysis 2 , shift 2 , battlefield 3 gibi oyunlarda ise sorunsuz bi sekilde gayet akici bicimde oyun oynanabiliyor. Lolde ise kalabalik sahnelerde yaklasik 100 fps artis yasadim. Xeonda 70 lere kadar inen sahnelerde 160-170 fps civarinda aliyorum . Bunlari benim gibi sorun yasayan kisiler varsa olurda denk gelip okurlarsa kafalarinda bi fikir olusturmasi icin yaziyorum. Aslinda su an gta 5 gibi bi oyunda performans konusunda hâlâ beklentimi karsilamadi bu işlemci. Internetten r7 370 gta 5 gaming videolarinda fps lere baktigimda bu ayarda islemcilerle very highta 1080p de 50 60 arasinda fps alirlarken ben 35 45 arasi fps aliyorum ve bunun sebebini henuz bulamadim .Bu arada bu degerleri 1280 x 1024 cozunurlukte aliyorum kare monitor kullaniyorum . Yardimci olup bilgilerini paylasan herkese cok tesekkur ediyorum.

Siz bence yakın zamanda 1080p monitör ve işlemci alın asıl fps değerleri o zaman belli olur 1080p de direkt ekran kartına yük biner işlemcinizde öyle ahım şahım değil zaten i3 için konuşuyorum bu AMD ekran kartı sorunlu vs diyenlerede pek aldırma arkadaşlarımda hep nvidia kartlar var sadece ben içlerinde amd kullanıyorum hepsi oyunlarda sıkıntı çekiyor ben sorunsuz oynuyorum marka fanlığı yapmaya gerek yok ama aynı fiyat aralıklarında bile çoğu zaman nvidia kartlardan üstün amd kartlar alınabiliyor Bide anakartınız da çok eski ve dandik biz o anakartı millete satmıyoduk bile müşterinin kafası ağrımasın diye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The-Undertaker -- 4 Şubat 2018; 20:4:2 >

• Anakartta değişti asusun combo anakartını kullanmıyorum şu an. Nvidia konusunda ise , bu zamana kadar bende hep nvidia ve intel kullandım belki onlara alışkın olduğumdan dolayıdır bilmiyorum ama bana da nvidia daha sorunsuzmuş gibi geliyor , tabi siz daha iyi bilirsiniz fazlada bi tecrübem yok marka konusunda. İşlemci konusunda ise kesinlikle haklısın artık baya eski bir işlemci ama gta 5 de güncel bi oyun sayılmaz . en azından o oyunda sorun cıkarmamasını beklerdim. bilmiyorum belkide üstteki arkadaşın dediği gibi psu dan kaynaklı bir problem var. hdd den de kaynaklanıyor olabilir neticede 2. el aldım . su an memlekete döndüğüm için pc yi kurcalayamıyorum ama döndüğümde sebebini bulmaya çalışacağım. Belkide olması gereken budur yani bu sistemle en fazla bu kadar performans alınabiliyodur. Monitörde dahil 1100 tl ye aldım ve performans olarak fiyatının hakkını veriyor sanırım. deneyip araştırıp görücem. monitör konusundada aslında 1366x768 çözünürlüklü bi ekran almayı düşünüyorum performans açısından. hdmi çıkışlı led 19 inç bi monitör bulursam gayet iyi olucak benim için. yorum yapan yardımcı olan herkese cok teşekkür ediyorum. Başka tavsiyesi olan arkadaşlarında yorumlarını fikirlerini bekliyorum, iyi akşamlar :)

• quote:

Anakartta değişti asusun combo anakartını kullanmıyorum şu an. Nvidia konusunda ise , bu zamana kadar bende hep nvidia ve intel kullandım belki onlara alışkın olduğumdan dolayıdır bilmiyorum ama bana da nvidia daha sorunsuzmuş gibi geliyor , tabi siz daha iyi bilirsiniz fazlada bi tecrübem yok marka konusunda. İşlemci konusunda ise kesinlikle haklısın artık baya eski bir işlemci ama gta 5 de güncel bi oyun sayılmaz . en azından o oyunda sorun cıkarmamasını beklerdim. bilmiyorum belkide üstteki arkadaşın dediği gibi psu dan kaynaklı bir problem var. hdd den de kaynaklanıyor olabilir neticede 2. el aldım . su an memlekete döndüğüm için pc yi kurcalayamıyorum ama döndüğümde sebebini bulmaya çalışacağım. Belkide olması gereken budur yani bu sistemle en fazla bu kadar performans alınabiliyodur. Monitörde dahil 1100 tl ye aldım ve performans olarak fiyatının hakkını veriyor sanırım. deneyip araştırıp görücem. monitör konusundada aslında 1366x768 çözünürlüklü bi ekran almayı düşünüyorum performans açısından. hdmi çıkışlı led 19 inç bi monitör bulursam gayet iyi olucak benim için. yorum yapan yardımcı olan herkese cok teşekkür ediyorum. Başka tavsiyesi olan arkadaşlarında yorumlarını fikirlerini bekliyorum, iyi akşamlar :)

Anakartta değişti diyosun daha fazla para harcama bence demek ki sistemin verdiği en son performans budur GTA V için ise eski oyun ama hala 2018 yılında olmuş olsak bile testlerde kullanılan bir oyundur çünkü işlemci ve ekran kartına abanan bir oyun olduğu için hep testlerde GTA V ile test ederler.Harddisk 2.el olduğu için onda belki sorun olabilir HD Tune ve Hard Disk Sentinel programları ile test yap Bad Sector ve Okuma-Yazma testleri.Çıkan sonuçlarıda buraya SS atarsan sana doğru yorumları yapabiliriz.Dediğim gibi fazla kurcalama paranın alabildiği en iyi sistemi kullanıyosun ama biraz daha kesenin azğını açsaydın sana burda güzel toplama kasa yapardık sorunsuz kullanırdın 2.el pek mantıklı olmuyor artık.

Edit:Sonradan farkettim de senin ekran kartı R7 370 miş bende MSI Gaming Serisi 2 GB R7 370 var bu ekran kartını FX-4300 bile besleyemiyordu darboğaz yapıyordu senin işlemci ekran kartını besleyemiyor olabilir ayrıca PSU çok düşük günümüz de 400 W kalmadı artık bence Zalman , Cooler Master , Corsair gibi firmaların 500W-550W kaliteli PSU'larından alıp kullan güç yetişmiyor da olabilir şimdi farkettim valla ilk mesajında yazmışsın sistemini unutmuştum şimdi okudum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The-Undertaker -- 6 Şubat 2018; 0:18:22 >

• Arkadaşım. Amd ekran kartlarını kötülemiyorum. Nvidia'da sütten çıkmış ak kaşık değil tabi. Nvidia kartlarının oyunlarda daha iyi sonuçlar verdiği bir gerçek. Bu gerçekte şu yüzden oluyor. Genelde Oyun yapımcıları Nvidia ekran kartlarına tam destek veriyorlar. Sonuç böyle olunca Amd ekran kartları oyunlarda sürekli sıkıntı çıkartıyor. Grafiklerde nasıl bir yazılım ile kodlanıyorsa Nvidia için hazırlandıkları gerçek genelde daha akıcı ve sorunsuz bir oyun oynamanı sağlıyorlar.Bu konuda artık Nvidia ile çoğu oyun yapımcıları arasında anlaşmalar olduğu bilinen bir gerçek. Amd tarafında ise bu anlaşmalar az olduğu için oyunlarda sıkıntılar daha çok amd için oluyor. Amd'nin tam destek verdiği oyunlarda sıkıntı çıkmıyor bak.

Misal bilmem hatırlar mısın, Assassin Creed Unity oyunu idi sanırım. O sene çıkan bir assassin creed oyununda bariz optimasyon sıkıntısı vardı. Amd ekran kartı kullanıcıları, başta ubisoft ve sonra amd tarafına bolca şikayetlerde bulunuyordu. Amd ekran kartı kullanıcıları sistemleri ne kadar iyi olursa olsun, oyunda 20-30 fps gördükleri için isyanda idi. Nvidia tarafında da aynı oyunda biraz sıkıntı yaşanmıştı ama amd ile oynanmıyordu oyun. Çok çok yavaş idi. daha sonra Ubisoft ile amd tarafı ortak bir çalışma yaparak oyun için sürücü çıkartacaklarını söylemişlerdi ve sürücü çıktığında oyundaki sıkıntılar amd kullanıcıları için çoğunda halledilmişti.

Amd ekran kartı için fifa 14'de de bariz sıkıntım vardı. Oyuna giriyorum ilk beş dakika oyun akıyor resmen. Ama 5 dakika sonra oyunda ani takılmalar meydana geliyordu. Bunu bir türlü çözemedim. Sıcaklık desen oyun fifa ne kadar sistemimi zorlayabilir. Oyunun sistem özellikleri belli zaten. Belki sürücüler sıkıntılı diye 5-6 tane sürücü denedim. Ama yine aynı sonucu alıyordum. Son olarak 7. defa çok eski bir amd ekran kartı sürücüsü buldum. O da olmazsa zaten oyunu da silip önce ea'ya sonra da amd'ye küfretmeye başlayacaktım ki son sürücü oyunu artık hiç sıkıntı çıkarmadan çalıştırmaya başlattı. Son yüklediğim sürücü ilginçtir içlerindeki en eski sürücü idi. O sürücü yüklü olmadığı zamanlar fifa da bahsettiğim sıkıntı oluyordu. İleryene günlerde çıkan ekran kartı sürücülerinde bu sorunu çözerler dedim heralde. Ama sonradan çıkan 2-3 tane yeni ekran kartı sürücüsü de bir işe yaramadı. Hep aynı sıkıntıyı çekiyordum. Eski sürücü yüklü değilse oyunda sıkıntı vardı.

Sonra çok sevilen Mafia 2 oyunu var. Onda da fifa'dakine benzer ani takılma sorunları yaşıyordum ama bu fifadaki gibi bir başladı mı sürekli devam eden değil. Bazı hareketli sahnelerde aksiyonun olduğu yerlerde bu sıkıntı oluşuyordu. Yanlış anlama bak sistemim oyunu kaldırmaya hayli hayli yeterli idi. Oyun da gayet akıcı idi. Ama bazı sahnelerde dediğim gibi anlık takılma oluyordu. Çok sinir bozucu ve dikkat dağıtıcı oluyor. Nişan aldın tam adamı vuracaksın, tetiğe(düğmeye) bastın ama komut gitmiyor çünkü oyun takıldı. Sonra da iş işten geçiyor.

Nette bu tür sıkıntıları yaşayan kişileri araştırdım. Belki bir çözüm yolu bulmuşlardır diye. Çok konu inceledim. Bu konularda bu tür sıkıntıları yaşayanların bir çoğu amd ekran kartı kullanıcıları idi. Oyunların bir çoğu için grafikleri elle ayarlamak gerekiyordu. Şu ayarı kapat bunu low yap bunu yükselt falan. Mecbur yapıyordum çünkü sistemim yeterli olsa da oyunlar için adam gibi optimasyon olmadığı için sürekli yavaşlama ani takılma donma veya fps düşüşleri yaşıyordum. Bunlardan sıkıldığım için nihayetinde nvidia ekran kartına geçtim. Nvidia ekran kartına geçtikten sonra bu tür sıkıntıları neredeyse hiç yaşamadım. Yaşadığım zamanlarda ise çok geçmedi nvidia hemen yeni sürücü çıkartıp oyundaki sıkıntıları gideriyordu.

Velhasıl demem o ki, Amd ekran kartları ile sıkıntı yaşamayan insanlarda var çünkü piyasada donanım olarak artık bir çok üretici olduğu için bu çıkan parçalar ile sistem kurulduğunda illaki içlerinden sıkıntı çıkarmayan kombinasyonlar oluyor. Sıkıntı'dan kastımız donanımlar için çıkan sürücülerin birbirleriyle uyumlı olmaması durumu. Çok fazla alternatif olunca sürücülerde ona göre çeşitleniyor. İllaki içlerinden bazıları uyumlu veya uyumsuz olabiliyor. Bilgisayarınız için bir parça alırken özellikle anakart işlemci gibi parçaların kendi sistelerinde hangi parçalar için tam destek verildiği ve uyumlu oluduğu yazar. Tabi bunlar örnek olarak verilmiş donanım parçaları. Bunları dikkate alarak benzer donanımların tercih edilmesi beklenir. Çünkü çoğu zaman bir donanım alırken uyumlu olan bir donanımı tercih edelim diye düşünmeyiz. Ki genelde uyumlu olmasını bekleriz. Ama parçalar birbiriyle çalışsa da uyum sıkıntısı olduğu kullandıkça anlıyoruz.

Nvidia ekran kartlarının da çok olmasa da uyumsuz olduğu, tam performansta çalışmadığı, optimasyon sıkıntıları olan durumları da olduğunu gördüm. Şahsen bende amd fanıyım. Hatta işlemci Amd fx 8320 ve eski ekran kartımda amd idi ama oyunlardaki sıkıntım yüzünden amd ekran kartını satıp nvidia aldım. Şu anda eski tarz sıkıntıları neredeyse yaşamıyorum. İşlemci halen daha Amd ve çok çok memnunum. Ama dediğim gibi herkes aynı performansı alamıyor. Hatta şöyle diyeyim. Donanımı birebir aynı olan kişiler bile aynı oyundan aynı performansı alamıyor bazen. Misal üretim aşamasında ekran kartı için, aynı ekran kartları performans testlerinde farklı sonuçlar verebiliyor.

Sonuç olarak amd ile sıkıntı yaşamayana kişilerde var ve Nvidia ile sıkıntı yaşayanlarda var. Ama amd ile sıkıntı yaşanlarda çoğunlukta. Ekran kartı için konuşuyorum tabi.

Son olarak ise her zaman herkese söylediğim şeyi bir kez daha tekrar edeyim. Elektronik işi gerçekten az da olsa şans işi. Çok süper bir bilgisayar da alsanız sıkıntı çıkarmayacağının garantisi yok. Sadece bilgisayar için konuşmuyorum tabi. Telefon tv klima vs... aklınıza gelebilecek her elektronik ürün için durum böyle.

Hayırlı günler...

• quote:

Orijinalden alıntı: maxpayne53

Arkadaşım. Amd ekran kartlarını kötülemiyorum. Nvidia'da sütten çıkmış ak kaşık değil tabi. Nvidia kartlarının oyunlarda daha iyi sonuçlar verdiği bir gerçek. Bu gerçekte şu yüzden oluyor. Genelde Oyun yapımcıları Nvidia ekran kartlarına tam destek veriyorlar. Sonuç böyle olunca Amd ekran kartları oyunlarda sürekli sıkıntı çıkartıyor. Grafiklerde nasıl bir yazılım ile kodlanıyorsa Nvidia için hazırlandıkları gerçek genelde daha akıcı ve sorunsuz bir oyun oynamanı sağlıyorlar.Bu konuda artık Nvidia ile çoğu oyun yapımcıları arasında anlaşmalar olduğu bilinen bir gerçek. Amd tarafında ise bu anlaşmalar az olduğu için oyunlarda sıkıntılar daha çok amd için oluyor. Amd'nin tam destek verdiği oyunlarda sıkıntı çıkmıyor bak.

Misal bilmem hatırlar mısın, Assassin Creed Unity oyunu idi sanırım. O sene çıkan bir assassin creed oyununda bariz optimasyon sıkıntısı vardı. Amd ekran kartı kullanıcıları, başta ubisoft ve sonra amd tarafına bolca şikayetlerde bulunuyordu. Amd ekran kartı kullanıcıları sistemleri ne kadar iyi olursa olsun, oyunda 20-30 fps gördükleri için isyanda idi. Nvidia tarafında da aynı oyunda biraz sıkıntı yaşanmıştı ama amd ile oynanmıyordu oyun. Çok çok yavaş idi. daha sonra Ubisoft ile amd tarafı ortak bir çalışma yaparak oyun için sürücü çıkartacaklarını söylemişlerdi ve sürücü çıktığında oyundaki sıkıntılar amd kullanıcıları için çoğunda halledilmişti.

Amd ekran kartı için fifa 14'de de bariz sıkıntım vardı. Oyuna giriyorum ilk beş dakika oyun akıyor resmen. Ama 5 dakika sonra oyunda ani takılmalar meydana geliyordu. Bunu bir türlü çözemedim. Sıcaklık desen oyun fifa ne kadar sistemimi zorlayabilir. Oyunun sistem özellikleri belli zaten. Belki sürücüler sıkıntılı diye 5-6 tane sürücü denedim. Ama yine aynı sonucu alıyordum. Son olarak 7. defa çok eski bir amd ekran kartı sürücüsü buldum. O da olmazsa zaten oyunu da silip önce ea'ya sonra da amd'ye küfretmeye başlayacaktım ki son sürücü oyunu artık hiç sıkıntı çıkarmadan çalıştırmaya başlattı. Son yüklediğim sürücü ilginçtir içlerindeki en eski sürücü idi. O sürücü yüklü olmadığı zamanlar fifa da bahsettiğim sıkıntı oluyordu. İleryene günlerde çıkan ekran kartı sürücülerinde bu sorunu çözerler dedim heralde. Ama sonradan çıkan 2-3 tane yeni ekran kartı sürücüsü de bir işe yaramadı. Hep aynı sıkıntıyı çekiyordum. Eski sürücü yüklü değilse oyunda sıkıntı vardı.

Sonra çok sevilen Mafia 2 oyunu var. Onda da fifa'dakine benzer ani takılma sorunları yaşıyordum ama bu fifadaki gibi bir başladı mı sürekli devam eden değil. Bazı hareketli sahnelerde aksiyonun olduğu yerlerde bu sıkıntı oluşuyordu. Yanlış anlama bak sistemim oyunu kaldırmaya hayli hayli yeterli idi. Oyun da gayet akıcı idi. Ama bazı sahnelerde dediğim gibi anlık takılma oluyordu. Çok sinir bozucu ve dikkat dağıtıcı oluyor. Nişan aldın tam adamı vuracaksın, tetiğe(düğmeye) bastın ama komut gitmiyor çünkü oyun takıldı. Sonra da iş işten geçiyor.

Nette bu tür sıkıntıları yaşayan kişileri araştırdım. Belki bir çözüm yolu bulmuşlardır diye. Çok konu inceledim. Bu konularda bu tür sıkıntıları yaşayanların bir çoğu amd ekran kartı kullanıcıları idi. Oyunların bir çoğu için grafikleri elle ayarlamak gerekiyordu. Şu ayarı kapat bunu low yap bunu yükselt falan. Mecbur yapıyordum çünkü sistemim yeterli olsa da oyunlar için adam gibi optimasyon olmadığı için sürekli yavaşlama ani takılma donma veya fps düşüşleri yaşıyordum. Bunlardan sıkıldığım için nihayetinde nvidia ekran kartına geçtim. Nvidia ekran kartına geçtikten sonra bu tür sıkıntıları neredeyse hiç yaşamadım. Yaşadığım zamanlarda ise çok geçmedi nvidia hemen yeni sürücü çıkartıp oyundaki sıkıntıları gideriyordu.

Velhasıl demem o ki, Amd ekran kartları ile sıkıntı yaşamayan insanlarda var çünkü piyasada donanım olarak artık bir çok üretici olduğu için bu çıkan parçalar ile sistem kurulduğunda illaki içlerinden sıkıntı çıkarmayan kombinasyonlar oluyor. Sıkıntı'dan kastımız donanımlar için çıkan sürücülerin birbirleriyle uyumlı olmaması durumu. Çok fazla alternatif olunca sürücülerde ona göre çeşitleniyor. İllaki içlerinden bazıları uyumlu veya uyumsuz olabiliyor. Bilgisayarınız için bir parça alırken özellikle anakart işlemci gibi parçaların kendi sistelerinde hangi parçalar için tam destek verildiği ve uyumlu oluduğu yazar. Tabi bunlar örnek olarak verilmiş donanım parçaları. Bunları dikkate alarak benzer donanımların tercih edilmesi beklenir. Çünkü çoğu zaman bir donanım alırken uyumlu olan bir donanımı tercih edelim diye düşünmeyiz. Ki genelde uyumlu olmasını bekleriz. Ama parçalar birbiriyle çalışsa da uyum sıkıntısı olduğu kullandıkça anlıyoruz.

Nvidia ekran kartlarının da çok olmasa da uyumsuz olduğu, tam performansta çalışmadığı, optimasyon sıkıntıları olan durumları da olduğunu gördüm. Şahsen bende amd fanıyım. Hatta işlemci Amd fx 8320 ve eski ekran kartımda amd idi ama oyunlardaki sıkıntım yüzünden amd ekran kartını satıp nvidia aldım. Şu anda eski tarz sıkıntıları neredeyse yaşamıyorum. İşlemci halen daha Amd ve çok çok memnunum. Ama dediğim gibi herkes aynı performansı alamıyor. Hatta şöyle diyeyim. Donanımı birebir aynı olan kişiler bile aynı oyundan aynı performansı alamıyor bazen. Misal üretim aşamasında ekran kartı için, aynı ekran kartları performans testlerinde farklı sonuçlar verebiliyor.

Sonuç olarak amd ile sıkıntı yaşamayana kişilerde var ve Nvidia ile sıkıntı yaşayanlarda var. Ama amd ile sıkıntı yaşanlarda çoğunlukta. Ekran kartı için konuşuyorum tabi.

Son olarak ise her zaman herkese söylediğim şeyi bir kez daha tekrar edeyim. Elektronik işi gerçekten az da olsa şans işi. Çok süper bir bilgisayar da alsanız sıkıntı çıkarmayacağının garantisi yok. Sadece bilgisayar için konuşmuyorum tabi. Telefon tv klima vs... aklınıza gelebilecek her elektronik ürün için durum böyle.

Hayırlı günler...

Ben zaten ne demek istediğinizi anladım ama devamlı bir Nvidia önerisi var forumda onun için söyledim dedikleriniz doğru bi ara ben GTX 650 Ti kullanıyodum ilk çıktığı zaman almıştım en iyi karttı o zaman onda bile bazen oyun oynanmıyodu zaten şu var dikkat ederseniz Codemaster'in oyunları ( Dirt 3 -4 / Dirt Showdown / Grid 2 ) vs hep AMD tabanlıdır ve ayarları sona bile dayasanız kasma donma yapmaz ama AMD kartla Nvidia destekli oyun açınca sorun yapıyor benim sistemle Mafia 2 bile ara ara takılıyor mesela.

• Daha fazla para harcamayı düşünmüyorum artık haklısın , alırsam bi ssd alırım oda artık benim için şart. Eve geçtiğimdede ilk iş bu dediğin programlarla HDD yi test etmek olacak :) 2. El konusunda ise kesinlikle haklısın en mantıklısı biraz daha fazla para verip sıfır garantili ürün almak bencede. Misal ekran kartını alırken adam bana sıfır diyerek sattı, daha bikaç ay önce bi arkadaşı sıfır alıp kullanamayıp buna satmış sözde. bende o an ekran kartının vidalarına bakmayı akıl edemedim çünkü kozmetik olarak gerçekten iyi durumdaydı. memlekete gelmeden evvelde kasayı açıp ekran kartının fotoğraflarını çektim biraz araştırma yaparım üzerindeki kodlarla falan diye düşündüm . fotoğrafları incelerken vidalarda eğiklik olduğunu farkettim , vidalardan birinin yanındaki etikette kalkmış hatta, yani bariz tamir görmüş. insanlar çok kolay yalan söyleyebiliyor bu devirde tecrübede yoksa kazıklanmamak elde değil, böyle böyle öğrenicez artık bu işleride. Dolar euro zamlarıyla beraber öğrenci için sıfır sistem toplamak hayal gibi bişey oldu artık heralde :)

Ekran kartı konusunda ise gözünden kaçmış olabilir ya insanlık hali :) birde benchmark kıyaslarına baktığımda İ3 4160 fx-4300 den daha üstün görünüyor aslında. psu içinde vatanda bi elemana sordum 400 watt sorun çıkarırmı diye çıkarırsa nasıl anlarım gibisinden . oda bana peak ini sordu . peaki 460 watt bendeki psu nun . oda ortalama en aşağı 380 watt veriyordur bi problem çıkarmaz dedi. ama yinede ne kadar doğru bilemiyorum. Psu nun marka modelinide yazayım : Everest EPS-1660C 400w ,regular 400w, peak 460w

Gta 5 deki performans sorunuda şu sekilde aslında onuda detaylı anlatayım; Oyunda normal yürüken, çatışırken normal hızda araba kullanırken high ayarlarda bile gayet akıcı oynanabiliyor. ayarları normale getirdiğimde ise fps benim için uçuyor adeta . Ama 2 senaryodada hızlı araba kullandığımda fps bariz biçimde düşüyor. sorun hızlı araba kullanıldığında görülüyor sadece. Grafik ayarlarını ultraya çektiğimde genel olarak fps düşüşü oluyor ama bu seferde hızlı araba kullansamda sabit kalıyor yani daha stabil hale geliyor. Stabil olarak kasıyor :) bunun sebebini merak ediyorum . Bu arada ram 8 gb 1333 mhz.

Youtubede videoların birinde bi adam aynı bu durumdan bahsediyordu ,oyun yapımcıları nvidia ya başvurduklarında mühendis yardımında bile bulunuyomuş nvidia sanırım ne kadar doğrudur bilemiyorum. Elektronik alet konusunda ise kesinlikle sana katılıyorum. Tamamen şans işi dediğin gibi.
  • quote:

Daha fazla para harcamayı düşünmüyorum artık haklısın , alırsam bi ssd alırım oda artık benim için şart. Eve geçtiğimdede ilk iş bu dediğin programlarla HDD yi test etmek olacak :) 2. El konusunda ise kesinlikle haklısın en mantıklısı biraz daha fazla para verip sıfır garantili ürün almak bencede. Misal ekran kartını alırken adam bana sıfır diyerek sattı, daha bikaç ay önce bi arkadaşı sıfır alıp kullanamayıp buna satmış sözde. bende o an ekran kartının vidalarına bakmayı akıl edemedim çünkü kozmetik olarak gerçekten iyi durumdaydı. memlekete gelmeden evvelde kasayı açıp ekran kartının fotoğraflarını çektim biraz araştırma yaparım üzerindeki kodlarla falan diye düşündüm . fotoğrafları incelerken vidalarda eğiklik olduğunu farkettim , vidalardan birinin yanındaki etikette kalkmış hatta, yani bariz tamir görmüş. insanlar çok kolay yalan söyleyebiliyor bu devirde tecrübede yoksa kazıklanmamak elde değil, böyle böyle öğrenicez artık bu işleride. Dolar euro zamlarıyla beraber öğrenci için sıfır sistem toplamak hayal gibi bişey oldu artık heralde :)

Ekran kartı konusunda ise gözünden kaçmış olabilir ya insanlık hali :) birde benchmark kıyaslarına baktığımda İ3 4160 fx-4300 den daha üstün görünüyor aslında. psu içinde vatanda bi elemana sordum 400 watt sorun çıkarırmı diye çıkarırsa nasıl anlarım gibisinden . oda bana peak ini sordu . peaki 460 watt bendeki psu nun . oda ortalama en aşağı 380 watt veriyordur bi problem çıkarmaz dedi. ama yinede ne kadar doğru bilemiyorum. Psu nun marka modelinide yazayım : Everest EPS-1660C 400w ,regular 400w, peak 460w

Gta 5 deki performans sorunuda şu sekilde aslında onuda detaylı anlatayım; Oyunda normal yürüken, çatışırken normal hızda araba kullanırken high ayarlarda bile gayet akıcı oynanabiliyor. ayarları normale getirdiğimde ise fps benim için uçuyor adeta . Ama 2 senaryodada hızlı araba kullandığımda fps bariz biçimde düşüyor. sorun hızlı araba kullanıldığında görülüyor sadece. Grafik ayarlarını ultraya çektiğimde genel olarak fps düşüşü oluyor ama bu seferde hızlı araba kullansamda sabit kalıyor yani daha stabil hale geliyor. Stabil olarak kasıyor :) bunun sebebini merak ediyorum . Bu arada ram 8 gb 1333 mhz.

Everest PSU dan fazla bişey bekleme istediği kadar W ve Peak değerleri yüksek olsun öyle markaya sistem emanet etmem ben şahsen.Neyse sağlık olsun SSD şart artık sistemlere

• Biraz arastirdim herkes ayni seyi soyluyor everest hakkinda. artik bi psu sart oldu ssdiden once psu alicam artik napalim :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.