Oyunlarda neden Türkçe dil desteği yok? | NewGamePlus
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Bunun başlıca tek sebebi oyun satış adeti.
-
Ya siz de söylerken kendinşz söylüyorsunuz ırkçılığa araplar uğruyor ama araplara dil desteği çıkıyor diye. Abi her oyunda en en en az 6-8 dil desteği oluyo, arapçasından tutun da en alakasız uzakdoğu ülkelerine dil desteği geliyor, bunları kontrol ediyorlar da dublaj ve altyazı konusunda çığır açmış bir ülke olan Türkiye'ye neden bu konuda ayrımcılık yapılıyor?
Bu tamamen algı oyunudur başka hiçbir şey değil. Türkleri yoksaymaktan başka bişey değildir.
Sony ve microsoft yapamıyor çünkü konsol satışlarında dalgalanma yaratmak istemiyor ama diğer oyun üretici firmalar resmen bizleri görmezden geliyor.
Ben şunu da anlamıyorum call of duty mobile dibine kadar türkçe ama pc versiyonunda gram Türkçe esamesi bile yok, neden yani?
Mobile legend bırakın Türkçe dil desteğini, Türkçe dublaj desteği bile var oyununda.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Oyun ne ki. Zaman geçtikçe Türkçe'nin uygulamala ve web sitelerinde daha az yer aldığını göeüyorum. 15 dil destekleyen site/uygulama, Türkçe yok. Ambargo gibi bir şey var gibi
-
Free to play oyunların birçoğunda Türkçe var mesela ama pahalı AAA oyunlarda genelde olmuyor. Bunun sebebi bence de oyunlarının Türkiye'de orjinal olarak fazla satmayacağını düşünmeleri.
Call of Duty örneğinde 2000tl'ye oyun satıyorlar ve bölgesel fiyatlandırma yapmıyorlar. Bu adamlar bu fiyattan alamaz diye kendileri öngörüyor yani, ama yine de indirim yapmıyor.
Firma politikası olarak illa yüksek fiyattan satan firmalar bunlar.
Battlefield ise Bf1'de Türkçe koymuştu, o da sanırım Osmanlı olduğu için Türkiye'de de çok satar diye düşündüler ondan. Sonraki oyunlardan geri kaldırdılar.
Arapça gelmesi normal, Arapça tüm Arap ülkelerinin ortak dili ve birçoğu da zengin. Dubai'deki, Katardaki, Suudi Arabistan'daki adam için bu oyunlar şeker fıstık parası. Üstüne oyun içinde
canları sıkıldıkça skin, kostüm gibi tonla in-app purchase yapıyorlar. BDO oynamış olanlar bilir, oyunda Türkçe vardı mena serverında ve Katarlılarda 20k dolarlık karakterler vardı.
Steam'in fakir ülkeler klasmanı olan Mena-USD listesinde bu tip ülkeler ortadoğuda olmasına rağmen yok zaten dikkat ettiysen.
Kısacası 60-70$'lık oyunları harçlık parasıyla alabildiğimiz ekonomi olana kadar bu tip AAA buy to play oyunlarda Türkçe beklemiyorum açıkcası. 2008-2010 zamanlarında ekonomi zirvedeyken PS3'le birlikte
ard arda yeni Türkçe oyunlar geliyordu, demek ki tamamen ekonomi ile alakalı. Sonradan Sony'nin bizi bırakıp gitmesi yine ekonomi ile alakalı.
Yine iyi bir ekonomi olsa yine gelir, ticari firma kazandığı parasına bakar ırkına bakmaz. Arapları hiç sevmiyorlar örneğin ama paralarını seviyorlar. Önemsenmek istiyorsan sağlam alım gücün olacak.
-
Oyun geliri > Yerelleştirme maliyeti
Bu eşitsizliği sağlamalı sürdürülebilir olması için. Ama günümüzde yapay zeka ile birlikte denklemin sağ tarafı yani çeviri maliyeti 0'a yakınlaştı.
O yüzden oyun satış gelirini beklemeksizin derhal çevirisi eklenmeli ve ona göre pazarlanmalı.
Bizim bunu çok iyi anlatmamız lazım: 80 milyonluk ülke olduğumuzu, bir çok kişinin anadilinde seçenek olmadığı için oyun satın almak istemediğini, hatta orijinal sürüm yerine yamalı kırılmış oyunlara yönelim olduğunu anlatmamız lazım.
Kamuoyu önemli. (Yine de bu işin başındaki eleman olmak istemem, biriniz organize olsun :)
-
Tamamen işgüzarlık ve Türk düşmanlığı olduğunu düşünüyorum. Satarken 60 dolar etiketini yapıştırıyorlar ama. Diyelim ki oyun satmıyor korsan çok fazla vs vs ulan korsanın kralı rusyadan çinden çıkıyor ama 3 çeşit çince koyuyorsun. 2 çeşit ispanyolca koyuyorsun.Ubisoft gibi firmaların sırf *bneliğine Türkçe yapmadığına inanıyorum. Hadi şimdiki oyunlar satmıyor pahalı vs. Ulan rainbow 6 siege köpek gibi oynanıyordu Türk camiasında hani nerde Türk askeri? Adamlar jamaika askeri koyuyor Dünyanın en aktif askerini koymuyorsa ben bunun altında bir iş ararım kardeşim. Ac revolutions istanbulda geçtiğinde Türkiye'de sokaklarda reklamı bile vardı. Bayağı da iyi satış rakamı yakalamıştı. Yine Türkçe olmadı. Ayrıca ben anlamadığım oyuna neden para vereyim? Ben alıcam işine gelirse Türkçe yapacaksın değil, sen hizmeti sunacaksın müşteri alacak. Steam Türkiye istatistikleri yayınlanmıştı Türkiye oyun alımında ayrıca çok iyi yerlerdeydi. Ayrıca sırf gönüllü çevirmenler bu işin altından kısa sürede kalkıyorsa kimse kusura bakmasın Bir oyunu Türkçe çıkartmak milyonlara mal olmaz. Çok spesifik oyunlar olmadıkça ingilizce oyunu Korsan indiririm kardeşim. Çevirisini yapana da bağışımı atarım. Türkçe oyunları da her zaman satın almışımdır.
-
Video'yu geri çekin önüne veya arkasına ekleyin terör saldırısını kınayan mesajlarınızı. Bu kadar zor bir iş değil bu, foruma bir satır yazıp kapanmaz. Bu güncelleme yapılana kadar protesto ederim ve izlemem.
-
Doların 37 olduğu ülkeyi kim takar. Alım yok alım.
-
Ne boş bir protestoymuş öyle. Duyarını sevsinler. Videodakilerin teröre lanet okuyup okumadığı ile ilgili hiçbir şüphemiz yok ki? O kınama mesajlarını taraf belirtmek zorunda olanlar yapar daha çok. Geriye kalan herkesten zorla kınayın açıklaması yapın deme hakkımız yok, dahası, bu şekilde yaklaşımlar terörün amacına yardım ediyor. Herkes bildiği işi yapmaya devam etmeli.
İyi o zaman git aynı mantıkla kasiyere de aynı şekilde yüklen. Girişte "hoşgeldiniz" çıkışta "temassız mı" diyorlar, terörü kınamıyorlar, o zaman marketi protesto et, böyle bir mantık olabilir mi?
-
en son frospunk 2 oyunu türkçe gelmişti ve çok iyiydi. Ancak piyasa koşulları her oyunun türkçe olmasını engelliyor çünkü talepler az orjinal oyunlara.
-
Eğer protesto etmek gerektiğini düşünmeselerdi konuya bu notu eklemezlerdi. Madem böyle düşünüyorsun o zaman üşenmeyeceksin. Verdiğin örnekler at kulağına kelebek olmuş, benzetmeye yapmaya uğraşma sen.
-
Verdiğin tepkide eşeğin kulağına su kaçırmasaydın, atın kulağına kelebek konacak teşbih gelmezdi.
Durumu açıklama kısmına not düşmüşler, video içine alma fikri bir sebeple gelişmemiş. Tespitini, beklentini, ricanı, neyse usulünce yap geç. Zaten hassas dönemler, bu kadar sert birbirimize mi gireceğiz?
'Videoyu geri çekin, başına sonuna koyun' kabul olsun, daha da gaza gelip 'güncellemezseniz protesto ederim izlemem' demek beyhude tripler. Bold kasmışsın o kadar ki vurgulamışsın
Bir de şunu unutma; sen ben bir kullanıcı adı arkasına gizleniyoruz, o insanların adı sanı açık; o kadar zan altında bırakacak, hedef gösterecek bir durum yok, olursa bir gün tam destek gelir, merak etme.
-
Ben görüşümü yazdım ve o şekilde davranacağım. Bunun için de size yada bir başkasına hesap vermek zorunda değilim. Boş lakırdılarınıza karnım tok.
-
Çok güzel ağlamışsın, tebrik ederim. Alttaki Vain adlı kardeşimizin son paragrafını iyice oku. İnşallah anlayış gösterirsin ama sen böyle art niyet aradıkça ve ön yargılara takılı kalınca daha çok yerlerde sürünürsün.
-
Dil desteği olmasın çocuklar İngilizce öğrenirler belki. “Neden İngilizce öğrenmiyorsunuz, bugüne kadar ot geldiniz bari ot gitmeyin bu dünyadan” diye bir video yapmanızı bekliyorum.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
![](/static/forum/img/enbegenilen_icons/tumyanitlarigenislet.png)
Ya siz de söylerken kendinşz söylüyorsunuz ırkçılığa araplar uğruyor ama araplara dil desteği çıkıyor diye. Abi her oyunda en en en az 6-8 dil desteği oluyo, arapçasından tutun da en alakasız uzakdoğu ülkelerine dil desteği geliyor, bunları kontrol ediyorlar da dublaj ve altyazı konusunda çığır açmış bir ülke olan Türkiye'ye neden bu konuda ayrımcılık yapılıyor?
Bu tamamen algı oyunudur başka hiçbir şey değil. Türkleri yoksaymaktan başka bişey değildir. Sony ve microsoft yapamıyor çünkü konsol satışlarında dalgalanma yaratmak istemiyor ama diğer oyun üretici firmalar resmen bizleri görmezden geliyor. Ben şunu da anlamıyorum call of duty mobile dibine kadar türkçe ama pc versiyonunda gram Türkçe esamesi bile yok, neden yani? Mobile legend bırakın Türkçe dil desteğini, Türkçe dublaj desteği bile var oyununda. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X