Şimdi Ara

Özel sektörde mühendis (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
279
Cevap
15
Favori
10.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kendinizi avrupada amerikada filan sanmayin ki onlar da bile issizlik var avrupada zaten yuzde 50 lerde genc issizligi.
    Bosuna demiyoruz yildiz ve altindaki hic bir okul saglik disi yazilmayacak diye. Sonra haftada 6 gun it gibi calisiyor bulursubuz kendinizi face den gene mesaideyiz yazip ezikliginizi gosterirsiniz. Ailenizden aldiginiz araba ise giderken bozulsa 9 aylik birikiminizi de onun masrafina gomunce anlarsiniz demek istediklerimi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zamaninda ilk 30bine girip makine muhendisligi okumustum. 200 binden girsem amerikada yuksek lisans yapmasam ve 3 yillik is tecrubem olmasa 2 bin lira maas koymazdi belki ama simdi koyuyor. Bu nedenle cok istedigim bir isi reddettim. Cunku gururum ve mantigim ucuza calismayi verdigim emeklere hakaret gordu.

• Evet türkiyede makina müh bitti bence ama şu kombinasyonlar iyi bişiler yapmanızı sağlayabilir

Kalbur üstü akademik kadrosu fena olmayan ünilerde bilgisayar müh,endüstri müh,elohab,+mba+yabancı dil cok iyi seviyede olmak kaydıyla işe girerken 2.5 3 civarı başlarsınız gideceğiniz yerin pek mi sınırı ama makine bölümü bitti yani türkiyede senede 10000 mezun veriyor ama bilgisayar mühendisliği gelecek 15 20 sene boyunca devamlı en fazla kazanan kişiler olucaktır mühendislik dalında.

Babam bilişim sektöründe calışıyor ve söylediği şey üniversitenin bilişim için cok önemli olmadığı 20 30 yıldır sektörde durum aşırı karamsar değil ama bazı bölümler türkiyede bitti malesef ama tüm mühendislikler bitti demek doğru değil
  • quote:

Orijinalden alıntı: ThePandorasBox

Evet türkiyede makina müh bitti bence ama şu kombinasyonlar iyi bişiler yapmanızı sağlayabilir

Kalbur üstü akademik kadrosu fena olmayan ünilerde bilgisayar müh,endüstri müh,elohab,+mba+yabancı dil cok iyi seviyede olmak kaydıyla işe girerken 2.5 3 civarı başlarsınız gideceğiniz yerin pek mi sınırı ama makine bölümü bitti yani türkiyede senede 10000 mezun veriyor ama bilgisayar mühendisliği gelecek 15 20 sene boyunca devamlı en fazla kazanan kişiler olucaktır mühendislik dalında.

Babam bilişim sektöründe calışıyor ve söylediği şey üniversitenin bilişim için cok önemli olmadığı 20 30 yıldır sektörde durum aşırı karamsar değil ama bazı bölümler türkiyede bitti malesef ama tüm mühendislikler bitti demek doğru değil

Tr de yilda 14 bin civarinda makine mühendisi mezun oluyor bilişimin önü makineye göre elbette daha açık özellikle yurtdışında avrupa Amerika'da bilişimin yeni iş kolları açılıyor. Ama onların yaptığı da amelelik değişen bir şey yok. Ayda 2000 lira kazansan günlük 70tl ye denk geliyor. Kiranı ulaşımını vs çıkar günlük net kazancın 20tl yi bulmaz. Esnaf lokantasında kelle paça çorba içsen 10tl.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ata1606 -- 21 Ağustos 2016; 18:10:06 >

• ata1606 kullanıcısına yanıt
    Sizin hatanız bence yüksekten sonra akademisyenlik alanında ilerlememek olmuş ama size şöyle diyim yüksek yapmamış direk iş hayatına atılsaydınız maaşınız minimum 5 6 milyar olurdu hem o arada cevre edinmiş olurdunuz ama amerikada daha iyi paralar kazanırsınız.

Devlet bazı mühendisliklerde kontenjanları indirdi mesela kimya mühendisliği. Avrupada ve amerikada en fazla kazanan ve en fazla işin olduğu mühendislik ama türkiye sanayi açısından cok gelişmediği için cok fazla para kazanamıyor ama iş ihtiyacı var ve artıcak cünkü yavaşta olsa sanayide ve kimya da gelişiyoruz ilerleyen tarihlerde bu mühendisliğinde önünün açılacağını düşünüyorum.

Herkes doktor olma peşinde her ünide tıp fakültesi var bence 10 seneye uzmanlar dışında pratisyenler vs onlarında maaşı düşecektir hatta sağlık bakanınında açıklaması vardı 2020 de doktor fazlası olucak diye inşallah burayada müdahale eder devletde o kadar okuyacaklar insanlar onlarında sonu makine vs gibi olmasın türkiyede

• quote:

Orijinalden alıntı: Revion

iyi üniversite mezunu kalifiye elemana her zaman iş var arkadaşlar, internette yazılanlara fazla bakmayın.

İş var 2bin tl haftada 6 gün

• quote:

Orijinalden alıntı: ata1606

Yıldız dahil altı kalibredeki hiç bir okulu yazmayın sonra pişman olursunuz

Tmm
  • ata1606 2 senedir mesajlarını okuyorum makine kazandım fotonu görünce içim kararıyo bilerek mi yapıyon

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 221B baker street

ata1606 2 senedir mesajlarını okuyorum makine kazandım fotonu görünce içim kararıyo bilerek mi yapıyon

Ben forumun eskisiyim amerikadayken yazdığım mesajlar hatta ondan öncesi bile mevcut. Benden önce nicotinell vardı bu konularda ısrarlı yazı yazan onun yazılarıda ortada hatta blog açtı. Durum sandığınızdan kötü ama bir yerde duvara toslayacak me olur bilemiyorum. Kimse torpille bulduğu 2000tl haftada 6 gün dağ başında otomotiv yan sanayisinde çalışmak için o kadar zor dersleri okumaz. Ha ben bir de vardiyeli çalışmıştım.

• quote:

quote:

quote:

iyi üniversite mezunu kalifiye elemana her zaman iş var arkadaşlar, internette yazılanlara fazla bakmayın.

hocam aselsan yeni mezunlara 5 bin lira veriyor.

Birkaç üniversite dışındaysan ve torpilsiz emekli öğretmen çocuğuysan savunma sanayisinde iş bulamazsın.

• O firmalara başvurdum ama geri dönülmedi.
    Benim yazdıklarımdam farklı yazmamışsın o firmalar etiket odaklıdır. Hepsi torpilli de demedim ya birkaç okuldan alırlar yada torpilli az sayıda başka okuldan alırlar.

• quote:

O firmalara başvurdum ama geri dönülmedi.
    Benim yazdıklarımdam farklı yazmamışsın o firmalar etiket odaklıdır. Hepsi torpilli de demedim ya birkaç okuldan alırlar yada torpilli az sayıda başka okuldan alırlar.

hocam peki abd'ye master yapmaya nasıl gittiniz? master için burs bulmak imkansıza yakın diye biliyorum. bu arada mba mi yoksa M.Sc mi yaptınız? benimde yurt dışı (özellikle abd) hedefim var o yüzden soruyorum. doktora ücretsizmiş abd'de.
  • quote:

quote:

O firmalara başvurdum ama geri dönülmedi.

hocam peki abd'ye master yapmaya nasıl gittiniz? master için burs bulmak imkansıza yakın diye biliyorum. bu arada mba mi yoksa M.Sc mi yaptınız? benimde yurt dışı (özellikle abd) hedefim var o yüzden soruyorum. doktora ücretsizmiş abd'de.

Ben kısmı burs aldım master of science yaptım o da mühendislikle alakalı. Devlet bursu dışında abd den master bursu almak zordur. Doktorada alma ihtimaliniz vardır. Okul ortalamanız gre ve toefl skorlarınız önemlidir

• Staj yaptığım firmada benimle birlikte staj yapan ODTÜ'lü bir abi vardı. Taşeron firmanın mühendisiyle yaptığımız bir sohbet sırasında, bu abimiz Odtü inşaat mezunu bir arkadasının 1500 TL ile ise başladığını söyledi. Taşeronun mühendisi olan ablamız da kendisine orta halli bir üniversiteden (adini tam hatırlamıyorum, kırıkkale olabilir) mezun olan bir arkadasının, gayet sağlam bir şirkette 4500 TL ile ise başladığını söyledi. Kendisinin tanıdık, torpil vs. hicbir şeyi yoktu dedi. Tek farkı cocugun okuduğu sırada okulun öğretmediği, kendi alanına dair birçok şeyi kendi çabasıyla öğrenmesiydi dedi. Bilgisayar yazılımları, dil vs.

İki farklı ağızdan duyduğum şeyleri anlattım, şahsi olarak sektör hakkında çok bilgi sahibi değilim.

Düzenleme: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlphaCenta -- 22 Ağustos 2016; 0:37:01 >
  • 2010'da mezun oldum. 2010'da mezun olur olmaz özel sektörde işe başladım. Aldığım ücret aylık 1000 TL'ydı. Askerliği yapmamıştım ve yüksek lisans yapıyordum. İlk işyerimden istifa edip aynı binada başka bir şirkette çalışmaya başladım. Aynı bina dediğime bakmayın, çalıştığım şirketler bir teknoparktaki Ar&Ge şirketleri. 2 sene özel sektörde çalıştıktan sonra üniversite'de araştırma görevlisi olarak işe başladım. Şu an net olarak maaşım 4250 TL (akademik teşvikle). Bir mühendis olarak kendim için en iyi kararı verdiğimi düşünüyorum. Özel sektörde çalışmaya devam etseydim psikolojik bir çöküntü içerisinde olurdum diye tahmin ediyorum. Çünkü aldığınız ücrete ve yaptığınız işe bakınca (Ar&Ge'den bahsediyorum) batsın bu dünya diyorsunuz, diğer işler (şantiye mühendisliği vs.) için de
    bence durum pek farklı değil.

Yeni adaylara iki tavsiyem var ne istediğinizi bilin ve ona göre adım atın. Olaya sadece para olarak bakmayın. Sizi tatmin edecek, hergün giderken isteyerek gideceğiniz yapmaktan mutlu olacağınız bir iş bulun. Gerisi kendiliğinden gelecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: drexel

2010'da mezun oldum. 2010'da mezun olur olmaz özel sektörde işe başladım. Aldığım ücret aylık 1000 TL'ydı. Askerliği yapmamıştım ve yüksek lisans yapıyordum. İlk işyerimden istifa edip aynı binada başka bir şirkette çalışmaya başladım. Aynı bina dediğime bakmayın, çalıştığım şirketler bir teknoparktaki Ar&Ge şirketleri. 2 sene özel sektörde çalıştıktan sonra üniversite'de araştırma görevlisi olarak işe başladım. Şu an net olarak maaşım 4250 TL (akademik teşvikle). Bir mühendis olarak kendim için en iyi kararı verdiğimi düşünüyorum. Özel sektörde çalışmaya devam etseydim psikolojik bir çöküntü içerisinde olurdum diye tahmin ediyorum. Çünkü aldığınız ücrete ve yaptığınız işe bakınca (Ar&Ge'den bahsediyorum) batsın bu dünya diyorsunuz, diğer işler (şantiye mühendisliği vs.) için de
    bence durum pek farklı değil.

Yeni adaylara iki tavsiyem var ne istediğinizi bilin ve ona göre adım atın. Olaya sadece para olarak bakmayın. Sizi tatmin edecek, hergün giderken isteyerek gideceğiniz yapmaktan mutlu olacağınız bir iş bulun. Gerisi kendiliğinden gelecektir.

Otomotiv yan sanayi sektörleri çok vahim durumda. toyotaya koltuk yapan bir firma tanıdık vasıtasıyla beni buldu haftada 6 gün çalışma ve sürekli japonlarla görüşme içinde olacağım kalite mühendisliği pozisyonu için 2500 tl teklif ettiler. Amerikada yüksek lisan+sertifikalar ve 2.5 yıllık kalite mühendisliği tecrübeme rağmen. Kendilerine olumsuz dönünce bu sefer ama patronumuz çok iyi biri fabrika yemeklerimiz çok güzel vs diyerek fikrimi çelmeye çalıştılar. Hatta beni öneren tanıdık annemi aramış beni ikna etmesini istemiş. Her şeyi düşünen firma maaş arttırmayı aklından bile geçirmiyor. Bol mesaili ve mesai ücreti olmadan fabrika ortamında japonlarla çalışacağım ve 2500tl maaş alacağım. O fabrikalarda lise mezunu işçiler o parayı alıyor, peki soruyorum ben niye okudum o kadar sana köle olmak için mi? Ayrıca fabrika ortamları çok zordur öyle açık havada çalışmaya benzemez.

• ata1606 kullanıcısına yanıt
    Açıkçası İstanbul'da ise bu firma değmez bile. Açıkçası kendinize güveniyorsanız, kendi alanınızda bir girişim deneyin. Diğer bir deyişle kendi işinizin patronu olmaya çalışın.

Maalesef her yıl daha da kötüye gidiyor durum mühendisler için. Çok fazla üniversite var, çok fazla mezun var. Bunların arasından da kendini yetiştirmiş, aynı işi daha iyi, daha ucuza yapacak çok mühendis var.

Sizin sorgulamanızı ben de bir çok kez yaptım. Şu an bana en uygun işi bulduğum için mutluyum ama. Umarım siz de size en uygun işi bulursunuz.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

hocam aselsan yeni mezunlara 5 bin lira veriyor.

Birkaç üniversite dışındaysan ve torpilsiz emekli öğretmen çocuğuysan savunma sanayisinde iş bulamazsın.

hocam babam yıllardır savunma sanayi firmalarında çalışıyor, torpille mi girdi? hayır. önemli pozisyonlara (arge-tasarım gibi..) torpil de işlemiyor, belirli kriterleri var, yanlış bilinen bir şey. aselsan daha çok etiket takıntılı, çalışanlar daha kalifiye. inanılmaz bir rekabet var ver ortamı çok stresli. ha torpilliler angarya işler yapıyor, tüm gün mail atmak gibi. Roketsan, TAI, meteksan'a falan başvurdunuz mu?

iş ortamı stresliden kasıt nedir başına silah dayalı mı çalışıyor bunlar? özel sektörden soğuttunuz adamı

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Ashera kullanıcısına yanıt
    Ben olsam raylı sistemlerde devam ederdim. Ülkemizde bu alanda çalışan çok fazla yok ve kalifiye eleman bulmak zor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: drexel

Ben olsam raylı sistemlerde devam ederdim. Ülkemizde bu alanda çalışan çok fazla yok ve kalifiye eleman bulmak zor.

Tr defteri kapandı benim için tekrar abd ye döneceğim orda çalışma iznim de var. Daha önce yoktu.
    Bu sene içinde arçelik, yünsa, tekfen, ford ve birkaç tane daha adı duyulmamış firma görüşmeye çağırdı ama görüşmeye gitmedim. Sebebi de türkiye defterini kapamış olmamdı. Ama gitseydim de kabul edilme şansım çok düşüktü. Daha önce 50 üstü firmaya gitmiş sadece tanıdık tavsiyesiyle gittiğim 3-4 firmadan kabul almıştım. İş görüşmelerinin alayı hüsranla sonuçlanır. İşkolig adlı sitedeki mülakatlar kısmından tasdik edersiniz. Ayrca zaten ford ve tekfenle iş görüşmesi yapmıştım daha önce ve olumsuz sonuçlanmıştı. İnsan kaynakları departmanlarının asil görevlerinden biri mülakat yapmaktır sürekli mülakat yaparlar kriz zamanı eleman çıkarırlen bile mülakat yapar bunlar.

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.