< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
dün benim lise mezunlarından benden 4 yaş büyük bi abimizle konuştum. özyeğin endüstri mühendisliğinden mezun olmuş bu sene. çok çok iyi niyetli bi insandı valla bi saat konuştu telefonda her sorumu cevapladı bahsettiği ve en çok ilgimi çeken ana başlıkları burada aktarıcam.
1- burslu burssuz farkı oluyor mu diye sordum ben de. dedi ki okulda kimse sana burslu musun değil misin diye sormuyor zaten anlamak da zor oluyor. burslu burssuz herkes çalışıyor sen mesela %100 burslu gireceksin diyr ortalama kasacağın sözünü veremem herkes çalışıyor çünkü diyor. 2- iş imkanları aşırı aşırı iyiymiş. çok rahat iş bulursun diyor. 1. sınıftan itibaren bile okul staj ayarlamaya başlıyormuş sen isteyip başvurursan. tüm stajlardan da maaş almış bu abimiz yani okurken harçlık da olur ekstra mantıklı geldi. o bana staj yaptığı yerleri saydı 7 taneydi ama şuan hatırlayamıyorum hepsini hatırlayabildiklerim fiba holding, coca cola, bayer falan. hatta colgate, samsung'un stajlarını reddettim dedi o kadar fazla seçenek varmış çünkü. bu sene mezun olacakmış olmadan gelmiş teklifler kabul etmiş birini martta, mezun olmuş şimdi eylülde işe başlayacakmış. yani o konuda aklında soru işareti bile olmasın diyor. zaten bizim özyeğinin öğrenci profili şirketlerde de anlaşılıyor adamların verdiği eğitim bi ytü'den itü'den farklı oluyor çünkü bizi dümdüz mühendis yapmıyorlar problem çözme, organize etme gibi alanlarda da geliştiriyorlar dedi. 3- akademisyenleri çok ulaşılabilir dedi. fakültede ofisleri var ders dışında falan bi kapısını tıklatıp içeri girip çok rahat konuşabiliyorsun örneğin hocam ben bi akademik araştırmaya katılmak istiyorum de direkt bulur ya da asistanlık yapmak istiyosan ayarlanabilir dedi. o mesrla okurken bi hocasına asistanlık yapmış hem de ücret de almış bunun karşılığında. bi de şeyin altını çizdi devlet ünilerinde kadroda profesörler doçentler dolu ama derslere asistanlar giriyor sınavları asistanlar okuyor bunu da göz önünde bulundur bizim okulda böyle bi şey söz konusu değil dedi. 4-çap/yandal imkanlarının önü çok açıkmış. okul asla önüne taş koymuyor dedi. atıyorum sen şu bölümdesin şunu okuyamazsın falan yok ortalaman yetiyosa okul hrr türlü destekliyor dedi. misal endüstri mühendisliğinden yakın arkadaşı hukukla çap psikolojiyle yandal yapmış kzöslclcl o konuda çok rahat ol çalışırsan yaparsın dedi. 5-yurtdışı imkanları. diyor ki devlet ünilerinde anlaşma sayısı nispeten daha az, öğrenci sayısı çok bu yüzden erasmus çıkar mı çıkmaz mı hibe çıkar mı çıkmaz mı diye dertler var dedi. cidden ben de araştırdım hibe çıkan insan sayısı bi bölümde bi elin parmakları kadar falan bazı ünilerde. neyse özyeğinde öyle bi şey yok çünkü anlaşma sayısı çok devletteki kadar çok öğrenci yok herkes istediği erasmusa başvuruyor hibesi de çıkıyor gidiyor çok basit iş diyor. onun dışında da üstteki arkadaşın belirttiği ben de görmüştüm bi yerde bu abiye sormayı unuttum 3,5 üzeri ortalama yaparsan iki dönem üst üste okul seni istediğin şehirde yazın staja gönderiyor otel masrafına kadar okuldan karşılanıyor. bunla ilgili bilgiyi youtube'da Japon Hamza'nın Dubai'ye staja gitme videosundan almıştım sen de göz atarsın nasıl bi şey diye merak edersen. O giderken 5 şehir seçeneği varmış daha yeniymiş de şimdi baya eklenmiş bildiğim kadarıyla. 6- okulun kurucusu hüsnü özyeğin çok koyu beşiktaşlıymış öğrencileri de alıp locadan izlemeye götürüyomuş maçlara baya onu da anlattı skzöxkxm 7- okulun kulüp faaliyetleri çok destekleniyormuş. örneğin bu abi tiyatrodaymış türkiyenin farklı farklı yerlerine gitmişler gösteri yapmaya egeden tut akdenize okul karşılamış otel masrafları vs vs her şeyi. ibb şehir tiyatrolarına falan bile çıkmışlar çok iyiydi diyor. 8- son olarak okul içinde öğrenci işleri/kütüphane/spor merkezi gibi alanlarda saatlik çalışıp saat başına ücret alabiliyormuşsun ve asgari ücretin saat başısından çok alıyorlar diyodu. benim de aklıma yattı bu kütüphanede en fazla ne kadar iş olabilir ki diye düşünüyorum. neyse benim aklıma gelenler bunlardı daha sorun varsa yazarsın sorduysam cevaplarım |
Siz bilirsiniz, emin olun kötü insanlar değiller ama sürekli insanları bir kalıba sokarak otekilestirmeye calisiyorsunuz. Gerek yok bunlara. Her okulda her türden insan var.
|
hocam sıralamayı neden yaptık istediğimiz üniversiteye istediğimiz bi bölüme rahatlıkla girebilelim diye. benim zaten hedef başından beri özyeğindi, inşallah, hepsi tutuyor şimdi ne okumak istiyosam ona göre seçicem s*kmişim sıralamasını :d
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Penanggalan -- 22 Temmuz 2020; 10:58:30 > |
|
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |