Merhabalar, Forumdan @boifromasgard bana kartın değişimi için ulaştı. Yaptığım bir çok değişim ve buna benzer videoları mevcut. Tamamen bilgilendirme ve bakımların yapılırsa nasıl sonuçlar alınabileceğini göstermek için konu açıyorum. Konunun kısa özeti şu şekildedir. Palit GameROCK RTX 3080ti 2.el olarak buradan bir arkadaştan satın almış. Kartında yaşadığı sorunlar için termal bakım yapıldı. Kartı aldığı kişi daha önce kartın termal padlerini değiştirmiş. İlgili resimler ve videolar aşağıya eklenmiştir. Sorusu olan arkadaşlar ister yorum atabilir isterse PM den ulaşabilirler. Profildeki tüm hareketler açıktır. Ekran kartı termal bakım konusundaki bilgilerimi paylaştığım bir çok yorumda mevcuttur. Genel bilgilendirme için neredeyse tüm firmalar ekran kartlarında kalitesiz termal pad kullanmaktadır. (Eleştiriler için tüm değişim yaptığım kartlarda termal pedlerin ısı iletimlerinide ayrıca ölçtüm. Çoğunluğu 5w/Mk'dır.) Bundan kaynaklı olarak bir noktadan sonra hem termal macunu hem de termal padlerde performans kaybı, daha doğrusu taşlaşma oluşmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da hem kartın performansı düşmekte, hem de PCB üzerindeki bileşenlerin arızalanma ihtimali oldukça artmaktadır. Bu sebeple termal padleri 17w/Mk olan icedragon termal pad ile değişimini yaptım. Macun olarak ise kryonaut extreme/MX4 kullanmaktayım. Kart ilk geldiğinde çift monitör ile 2k furmark testi yapılmıştır. Furmark grafiğinden anlaşılacağı gibi kart test'e başlar başlamaz 1 dk olmadan 70 dereceleri geçmiş ve %100 fan ile o derecelerde durmaya çalışmaktadır. Hot Spot değeri 103-104.5 civarında gezmekteydi. GPU çekirdeğine göre vramler daha serin idi. (Bunun sebebi satın aldıkları kişinin termal padleri değişmesi) Kart ilk testlerde termal limitlere ulaştığı için çekirdek hızını düşürmekteydi. 1680 MHz leri görmekteydi. İşlemler sonrasında Kart 1965 MHz 'ye kadar çıkabiliyor ve 1920 MHz'de sabit vermekte. Her hangi bir uv/oc işlemi yapılmadı. Afterburnerden bunu görebilirsiniz. Sonrasında videoları ve resimleri sırasıyla ekliyorum. Başlangıç, termal macunun durumu, değişim sonrası test olarak 3 video ve 6 resim ile konuyu çok uzatmadan bitirmeyi hedefledim. Değişimi daha önce yapan kişi gpu core'un sabitleme vidalarından birini kaybetmiş bunun yerine uydurma bir vida takmış. Resimleri aşağıdadır. Kartın açılışı ve mevcut durum Kartın komple açılması ve kısmi temizlik yapılmış hali, resimden sonra kart komple kimyasal temizliği yapıldı. Kapasitör üzerindeki termal pad değiştirilmedi. Bu alanda şemaya göre termal pad yok gözüküyor. Daha önce değişimi yapılırken konduğu ve blokta temassızlık sorunu oluşturmadığı için dokunulmadı. Vramlerin üzerlerine İcedragon termal pad yerleştirildi. Kartın geldiğindeki ilk durum ve test videoları. Kart furmark testinin 10.dakikasında görüntü vermeyi kesti ve çalışmaya devam etti. Videolar şu şekilde ; Kart termal kısıtlama noktasına geldiğinden ötürü 1680MHz yi zor görüyordu. Kartın işlemler yapıldıktan sonraki değerleri. Çekirdek Hızı 1965 MHz'lere kadar çıkabiliyor. 1920MHz de sabit kalabiliyor. @SaLVaToRe_V Hocam daha önce bu model için konuşmuştuk. Sizin içinde güzel bir konu olacaktır diye düşündüğüm için ekledim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StamP0fRadiation -- 30 Aralık 2023; 17:40:44 > |
Palit GameRock RTX 3080Tİ ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçları
-
-
Tesekkurler fakat aylar once sattım kartımı.
-
Satın aldığımda geçici süreliğine yetersiz bir PSU ile kullanıyordum. Bu süreçte oyunlarda kapanma sorunu yaşadım, PSU'dandır diyip kullanmaya devam ettim.
Geçtiğimiz hafta PSU'yu değiştirdim, sorunun devam ettiğini gördüm. Bu noktada test programlarını indirdim ve hot spot sıcaklıkların uçtuğunu gördüm.
Satın alırken kullanıcı referanslı ve eski üye diye furmark testi bile istememiştim, fotoğraf isteyip kargolattım ürünü.
Sadece RGB'si bozuk şeklinde bilgi verildi ve fiyatı da bu bağlamda uygundu zaten.
O an anladım ki kartta bir problem var. Bir kaç arkadaşa danıştım ve sonrasında hocamla forum üzerinden iletişime geçtim ve ertesi gününe kargoladım ürünü.
Gördük ki problem sandığımızdan da büyükmüş. Uydurma vidalar kullanılmış, oksitlenme problemi var vs.
Hocam kartı açtı gerekli videoları/ fotoğrafları özenle çekti ve 1-2 saat içersinde kargoya hazır hale getirdi. Her aşamada, hatta kargoyu açarken bile videoya çekti sağ olsun
Güven konusunda hiç sıkıntı yaşamadım, zaten bu kartı alım sürecime de bakarsanız insanlara güvenmeye bayılırım
Cebinden fazla malzeme harcadı, onları da karşılamak istediğimi söylediğim halde kartı göndermeden önceki anlaşmamızı öne sürerek ekstra para bile almadı sağ olsun.
Kendisini tanıdığıma sevindim, hizmetinden de çok memnun kaldım. Buradan da kendisine teşekkür ediyorum.
-
Ben teşekkür ederim güvenin ve güzel yorumun için.
Videoları çekme sebebim ürün ile alakalı kafanda en ufak soru işaretinin kalmaması.
Güzel günlerde kullanın.
-
İşte adam gibi adam, umarım sizi de küstürmezler, nedense iyi niyetli birini buldukmu canını sıkmadan bırakmıyoruz.
Hocam siz gpunun üzerine mx4 sürüyorsunuz değil mi? Sanki bir arkadaş mx4 uygun değil mx6 kullanın gibi birşeyler demişti. Siz ne dersiniz?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben çok uzun süredir aslında yorum yapmıyorum çünkü insanlar her şeyi çok biliyorlar. Bundan kaynaklı karşılıklı saygı hiç yok.
Fiziksel süreçleri herhalde bir Fizikçi 'den hatta Nükleer Fizikçi 'den daha iyi bilecek halleri yok. Ama sorsan hepsi Prof. :)
O yüzden az öz yorumlar ile devam ediyorum.
Düşünceniz için teşekkür ederim.
Sorunuza gelirsek.
Karta ve marka modele göre değişkenlik göstermektedir.
Tamamen müşterinin isteğine göre hareket ediyorum.
MX6 ile MX4 arasında maksimum oynasa oynasa 1 derece belki oynar. O kadar bile oynayacağını sanmıyorum. İletkenlikleri çok yakın. MX6 biraz daha akışkan bir yapıda.
Ben genel olarak 3080 ve altına MX4 , 3080ti 3090 kartlara kryonaut extreme öneriyorum. Bu da tabi yine kartın termal soğutabilme becerisine bağlı.
Mesela örnek vermek gerekiyorsa MSI Ventus RTX 3080ti kart için hem mx4 hemde kryonaut extreme denedim arada 1 derece anca oynadı.
Birde ne yazık ki kryonaut extreme pahalı. Bundan kaynaklı olarak MX4 veya MX6 her modelde iş görecektir. Orjinal ise MX4 kullanımı daha kolaydır. Rahat ve kıvamlı sürülür boşa masraf yaptırmaz.
MX6 biraz daha akışkan olduğu için fark etmeden fazla kullanabiliyorsunuz buda boşa masraf. Sonuçta sürülmesi gereken miktar ve kalınlık belli.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X