Merhabalar,
Forumdan @boifromasgard bana kartın değişimi için ulaştı.
Yaptığım bir çok değişim ve buna benzer videoları mevcut. Tamamen bilgilendirme ve bakımların yapılırsa nasıl sonuçlar alınabileceğini göstermek için konu açıyorum.
Konunun kısa özeti şu şekildedir.
Palit GameROCK RTX 3080ti 2.el olarak buradan bir arkadaştan satın almış. Kartında yaşadığı sorunlar için termal bakım yapıldı. Kartı aldığı kişi daha önce kartın termal padlerini değiştirmiş.
İlgili resimler ve videolar aşağıya eklenmiştir.
Sorusu olan arkadaşlar ister yorum atabilir isterse PM den ulaşabilirler.
Profildeki tüm hareketler açıktır. Ekran kartı termal bakım konusundaki bilgilerimi paylaştığım bir çok yorumda mevcuttur.
Genel bilgilendirme için neredeyse tüm firmalar ekran kartlarında kalitesiz termal pad kullanmaktadır. (Eleştiriler için tüm değişim yaptığım kartlarda termal pedlerin ısı iletimlerinide ayrıca ölçtüm. Çoğunluğu 5w/Mk'dır.)
Bundan kaynaklı olarak bir noktadan sonra hem termal macunu hem de termal padlerde performans kaybı, daha doğrusu taşlaşma oluşmaktadır.
Bundan kaynaklı olarak da hem kartın performansı düşmekte, hem de PCB üzerindeki bileşenlerin arızalanma ihtimali oldukça artmaktadır.
Bu sebeple termal padleri 17w/Mk olan icedragon termal pad ile değişimini yaptım. Macun olarak ise kryonaut extreme/MX4 kullanmaktayım.
Kart ilk geldiğinde çift monitör ile 2k furmark testi yapılmıştır. Furmark grafiğinden anlaşılacağı gibi kart test'e başlar başlamaz 1 dk olmadan 70 dereceleri geçmiş ve %100 fan ile o derecelerde durmaya çalışmaktadır.
Hot Spot değeri 103-104.5 civarında gezmekteydi. GPU çekirdeğine göre vramler daha serin idi. (Bunun sebebi satın aldıkları kişinin termal padleri değişmesi)
Kart ilk testlerde termal limitlere ulaştığı için çekirdek hızını düşürmekteydi. 1680 MHz leri görmekteydi.
İşlemler sonrasında Kart 1965 MHz 'ye kadar çıkabiliyor ve 1920 MHz'de sabit vermekte. Her hangi bir uv/oc işlemi yapılmadı. Afterburnerden bunu görebilirsiniz.
Sonrasında videoları ve resimleri sırasıyla ekliyorum. Başlangıç, termal macunun durumu, değişim sonrası test olarak 3 video ve 6 resim ile konuyu çok uzatmadan bitirmeyi hedefledim.
Değişimi daha önce yapan kişi gpu core'un sabitleme vidalarından birini kaybetmiş bunun yerine uydurma bir vida takmış. Resimleri aşağıdadır.
Kartın açılışı ve mevcut durum
Kartın komple açılması ve kısmi temizlik yapılmış hali, resimden sonra kart komple kimyasal temizliği yapıldı.
Kapasitör üzerindeki termal pad değiştirilmedi. Bu alanda şemaya göre termal pad yok gözüküyor. Daha önce değişimi yapılırken konduğu ve blokta temassızlık sorunu oluşturmadığı için dokunulmadı.
Vramlerin üzerlerine İcedragon termal pad yerleştirildi.
Kartın geldiğindeki ilk durum ve test videoları. Kart furmark testinin 10.dakikasında görüntü vermeyi kesti ve çalışmaya devam etti. Videolar şu şekilde ;
Kart termal kısıtlama noktasına geldiğinden ötürü 1680MHz yi zor görüyordu.
Kartın işlemler yapıldıktan sonraki değerleri. Çekirdek Hızı 1965 MHz'lere kadar çıkabiliyor. 1920MHz de sabit kalabiliyor.
@SaLVaToRe_V Hocam daha önce bu model için konuşmuştuk. Sizin içinde güzel bir konu olacaktır diye düşündüğüm için ekledim.
Merhabalar,
Burada uzun süredir yorum yapmama kararı almıştım. Ama bir çok kişinin benzer konuyu açtığını görünce bir konu açmak istedim.
2.el RTX 3090 alınır mı sorusuna cevap olacağını düşünüyorum bu konunun.
Konunun kısa özeti şu şekildedir.
Palit Gamepro RTX 3090 2.el olarak mining çıkması bir karttır. 2 yıllık garanti süresi de bittiği için ürünü alan arkadaş bana getirdi kartı termal bakım yapılması için.
İlgili resimler ve videolar aşağıya eklenmiştir.
Sorusu olan arkadaşlar ister yorum atabilir isterse PM den ulaşabilirler.
Profildeki tüm hareketler açıktır. Ekran kartı termal bakım konusundaki bilgilerimi paylaştığım bir çok yorumda mevcuttur.
Genel bilgilendirme için neredeyse tüm firmalar ekran kartlarında kalitesiz termal pad kullanmaktadır. (Eleştiriler için tüm değişim yaptığım kartlarda termal pedlerin ısı iletimlerinide ayrıca ölçtüm. Çoğunluğu 5w/Mk'dır.)
Bundan kaynaklı olarak bir noktadan sonra hem termal macunu hem de termal padlerde performans kaybı, daha doğrusu taşlaşma oluşmaktadır.
Bundan kaynaklı olarak da hem kartın performansı düşmekte, hem de PCB üzerindeki bileşenlerin arızalanma ihtimali oldukça artmaktadır.
Bu sebeple termal padleri 17w/Mk olan icedragon termal pad ile değişimini yaptım. Macun olarak ise kryonaut extreme kullanmaktayım.
Kart ilk geldiğinde çift monitör ile 2k furmark testi yapılmıştır. Furmark grafiğinden anlaşılacağı gibi kart test'e başlar başlamaz 1 dk olmadan 80 dereceleri geçmiş ve %100 fan ile o derecelerde durmaya çalışmaktadır.
Sonrasında videoları ve resimleri sırasıyla ekliyorum. Başlangıç, termal macunun durumu, değişim sonrası test olarak 3 video ve 2 resim ile konuyu çok uzatmadan bitirmeyi hedefledim.
Merhaba arkadaşlar,
Elimde yeni daha kutusundan çıkmış olan bir HP Victus D16-1042 mevcut. Bu cihazın ne yaptıysam windows 10'da touchpad'ını aktif edemedim. Anladığım kadarıyla yabancı forumlardan. Windows 10 için touchpad ve audio driverleri uyumluluk sorunu yaşıyor.
Bundan kaynaklı olarak çözüm arayan arkadaşlar için yazıyorum.
Windows 10 kurulumu yapıldıktan sonra, Win 11 e geçiş yapıp güncellemeleri yaparsanız sorununuz çözülüyor.
Nöbetten sonra win11 den win10 a geçiş yapıp tekrardan deneyeceğim.
Üretici firmaların driverlarınıda denedim ne yazık ki çözüm olmamıştı.
HP support'da durumu çözümü için win11 e geçilmesi gerektiğini öneriyor.
HP Victus D16 serisi win11 e göre dizayn edildiğini söylediler.
Alan arkadaşlar bu konuda dikkat edebilirler.
Merhaba arkadaşlar,
Bir çok konu içerisinde benzer sorular geldiği için tek bir başlık altında toplanması ve sorunların çözümleriyle birlikte tek konu içerisinde toplanması için bu konu açıyorum.
Bir çok iade işlemi yapmış biri olarak ve forumda bir çok kişininde kendi tecrübelerini konu içerisinde aktarmasıyla güzel bir konu olacağını düşünüyorum.
İçerik Sürekli Olarak Güncellenecektir.
Şuana kadar iade yaptığım yerler Amazon Fransa-İngiltere-Japonya. Buralarda yaşadığım sorunları ve nasıl çözdüğümü konu içerisinde detaylıca yazacağım.
Sorun yaşayan ve çözüm bulanlar içinde konu içerisinde bildirebilirlerse mesaj bağlantılarını 1. mesaj a sabitleyerek daha hızlı çözüm olmasını sağlayabiliriz.
Merhabalar,
Hafta sonu başımdan geçen ve çok fazla bilgi olmayan bu konuda cevap arayanlar için kendi çözüm yollarımı anlatacağım.
Aşağıdaki yolları izleyerek aynı sorundan 3.5 saatlik bir uğraş sonucunda kurtuldum.
En temiz çözümlerden birisi tabiki "FORMAT ATMAK" lakin herkesin format atmak için imkanı olmayabiliyor. Benim lisansını bir daha elde edemeyeceğim bir çok program olduğu için o yüzden formatsız çözüm yoluna gittim. Zaten kurulu programları tekrar kurmak ve format atmak yarım günümü alacaktı. Kişisel Laptop 'um da 2016 dan beri format atmadım veya her hangi bir virüs programı yüklemedim. Gerekli aralıklarla sistemi temizlerim. Regedit dosyalarının çoğunu takip etmek ve temizlemek virüslerden kurtulmak için iyi bir çözümdür. Ama ne yazık ki çok fazla dosya ve ona oranla bilgi istemektedir. Her virüs kendisine bir kayıt girdisi ( Regedit dosyası) oluşturur.
Windows üzerinden yapılması gerekenler;
1- Öncelikle bilgisayarınızı Güvenli Modda açmanız gerekiyor. ( Yapamayan arkadaşlar olursa yazarlarsa resimli anlatım yaparım.)
2- Denetim masası->Program Ekle Kaldır ( yada windows+R tuşu ile çalıştır açılıp, APPWIZ.CPL dosyası çalıştırır.)
3- Bu ekranda yüklenme tarihleri sırasına göre sıralanarak son yüklenen programlar tek tek inceleyin. Tanımadığınız emin olmadığınız programları silin.
4- Regedit'i açın. (Bilmeyenler için özel yine ekran resmi ekleyebilirim.)
5- Sırasıyla ;
- HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
- HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
- HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
- HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
Bu kayıt girdilerini tek tek kontrol edin. Tanımadığınız programlar varsa silin. ( Ben hepsini sildim. Bu kayıt girdilerinin amacı siz bilgisayarı açtığınızda otomatik olarak başlatılmasını istediğiniz programları sizin yerinize açmak. Örn; Discord, MSI afterburner, Steam VB)
Bunları yaptıktan sonra bilgisayarı normal modda tekrar açıp;
KasperSky (ücretsiz deneme sürümü- Kendi sitesinden indirmeye özen gösterin.)
AdwCleaner ( Ücretsiz deneme sürümü- Kendi sitesinden indirmeye özen gösterin.)
EMSİSOFTAntiMalware (30 gün deneme sürümünü gmail hesabınızla üye olup başlatabilirsiniz.)
Bu programları indirip kurun. Hangisini kurabilirseniz çünkü sistem indirmede veya kurmada hata veriyordu bende sürekli.
Programları kurduktan sonra tarama yaptırın. Her taramadan sonra sisteme yeniden başlatma isteyecektir.
Tarama işlemlerinden sonra bulunanları karantinaya atın veya silin size kalmış orası.
Tarayıcı geçmişinizi iyice temizleyin çerezler şifreler vs dahil.
Tarayıcı eklentilerini kontrol edin. ( 3 program zaten onları bulup silecektir. Yinede kontrol etmekte fayda var.)
Bunları yaparak çözüme ulaşmış olacaksınız. Eğer bunlar dışında halen sorun devam ediyorsa benimle iletişime geçerseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Merhaba arkadaşlar, XFX Merc Black 6900 XT ekran kartımı 16 Şubatta sipariş etmiş 24 Şubatta (malum kargo firması sağolsun) teslim almış bulunmaktayım.
Bu incelemede sizlerle XFX Merc Black 6900 XT ekran kartını inceleyeceğim.
Daha önce forumda da konusunu açmış olduğumda Asus Tuf RTX 3070 OC ekran kartından projede kullanılmakta olan programlar sebebi ile bu karta geçmiş bulunmaktayım.
(Tabi fiyatı da gayet cazip gelmişti )
Güncellenecektir..... ( Sağlıkçıyım nöbetlerden vakit bulamazsam güncellemeler birazcık gecikebilir )
İstenilen testleri belirtirseniz veya oyunları yükledikçe ve vakit buldukça konuya ekleyebilirim.
Diğer 6900XT veya 3080/3090 Kullanıcılarıda test sonuçlarını paylaşabilirlerse karşılaştırma yaparak ortak bir konu içerisinde bir çok kişiyi bilgilendirmiş oluruz.
Sistem Bileşenleri:
AMD R7 3800X
B450 Tomahawk Max
XFX Merc Black 6900 XT
Crucial Ballistix 2x8 GB 3200Mhz (O.C 3600 Mhz)
Sandiks 1 TB M2 SSD
High Power Astro Lite 750W 80+Gold Yarı Modüler
Gamepower WarCRY
Philips idarelik bir monitör
Lian Li Galahad AIO Black 360mm
Kart çok ağır olduğundan kaynaklı, yıllarca kullanmış olduğum (2012 den beri) kalemimde ufak bir destek çıktım.
Teknik Özellikler
Model:RX-69XTACBD9Boyutlar : 34 x 13.9 x 5.7 cm ( 3 Slotluk yer kaplamaktadır. Kart baya kalın kavgaya götürülecek cinsten.)
Ağırlık : 2.41 Kg
Güç Bağlantıları : 2x PCI-E 8 Pin
Minimum Önerilen PSU: 850 Watt ( Firma Kendisi bu şekilde önermekte ben şuanlık 750 Watt ille sorun olmadan kullanmaktayım.)
Görüntü Çıkışları : 2xDP ( 1.4 DSC) , 1xHDMI (2.1 VRR ve FRL), 1x USB-C
Benchmark Sonuçları
OYUN TESTLERİ
Ekran Kartı Gümrük Sorunları (UPS Kargo)
Merhaba arkadaşlar, stok takip konusunda bir çok kişi UPS kargo tarafından sıkıntılar yaşamakta. Konu içeriği bozulduğu için yeni konudan devam etmek daha mantıklı olacaktır.
Toplanın buradan neler yapabiliriz bunları tartışalım.
Mağdur arkadaşlarda kendilerini belirtilerse 1. Mesaj içerisinde güncellemeleriyle birlikte ekleyebilirim.
Kendimden başlayayım.
Bu durum için konuşulması gereken taraf Amazon firmasıdır. Şikayetlerde Amazon firmasına yapılması gerekmektedir.
Konuyla alakalı ilgili mevzuatlar ;
2.Soru: Vergileri ödenmek suretiyle posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla serbest dolaşıma sokulacak eşya nedir?
Cevap: Her bir sevkiyat için kıymeti 1500 Avro'yu aşmayan eşyaya geldiği ülkeye göre tek ve maktu vergi oranı uygulanacaktır. Söz konusu vergi oranları, eşyanın
Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,
- Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20,
- Kitap veya benzeri basılı yayın için %0,
- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave %20,
oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.
Söz konusu eşyanın,
- Yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,
- Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
- Diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi, gerekmektedir.
"Kararın 126 ncı maddesi kapsamında aynı kişi adına bir ayda en fazla 5 taşıma senedi muhteviyatı eşyanın serbest dolaşıma girişine izin verilir.”
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190629-5.htm
Mağdur Listesi
- St@mP - XFX 6900 XT (UPS kargo Gümrükte onay bekliyor)
- wildwachsend - Zotac 3070 ( UPS kargo Gümrük Vekalet isteniyor)
- alpknkc - Pny 3090 ( UPS Kargo Vekalet istenmiş)
Merhaba arkadaşlar, Asus Tuf 3070 OC ekran kartımı 8 ocakta sipariş etmiş bugün teslim almış bulunmaktayım.
Bu incelemede sizlerle Asus Tuf RTX 3070 OC ekran kartını inceleyeceğim.
Güncellenecektir..... ( Sağlıkçıyım nöbetlerden vakit bulamazsam güncellemeler birazcık gecikebilir )
İstenilen testleri belirtirseniz veya oyunları yükledikçe ve vakit buldukça konuya ekleyebilirim.
@StreamRolleR ile de uygun bir vakit bulabilirsek kendisi bir hafta sonu müsait olursa karta güzel bir ince ayar atmasını rica edeceğim.
Hem kartın ayardan önce ve sonra testlerini paylaşabilirim böylelikle.
Sistem Bileşenleri:
AMD R7 3800X
B450 Tomahawk Max
Asus Tuf 3070 OC 8 GB
Crucial Ballistix 2x8 GB 3200Mhz (O.C 3600 Mhz)
Sandiks 1 TB M2 SSD
High Power Astro Lite 750W 80+Gold Yarı Modüler
Gamepower WarCRY
Philips idarelik bir monitör
Sistem Kurulum Aşaması
Kasayı kurmak biraz uzun sürdü. Değişik ama güzel bir kasa forumda @Muten Baba hocamız tarafından güzel bir incelemesi yapılmıştı.
Şimdilik fan dizilimi hızlı kurmak için böyle yaptım.
Alt 3 giriş, Üst 3 çıkış şekilde yapacağım bir kaç gün içerisinde.
Teknik Özellikler
Ham Benchmark Sonuçları
Ekran kartına hiç bir UV OC işlemi yapılmadı, fabrikadan nasıl bana geldiyse o şekilde yapılan test sonuçları aşağıdadır.
Testler sırasında alınmış olan Hwinfo64 görüntüsü
3DMARK Demo
3DMarks testleri sırasında Ekran kartında CW sesi gelmediğini fark ettim testleri bir kaç kez tekrar ettim. CW sesi bu testleri yaparken gelmiyor benim ekran kartında.
Night raidde yüksek skor çıkmasının sebebi pc için değil mobil cihazlar için daha uygun olmasından kaynaklıymış. Bilgilendirme için teşekkür ederim.
BASEMARK BENCHMARK
BaseMark testleri sırasında kartda ufak bir CW sesi gelmekte. Benim kasada fan sesleri CW sesini bastırdığı için kasaya kulağımı yaklaştırarak ancak duyuyorum.
UNIGINE BENCHMARK
Vray & INDIGO
OC 2055 MHz 63C*
Yapılan ayarlardan sonra CW sesi bu testler aşamasında duyulmadı.
UV 1965 MHz 58-61 C*
OYUN TESTLERİ
Metro 2033;
Grafik Ayarları : Ultra
Oyun Süresi : 1 Saat
GPU : 1950 MHz stabil, 0.900mV , Kullanım yer yer 99%, 50%-70% çoğunlukta karta yüklenmiyor bile.
CPU : 50%-70% arasında
Sıcaklık : GPU 58-61 ( 1saat sonra 61-60 derecelerde kalmakta, CPU 60-70 derece aralıklarda.
FPS : Ortalama 245, Max 300, Min 170
|
|
Nükleer Fizik/Fizik ilgili her konuda yardımcı olabilirim. Nuclear Physics PhD -----> Loading %65 Kart modeli fark etmeksizin Termal Bakım ve Ekran Kartı bakımı yapılır. Sorunlu kartların kontrolü yapılır ve çözüm önerisi sunulabilir. Gerekli durumlar için PM atabilirsiniz. Kullandığım ürünler için soruları PM üzerinden sorabilirsiniz. CPU: Ryzen 9 5900x | PCB: X570 Tomahawk Wifi | GPU: EVGA FTW3 ULTRA RTX 3090 | RAM: Patriot Viper Steel 4x8GB 3200 MHz (OC 3600 CL16 ) | SSD: SanDisk Ultra M.2 1TB NVMe 3D | HDD: Henüz karar verilemedi | CPU Cooler: Arctic LIQUID FREEZER II 420 mm A-RGB | Case: Phanteks P500A D-RGB Mesh | PSU: Corsair HX1000W 80+Platinum | Monitor: MSI Optix G27CQ4 (2K 165Hz)+ Asus VG248QE (144HZ) | Keyboard: A4 TECH X7-G800V | Mouse: Asus GX810/ Msi Clutch GM11 | Headset: SteelSeries Artics 3 | Sound: Lenovo DS 103 Soundbar | Notebook: MSİ GE 60 413XTR/HP Victus 16-D1042NT |
Kart modeli fark etmeksizin Termal Bakım ve Ekran Kartı bakımı yapılır. Sorunlu kartların kontrolü yapılır ve çözüm önerisi sunulabilir. Gerekli durumlar için PM atabilirsiniz. |
Son Giriş: geçen hafta
Son Mesaj Zamanı: 6 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.306
İkinci El Bölümü Mesajları: 27
Konularının görüntülenme sayısı: 38.780 (Bu ay: 509)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 476 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware