Şimdi Ara

Palit Gamepro RTX 3090 ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
2
Favori
1.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Burada uzun süredir yorum yapmama kararı almıştım. Ama bir çok kişinin benzer konuyu açtığını görünce bir konu açmak istedim.

2.el RTX 3090 alınır mı sorusuna cevap olacağını düşünüyorum bu konunun.

Konunun kısa özeti şu şekildedir.

Palit Gamepro RTX 3090 2.el olarak mining çıkması bir karttır. 2 yıllık garanti süresi de bittiği için ürünü alan arkadaş bana getirdi kartı termal bakım yapılması için.

İlgili resimler ve videolar aşağıya eklenmiştir.

Sorusu olan arkadaşlar ister yorum atabilir isterse PM den ulaşabilirler.

Profildeki tüm hareketler açıktır. Ekran kartı termal bakım konusundaki bilgilerimi paylaştığım bir çok yorumda mevcuttur.

Genel bilgilendirme için neredeyse tüm firmalar ekran kartlarında kalitesiz termal pad kullanmaktadır. (Eleştiriler için tüm değişim yaptığım kartlarda termal pedlerin ısı iletimlerinide ayrıca ölçtüm. Çoğunluğu 5w/Mk'dır.)

Bundan kaynaklı olarak bir noktadan sonra hem termal macunu hem de termal padlerde performans kaybı, daha doğrusu taşlaşma oluşmaktadır.

Bundan kaynaklı olarak da hem kartın performansı düşmekte, hem de PCB üzerindeki bileşenlerin arızalanma ihtimali oldukça artmaktadır.

Bu sebeple termal padleri 17w/Mk olan icedragon termal pad ile değişimini yaptım. Macun olarak ise kryonaut extreme kullanmaktayım.

Kart ilk geldiğinde çift monitör ile 2k furmark testi yapılmıştır. Furmark grafiğinden anlaşılacağı gibi kart test'e başlar başlamaz 1 dk olmadan 80 dereceleri geçmiş ve %100 fan ile o derecelerde durmaya çalışmaktadır.

Sonrasında videoları ve resimleri sırasıyla ekliyorum. Başlangıç, termal macunun durumu, değişim sonrası test olarak 3 video ve 2 resim ile konuyu çok uzatmadan bitirmeyi hedefledim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StamP0fRadiation -- 3 Aralık 2023; 11:38:32 >

• Bir çok kartta güzel başarılar elde edilebiliyor. Önemli olan doğru kart şemasını bulup ona göre uygulamak.

İnsanlar internetten bakıyor tamam 2mm kullanılacak diyip gidip malzeme alıyorlar. Sonrasında kartı açtıklarında 2mm olmadığını görünce iş işten geçmiş oluyor.

Başka bir karttan örnek vereyim.

Mesela MSI Ventus modelini herkes biliyor MSI'ın neredeyse en kötü modeli. Bu karta termal bakım yapıldığında Gaming X trio dan daha iyi sıcaklık değerleri alınabiliyor. Suprim X ile yarışır.

Bunun sebebi aslında yukarıda anlattığım kısım tamamen. Firmaların kartların içine gereksiz ve ucuz işçilik ile koydukları termal macun ve pad lerden kaynaklı.

Ben bu işi vakit geçirmek için yapıyorum. O yüzden her hangi bir dükkanım falan yok.

Akademisyen adamım   Az çok bilen kişilerde Nükleer Fizikçi olduğumu biliyorlar ara ara belli konularda yazdığımdan ötürü. O yüzden termal iletkenlik işi hakkında oldukça bilgim mevcut.

Çok fazla bakır pad değişimi yapılan kartı tekrardan termal pad'lı hale geçirdim. Gördüğüm konulardada yazmaya çalışıyorum mümkün oldukça. Bizim forumda herkes uzman olduklarını için çok yorum yapmak sağlıklı olmuyor  

• eliniz sağlık hocam palit gibi bir kartta inanılmaz bir düşüş memoryler hot spot özellikle aşırı başarılı

• Afacan Dennis kullanıcısına yanıt

Bir çok kartta güzel başarılar elde edilebiliyor. Önemli olan doğru kart şemasını bulup ona göre uygulamak.

İnsanlar internetten bakıyor tamam 2mm kullanılacak diyip gidip malzeme alıyorlar. Sonrasında kartı açtıklarında 2mm olmadığını görünce iş işten geçmiş oluyor.

Başka bir karttan örnek vereyim.

Mesela MSI Ventus modelini herkes biliyor MSI'ın neredeyse en kötü modeli. Bu karta termal bakım yapıldığında Gaming X trio dan daha iyi sıcaklık değerleri alınabiliyor. Suprim X ile yarışır.

Bunun sebebi aslında yukarıda anlattığım kısım tamamen. Firmaların kartların içine gereksiz ve ucuz işçilik ile koydukları termal macun ve pad lerden kaynaklı.

Ben bu işi vakit geçirmek için yapıyorum. O yüzden her hangi bir dükkanım falan yok.

Akademisyen adamım Palit Gamepro RTX 3090 ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçları  Az çok bilen kişilerde Nükleer Fizikçi olduğumu biliyorlar ara ara belli konularda yazdığımdan ötürü. O yüzden termal iletkenlik işi hakkında oldukça bilgim mevcut.

Çok fazla bakır pad değişimi yapılan kartı tekrardan termal pad'lı hale geçirdim. Gördüğüm konulardada yazmaya çalışıyorum mümkün oldukça. Bizim forumda herkes uzman olduklarını için çok yorum yapmak sağlıklı olmuyor Palit Gamepro RTX 3090 ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçları 

• Valla işini biliyorsun hocam, ellerine sağlık 😎

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • OverClocKing kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam.

Hobi olarak başladı aslında bu durum benim için Palit Gamepro RTX 3090 ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçları 

Değişimini yaptığım 115. kart

Kartların neredeyse çoğunun videosu mevcut. Youtube atmayı düşünüyordum bir ara öyle kaldı.

Üniversitesi işleri ve Akademik işlerden vakit bulamadım videoları editlemek için.

Bunu da hem bir çok keyfine göre yorum yapan arkadaşlar hem de şu aralar 2.el 3090 alınır mı konusu açanlar için attım.

Sizinde yanılmıyorsam custom sıvı soğutma sistemleriniz gayet iyiydi.

• StamP0fRadiation kullanıcısına yanıt
    Aorus Rtx3090 larım var, suyla soğudukları için sorun yaratmadı.

Palit Gamepro RTX 3090 ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçları Palit Gamepro RTX 3090 ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçları

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Hocam öncelikle kolay gelsin,
    Mining yapılmamış kartlar için bakım periyodu nasıl olmalı?

Bende msi gaming z trio rx 6800 var. Çok fazla oyun oynayamıyorum, oynadığım oyunlar da kartı yoracak türler değil..

Gatanti bitiminde termal macun gerekli mi? Bir de bu bahsettiğiniz padlar ne zaman değiştirilmeli...

Teşekkürler.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçen sene Palit Gaming Oc Pro 3070 modelini aldım sudan ucuza. Kartı bir süre kullandım, sonra termal pad ve macun değişimi yaptım. Kart inanılmaz şekilde soğuk ve performanslı çalışmaya başladı. Daha önce de termal pad ve macun değişimi yaptığım kartlar vardı, ama yüksek ısı iletkenliği olan macun ve termal pad hiç kullanmamıştım, ta ki amazondan ucuza düşürüp alınca

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kasanıza ve odanıza bağlı biraz. Toz ne kadar alıyor. Hangi şartlarda kartı çalıştırıyorsunuz. Günlük ne kadar kullanımı var.

Bunun dışında genel temizlik için ben 3 ayda 1 kasayı komple söküp temizliyorum.

Ekran kartı için bunu 9-12 ay gibi bir süre diyebiliriz.

1 Yıl sonunda genel olarak temizliğinin yapılması önemli.

Termal bakım durumu için kartın sıcaklıklarında artış olması lazım.

Örnek vereyim. Normalde oyun oynarken 55 dereceyi geçmiyorsa ve artık bu derecenin üstünde sıcaklıklar görmeye başladıysanız 60-65 gibi termal bakım a ihtiyaç olmaya başlamış demektir.

@Gscarbon Önemli olan zaten kaliteli malzeme kullanmak. Ucuzlar zaten orjinal padler ile aynı. Sadece yenilemiş oluyorsunuz.

@OverClockKing Hocam o şekilde güzel kasaların ayaklar altında olmasını ben çok sevemiyorum. O kadar para verdiniz niye yerde olsun :) Tabi masada yer yoksa o zaman ayrı tabi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StamP0fRadiation -- 3 Aralık 2023; 14:13:18 >

• @StamP0fRadiation elinize sağlık. Kartın termal padlari kaç mm çıktı? Başka marka (PNY) 3080ti (blokları birebir aynı) kartı aldığım günden 1 ay sonra, custom sıvı blok takarak kullanıyorum. Ek marka blok standart 1mm pad kullanıyor ama kendi bloğundaki padlari ölçmemiştim. Hazır ölçmüşken söyleyebilir misiniz? kartı ilerde kendi bloğu ile kullanmak istersem yardımcı olur.

• Palit Gamepro RTX 3090 ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçları

Ekran kartında ram ve vrmler için özellikle bu markayı öneririm. Bakır alaşımlı termal pad olduğu için çok iyi ısı iletkenliği var. Geçmişte çok ısınan vega64 kartıma uygulamış çok memnun kalmıştım. Özellikle vrm tarafında 20 dereceden fazla ısı düşüşü sağlamıştı

• Orodruin kullanıcısına yanıt

8w/mk lık ise iletim değeri mevcut.

Ben yukarıda da bundan bahsetmiştim. İcedragon kullanıyorum 17w/mk değere mevcut. Yaklaşık 2 katı farklılıktan bahsediyoruz hocam bu noktada.

Ayrıca ölçüleride genel olarak küçük oluyor. 3000 serisi için fazlaca masraf demek. Fiyatları da genel olarak pahalı.

• Öncelikle ellerinize sağlık. Benim öğrenmek istediğim konu şu

"(Eleştiriler için tüm değişim yaptığım kartlarda termal pedlerin ısı iletimlerinide ayrıca ölçtüm. Çoğunluğu 5w/Mk'dır.)"

Bu ölçümü nasıl yaptınız?

Temizlik benim için de oldukça önemli, toz elektronik parçaların bir numaralı düşmanı. Ayda 1 normal kasa temizliği, 6 aylık vade de kasa, ekran kartı, işlemci fanları ve radyatörleri komple sökülüyor

24 ay sonunda da anakart, ram, ekran kartı gibi bileşenlerin pcblerini izopropil alkol ile yıkayıp temizliyorum. Zalman Z3+ modeli kasa kullanıyorum.

Tabi artık yaşında vermiş olduğu bir tembellikte yok değil. Sokak arası bir yerde de oturmuyorum, ama müthiş toz oluyor odam.

• Merhabalar,

Nükleer Fizikçi olduğum için lab'da ölçüm alabileceğim bir kaç makine var bunun ile alakalı.

Isı iletim ölçüm cihazları yada Geçici düzlük kaynağı yöntemini kullanabilirsiniz.

Hassas bir ısı ölçeriniz varsa (hassaslıktan kasıt 0.001 skalasında çalışabilen) daha bir basit yöntem olarak termal pad'ın bir tarafına bildiğiniz bir sıcaklık değerini uygularsanız ve diğer tasarı zamana bağlı olarak ölçerseniz size termal iletkenliği konusunda bilgi verecektir. Bu söylediğim yöntem %100 doğru sonuç vermeyecektir ama yakınsama yöntemi ile %90 oranında bir doğruluk elde edebileceksiniz.

@Gscarbon temizlik önemli hocam. Özellikle benim gördüğüm bir çok kişi temizlik yakarken işlemci macununu ve fanları temizliyor. Lakin radyatör temizliği yapılmıyor. Fanları temizlemek yeterli sanıyorlar. Ben radyoteri komple çıkartıp alkol ile banyo yaptırıyorum. Sonra oda sıcaklığında bir kaç saatte kurumaya bırakıp öylece montaj yapmayı tercih ediyorum.

Çok önceden sabunlu su ile sistem temizlerdik. Şimdi bunada sıvı temasından dolayı arızalanır ürün diyecekler vardır.

Sıvı temasından bir ürünün bozulma sebebi. Sıvı teması anında elektron alışverişinin devam etmesinden kaynaklıdır.

Eder sıvı teması olduğunda ürünü çalıştırmaz ve düzgün bir şekilde kurumaya bırakırsanız %99 olasılıkla bir sorun olmadan çalışacaktır.

Tabi burada sıvının ne olduğu da önemli.

Fizikçi olduğunuzu daha önceki mesajlarınızdan bildiğim ve ölçümü nasıl yaptığınızı merak ettiğim için sormuştum. Hep merak ettiğim bir konudur eğer zahmet olmayacaksa labda kullandığınız ekipmanlardan bahsetmeniz mümkünmü?

• sasuta kullanıcısına yanıt

Tabi ki hocam, öncelikle benim uzmanlık alanım Nükleer fizik olduğu için kristal yapıları ve sentezleme üzerine ağırlıklı çalışıyorum.

Bundan kaynaklı olarak her elementin neredeyse Radyasyon ile etkileşmesi ve termal geçirgenliklerini hesaplamak durumundayım.

Radyasyon bilindiği üzere enerji paketçiği olduğu için enerjilerin en temel ve pratik ölçümlerinden birisi termal geçirgenlik oluyor.

Bunun için farklı baya cihaz mevcut. Benim kullandığımız cihazda hem ürün sentezlemesi ve aynı anda termal geçirgenlik testi yapabilme imkanım var.

Bir çok cihaz ile iletkenlikleri ölçebiliyoruz.

Aşağıya sizin için bir link bırakıyorum. Hem Lab'ların hem de cihazların isimleri mevcut.

Palit Gamepro RTX 3090 ///Ekran Kartı Bakım-Termal Pad Değişim Sonuçlarıfizik-fen.istanbul.edu.tr
    İstanbul Üniversitesi| Fen Fakültesi Fizik Bölümü
    https://fizik-fen.istanbul.edu.tr/tr/content/arastirma

Teşekkürler.

• sasuta kullanıcısına yanıt

Ben teşekkür ederim hocam.

Kafanıza takılan birşey var ise PM den yazarsanız mümkün oldukça daha detaylı yazmaya çalışırım.

Burada fazla detay vermek çok sağlıklı olmuyor nedense.

• Selamın aleyküm ustam.Aorus GeForce RTX 3090 Xtreme Waterforce kartımız var , mining de pas değişimleri filan yıpranmış bir senedir kullanılmıyor, bakım yapıyor musunuz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.