Şimdi Ara

PANASONIC LUMIX DMC-FZ50 Kullanıcıları Bilgi ve Fotoğraf Paylaşımı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
521
Cevap
1
Favori
51.625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • doğru söylüyorsun 1x 10 x arası zom , 10x 21.4x ten daha etkili...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hightech33 -- 5 Ocak 2008; 17:39:20 >
  • Aranıza gireyim, Malesef kazın ayağı öyle değil. Şöyle bir örnekle sizi düşündüreyim. Bu örneği okadar çok verdim ki, nedenini söylemediğim halde, Kimse de merak edip sormadı. Marka vermeyeceğim.
    28-300 mm bir objektifin zoom'u 10.7X, diğer bir objektifinde 35 - 420 mm yani zoom 12X. Görünüşte 1X kadar fark var ama aralarında max. zoom' da tam 7 misli daha fazla yaklaştırma var. Evet probleminiz bu.
    Bu olayı bende yazın farketmiş ve üzerinde hiç durmamıştım Ta ki @@spirit of nature' nun bir başka nedenle bir başka topikte anlattığı bir konuyu okuyunca bende de tam bir JETON düşmesi olmuştu.... Bakalım bu teknik konuyu bu defa merak eden olacak mı?
    quote:

Orjinalden alıntı: ozanmt
    yok ulaş anlatamadım. demek istediğim 1x ile 10x arasında yaptığı zoom oranı, 12x den 21.4x e kadar yaptığı zoomdan daha fazla gibi geldi. yani şöyle söyleyim bu zoom olayında her x değeri aynı derecede yakınlaştırma anlamına gelmiyor mu 1x ile 2x arasındaki yakınlaştırmayla 15x ile 16x arasındaki yakınlaştırma aynı değil mi?

Mi acaba @Ulaş, Sakın bir göz aldanması olmasın ?
    quote:

Orjinalden alıntı: ulascelikfz7
    doğru söylüyorsun 1x 10 x arası zom , 10x 21.4x ten daha etkili...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 5 Ocak 2008; 18:59:11 >

• neden kaynaklanıyor bu durum??
  • konuyu incelemeye aslında şu soruyu sorarak başlayalım. "X DEĞERİNDEKİ DEĞİŞİKLİK NEREDEN BAŞLIYOR ?
    Yakınlaştırmanın birimi olarak kabul ettiğimiz "X" değeri, makineden makineye fark gösterir. Bir evvelki mesajımda örnek olarak verdiğim objektif değerleri, Fuji S6000fd ve Panasonic FZ 50 ye aittir. Bu 2 makinedeki "X" değerleri birbirinden farklıdır. Örnek verirsem, Fuji, 10X değerini 280 mm' de görürken FZ 50, 350 mm' de görür yani yaklaştırır.
    Zoom seçimi yaparken bazı şeyler bizi yanıltır. Örneğin aynı geniş açıdan ( eşit koşullardan ileriye doğru zoom yaptığımızda) 4 X zoomlarsak kadrajımızda çok şey fark ettirir ancak 16x ile 18x zoom arasında çok bir fark olmaz (Normal Koşullarda 1 X yani geniş açıda kendi görüntüsünden 4 X' e zoom yaptık, kat olarak alırsak, 4 kat olarak, 16x ile 18x arasındaki 2 X' lik fark bizi aldatır)
    Örneğin makinamızın kadrajında 6 X konumunda bir obje var. Biz o objeye 2 X zoom verirsek, ilk kadraja göre (1 X) 12 X zoom yapmış oluruz. Ama 6 X deki konumuyla arasında sadece 2 X lik fark vardır.
    Sayılar çoğumuzu aldatıyor. Bu nedenle dilimin döndüğü kadarıyla bu ön açıklamayı yaptım. 18 X lik ÜÜÜÜF dedirten bir makina, 9 X lik bir makinanın tam zoomda çektiği fotografa sadece 2 X zoom yapmış demektir (2x zoom, kadrajdaki bir obje alanının 4 kat büyütülmesi demektir, Yani, karesi alınır)
    Sonuç olarak anlatmaya çalıştığım; bu "X" değerindeki değişkenlik, objektifin zoom yapmaya, nasıl değil, nereden başladığı sorusunun cevabı olmaktadır.
    Bunu sayısal bir örnekle açıklarsam, daha başlangıçta zoom açısından FZ 50 geniş açıda, Fujiye 1.25 X kadar fark atıyor. Max zoomda ise bu fark ilaveten 1.4 X oluyor ki , toplamda 2.65 X yapıyor. Sonuçta max. zoomda kadrajdaki alan, diğerine göre ~7 misli daha büyük olması sonucunu getiriyor. (Karesini aldığımızda)
    Biraz karışık oldu ama kafamı ancak bu kadar toparlayabildim, malum emeklilik dönemindeyiz.

quote:

Orjinalden alıntı: ulascelikfz7

neden kaynaklanıyor bu durum??

• ok, teşekkürler.açıklayıcı oldu....
  • fz50 kullanıcı arkadaşlar size bir soru olacak.

zannedersem fotozeynepteydi,bir yorum okudum.adam demişki "sabit kare çekimlerinde iyi ama hareketli kare çekimlerinde auto focus biraz yavaş kalıyor ".

varmı acaba böyle birşey....???
  • yok!
  • Galiba İlk fotograf benden olacak. Şimdi Ankara' da bayağı kar yağıyor. Bizim Apt Bahçesinde Kuşlar için bir kulübe yapmıştık İşte ilk fotograf bu kulübe, Flaşla çekildi.

PANASONIC LUMIX DMC-FZ50 Kullanıcıları Bilgi ve Fotoğraf Paylaşımı

• Kesinlikle yok Biraz önce 10 kadar gece karanlığında fotograf çektim çok süratli odaklama yapıyor ve asist ışığı 3 mt kadar etkili fotograflardanda göreceksiniz oldukça net...
    quote:

Orjinalden alıntı: Tunç:TheBrother

fz50 kullanıcı arkadaşlar size bir soru olacak.

zannedersem fotozeynepteydi,bir yorum okudum.adam demişki "sabit kare çekimlerinde iyi ama hareketli kare çekimlerinde auto focus biraz yavaş kalıyor ".

varmı acaba böyle birşey....???
  • soldier_of_fortune; ve bipekkan; teşekkür ederim,kafama takılmıştı,iyi oldu bunu öğrendiğim...
  • Bu gün AltınParka gittim Hafif kar da atıştırıyordu 75 Fotograf çektim.
    Manuel ayarlarda yaptığım bu çekimlerden biraz güneşli olan 3-5' i dışında bulutlu hava çekimlerinden manuel ayarlarda pek te memnun kalmadım.
    Şöyleki ışık ayar göstergesine bakarak ayar yaparsanız (Bulutlu havada) tüm resimler karanlık çıktı. 1 veya 2 stop fazla verdiklerim güzel, ancak bulutlu hava etkisimiy di bilmiyorum renklerde bir baygınlık ve kahverengimsi bir ton hakim. Işık ayarları ile ilgili olarak gösterge ile aralarında bir uyumsuzluk söz konusu. Örneğin 100 den başlayarak 1600 ISO' ya kadar aynı kareyi fotografladığımda ön ve arka tekerleklerle diyafram ve denklanşör değerleri ile ışık ayarlarını 0 (sıfır) olacak şekilde ayarladığımda, fotograflar sanki her ISO değeri artışında 2 stop kadar fazladan ışık vermişim gibi aydınlanıyor. Yani gösterge ile ortaya çıkan fotograf arasında uyum yok. Ki Fuji' de böyle bir uyumsuzluk saöz konusu bile değildi. Benim Fujinin Chorome ayarında çektiğim renk canlılığından da eser yok. Bu makinede 800 ve 1600 ISO' yu bir kenara atın 400 ISO bile ancak kartpostal boyutunda işe yarar. 100 ve 200 ISO birden bire Mükemmelleşiyor. Noise giderme 100 ISO' da bile her işe maydonoz, LOW ayarı bile devrede olduğunu hissettiriyor. Menüde bu işlemi devre dışı edecek bir seçenek olmalıydı. Bazen yetersiz ışıkta etkisi hissediliyor detay kayıplarına neden oluyor.
    Bunlar ilk deneyimdeki gördüğüm olumsuzluklar....
    Bunun dışında: Odaklanma süper ve kesin hata yok. Min veya max zoomda olağan üstü netlik var, Birde Şu NR'yi bir devre dışı bırakabilseydim. Ayarlarda max Contrast - Max Saturation ve max sharpness' te ve beyaz dengesini OTO' ya ayarlayıp denedim. Birazda olsa gÜneşte herşey normale dönüyor ama bulutlu hava çekimlerini kesinlikle beğenmedim, kısacası .....
    Örnekler aşağıda:
    Bunlar az biraz güneş altında çekiilenler: Saat 13.39 - 13.48 Arası

VEEEE güneş bulutların arkasında Saat 13.48 - 13.57 arası.....

Ve Kar yağışı başladı....... Saat 14.04 - 14.12 arası....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 9 Ocak 2008; 17:42:57 >

• Şimdi Gelelim ISO performansına : ISO arttıkça aydınlanmaya dikkat edin......

100 ISO

200 ISO

400 ISO

800 ISO

1600 ISO

Burada ki Fotograflarda sol üstte İYALYAN RESTAURANT ve NARGİLE tabelalarına dikkat edin. Ayrıca Aydınlanma da çok ilginç....... Sadece 100 - 400 - 1600 ISO olarak veriyorum....

100 ISO

400 ISO

1600 ISO

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 9 Ocak 2008; 18:11:20 >

• bipekkan; üstad eline sağlık bu örnek fotoları görmek çok iyi oldu.yanlız birsey dikkatimi çekti.renkler(özellikle kırmızı,mavi,sarı) çok pastel mi duruyor yoksa ben Z75 e alıştığım için banamı öyle geliyor...
  • Evet Bende özellikle bunun üzerinde durdum. Güneş ışığı altında renkler bir miktar canlanıyor ve Benim Fuji s6000fd' nin STD çekimine benzer olmakla birlikte fonda daima uçuk kakao veya kahve mi desem veya yanık, kül rengi gibi bir FON hakim. Bu ton dpreview' in örnek fotograflarında da aynen vardı. Kısacası renklerde bir canlılık yok. Birde ISO'yu arttırdıkça ortaya çıkan aydınlanmaya da bir anlam veremedim, Aynı şekilde Manuel çekimde ışık ayar cetveli ile 100-200 ve hatta 400 ISO' da oluşan uyumsuzlukta bir başka problem...... Verdiğim örnekleri bu konuda çok çarpıcı..... Renkler konusunda belki biz bir yanlış ayar mı yapıyoruz pek kestiremedim veya Beyaz denge ayarını OTO' dan çıkartıp biz mi seçmeliyiz Bunlar önemli sorular. Ama beni en çok sıkıntıya sokan histogram, Işık ölçü cetveli ile çekilen fotograf arasındaki uyumsuzluk. Veya bir kalibrasyon mu yapmak gerekli. Şu an kestiremiyorum. Ya da bizim makine problemli....
    quote:

bipekkan; üstad eline sağlık bu örnek fotoları görmek çok iyi oldu.yanlız birsey dikkatimi çekti.renkler(özellikle kırmızı,mavi,sarı) çok pastel mi duruyor yoksa ben Z75 e alıştığım için banamı öyle geliyor...

• beyaz denge ayarını otomatik yaptırmayın, kendiniz ayarlayın. daha sağlıklı olur...
    quote:

Orjinalden alıntı: bipekkan

Evet Bende özellikle bunun üzerinde durdum. Güneş ışığı altında renkler bir miktar canlanıyor ve Benim Fuji s6000fd' nin STD çekimine benzer olmakla birlikte fonda daima uçuk kakao veya kahve mi desem veya yanık, kül rengi gibi bir FON hakim. Bu ton dpreview' in örnek fotograflarında da aynen vardı. Kısacası renklerde bir canlılık yok. Birde ISO'yu arttırdıkça ortaya çıkan aydınlanmaya da bir anlam veremedim, Aynı şekilde Manuel çekimde ışık ayar cetveli ile 100-200 ve hatta 400 ISO' da oluşan uyumsuzlukta bir başka problem...... Verdiğim örnekleri bu konuda çok çarpıcı..... Renkler konusunda belki biz bir yanlış ayar mı yapıyoruz pek kestiremedim veya Beyaz denge ayarını OTO' dan çıkartıp biz mi seçmeliyiz Bunlar önemli sorular. Ama beni en çok sıkıntıya sokan histogram, Işık ölçü cetveli ile çekilen fotograf arasındaki uyumsuzluk. Veya bir kalibrasyon mu yapmak gerekli. Şu an kestiremiyorum. Ya da bizim makine problemli....
    quote:

bipekkan; üstad eline sağlık bu örnek fotoları görmek çok iyi oldu.yanlız birsey dikkatimi çekti.renkler(özellikle kırmızı,mavi,sarı) çok pastel mi duruyor yoksa ben Z75 e alıştığım için banamı öyle geliyor...

• @soldier_of_fortune,
    Evet, benim Fuji' de aynı şekilde davrandığı için yani zaman zaman beyazı algılamada saçmaladığını bildiğim için uzunca bir zamandır bu makinemde beyaz ayarını ben seçiyorum. Fakat buradaki problem bu değil. Manuelde ki A ve S öncelikli seçimlerde ne yapar henüz bilmiyorum, Histograma ve ışık ayar cetveli bir birini tutarken elde ettiğim fotografların 100 ve 200 ISO' da karanlık çıkması ve 2 veya 3 stop daha fazla aydınlık için ya diyaframı yada çekim hızını düşürme ihtiyacı. Bu tüm ISO değerleri için sabit olsa diyeceğim ki Kalibrasyon hatası ve aldırmayacağım ve aynı değerlerde o kadar arttırıp ayarlayacağım. Ama böyle olmuyor ve aydınlanma değeri 400 ISO civarında gittikçe artarak ışık ayar cetvelindeki sıfır noktası, 800 ISO' da uyumlu hale geliyor ve 1600 ISO' da ise 1 stop kadar da kısmak gerekiyor. Verdiğim örnek fotolardanda bu açıkça belliki ışık algılayıcısı ile ilgili bir problem var veya bir uyumsuzluk söz konusu ama hala bana çok tuhaf geliyor. Bu arada LCD' de bu farkı hissetmiyorsunuz herşey normal gözüküyor, Renkler canlı turfanda sebze gibi....
    quote:

Orjinalden alıntı: soldier_of_fortune
    beyaz denge ayarını otomatik yaptırmayın, kendiniz ayarlayın. daha sağlıklı olur...

• Orjinalden alıntı: bipekkan

Histograma ve ışık ayar cetveli bir birini tutarken elde ettiğim fotografların 100 ve 200 ISO' da karanlık çıkması ve 2 veya 3 stop daha fazla aydınlık için ya diyaframı yada çekim hızını düşürme ihtiyacı. Bu tüm ISO değerleri için sabit olsa diyeceğim ki Kalibrasyon hatası ve aldırmayacağım ve aynı değerlerde o kadar arttırıp ayarlayacağım. Ama böyle olmuyor ve aydınlanma değeri 400 ISO civarında gittikçe artarak ışık ayar cetvelindeki sıfır noktası, 800 ISO' da uyumlu hale geliyor ve 1600 ISO' da ise 1 stop kadar da kısmak gerekiyor. Verdiğim örnek fotolardanda bu açıkça belliki ışık algılayıcısı ile ilgili bir problem var veya bir uyumsuzluk söz konusu ama hala bana çok tuhaf geliyor. Bu arada LCD' de bu farkı hissetmiyorsunuz herşey normal gözüküyor, Renkler canlı turfanda sebze gibi....

sn. bipekkan,2004 yılında aldığım fz10 modelinde de aynı sorun var,iso 200 resmen karanlık, resim işleme yazılımında bir sorun olduğunu bir tarihte biyerlerde okumuştum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nocen -- 9 Ocak 2008; 20:24:35 >

• @nocenGenel bir sorun ise, ki FZ 10 dan bu yana neredeyse 4-5 yıl geçti düzeltilmediyse pes yani Bu kadar profesyonel yakın bir makinede İnsanın en çok güveneceği bir yardımcıda böyle bir prb. Olması inanılacak bir şey değil. Bakalım en kısa zamanda diğer testleride yapacağım.
    İnanın makineden soğumamak için anormal bir gayret sarfediyorum.
    quote:

Orjinalden alıntı: nocen

sn. bipekkan,2004 yılında aldığım fz10 modelinde de aynı sorun var,iso 200 resmen karanlık, resim işleme yazılımında bir sorun olduğunu bir tarihte biyerlerde okumuştum

• Leica lensin hatrına almıştım bende ,ama gel gör ki kardeşim -abarttığımı düşünebilirsiniz-fz 10 dan önce uyduruk bir mintonum vardı neredeyse noise düzeyi aynıydı,sonraları kendimi foto.bilgimin,yeteniğimin eksikliğine bağladım bu durumu,nede olsa leica bu olamazdı ...ancak dpreev gibi inceleme sitelerinin direkt leica makinelerine-mesela digilux 3 örnek resimler-bakınız ,sony kadar bile olamamış,tabii bu benim gözüm benim düşüncem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nocen -- 9 Ocak 2008; 21:56:37 >

• Evin içinde şu ana kadar değişik çekim modlarında denedim neredeyse 300 kadar da son 2.5 saate fotograf çektim.
    Aşağıda vereceğim örneklerde de görünecektir.
    1. Bu sensör Bol ışık istiyor. Bol ışığı buldumu keyfi yerine geliyor.
    2. Konu ettiğim ISO hatalı durum sadece Manuel konumda Gerek P - A ve S öncelikli modlarda gerek 100 gerekse 1600 ISO' da her şey rayında gidiyor. Ama kuvvetli ışık istiyor.
    3. Manuel Modda ise çok enteresan çok noktalı netlemeye vey çok noktadan ışık örneklemesi taptığında sapıtıyor ve azda olsa ışık kaynağı karşınızdaysa . Tek nokta kaynağa döndüğünüz de eğer daha karanlık noktaya odaklandıysanız herşey normale dönüyür gibi veodaklandığınız noktaya göre ölçüm yaptığı için fotograftaki aydınlanmayla ışık cetveli aynı veya 1 stop eksik veya fazla oluyor.
    4. Vereceğim örneklerde de göreceksiniz ışık kaynağı kuvvetli ise ISO 1600 de bille kabul edilebilir bir sonuç var.
    Fotografların tamamı merkez ağırlıklı çekimdir.
    Buyrun benim Manava. Afiyet olsun....

100 ISO "A" MODUNDA

200 ISO "S" MODUNDA

200 ISO "P" MODUNDA

400 ISO "P" MODUNDA

800 ISO "P" MODUNDA

1600 ISO "P" MODUNDA

100 ISO "P" MODUNDA

quote:

Orjinalden alıntı: nocen

Leica lensin hatrına almıştım bende ,ama gel gör ki kardeşim -abarttığımı düşünebilirsiniz-fz 10 dan önce uyduruk bir mintonum vardı neredeyse noise düzeyi aynıydı,sonraları kendimi foto.bilgimin,yeteniğimin eksikliğine bağladım bu durumu,nede olsa leica bu olamazdı ...ancak dpreev gibi inceleme sitelerinin direkt leica makinelerine-mesela digilux 3-bakınız ,sony kadar bile olamamış,tabii bu benim gözüm benim düşüncem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 9 Ocak 2008; 22:27:25 >

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.