Şimdi Ara

'PARDUS' TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TÜBİTAK destekli, Linux sistem tabanlı "PARDUS" işletim sistemleri yakında devlet birimlerinde de kullanılmaya başlanacak... Şu anda çalışan cd ile (tak çalıştır) tanıtım yapılan işletim sistemi benim incelemelerim sonucu gayet mükemmel bir şey...

Hakkında Bilgi:

Ulusal Dağıtım projesi TÜBİTAK - UEKAE tarafından, bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyerek; mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan; otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamak üzere geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır.

Ulusal Dağıtım projesinin hedefleri

Yaygın bir işletim sistemi dağıtımı oluşturmak,
    Bu dağıtımı yaşatacak sürdürülebilir bir organizasyon kurmak,
    Bu dağıtım ve çevresinde oluşacak açık kaynak ekosistemi aracılığı ile özgün teknolojik katkı yaratmaktır.

Ulusal Dağıtım işletim sistemi

Tam ve düzgün Türkçe desteği verecek,
    Kurulumu ve kullanımı kolay olacak,
    Görev merkezli ve insan-temelli modüler bir yapı kuracaktır.

Ulusal Dağıtım Misyonu

Ülkemizde işletim sistemlerinin bilgi teknolojileri alanında kapsadığı yeri, dolaylı olarak etkiledikleri sektörleri ve genel olarak gelişme hareketi ile ilişkilerini irdelediğimizde şu gözlemlere varılmaktadır:

Ulusal bağımsızlık, güvenlik ve tasarruf amacıyla, kritik uygulamaların üzerinde çalışabileceği, açık ve standart bir veri yapısını destekleyen, güvenlik izlemesine imkan verecek şekilde kaynak kodu açık olan ve finansal yük oluşturmadan yaygınlaştırılabilecek bir işletim sistemine gereksinim duyulmaktadır.
    Türkiye’nin bilgi teknolojileri konusundaki etkinliğinin katma değerli projelere yöneltilmesi, araştırma ve geliştirme ağırlıklı yüksek teknoloji üretimi yoluna gidilmesi gerekmektedir.
    Bunun bir yandan öncülü ve bir yandan da ürünü olarak yerel bilgi birikiminin, gerek teknolojik alanda ve gerekse iş süreçleri düzeyinde, sağlanması zorunluluğu vardır.
    Ülke gereklerine bağlı olarak teknolojik gelişmenin yönünü belirlemek, farklı alanların ağırlığını değiştirmek ve dolayısıyla söz konusu işletim sisteminin yol haritasına hakim olmak tercih edilmektedir.

Bu cümleden hareketle Linux temelli bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturma işine girilmesine karar verilmiştir.

Ulusal Dağıtım Vizyonu

Ulusal işletim sistemi dağıtımını oluşturma işinin ilk aşamasında üst düzeyde çeşitli tercihler ve saptamalar yapma gereği ortaya çıkmıştır. Bu tercihlerin ve saptamaların yapılması ancak Ulusal Dağıtım’ın zaman içerisinde kaplayacağı alanı tanımlamakla mümkün olabilir:

Ulusal Dağıtım sürümleri farklı dikey pazarlarda, çeşitli kullanım şekillerinde ve alanlarında, toplumun her kesiminde tercih edilen, kullanılan ve yaygınlaştırılan bir işletim sistemi dağıtımı olacaktır.
    Ulusal Dağıtım’ı planlayan ve oluşturan ekip, kar amacı gütmemekle birlikte, kullanacağı ve oluşturacağı iş modelleri yoluyla öz kaynakları ile ayakta durabilen, sürdürülebilir bir organizasyon haline gelecektir.
    Ulusal Dağıtım geliştiricileri, teknolojik alanda mevcut problemlere uygulanabilir ve yenilikçi çözümler oluşturarak küresel düzeyde Linux ve açık kaynak camiasına özgün katkı yapacaklardır.

Ulusal Dağıtımın Hedefleri

Yukarıda sayılan hedeflere ulaşmanın yolu doğru bir pazar analizi ve kuvvetli bir ürün tasarımından geçmektedir. Ulusal Dağıtım'ın tüm sürümlerinin bu kapsamda sağlaması gereken özellikler şunlardır:

Tam Türkçe desteğini, hem karakter yapısının Türkçe’ye uygun (UTF-8 uyumluluğu), hem de kullanıcıya görünen tüm mesaj ve belgelerin Türkçe olması yoluyla sağlaması.
    Mevcut Linux dağıtımlarından ve rakip diğer işletim sistemlerinden daha kolay kurulabilen ve kullanılabilen bir işletim sistemi olması.
    Araç temelli ve teknoloji merkezli bir tasarım yerine görev temelli ve insan merkezli bir yaklaşımla ve esnekliği ve yüksek performansı sağlayabilecek modüler bir yapıda tasarlanması.

• Bu çıkalı 1 yıl oldu
  • daha çok eksiği var malesef ben kurdum bir ara ama çok fazla verim alamadım yinede desteklerim sonuna kadar ama daha çok fazla yol almamız gerek çokkk
  • Ben bir türlü kendi sistemimde kullanamadım
  • Eksiklerinin hızla giderildiğini biliyorum. Ama devletin bunu kullanacağına inanmıyorum. Bill Gates Türkiye'ye geldi, Microsoft'un devlete satacağı daha çoook Windows var! Birçok ülke açık kaynak kodlu işletim sistemlerine ve programlara geçiyor, bizimkiler bunu yapacak ileri görüşlülüğe sahip değil maalesef.
  • Ben Pardus'u kurmayı denemedim hiç ama; arkadaşım kuramıyormuş. Ben de "forumda sorarım" demiştim kendisine...
    Kuramamasının BIOS ayarlarlarıyla bir ilgisi var mı?
  • ben pardus u kullanıyorum gayet kullanışlı ses sorununu çözemedim onu da bu aralar uğraşamadığımdan aslında kulaklıktan geliyo ama benim hoparlörler usb driver da yok sanırım pardus a göre ama cidden yapmışlar görmeden yorum yapmamanızı şiddetle tavsiye ederim...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Harßı Ya Pardus'a Gecsek Mı Acaba Nasıl Kullanıslımı ?
  • bilgisayara oyun program vs. kurmuyasanız geçin, bakışır durursunuz pardusla....! türk işletim sistemi diye övmenin de bi anlamı yok Linux'e tema yapmışlar sadece bi özelliği yok.....
  • Pardus'a veya Linux'a hemen geçmek kolay değil. Bazı farklılıkları öğrenmek ve görmek gerekiyor. Live-cd denilen, sistem açılışında cd den kurulu bir Linux'ı açarak çalışan sistemlerde deneme yapmalısınız. Windows'u çok ileri seviyede bilseniz de Linux'ı hemen çözmeyi beklemeyin.

Linux konusunda Türk işletim sistemi, İngiliz, Alman demenin manası yok temel olarak büyük benzerlikler var. Ama aradaki farklılık sadece "tema" seviyesinde değil. Temel aynı olduğu için benzerlikler olması doğal. Sonuçta o yazılımın geliştirilmesi için harcanan emek ve zaman az değil. Bir yazılım alınıp Türkçeleştirilip birkaç ilave yapılıp piyasaya verilmiyor. Dünyada sürekli geliştirilmekte olan Pardus gibi bir sürü Linux türevi var.

Ama Linux'ın çok büyük artısı Windows'a göre çok daha güvenli olması.
  • birçok devlet ofisinde sadece word excel kullanıldığını ve evrak işi yapıldığını düşünürsek devlet dairelerinde pardus'un kullanılmaması için hiçbir sebep yok, pardus'un ev kullanıcıları için film izleme müzik dinleme internette gezinme gibi işlevler bakımından da geride olduğunu düşünmüyorum, pardus'un ev kullanımı için tek eksiği pc oyunlarını çalıştıramamasıdır ki bu da oyun geliştiriciler tarafından giderilmesi gereken bir eksiklik
  • Dediğin kesinlikle doğru. Bu yazılımlar içerisinde Open Office gibi ofis programları da mevcut ki kullanımları da word, excelden hiç farklı değil. ama dediğim gibi bizimkilerin böyle birşeyi düşünebilecek öngörüsü yok. Hem de Linux'ın çok daha güvenli olduğu gerçeğine rağmen.

quote:

Orjinalden alıntı: emptyrean
    birçok devlet ofisinde sadece word excel kullanıldığını ve evrak işi yapıldığını düşünürsek devlet dairelerinde pardus'un kullanılmaması için hiçbir sebep yok, pardus'un ev kullanıcıları için film izleme müzik dinleme internette gezinme gibi işlevler bakımından da geride olduğunu düşünmüyorum, pardus'un ev kullanımı için tek eksiği pc oyunlarını çalıştıramamasıdır ki bu da oyun geliştiriciler tarafından giderilmesi gereken bir eksiklik

• ben kurdum ses vs. problemi yok
    ama alışmak kolay olmuyor tabii
  • tavsiye edrim pardus çok güzel
    windowsun hangi sürümü ofis programından indirme yöneticisine torrent uygulamalarına kadar
    pekçokşey dahil geliyor bence donanım problemi yaşamazsanız windowstan aşağı kalır yanı yok
    ilk zamanlar zor geliyor ama alışınca çok güzel
  • quote:

Ben Pardus'u kurmayı denemedim hiç ama; arkadaşım kuramıyormuş. Ben de "forumda sorarım" demiştim kendisine...
    Kuramamasının BIOS ayarlarlarıyla bir ilgisi var mı?

????????????????????????
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.