Şimdi Ara

Pert Araç Davası Açıldı (DAVA SONUÇLANDI) (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
641
Cevap
43
Favori
124.188
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • noterden yaptıgınız satış sözleşmesi geregi dava açsanız bile olumlu sonuçlanmaz bu mümkün degil çünkü noterdeki satış sözleşmesini okuyun orada aracı oldugu gibi kabul edip alıyorum yazar yani adamın size araç pert degil diye bir yazılı beyanı yoksa gerisine hiç birşey yapamazsınız saygılar.
  • Ben de aracı noter aracığıyla aldım ama pert kaydı çıkınca mahkemeye verdim ve aracı iade ettim. Kazanılmaz diye bir şey yok insanların umutlarını kırmayalım. Her davanın ayrı koşulları vardır. Aynı şekilde açılan başka bir dava kaybedilmiş de olabilir. Deliller ve şahitler çok önemli.
  • tc_kadir_trabzon hocam burda artniyeti bildirmek zorundasın. iyi niyeti suitimal ediyorsun noterde bildirmek zorundasın not düşersin araç pert kayıtlıdır bilerek görerek alıyorum diye. kimse enayi değil pertli aracı piyasa değerinde alacak. Bu işler çok sıkıntılı bende uğraşıyorum hayırlsı
  • Arkadaşlar merhaba bende pert araç mağduru oldum ve şu an aldığım kişiyle uzlaşma yolunu deniyorum eğer uzlaşamazsak ta mahkemeye vereceğim...
    benim anlamadığım şey de noterlere tramer kayıtlarına bakma yetkisi vermek bu kadar zormu yani...
    Noter satışı yapmadan önce tramer kayıtlarını incelese ve alıcıyı (eğer araçta pert kaydı var ise) uyarsa olmazmı yani...
    Bana kalırsa bu da devletin ayıbı devlet kendini sağlama almasını biliyor, aracın trafik cezaları veya vergi borcu varsa satışını yapmıyor bunların kontrolünü yaparken birde tramer kontrolünü yapsa hem mahkemelerde bu davalardan kurtulur hemde sahtekarlar böyle rahat davranamazlar...
  • mrb .arkadaşlar pert araba magduru olarak sizden bilgi almak istiyorum. 20011 yılında. pejo 307 2004 model aracımı 10 senedir tanıdıgım ticari alış veriş yaptıgım ve olduça samimi olan biri ile takas yaptım.üste 5000 vererek 1998 model pajero jeep aldım. aynı gün noterde arabaları birbirimize devrettik.plakadan sorguladıgımda. aracta 250 liralık bir hasar kaydı çıktı önemsemedim.2 senedir kullanıyordum. gecen gün satılıga çıkardıgımda alacak olan kişi şase numarasını istedi verdim. arabanın pert oldugunu ögrendim...hemen aracı satan kişiyi aradıgım,kendisininde bilgisinin olmadıgını söyledi. daha sonra tanıdık bir sigortacı vasıtası ile aracın ilk sahibinin bilgilerine kadar kadar ulaştım. arac 2006 yılında perte ayrılmış..2009 yılında sigrotadan bana satan kişi almış. . aldıktan bir hafta sonra 34 le başlayan plakayı bir başka 34 plaka ile degiştirmiş. ilk plakada pert görünen araç bana sattıgı plakada 250 lira hasarla gözüküyor.burdan, aracı bana satan kişinin aracı pert oldugunu bilerek ve üstelik plaka degiştirerek aractaki pert olayını örtmeye çalşıtıgını vede bana bilerek sattıgını düşünüyorum..bu şartlar altında mahkeme acarsam kazanacagımı düşünüyorum. bu konuda siz ne dersiniz.. ayrıca istanbuldan yazıyorum bu konularda tecrübeli bir avukat tavsiye edebilrimsiniz..şimdiden verceginiz cevaplar için teşekkürler

• yasar 34 Y kullanıcısına yanıt
    Yaşar Bey öncelikle geçmiş olsun. Mahkemeye vermeden önce her türlü iyi niyetli yolu deneyin derim.haklı olmaktan çok ispatlanabilir olması önemli danıştığınız avukatlar da çok önemli 10 avukatın 9 u mahkemeye verelim diyecektir.Çünkü kazansanız da kaybetseniz de onlar kazanıyorlar..
  • Peki ya ilandaki tahhütler degişensiz hasarsız vs gibi işe yararmı ilerisi için?
  • quote:

Orijinalden alıntı: yasar 34

mrb .arkadaşlar pert araba magduru olarak sizden bilgi almak istiyorum. 20011 yılında. pejo 307 2004 model aracımı 10 senedir tanıdıgım ticari alış veriş yaptıgım ve olduça samimi olan biri ile takas yaptım.üste 5000 vererek 1998 model pajero jeep aldım. aynı gün noterde arabaları birbirimize devrettik.plakadan sorguladıgımda. aracta 250 liralık bir hasar kaydı çıktı önemsemedim.2 senedir kullanıyordum. gecen gün satılıga çıkardıgımda alacak olan kişi şase numarasını istedi verdim. arabanın pert oldugunu ögrendim...hemen aracı satan kişiyi aradıgım,kendisininde bilgisinin olmadıgını söyledi. daha sonra tanıdık bir sigortacı vasıtası ile aracın ilk sahibinin bilgilerine kadar kadar ulaştım. arac 2006 yılında perte ayrılmış..2009 yılında sigrotadan bana satan kişi almış. . aldıktan bir hafta sonra 34 le başlayan plakayı bir başka 34 plaka ile degiştirmiş. ilk plakada pert görünen araç bana sattıgı plakada 250 lira hasarla gözüküyor.burdan, aracı bana satan kişinin aracı pert oldugunu bilerek ve üstelik plaka degiştirerek aractaki pert olayını örtmeye çalşıtıgını vede bana bilerek sattıgını düşünüyorum..bu şartlar altında mahkeme acarsam kazanacagımı düşünüyorum. bu konuda siz ne dersiniz.. ayrıca istanbuldan yazıyorum bu konularda tecrübeli bir avukat tavsiye edebilrimsiniz..şimdiden verceginiz cevaplar için teşekkürler

size satan kişi o sahtekar değil ki, onun kazıkladığı kişi size satan eleman,onunda hiçbişeyden haberi yok,bence siz alırken hata yaptınız,5664 e şase numarasıyla bir sorgu yapsanız durumu öğrenmiş olurdunuz

• bana satan kişi ,pert aracı sigortadan alıp tamir ettirip ,perti gizlemek amacıyla 34 plakayı başka 34 plaka ile degiştiren kişi.Ayrıca 5664 dü aradıgımda bana satttıgı plakada 250 tl hasar gözüküyor..eger plakayı degiştirmemiş olsaydı eski plakasında aracın pert oldugunu sorgulamada görebilirdim.işin diger bir yönü ise bu firmayla uzun süreli alış verişimiz ve dostlugumuz vardı...zaten tanımadıgım birinden alsam bu kadar beni üzmezdi.başka birinden böyle bir kazık yeseydim olayın üstüne gitmezdim belki..ama şimdi zararda etsem kanuni yola başvuracagım amacım üzüm yemek degil artık bagıcıyı dövmek.son olarak şunu belirtiyim 5664 den sorgulamak çözüm degil plaka degiştrilmişse daha önceki hasarları göremiyorsunuz..bana yapılan satışta da bu olmuş. bana satmasalardı başka birinin canını yakacaklardı..eger aracın plakasını degiştimeden satsalardı.aracın pert oldugunu bilmediklerini iddia edebilirlerdi..hakim aracın plakasını zaten 34 neden tekrar 34 plaka ile degiştirdiniz diye sordugu zaman ne cevap vercekler merak ediyorum.

• handuvarları H kullanıcısına yanıt
    tavsiyeniz için tşk ederim.tabi öncelikle sizin dediginiz yolu deneyecegim.aracın sigorta gecmişini dökümünü gösterip bu aracı sigrotadan kendisinin alıp plakayı degiştirip bana iteledigini mahkemeye başvurursam nitelikli dolandırılıcıktan suclu bulunablilecegini büyük bir ihtimalle kaybedecegini belirtecegim..eger anlaşma yolunu secmezse yapabilecegim başka birşey yok ..mahkeme acarsam eger en büyük dayanagım. bu şahsın aracı aldıktan sonra perti gizlemek amacıyla trafikten 34 plakayı tekrar başka bir 34 plaka ile degiştirmesi olacak..umarım iş oralara kadar uzamaz.
    ........................

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Multistrada -- 30 Ağustos 2016; 10:18:22 >
  • benim aracımda çalıntı buluntudan dolayı pert kayıtlıymış...
    tramer kayıtlarına göre aracıma pert yerine çalıntı buluntu diye yazdırabilirmiyiz...
    ve bundan dolayı benim ekonomik anlamda ne kadar kaybım olur...
    araç 14000tl'lik
  • sayın adolf 35.bazı şeyler yasak degildir..ama toplum tarafından hoş karşılanmaz, etik bulunmaz.sizin mantıgınıza göre, örnegin bir kişi dolandırmak maksadıyla mahkeme kararıyla ismini degiştirse daha sonra birilerini dolandırsa . hakim neden isim degşitirdin maksadın neydi diye soramaz . çünki isim degiştirmekte yasal bir hak. ve hakim bu konuda soru soramaz öylemi.....bazı şeyler kişinin hakkı olabilir ama kişi bu hakkını kötü niyetli olarak başkasının aleyhinde kullanırsa hakim istedigi soruyu sorar vede sormalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasar 34 -- 6 Eylül 2013; 22:43:06 >
  • ........................

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Multistrada -- 30 Ağustos 2016; 10:18:00 >
  • sayın adolf35 daha önce paylaşmışlar sanırım görmediniz...

Daire:13
    Tarih:2012
    Esas No:2012/15893
    Karar No:2012/25280
    Kaynak:www.kararara.com
    İlgili Maddeler:818 SAYILI B.K 194
    İlgili Kavramlar:PERT ARAÇ SATICININ SORUMLULUĞU
    T.C
    YARGITAY 13.Hukuk Dairesi

2012-15893 esas
    2012-25280 karar
    09.11.2012 karar tarihi

- Ayıba Karşı Tekeffül
    - Hukuki Ayıp
    - Pert Araç

Özet: Alıcının, satın aldığı araçla ilgili olarak Trafik Şube Müdürlüğünce tutulan kayıtları ve aracın sigorta kayıtlarını inceleme yükümlülüğü yoktur. Satıcı, satış öncesi alıcıyı aracın pert olduğu konusunda bilgilendirdiğini veya alıcının bu hususu bildiğini ispatlayamadığından iyi niyetli olduğu söylenemez. Satışa konu araç hukuki ayıplıdır. Satıcı ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.
  • sayın adolf 35 burdada başka bir karar üstelik.çok daha basit bir olay.sizin bu kadar olumsuz bakmanıza neden nedir acaba.. sizde emsal kararlar paylaşabilrimsiniz.

BUNA BENZER BİR KONU İLE İLGİLİ MAHKEME KARARLARI

T.C. YARGITAY

13.Hukuk Dairesi
    Esas: 2010/2005
    Karar: 2010/13853
    Karar Tarihi: 25.10.2010

ALACAK DAVASI - İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA SATICININ AYIBA KARŞI SORUMLULUĞU - DAVANIN ESASINA GİRİLEREK SONUCUNA GÖRE KARAR VERİLMESİ - DAVANIN REDDİNİN İSABETSİZ OLUŞU - HÜKMÜN BOZULMASI GEREĞİ

ÖZET: Somut olayda, mahkemece, ikinci el araçlarda satıcının ayıba karşı sorumluluğu olmadığı gerekçesiyle, dava reddedilmiştir. Oysa ikinci el araç satışında da, ayıp nedeniyle davalı satıcının sorumluluğu vardır. Davanın esasına girilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, davanın reddi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

(818 S. K. m. 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204)

Dava: Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vekili avukat Başak Burcu Şahiner geldi davalı tarafından gelen olmadığından duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Karar: Davacı, davalıdan satın aldığı aracın kısa süre sonra arızalandığını ve ayıplı olduğunun anlaşıldığını ileri sürerek, ödediği 33.250 YTL'nin tahsiline karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacının, davalıdan 18.3.2008 tarihli noterde yapılan sözleşme ile satın aldığı aracın kısa bir süre sonra arızalandığı ve gizli ayıplı olduğu 21.4.2008 tarihli tespit raporundan anlaşılmıştır. Mahkemece, ikinci el araçlarda satıcının ayıba karşı sorumluluğu olmadığı gerekçesiyle, dava reddedilmiştir. Oysa ikinci el araç satışında da, BK’ nun 194-204 maddeleri gereğince, ayıp nedeniyle davalı satıcının sorumluluğu vardır. Davanın esasına girilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın reddi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın davacı yararına BOZULMASINA, 750,00 TL duruşma avukatlık parasının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, peşin alınan 17,15 TL. temyiz harcının istek halinde iadesine, 25.10.2010 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

........................

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Multistrada -- 30 Ağustos 2016; 10:17:33 >
  • sayın adolf 35 ,bir alt sayfada aynı konuyu başka bir arkadaşla tartışmışınız. onunda yargıtay kararından benim anladıgımı çıkartıyor. siz nasıl oluyorda davalı lehine karar çıkmış diyebiliyorsunuz. . yine 5 .ci sayfadada aynı dava için başka yorum yapmışınız. şimdide başka..bakın o iletiniz.

SAYFA 5 ADOLF 35;Bu Karar Dikkatli Okursanız Bozma Kararı Davacının Lehine Ancak Herhangibir Yaptırım İçermiyor !

BUDA AYNI YARGI KARARI İÇİN BANA YAZMIŞ OLDUGUNUZ.;''1. Dava da Teymiz Kararı İle Davalı Lehine Bozulmuş Bi Davadır. ''

sayın adolf 35 aynı dava ve sizden aynı dava için 2 ayrı yorum. neden bunun cevabını verebilirmisiniz.

YARGITAYIN KARARININ son bölümü. Sonuç: Davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına ( BOZULMASINA ), peşin alınan temyiz harcın istek halinde davacıya iadesine, 09.11.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

BURDA NEREDE DAVALI LEHİNE BOZULMUŞTUR İFADESİ VAR.

ayrıca benim satın aldıgım kişi mahkemede gözümünü içine bakarak aracın pert oldugunu belirttim diyemez... diyebilecegi tek söz bende pert oldugunu bilmiyordum olur. aynı meslekteniz ortak dostlarımız var. yalan ifade verirse dışarda onun yüzüne tükürürüm .zaten bikaç gündür telefonda bu konuyu tartışıyıoruz..dedigi yaşar abi benden bunu bilerek sattıgımı nasıl beklersin, beni bu kadar zamandır tanımadınmı tarzından sözler..hiçbir zaman ben sana pert oldugunu belirttim demedi.. haaa mahkemede yalan konuşursa ,ben pert oldugunu belirmiştim derse vede ben kaybedersem ne olur. Belki ben 2-3 bin lira kaybederim. oda utancı ile ömür boyu yaşamaya devam eder.

zaten şu anda satan arkadaşa yukarda paylaştıgım yargıtay kararlarını mail attım ve mailimde.davanın uzun sürecegini sonuçta avukatların kazanacagını ikimizinde yıpranacagını belirrtim. bu arabayı pert kaydını bilerek isteyenin oldugunu.arabayı fakat düşük fiat verdigini yazdım. yine yazımda,alıcıya arabanın pert kayıtlı oldugunu noter satışında belirterek satmamız gerektigini ve ileride bu kusurdan dolayı acılabilcek davalardan kendimizi kurtarmamız gerektigini belirttim.Daha sonra telefonda konuştuk. en azından zararın yarısını karşılmasını istedim.ılımlı yaklaştı.cevap için 1-2 gün müsade istedi. sanırım avukatlarından bilgi alacak..

...............

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Multistrada -- 30 Ağustos 2016; 10:15:33 >
  • Arkadaşlar,
    Ben avukatım. Yargıtayın pert araçlarla ilgili davacılar lehine bir çok kararı var. Hakkınızı yargı önünde aramaktan çekinmeyin. Hiçbir fikri olmadan zikri olan bilgisiz insanlarında yanlış yönlendirmelerine aldanmayın. Örnek isterseniz bir üst iletiye bakabilirsiniz.
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.