Merhabalar. Şarjlı el süpürgesinin pilini süpürge üzerinde şarj edemiyorum ama süpürgeden çıkarıp güç kaynağına bağladığımda şarj oluyor. Neden olabilir? 3.6 volt ve 2200mah Orion marka pil. 4.5 volt ile güç kaynağına bağladığında 1A biraz üzerinde akım çekiyor ve şarj oluyor. Pili süpürgeye takıp aynı güç kaynağını süpürgeye bağladığımda 0.05A akım çekiyor, onu da sanırım içindeki bir kaç devre elemanı kullanıyor. Pil akım çekmiyor. İçinde çok basit bir devre var. Güç kaynağının + ucundan gelen hat iki kola ayrılıyor, bir kolda direnç ve led var ve - uca bağlanıyor, şarja taktığında ışık yanıyor. Diğer kolda N4007 diyottan geçiyor ve üç ayaklı bir anahtara bağlanıyor, anahtar kapalı durumdayken pile bağlanıyor, pilin - ucu da güç kaynağının - ucuna gidiyor. Pile 4.3 volt geliyor, ama şarj olmuyor. Nedeni ne olabilir? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Pil doğrudan şarj oluyor, süpürgeye takılınca olmuyor.
-
-
Diyot bacaklarını birbirine temas ettirip durum değerlendirmesi yapılabilir.
-
Biraz daha bilgi verir misiniz, nasıl bir değerlendirme yapacağım?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Diyot akım geçirmiyor belki ( bu şekilde bir diyot bozukluğu var mı bilmiyorum )
diyotu baypas edip, diyotu pas geçip çalıştırın bakalım şarj oluyor mu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 5 Ekim 2024; 20:8:51 > -
Anladım. Öyle yapınca pili doğrudan güç kaynağına bağlamış gibi olduğu için şarj oluyor Diyotu multimetre ile kontrol ettim, diyot modunda 0,543V değer verdi, tersten ölçünce 0V değer verdi. Anladığım kadarıyla diyot sağlam.
Geriye sadece anahtar kaldı baypas edecek,
anahtara gitmesin direkt pile gitsin abi
(burdan söylemesi kolay)
-
Onu da denedim, şarj olmadı yine. Teşekkürler.
LEhimleri tazele bi ihtimal canlanır, tabi kaliteli lehim kastediyorum donunca parlamayan çamur görüneni değil.
-
Lehimleri yeniledim, orijinalindeki kadar iyi olmadılar ama sonuç da değişmedi, yine şarj olmadı.
Şarjlı süpürgenin içi, pil bağlantısı, adaptör soketi gibi bir kaç yerin resmini ekler misiniz?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Tabiki, paylaşıyorum. Şarj adaptörü girişinde fotoda üstte görünen kablo artı uç, önce devreye gidiyor, orada ikiye ayrılıyor, bir ucu direnç ve led lambaya gidiyor, diğer ucu diyottan anahtara oradan da pile gidiyor. Led çıkışında ikiye ayrılıyor, biri pilin eksi ucuna diğeri adaptöre girişinin eksi ucuna gidiyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Diyotu kontrol ettiniz mi?
Diyotu multimetre ile kontrol ettim, diyot modunda 0,543V değer verdi, tersten ölçünce 0V değer verdi. Anladığım kadarıyla diyot sağlam.
Diyot sağlam
Süpürge bağlantı soketi arızalı olabilir
Kendi güç kaynağımı adaptör girişinin arkasındaki lehimlere direkt olarak bağladım. Pile gelen artı ve eksi uçlara 4V üzerinde bir değer geliyor, ama nedense pilin şarj olduğunu gösteren bir akım yok. Sadece 0.05A bir akım gösteriyor, onu pil bağlı olmasa da gösteriyor, sanırım led ışıktan dolayı. Eğer adaptör girişinden pilin artı ucuna doğrudan bağlantı yaparsam 1A üzerinde akım çekmeye başlıyor, doğrudan bağlantıyı kaldırıp diyot ve anahtar üzerinden geçirirsem akım çekmiyor.
Pili yine doğrudan güç kaynağına bağladım ama bu sefer araya bir diyot koydum, yine voltaj gelmesine rağmen akım çekmedi. Yani araya bir diyot koyunca şarj olmuyor. Diyot 1A’lik, akım olması lazım diye düşünüyorum.
Sorunun nedeni bulundu. 4.5V verince devre elemanlarından dolayı pile gelen voltaj pilin voltajının altına düşüyor. Güç kaynağından 4.8V yapınca şarj olmaya başladı. Sanırım şarjlı süpürgenin adaptöründe sorun var. Yük altında değilken 5V verirken sisteme bağlandığında 4V altına düşüyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X