Şimdi Ara

piskologlar kadar boş bir meslek yok (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
2
Favori
8.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
48 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bana da çok saçma gelir bu meslek nedense. Son 2 yılım inanılmaz kötü geçti. Çok fazla sıkıntı yaşadım. Ama bu sıkıntıların yaratmış olduğu travmalardan yine kendi başıma kurtuldum. Birçok video izledim nasıl kurtulurum diye ama hiçbir işe yaramadı.

Şu çıkarımda bulundum bende. İnsan, kendini en çok tanıyan kişidir. Dünya'da 6-7 milyar insan varsa, 6-7 milyar farklı düşünce ve farklı ruh haline sahip insan vardır. Birine farkı gelen bir duygu, geriye kalan bütün insanlara da farklı gelir. Farklı süzgeçlerden geçer. Farklı yaşanmışlıklardan geçer ve son haliyle insanın içinde oluşur. Bu yüzdendir ki başkasının sana ne yapman gerektiğini söylemesi bir işe yaramaz. Çünkü yaşantının hiçbir anını bilmiyor. Senin nasıl bir insan olduğunu bilmiyor. Senin neyi sevip neyi sevmediğini bilmiyor. Seni neyin üzüp neyin üzmeyeceğini bilmiyor. Kısacası yaşantının hiçbir anında orada olmayan bir insan sana nasıl yardım edebilir ki ? Genellemeler bir yere kadar bu mesleği götürür ama öznele indiğimizde bu tamamen apayrı bir dünya.

Mesela daha açıklayıcı olayım. Aynı olayı yaşayan 100 kişiden 80 tanesi bu olayı atlattı diye bir genelleme var diyelim. Tamam 80 tanesi bu olayı atlatmış olabilir ama o 80 kişide tamamıyla yaşadığı hayatla alakalı olarak bu olayı farklı şekillerde atlattı. Kimisi ağlayarak, kimisi gülerek ya da kimisi hiç takmayarak atlattı. Bu tamamen 80 kişide de farklı bir özellik gösterdi. 80 kişinin bu olayı atlattığını genelleyebilirsin ama 80 kişinin nasıl atlattığını genelleyemezsin. Hepsinde bir öznellik vardır ve sen bu öznelliği asla bilemezsin. Kaldı ki 20 kişi bu olayı atlatamamış. Demek ki bu 20 kişi senin daha önce hiç tanışmadığın bir öznelliğe sahip kişiler. Bu oranı dünya nüfusuna vurduğumuzda, milyarlarca kişi yapar bu 20 kişi.

Yani kısacası çok saçma bir meslek bana göre :) Çünkü öznelle hiçbir bağlantısı yok.

• Easy job easy life
  • Ülkede bu eğitimi almaya hak kazanmış genç arkadaşlar gidip derslerine girip, sınavlarına girip okuldan mezun oluyorlar. Ancak elbette her biri peygamber kıvamında insana dönüşmüyor eğitimi alınca. Sadece aldıkları bilgi doğrultusunda başka insanları daha iyi değerlendirebilir durumda oluyorlar. Kendi eksiklerini de saklamasını biliyorlar.

Elbette içlerinde samimiyetle kendini de iyi yetiştirenler ve mesleğini seven ya da iyi öğrenenler oluyor. Hepsi aynı kefede değerlendirilemez. Ancak bunlar ufak bir azınlık. Yeterince iyi olanlar da parmakla gösterilebilecek sayıda.

En başta dikkat çektiğim gibi, bunlar peygamber kıvamında insanlar değil ve mesleklerinden öğrendikleri tanımlama yetenekleri egoları ile birleşince, başkalarının zayıflıklarını fark edip, buradan kaynaklı olarak da egoda bir yükselme haliyle söz konusu oluyor. Hele ki tıp doktorlarında ve söz gelişi cerrahlarda bu en üst düzeylere varabiliyor. İnsanı önüne koyuyorlar ve kesip biçme yetkisi var ve adam masada kalsa doktora kimse bir şey diyemiyor. Sistem ona yetki vermiş çünkü. Hasta kurtulursa da sanki bir nevi kafalarda ilahlaştırılıyor doktor. Doktor kurtardı oluyor. Hastalar ve yakınları eli mahkum saygı duyuyor. Çevresindeki çalışanlar öyle. Egonun tavanlara vurmaması için sahiden de peygamber olması lazım. Gözlerde büyütülüp duruluyor.

Psikologlar da hakim oldukları konuda sıradan eğitimsiz insanla konuşup ağzı iki laf yapınca, benzer durum oluşuyor. Zaten psikolojiden anlıyor ve bilgili olduğu konuda sohbette işin doğası gereği psikolojik üstünlük onda. Bir de karşısındaki para verip gelmiş ve kendiyle tutarlı olmak zorunda.

Ego nasıl kabarmasın? Bir de insanlarda sorun çok. Sorunsuz insan mı var? Güya deva bulacak diye gidip eliyle para verip teslim oluyor. Bir garantisi yok fayda sağlayacağına dair. Tatmin garantisi yok. Altı üstü üniversite bitirmiş ve mesleğinde üst seviyede olacak parmakla sayılı, kendini bilen biri değilse, sonuçta bildiğin sıradan insanın egolu hali işte. Diploması varmış bu konuda diye bir havalarda.

Geçen gün canlı yayın uygulamalarından birinde gördüm bir son sınıf öğrencisi kız. Çok önemli sanıyor kendini. Baksan, kafa genel anlamda tamamen bomboş. Şımarıklık desen tavanda. Öğrenmesi gereken ne çok şey olduğunun farkında dahi değil.

• aksine bence çok zor bir meslek ,o kadar sorunlu insanla uğraşmak insanın psikolojisini bozar :)

insanların ruhi sıkıntıları da vardır
    kimseye anlatamadığınız derdinizi ona anlatsanız dahi bir rahatlama hissedersiniz
    diğer konu ise bir insan kendinin ruh halini anlayamaz ,profesyonel birisi ile iletişim kurduğunda çok basit yöntemlerle ,çok büyük zannettikleri sorunlarını çözebilirler

bazen psikiyatri den dahi çok etkili olabilir
  • O nasıl başlık la

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgin yok ama fikrin var. Biraz neuropsychology veya neuropsychiatry ile ilgili bilgin olsa bu cümleleri kurmazsın zaten. Onun dışında türkiyede neyin eğitimi doğru ki psikolojinin doğru olsun.

https://www.ucl.ac.uk/pals/research/experimental-psychology/lab/love-lab/

Bu projede devlet başarı bursu ile benim eşim yer alıyor. Emin ol dünya, özellikle gelişmiş ülkeler bu mesleğe fazlası ile önem veriyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mojman

bir insan kendini beğenmiş ise zaten bilgisi azdır ve kompleks yapıyor demektir ben bu yaşıma kadar gerçekten başarılı ve bilgili olan birinin kendini beğenmiş olduğunu görmedim hatta tam tersi mütavazi olurlar

Alıntıları Göster
    Tabi ki asıl kendini beğenen ve onu kıskanan sen değilsen karşındakinin mütevazı olduğunu anlayabilirsin. Bazı haris kişiler vardır ki melek gibi iyi ve bilge insanları bile ukalalıkla, kendini beğenmişlikle itham ederler.

Hatta genelde fiziği düzgün ancak içi boş varlıklar olduklarından insanların dış görünüşlerine de sınır tanımadan saldırırlar.

• Mesleklerin hepsi bir ihtiyacı karşılamak için var . Kendiliğinden çıkmıyorlar ortaya . X boş meslek demek kadar ezikçe bir davranış yok , ki sen kendini beğenmiş psikologlardan bahsederken farketmeden kendini onlardan üstün görüyorsun . Eleştirdiğin insandan gram farkın yok

• bunlar bir de mmpi testiyle insanları damgalamaya calısırlar.lan bu testen bır ınsanın normal çıkma ihtimali yok evet diyorsun hasta cıkıyorsun hayır dıyorsun yıne hasta cıkıyorsun.her turlu zıhınsel bir rahatsızlıkla etiketleniyorsun mesela yalancılıkla ilgili maddeleri 15 tane maddesi var 15 30 45 60 75 90 105 120 135 150 165 195 225 255 285 bır inceleyin

• bana faydası dokundu
  • Zero Degrees kullanıcısına yanıt
    Bence uzun ama bos yazmissin. Insanlarin yasadiklari bircok ruhsal sikintinin temelinde cocuklukta atlatmayi basaramadiklari kotu dusunceleri ve sikintilarin zamanla ustu ortulur ve unutulur. Bu unuttugunuzu sandiginiz sikintilar aslinda bilincsizlikte yani bilincalrinin derinliklerindedir. Ilerde herhangi zor bir olay ve travmayla ruhsal sikinti olarak yine patlak verir ama unuttugunuz icin bilince yansimadigindan ne ve neden oldugunu psikolog yardimi olmadan ortaya cikarip cozmeniz zordur. Psikolog sizin bu cozemediginiz sorunu ortaya cikarip cozumunde yol
    gosterir ve sorunun kokune indigi icin sizi ilacsiz tedavi eder. Sorun zaten bozuk bir dusunceden olusmustur, bizuk olan dusunce dogru dusunce ile degistirilir ve bilincaltiniz ust bilincinizle catismaz bu durumda sizde huzura kavusursunuz bilmem
    Annatabildimmi...

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bir psikoloji bölümü mezunu olarak katıldığım katılmadığım noktalar var.

katıldığım nokta evet Psikoloji bölümü özel üniversiteler sayesinde ele ayağa düştü ve terapiler ticarete döndü. niteliksiz bir çok psikolog var.

katılmadığım nokta ise boş bir meslek olmaması yani çok sığ bir yorum.

keşke psikolog olacağıma zabıta filan olsaydım dediğim çok oluyor çünkü bu ülkenin insanı psikolojik bir tedaviyi haketmiyor.

• _turbo_ kullanıcısına yanıt
    Keşke biraz anlama kabiliyetin gelişse. Ben zaten farklı bir şey yazmadım. Psikologlar sadece sana "şöyle yap, böyle yap" der. Ama sen her şeyi daha iyi bilen kişisindir. Kendi içindeki sıkıntıyı birinin sana söylemesine gerek yok. Hele ki ileride sana büyük bir travma yaratacak bir olay yaşamışsan, bunu unutman zaten imkansızdır. Üstelik her şey çocuklukla alakalı da değildir. Bu kadar genel konuşamazsınız insan hayatında. Benim yaşadığım sıkıntıların çocuklukla alakası yoktu. Çünkü böyle bir şey hayatımda ilk kez başıma geliyordu. Ailemden kimsenin başına gelmemişti. Ailemi bırak, yakın çevremde kimsenin başına bile gelmemişti. Yani çocukluğumda bir şeyin etkisi altında kalmamıştım. Ama o travmayı yaşamıştım. Çünkü yaşadığım olay sonucuydu. Çocukluğumda olan bir şeyin etkisiyle değildi yani. Ki böyle bir şey olsaydı kesinlikle hatırlardım ki bana travma oluşturabilecek bir sürü farklı şeyler yaşadım ve hepsini de hatırlıyorum. O içimdeki küçük benin neler hissettiğini hala biliyorum yani.

Ben insanın hayatında yaşadıkları etkili olmamıştır demiyorum zaten. Sadece hayatımın hiçbir anında yanımda olmayan birisinin gelip de beni bir anda değiştireceğine inanacak kadar aptal değilim. Çocukluğuma inip "şu olayı yaşadın bundan olabilir, İsveçli bilim insanlarının araştırmasına göre bu olayı yaşayanlar bu tarz travmalar yaşayabiliyorlar" diye saçma bir cevap için binlerce TL para verilmeyeceğine inanıyorum. Yine aynı araştırmada "bu tarz olayları yaşayanların bazıları da bu tarz travmaları yaşamıyor" diye bir sonuç da vardır. Bu insanları hangi kefeye koyacağız peki ?

Her insan, farklı duygularla, farklı yaşanmışlıklarla olayları yoğurur, süzgecinden geçirir ve hayatında şekillendirir. Eğer ki bir insan bunu başaramıyorsa kendisini sorgulamalı bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zero Degrees -- 2 Ekim 2018; 15:10:6 >

Her insanin yasadigi benzer kotu olaylar vardir. Bazilari travmalari kolay atlatir, bazilari ise atlatamaz. Aslinda yasadigi travma o feci olaydan daha kotudur. Bazilarin kolay atlatip bazilarin atlatamama sebebi de olaylari nasil yorumladigiyla ilgilidir. Herkes olaylara farkli anlamlar yukler bu sebepten kimi insan kolayca asar kimi ise asamaz.
    Sigmund Freudun birkac kitabini okumani oneririm. Eger okursan mantiksiz gelen bircok seyin mantigini daha iyi anlarsin.

Insanin icinde kendinden ote bir ben vardir. O ben ayni cocuk gibidir, herseye inanir. Eger o birseyi yanlis benimser ise hayati zindan eder cunku sana ogrendigin bircok seyi dusunmeden yapmani saglayan o bendir. Araba surerken nasil vites atacagini hic dusunmeden yapmani saglar, bircok konuda hayatini kolaylastirir. Ama bazende kotu seyleri otamatige baglarsa hayati sana zindan eder ve cikmaz sokak gibi surekli ayni seyleri yasatir. Seni heryerde engeller, korkutur sindirir onu degistirmeye kalktiginda tum silahlarini kullanir. Amaci hayatini korumaktir ama bazen koruyayim derken mahveder insani hasta eder.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Allah kimseyi psikolog veya psikiyatriye gidecek kadar hasta etmesin. Ben hayatımda 1 kez tecrübe ettim bu rahatsızlığı ve Allah razı olsun psikiyatri doktorumun verdiği ilaç ve telkinler sayesinde hayata döndüm. Doktorluk zaten kutsal ve zor bir meslek, akıl ve ruh sağlığı kolu doktorluğun en zor alanı.
    Aynı senin gibi düşünerek 32 yaşına kadar geldim. Ben atlatırım kimseye ihtiyacım yok, ben başarırım kimse bana yardım edemez dedim dedim. En sonunda öyle bir çöküş yaşadım ki o uzak durduğum, karamsar olarak baktığım doktorlar beni çekip çıkardı bu durumdan. İnşallah aynı durumda kalmazsın çünkü acı bir tecrübe oluyor.
  • bence en boş meslek diyetisyenlik tir. bukadar boş meslek olamaz , hastayı tartıya çıkar, sonra eline bir liste ver gönder ...
  • katılıyorum. bence de gereksiz bir meslek. herkesin yapabileceği bir şey bu. dert dinlemek dertli dostunuzu yakınınızı teskin etmek. bende bir ara 1750 tl kaptırdım. hatırladıkça içim cız eder.
  • Yorumlara bakıyorumda bu ülkede cahil çok ondan yurtdışında okumak şart ne anlar psikolog'dan falan bu eğitimsiz topluluk.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.