Şimdi Ara

PLAYSTATİON EFSANESİNİN HAYAT HİKAYESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
1
Favori
5.689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • PlayStation efsanesinin hayat hikayesi...

PlayStation3'e gelene kadar geçen 20 yıllık süre boyunca neler olup bitti? Ortaklıklar, ayrılıklar, mahkemeler, teknolojik yenilikler ayrıntılarıyla huzurlarınızda...
    Bugün birbirlerine rakip olan Nintendo ve Sony firmalarının 1986 ile 1989 yılları arasında oyun konsolları konusunda ortak çalıştığını pek çok kişi bilmez. Nintendo'nun oyun konsollarında Sony ile ortak çalışmasının arkasında Sony'nin başarılı mühendislerinden Ken Kutaragi'nin parmağı vardı. Ken Kutaragi kendi ekibiyle hazırladığı bir ses yongasını Nintendo konsollarda kullanılmak üzere Nintendo'ya vermişti. Sony'nin başkanı Norio Ogha pek gönüllü olmasa da yonga setlerinin kullanımına izin vermiş ve böylece ortaklık resmen başlamıştı. Kutaragi ayrıca o zamanlar konsollarda kullanılan kartuş sistemi yerine disket sisteminin de kullanılmasını istemiş fakat isteği kabul görmemiştir. Daha sonradan kendisi "PlayStation'ın Babası" olarak anılmaya başlanmıştır. Nedenini yazının ilerleyen bölümlerinde öğrenebilirsiniz.

Ayrılık rüzgarları

CD-ROM teknolojisinde hızla ilerleyen Sony 1989 yılına gelindiğinde SNES (Super Nintendo Entertainment System) konsolunun CD-ROM teknolojisine geçebilmesi için çalışmalar yapıyordu . Nintendo ile oyunların lisans hakları konusunda ayrılığa düşen Sony, aynı yıl düzenlenen CES (Consumer Electronics Show) fuarında ortaklığı bitirdiğini açıklamıştı. Aynı fuarda Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi tarafından da Philips'in yeni ortak olarak seçildiği duyuruldu.

Play( )Station

Sony ekibi Nintendo ile işbirliği içindeyken "Play Station" adında bir projeyi yürütmekteydiler ama bu bağımsız bir konsol projesi değildi. Ayrılmadan sonra Sony ile Nintendo arasında "Play Station" isim hakkı için münakaşa başladı ve iş mahkemelere taşındı. 1991 yılında mahkeme sonuçlandı ve Sony ilk Play Station'ı duyurdu. 1992 yılı sonlarında ise Sony ve Nintendo bir anlaşmaya vardı. Buna göre Play Station'larda Nintendo SNES oyunları oynanabilecek fakat lisans hakları Ninrendo'da olacaktı. Ayrıca Nintendo konsollarda Sony'nin ürettiği ses yongaları kullanılmaya devam edecekti. Bu kadar olaydan sonra sadece 200 kadar Play Station üretildiğini söylemekte fayda var. Bu konsolun adının "Play Station" şeklinde arada bir boşlukla yazdığımızı fark etmişsinizdir. Bunun sebebini şimdi açıklama zamanı...

Kutaragi yine iş başında

1993 yılı başlarında tamamen yepyeni bir konsol üretmek için kolları sıvayan Sony, yine Ken Kutaragi başkanlığında bir ekip kurdu. Yeni konsolun eski Play Station ile neredeyse hiç ilgisi yoktu. Aralık 1994'de Japonya'da piyasaya sürülen bu yeni konsolda ne SNES desteği vardı ne de o güne kadar üretilen diğer konsollara benziyordu. Video oyun tarihinde çığır açan bu konsolun adı "PlayStation" olarak açıklandı. Böylece eski konsolun adındaki aradaki boşluk karakterinin espirisi de açığa çıkmış oldu. Yeni PlayStation'lar sadece CD-ROM desteği veriyordu. 1995 yılında A.B.D. ve Avrupa'daki oyunseverler de PlayStation ile tanıştı.

ılk adım; PlayStation

PlayStation'ın 33.8MHz hızında çalışan 32-Bit R3000A RISC işlemcisi bulunuyordu. 24 Bit renk gösterebiliyordu ve yazılımcılar için oyun yazmak diğer konsollara göre çok daha kolaydı. ılerleyen yıllarda PlayStation için binlerce oyun yazıldı. 2MB RAM belleği olan PlayStation'da oyunları kaydetmek için Flash Bellek kartlar kullanılıyordu. 14 düğmesi bulunan kontrol kumandası da kullanıcılara büyük esneklik sağlıyordu. PlayStaion oyunları o kadar çok tutuluyordu ki bir örnek vermek gerekirse; 1998 yılında çıkan Tekken3 oyunu bir haftada 3 Milyon adet sattı. Hatırlarda kalan bir diğer nokta da PlayStation'ın 1997 yılında UEFA şampiyonlar Ligi'ne sponsor olmasıydı. Bu anlaşma tam 10 Milyon Sterlin değerindeydi.

O ne? PSOne

PlayStaion'ın yakaladığı inanılmaz başarıdan sonra artık bir üst model konsola geçmenin vaktinin geldiği hissediliyordu. Fakat ondan önce, 2000 yılında, orijinal PlayStation'dan daha küçük bir kasaya sahip olan PSOne (PS1 ya da PSone şeklinde de karşılaşabilirsiniz) piyasaya sürüldü. Orijinal PlayStation'dan farklı olarak grafik arayüzü bulunan PSOne'ın bir farkı da çip takarak yasadışı kopya oyun oynamanın önüne geçecek bir takım donanım yenilikleri getirmesiydi. Gerçeği söylemek gerekirse o sıralar herkes 1999'da duyurusu yapılan yeni konsolu bekliyordu ve PSOne ile sadece yeni konsola para yetiştiremeyek durumda olanlar ilgilendi. PlayStation ve PSOne konsolları üretildikleri tarihten itibaren yaklaşık 85 Milyon adet sattı.

PlayStation2 sahnede

2000 yılının Mart ayında Japonya'da, Ekim ayında A.B.D.'de ve Kasım ayında da Avrupa'da satışa çıkan Sony'nin yeni konsolu PlayStation2, kelimenin tam anlamıyla tozu dumana kattı. 1972'de birinci nesil konsollarla başlayan konsollar tarihinde PlayStation2, altıncı nesilin bir temsilcisi olarak yerini aldı. 7 yıl içerisinde PlayStation2 yaklaşık 110 Milyon adet sattı. şimdi PlayStation2'nin özelliklerinden kısaca bahsedelim...

Öncelikle PlayStation2 hem CD hem de DVD'leri okuyabiliyordu. Ayrıca CD ve DVD'den video izlemeye de destek veriyordu. PlayStation2 aynı zamanda ilk kez USB ve Firewire girişine sahip konsol olma özelliğini de taşıyordu. Bir önceki nesil PlayStation ve PSOne oyunları ile de uyumlu olarak çalışan PlayStation2'ye bir ağ adaptörü takılarak ınternet üzerinden oyun oynamak da mümkündü. Fakat yüksek bant genişliği olan bir ınternet bağlantısı gerekiyordu. Ağ adaptörünün 2003 yılında satışa sunulduğunu da belirtelim.
    PlayStation2'lerde 128 Bit'lik 294MHz çalışma frekansına sahip olan Emotion Engine adlı işlemciler kullanıldı. R5900 RISC yonga seti temelli bu işlemciler 733MHz'de çalışan Intel Pentium-III'lerden 15 kat daha hızlıydı. 400MHz'lik Celeron'lardan ise tam 40 kat daha hızlıydı. Bu işlemci Sony ve Toshiba'nın ortak çalışmasının bir ürünüydü. 32MB RDRAM belleği bulunan PlayStation2'nin iki adet Flash Bellek kart yuvasının yanı sıra sabit disk takılabilme özelliği de bulunuyordu.

PSP ve PlayStation2 Slim

2004 yılında yılında Sony tarafından iki yeni ürün PlayStation ailesine katıldı. Bunlardan birincisi olan PSP (PlayStation Portable) bir el konsoluydu. Oyunlarını her yere yanında götürmek isteyenler için gelişmiş özelliklere sahip bir el konsolu olan PSP günümüzde de oldukça yaygın bir kullanıcı kitlesine sahiptir. ıkinci ürün ise PlayStation2'nin tasarım olarak yenilenmiş hali olan Slim versiyonuydu. PlayStation2 Slim daha küçük ve daha kibar bir tasarıma sahipti. ıçine sabit disk takacak yeri yoktu. Üzerinde orijinal PlayStation2'ye ek olarak Ethernet girişi bulunuyordu. Bir diğer farkı da güç kaynağının kutu içinde değil dışarıda olmasıydı.

Penguenli PlayStation2 Sony tarafından PlayStation2 için bir Linux paketi de yayınlandı. Klavye, fare, Ethernet adaptörü ve sabit disk'ten oluşan bu paket sayesinde PlayStation2 sahiperi Linux işletim sistemi yüklü konsolun keyfini çıkardılar.

Ve PlayStation3

PlayStation2'nin çıkışından 6 yıl sonra 11 Kasım 2006'da Japonya'da, 17 Kasım 2006'da A.B.D.'de Sony'nin yeni gözdesi PlayStation3 çıktı. Oldukça uzun bir süre (Mayıs 2005'den beri) çıkışı merakla beklenen PlayStation3 diğer PlayStation'lar gibi yine çok büyük ses getirdi. 23 Mart 2007'de de Avrupalı oyun severler PlayStation3 ile buluştu.

Playstation 3 Slim

PS3 Slim, normal PS3'ten %32 daha küçük, %36 daha hafif ve %34 daha az güç harcayacak. PS3 Slim 45 nm'lik Cell işlemcisini taşıyor bunun sonucu olarak düşük güç tüketimi, hafiflik, daha küçük, daha sessiz özelliklerini kazanıyor.PS3 Slim'de ön tarafta iki adet USB girişi mevcut. Wi-Fi özelliği de bulunuyor. 120 GB kapasiteye sahip isterseniz sabit diski değiştirebilirsiniz. Garanti kapsamı dışına çıkması sözkonusu değil. Sony, zaten sabit disk değişimini kolaylaştırmak için diski ön tarafa yerleştirmiş.45nm'lik Cell işlemcisi sayesinde PS3 Slim'de ki incelmeyi görüyorsunuz. PS3 ise 60nm'lik Cell işlemcisi kullanıyor.
    Soldaki normal PS3 sağdaki PS3 Slim.

PS Vita

2012 Şubatında piyasaya çıkan PS Vita 5" OLED dokunmatik ekran ile kullanıcılara sunuldu.

PlayStation Vita sahip olduğu güçlü donanım özellikleri ve yeni bağlantı teknolojileriyle bu sınıftaki en güçlü mobil oyun konsolu olacak gibi görünüyor. ARM'ın Cortex-A9 tasarımını temel alan dört çekirdekli işlemcinin kullanıldığı oyun konsolunda, Imagination firması tarafından geliştirilen çok çekirdekli PowerVR SGX543MP4+ entegre grafik birimine yer veriliyor. PlayStation 3 seviyesinde performansı cep boyutuna indirgeyen PS Vita, 5-inç boyutunda ve 960 x 544 piksel çözünürlüğünde çoklu dokunmatik OLED ekrana sahip. Etkin oyun kontrolü için arka paneli de çoklu dokunmatik desteği sunacak şekilde tasarlanan konsol, önde ve arkada olmak üzere iki kameraya sahip. 3G, WiFi ve GPS gibi özelliklerle donatılan PS Vita, üç yönlü jireskop ve üç yönlü ivmeölçer ile toplamda 6 yönlü hassasiyet seviyesi sunuyor.Yüksek performans vaad eden güçlü donanım özellikleri ve gelişmiş bağlantı yeteneklerine ek olarak çok sayıda özel oyuna sahip olacağı belirtilen taşınabilir konsol, "Party" isimli yeni bir uygulamaya da sahip. Bu uygulama ile PlayStation Vita kullanıcıları sadece aynı çevrimiçi oyunlarda değil, farklı oyunlar ve diğer uygulamalar esnasında da birbirleriyle sesli sohbet gerçekleştirebiliyorlar

Son nokta Playstation 3 Süper Slim

Sony 19 Eylül 2012 sabahı Tokyo'da düzenlediği bir lansman ile PlayStation 3'ün uzun süredir söylenti olarak dolaşan Super Slim modelini duyurdu.Yeni modelin eski modellere göre donanımsal açıdan herhangi bir farkı bulunmazken, konsolun ufak ve çok hafif olması nedeniyle özellikle taşıma konusunda PlayStation 3 için bir milat olacağını söyleyebiliriz.Yeni PlayStation 3 modelinin diğer modeller gibi harici disk desteği sunduğunu ve Sony'nin PlayStation 3 için önerdiği 250 ya da 500 GB'lık kapasiteye sahip diskleri satın alarak cihazın hafıza kapasitesini istediğiniz gibi artırabileceğinizi de belirtelim.

Blu-ray geldi, hoş geldi

PlayStation3'ün 20GB sabit diskli Basic ve 60GB sabit diskli Premium olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. PlayStation3'ün getirdiği en büyük yenilik ise şüphesiz Blu-ray disk desteği vermesi. Çift katman bir Blu-ray Disk ile 50GB kapasiteye ulaşmak mümkün. HD-DVD ile Blu-ray arasındaki form

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackTower_35 -- 5 Ağustos 2013; 18:14:18 >

• Playstation 1995 de mi çıkmıştı. amma zaman geçmiş
  • evet 1991 de adı duyuruluyor 95 de piyasaya çıkıyor ..
  • Türkiye'ye daha geç geldi sanırsam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nerueger

Türkiye'ye daha geç geldi sanırsam.

1996 da ben aldım ps 1..
  • PlayStation 1'i arkadasimda ilk gorusumu hatirliyorum. Biz evde MMX islemcili PC ve Sega Mega Drive 2 ile oyun oynuyorduk o zamanlar. PS1 grafiklerine agzimiz acik kalmisti tabi :) Ama PlayStation denilince benim aklima gelen ilk sey efsane PlayStation 2.

PlayStation markasinin tarihi surecine cogumuz sahit olduk veya internetten okuduk ama tekrar hatirlamak guzel oldu. Paylasim icin tesekkurler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fatz

PlayStation 1'i arkadasimda ilk gorusumu hatirliyorum. Biz evde MMX islemcili PC ve Sega Mega Drive 2 ile oyun oynuyorduk o zamanlar. PS1 grafiklerine agzimiz acik kalmisti tabi :) Ama PlayStation denilince benim aklima gelen ilk sey efsane PlayStation 2.

PlayStation markasinin tarihi surecine cogumuz sahit olduk veya internetten okuduk ama tekrar hatirlamak guzel oldu. Paylasim icin tesekkurler.

Rica ederim hocam.

Aynen bendede sega megadrive vardı ne grafikleri var diyoduk be ondan önce kasatli family game ondan önce meşhur karakutu yıllar neler alıp götürdü bizlerden..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackTower_35 -- 27 Şubat 2011; 10:36:41 >

• Konu çok güzel,elinize sağlık.Her ne kadar tüm konsollarla oynamayı sevsemde tam bir playstation aşığıyım.Gözüm kapalı alacağım tek markadır konsol dünyasında.Hepsinin yeri farklıdır bende,özellikle de ps1'in.O dönüm noktası gibi bir şeydi.
  • HEpsini okudum güzelmiş
  • Ps1 başında az vakit geçirmedik güzel paylaşım teşekkürler
  • Güzel yazı olmuş
  • Çok güzel arşivlik bi yazı olmuş bence tebrikler.
  • bu şekilde eskiyi hatırlamak güzel oldu. teşekkürler.
  • Guzel yazı, tebrikler....
  • çok güzel
  • Hepsini okudum.Güzel yazı olmuş.
  • Nerden nereyee.İlk ps1 oynayışımı hatırlıyorum ne günlerdi bee.
  • Saolun arkadaşlar.Ps herzaman bir numaradir geçmişi yeter.
  • quote:

Orijinalden alıntı: blacktower35

quote:

Orijinalden alıntı: Fatz

PlayStation 1'i arkadasimda ilk gorusumu hatirliyorum. Biz evde MMX islemcili PC ve Sega Mega Drive 2 ile oyun oynuyorduk o zamanlar. PS1 grafiklerine agzimiz acik kalmisti tabi :) Ama PlayStation denilince benim aklima gelen ilk sey efsane PlayStation 2.

Rica ederim hocam.

Aynen bendede sega megadrive vardı ne grafikleri var diyoduk be ondan önce kasatli family game ondan önce meşhur karakutu yıllar neler alıp götürdü bizlerden..

Grafiği geçtim azım açık oyun oynarken elimde kolun titremesi bir anda kalbimin hızlı hızlı atmasına yol açtı sanki bir aşk gibiydi.Yazlıkda tanışmıştık onunla platonik bir aşk gibi uzakdan bakardım.Eve geldiğimdede sabah çıkarken ile akşam geldiğimde çok şey değişmişti benim için.O altı siyah kaplama cdlerinin nasıl calıştığını o küçük aklımla çözmeye çalışıyordum.Arkadaşımı eve çağırmıştım.Kapıyı çaldığında heycanla koşmuştum kapıyı açtım çocuğun eline bakıyordum ilahi gibi bişeydi psx o gri şekliyle benim için.Neyse oturduk ben kolları açarken arkadaşa bakıyordum ve dönüp bana yaa bu tivide scard yok gibi bir laf etti.Anlamadım tabi o zaman o ne kii meğerse bizim tv'de yokmuş çok üzülmüştüm o gün.Babama bir kedi gibi sokulup devamlı ps anlatıyordum olmadı , annemle alışverişe çıkınca elinden tutup psx gösteriyordum.Her gittiğimiz mağazada.Ama segayı çok severdim iyi zamanlarım geçmişti ama keşke psxle yazın ortasında değilde başında tanışsaydım dedim kendi kendime çünkü yazın başında alınmıştı bana sega mega drive 2 (püff demekden başka argo kelimede bilmiyorduk o yaşımızda).Arkadaşa sorduğum en komik soruda save dataları ile cd gerek kalmadan oyun calıştırılırmı demek olmuştu.

• Kuzenim oynarken az ağzım açık izlemedim.Rüya gibi zamanlardı.Bana hiç oynatmazdı o zamanlar.Bozarım falan diye heralde.Az dökmedim gözyaşlarımı içime.Kendisi buralarda takılır. Okuyunca içi burkulur umarım
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.