Şimdi Ara

PLAYSTATİON EFSANESİNİN HAYAT HİKAYESİ (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
89
Cevap
1
Favori
5.689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kardeşlık konularından gınah gelen şu dönemde biraz konu hortlatalım.
  • Eski fat kasa ps1 var hala oynarım,hiç ps2 ve ps3 almadım oynamadım,etrafımdakiler tarih öncesinde yaşadığımı söylüyorlar,bir efsanedir ps1.
  • yararlı üye ve yararlı konu bu yazıyı playstatıon oynarken okumakta cabası
    playstatıon dedınız ya aklıma o en kucuk ps olan plasytatıon 2 slim geldi
    xbox nintendo pc hepsi hikaye laystatıon şahane hacı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  •  PLAYSTATİON EFSANESİNİN HAYAT HİKAYESİ

Ken Kutaragi, PlayStation'un babası.. Oyun Dünyasını kökten değiştirmiş bir adam, adını tarihe altın harflerle yazdırmış birisi.. Önünde saygıyla eğiliyorum..
  • quote:

Orijinalden alıntı: BlacK_TowerR

PlayStation efsanesinin hayat hikayesi...

PlayStation3'e gelene kadar geçen 20 yıllık süre boyunca neler olup bitti? Ortaklıklar, ayrılıklar, mahkemeler, teknolojik yenilikler ayrıntılarıyla huzurlarınızda...
    Bugün birbirlerine rakip olan Nintendo ve Sony firmalarının 1986 ile 1989 yılları arasında oyun konsolları konusunda ortak çalıştığını pek çok kişi bilmez. Nintendo'nun oyun konsollarında Sony ile ortak çalışmasının arkasında Sony'nin başarılı mühendislerinden Ken Kutaragi'nin parmağı vardı. Ken Kutaragi kendi ekibiyle hazırladığı bir ses yongasını Nintendo konsollarda kullanılmak üzere Nintendo'ya vermişti. Sony'nin başkanı Norio Ogha pek gönüllü olmasa da yonga setlerinin kullanımına izin vermiş ve böylece ortaklık resmen başlamıştı. Kutaragi ayrıca o zamanlar konsollarda kullanılan kartuş sistemi yerine disket sisteminin de kullanılmasını istemiş fakat isteği kabul görmemiştir. Daha sonradan kendisi "PlayStation'ın Babası" olarak anılmaya başlanmıştır. Nedenini yazının ilerleyen bölümlerinde öğrenebilirsiniz.

Ayrılık rüzgarları

CD-ROM teknolojisinde hızla ilerleyen Sony 1989 yılına gelindiğinde SNES (Super Nintendo Entertainment System) konsolunun CD-ROM teknolojisine geçebilmesi için çalışmalar yapıyordu . Nintendo ile oyunların lisans hakları konusunda ayrılığa düşen Sony, aynı yıl düzenlenen CES (Consumer Electronics Show) fuarında ortaklığı bitirdiğini açıklamıştı. Aynı fuarda Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi tarafından da Philips'in yeni ortak olarak seçildiği duyuruldu.

Play( )Station

Sony ekibi Nintendo ile işbirliği içindeyken "Play Station" adında bir projeyi yürütmekteydiler ama bu bağımsız bir konsol projesi değildi. Ayrılmadan sonra Sony ile Nintendo arasında "Play Station" isim hakkı için münakaşa başladı ve iş mahkemelere taşındı. 1991 yılında mahkeme sonuçlandı ve Sony ilk Play Station'ı duyurdu. 1992 yılı sonlarında ise Sony ve Nintendo bir anlaşmaya vardı. Buna göre Play Station'larda Nintendo SNES oyunları oynanabilecek fakat lisans hakları Ninrendo'da olacaktı. Ayrıca Nintendo konsollarda Sony'nin ürettiği ses yongaları kullanılmaya devam edecekti. Bu kadar olaydan sonra sadece 200 kadar Play Station üretildiğini söylemekte fayda var. Bu konsolun adının "Play Station" şeklinde arada bir boşlukla yazdığımızı fark etmişsinizdir. Bunun sebebini şimdi açıklama zamanı...

Kutaragi yine iş başında

1993 yılı başlarında tamamen yepyeni bir konsol üretmek için kolları sıvayan Sony, yine Ken Kutaragi başkanlığında bir ekip kurdu. Yeni konsolun eski Play Station ile neredeyse hiç ilgisi yoktu. Aralık 1994'de Japonya'da piyasaya sürülen bu yeni konsolda ne SNES desteği vardı ne de o güne kadar üretilen diğer konsollara benziyordu. Video oyun tarihinde çığır açan bu konsolun adı "PlayStation" olarak açıklandı. Böylece eski konsolun adındaki aradaki boşluk karakterinin espirisi de açığa çıkmış oldu. Yeni PlayStation'lar sadece CD-ROM desteği veriyordu. 1995 yılında A.B.D. ve Avrupa'daki oyunseverler de PlayStation ile tanıştı.

ılk adım; PlayStation

PlayStation'ın 33.8MHz hızında çalışan 32-Bit R3000A RISC işlemcisi bulunuyordu. 24 Bit renk gösterebiliyordu ve yazılımcılar için oyun yazmak diğer konsollara göre çok daha kolaydı. ılerleyen yıllarda PlayStation için binlerce oyun yazıldı. 2MB RAM belleği olan PlayStation'da oyunları kaydetmek için Flash Bellek kartlar kullanılıyordu. 14 düğmesi bulunan kontrol kumandası da kullanıcılara büyük esneklik sağlıyordu. PlayStaion oyunları o kadar çok tutuluyordu ki bir örnek vermek gerekirse; 1998 yılında çıkan Tekken3 oyunu bir haftada 3 Milyon adet sattı. Hatırlarda kalan bir diğer nokta da PlayStation'ın 1997 yılında UEFA şampiyonlar Ligi'ne sponsor olmasıydı. Bu anlaşma tam 10 Milyon Sterlin değerindeydi.

O ne? PSOne

PlayStaion'ın yakaladığı inanılmaz başarıdan sonra artık bir üst model konsola geçmenin vaktinin geldiği hissediliyordu. Fakat ondan önce, 2000 yılında, orijinal PlayStation'dan daha küçük bir kasaya sahip olan PSOne (PS1 ya da PSone şeklinde de karşılaşabilirsiniz) piyasaya sürüldü. Orijinal PlayStation'dan farklı olarak grafik arayüzü bulunan PSOne'ın bir farkı da çip takarak yasadışı kopya oyun oynamanın önüne geçecek bir takım donanım yenilikleri getirmesiydi. Gerçeği söylemek gerekirse o sıralar herkes 1999'da duyurusu yapılan yeni konsolu bekliyordu ve PSOne ile sadece yeni konsola para yetiştiremeyek durumda olanlar ilgilendi. PlayStation ve PSOne konsolları üretildikleri tarihten itibaren yaklaşık 85 Milyon adet sattı.

PlayStation2 sahnede

2000 yılının Mart ayında Japonya'da, Ekim ayında A.B.D.'de ve Kasım ayında da Avrupa'da satışa çıkan Sony'nin yeni konsolu PlayStation2, kelimenin tam anlamıyla tozu dumana kattı. 1972'de birinci nesil konsollarla başlayan konsollar tarihinde PlayStation2, altıncı nesilin bir temsilcisi olarak yerini aldı. 7 yıl içerisinde PlayStation2 yaklaşık 110 Milyon adet sattı. şimdi PlayStation2'nin özelliklerinden kısaca bahsedelim...

Öncelikle PlayStation2 hem CD hem de DVD'leri okuyabiliyordu. Ayrıca CD ve DVD'den video izlemeye de destek veriyordu. PlayStation2 aynı zamanda ilk kez USB ve Firewire girişine sahip konsol olma özelliğini de taşıyordu. Bir önceki nesil PlayStation ve PSOne oyunları ile de uyumlu olarak çalışan PlayStation2'ye bir ağ adaptörü takılarak ınternet üzerinden oyun oynamak da mümkündü. Fakat yüksek bant genişliği olan bir ınternet bağlantısı gerekiyordu. Ağ adaptörünün 2003 yılında satışa sunulduğunu da belirtelim.
    PlayStation2'lerde 128 Bit'lik 294MHz çalışma frekansına sahip olan Emotion Engine adlı işlemciler kullanıldı. R5900 RISC yonga seti temelli bu işlemciler 733MHz'de çalışan Intel Pentium-III'lerden 15 kat daha hızlıydı. 400MHz'lik Celeron'lardan ise tam 40 kat daha hızlıydı. Bu işlemci Sony ve Toshiba'nın ortak çalışmasının bir ürünüydü. 32MB RDRAM belleği bulunan PlayStation2'nin iki adet Flash Bellek kart yuvasının yanı sıra sabit disk takılabilme özelliği de bulunuyordu.

PSP ve PlayStation2 Slim

2004 yılında yılında Sony tarafından iki yeni ürün PlayStation ailesine katıldı. Bunlardan birincisi olan PSP (PlayStation Portable) bir el konsoluydu. Oyunlarını her yere yanında götürmek isteyenler için gelişmiş özelliklere sahip bir el konsolu olan PSP günümüzde de oldukça yaygın bir kullanıcı kitlesine sahiptir. ıkinci ürün ise PlayStation2'nin tasarım olarak yenilenmiş hali olan Slim versiyonuydu. PlayStation2 Slim daha küçük ve daha kibar bir tasarıma sahipti. ıçine sabit disk takacak yeri yoktu. Üzerinde orijinal PlayStation2'ye ek olarak Ethernet girişi bulunuyordu. Bir diğer farkı da güç kaynağının kutu içinde değil dışarıda olmasıydı.

Penguenli PlayStation2 Sony tarafından PlayStation2 için bir Linux paketi de yayınlandı. Klavye, fare, Ethernet adaptörü ve sabit disk'ten oluşan bu paket sayesinde PlayStation2 sahiperi Linux işletim sistemi yüklü konsolun keyfini çıkardılar.

Son nokta; PlayStation3

PlayStation2'nin çıkışından 6 yıl sonra 11 Kasım 2006'da Japonya'da, 17 Kasım 2006'da A.B.D.'de Sony'nin yeni gözdesi PlayStation3 çıktı. Oldukça uzun bir süre (Mayıs 2005'den beri) çıkışı merakla beklenen PlayStation3 diğer PlayStation'lar gibi yine çok büyük ses getirdi. 23 Mart 2007'de de Avrupalı oyun severler PlayStation3 ile buluştu.

Blu-ray geldi, hoş geldi

PlayStation3'ün 20GB sabit diskli Basic ve 60GB sabit diskli Premium olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. PlayStation3'ün getirdiği en büyük yenilik ise şüphesiz Blu-ray disk desteği vermesi. Çift katman bir Blu-ray Disk ile 50GB kapasiteye ulaşmak mümkün. HD-DVD ile Blu-ray arasındaki form

Abi kusura bakma konuyu bulamadım bizim lig bitti mi? Göremedim konuyu sildiler herhalde. Bilgilendirir misin beni? Özel mesajlarda sıkıntı olduğu için burada buldum seni alıntıladım. Alakasız olduğu için tüm forumdan özür dilerim.

• hey gidi geçmişe götürdün hocam beni :(
  • abi varya ALLAH'a şükür hepsisini oynama şansım oldu evde ps3 haric :D o da gelcek yakında inşALLAH.Abi varya hatırlayan bilir ps1 de redkit vardı of of :D efsane idi ama asıl efsane oyun bence tekken 3'tü.Sabahlara kadar oynardım.Crash bandicoot vardı o da fenaydı :D
  • Güncel :)

• Hey gidi gunler hey. Yazi icin ayrica tesekkurler

• quote:

Orijinalden alıntı: BlacK_TowerR

Güncel :)

Hortlatici kardes sagolasin..:)) paylaasan arkadasa da ayrica tesekkurler

• Tek duygulanan ben değilimdir herhalde

• Kasa tasarımı olarak Fat ps2 harika.
    Köşegenli hatlar iyidir, ciddiyet katar. Ps4 tasarımını da beğendim.
    Ps3 yumuşak, lolipop gibi cihaz.
  • bende ps2 var hala oynuyom çok da güzel bence
  • Güncel tutalım.
  • ihtiyarladığımı hissettim. 1 den 4 e kadar tüm konsolları aldım oynadım zaman ne çabuk geçiyor.
  • Hepsini zevkle okudum.PS1 de japon 3 oynamak için okuldan kaçardık çoğu zamanlar paramız olmazdı ”seyirci” olarak arkadaşları izlerdık Abilerımızden taktikler öğrenirdik turnuvalar yapardık ne güzel günlerdi be.sonra PS2 de pes serisi bağladı bizi ama PS1 in tadı kadar olmasada Baya zevkli maçlar yapıyorduk.PS3 yüksek donanıma sahip olsa bile sanırım artık biz yaşlandık ve eskisi kadar zevk alamaz olduk

• 1994 de ilk 3d li konsol olan ve ozellikleri cok iyi olan sega satrun almistim..sonra 1997 de ps1 aldim..
    Inanilmaz oyunlari varsi ps1 in
    Mk4..street fihter..vs vs

• Bir bardak sıcak çay tadında bir yazı olmuş. Teşekkürler bu güzel paylaşım için.

Konuyu tekrar yukarılara çıkartıp görmemi sağladığın için ayrıca teşekkür ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asimptot -- 22 Ağustos 2014; 22:13:47 >
  • ben ilk salonlara giderek jeton atıp oyun oynamakla başladım. ama asla psone'ım olmadı. zamanda alınması için çok baskı yaptım. çocukken arçelik mağazasında vardı (2000 yılının son çeyreği). işi dayım bozmuştu . 2004'ün ilk çeyreğine kadar atari salonlarında ve yeni yeni türemeye başlayan ps cafelerde geçirmekle, evimdeki 8-bit atari ile hala soccer, mortal kombat, king of the fight, double dragon oynamakla yetinmiştim. ve 2004'ün ilk çeyreğindeyizz ; sonunda rüyalarım gerçek oldu. psone değil ama büyük efsane olan ps2 alınmıştı ; 7004 model slim kasa. yanında da killzone, wrc 4 , jak 3 gelmişti ve killzone favorilerim arasına girmeyi başarmıştı. jak 3 oyununu da çok sevmiştim ama zaman zaman sinirlerimi bayağı zıplattığı olmuştu ve memory card'ım olmadığı için de ps2'yi kapatınca baştan oynamaya başlıyordum . daha sonra medal of honor frontline, rugby 2005, fifa 06, true crime streets of la ve new york city ve peter jackson's king kong'u almıştım. hatta o king kong'da bir yerde takılı kalmış, sonra da makineyi kapatıp sabah okul olduğu için (6.sınıftaydım) yatmak zorunda kaldım. ama huzursuz olup sabahın 2'si 3'ü gibi kalkıp başladım oynamaya. o bölümü geçince de '' ulan sonunu getireyim bari '' diyerekten sonuna kadar oynamıştım. daha sonra tam yatacakken '' azıcık da medal of honor atayım '' dedim ve saat oldu 6. toplanma ziline ise 30 dakika kalmıştı. 2006'da pc alınmasına kadar zaman böyle geçti. daha sonra pc alınınca ne yalan söyleyeyim ps2'nin pabucunu dama atmıştım (tamam sakin sakin. vurmayın arkadaşlar ). taa ki ps3'e kadar eh, benim hikayem de bu. şu an 22 yaşımdayım ve elimde hala ps2 ve 3 var

• İlk ps1'mi 1999 yılında almıştım.Memory card'ın ne işe yaradığını bilmiyorum o zamanlar,oyunları 2 saat oynayıp kapatırdım makinayı.sonra oyuna tekrar en baştan başlardım save'in memory card'ın ne işe yaradığını sonradan öğrendim.

ilk ps1 de oynadığım oyunlar şunlardı.

PLAYSTATİON EFSANESİNİN HAYAT HİKAYESİ PLAYSTATİON EFSANESİNİN HAYAT HİKAYESİ PLAYSTATİON EFSANESİNİN HAYAT HİKAYESİ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suÇ -- 23 Ağustos 2014; 8:52:28 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.