Şimdi Ara

PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU (6307. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
12 Misafir (1 Mobil) - 11 Masaüstü1 Mobil
5 sn
126.195
Cevap
298
Favori
4.551.607
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
172 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
6. Sırada  bugün en iyi #5
Sayfa: önceki 63056306630763086309
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

800 Euro konsol olacak desek de kimse inanmazdı ama yapıldı mı yapılıyor işte. Yapılmaz ve yapılamaz arasında fark var demek ki.

• JePinkman kullanıcısına yanıt
    Size neden yapılmadığının nedenlerini açıkladım hocam. İnanıp inanmamak size kalmış. Sizden gelen bir açıklama olmadığına göre o kısımlarla alakalı da bir bilginiz olmadığını varsayıyorum. Yani benim anladığım, sadece “bence yapılabilir bence yapılamaz, istese yapılırdı” argümanınızı baz alıyorsunuz.

Tamamen cpu bound senaryolardaki bahsettiğiniz kazanımla konsollarda ayarlanan cpu ve gpu bound dengesine göre kazanım da aynı olmaz. Bunu biliyorsunuz diye varsayıyorum. Dragons Dogma 2 örneğinde olduğu gibi tamamen low ayarlarda daha düşük çözünürlükte yüksek fps olacak bir senaryo varken, kalite artırıldığında cpu bound kısım düşüyor gpu kullanımı yükseliyor.

Benzer mantıkla birkaç spesifik cpu bound oyun dışında (Dragons Dogma 2 bile aslında cpu bound deniliyordu, görünen kazanım yukarda paylaştım) pek çok oyun gpu bound. Gta VI için de konsolların kullanımına göre yeterli olacak senaryolar bunlar. 3D Cache mimarisi konsol seviyesinde kullanılabilecek düzeye indirgenebilene kadar konsol kısmındaki cpu kazanımı çok ciddi düzeyde olmayacaktır.

• MortalRide kullanıcısına yanıt

"Maliyet gerekir, "zaman gerekir", "efor gerekir" vs. diyorsun hocam sen. Ben de diyorum kullanıcıya ne bundan. O kadar para istiyorsan maliyeti de zamanı da düşün. Bu yapılamaz mı demek oluyor yapmazlar mı demek oluyor? Ben diyorum ki imkansız yapılması bu işin diye bir şey var mı? Var hiçbir şekilde yapılamaz isteseler bile diyebilir misin? Yoksa tercih etmezler mi diyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JePinkman -- 2 Aralık 2024; 15:29:47 >
    Düzgünce uzun uzun açıkladım gerekli kısımları. Aradaki farktan ve nesil geçişi ile ara nesil konsol arasındaki farkları yazdım size. Yapılamaz ve/veya yapılabilir kısmını sadece teorik olarak düşünürseniz zaten orada sürekli “uğraşsalar, yeterli kaynak ve zaman harcasalar yapabilirler mantığına gelirsiniz”. Ancak bu konsolu siz ara nesil konsolu olarak çıkartıyorsunuz. Yapacağınız her geliştirmeyi ona göre sunmanız gerekli ve bunun için pek çok konuyu düşünmeniz gerekli.

Optimum senaryoda yapılabilir. Benzer mantıkla optimum senaryoda (her şeyin mümkün ve plug and play şekilde yapılabildiğini varsayarak) 3D cache’li 4070 benzeri bir SoC’yi de konsol olarak yapıp satabilirler. Ancak bunu yapmanın maliyeti ne kadar olur? Yapılması ne kadar sürer? Ne kadar kaynak gerekir? Totalde kullanıcıya yansıtılan miktar ne kadar olur? Ve sonunda bu kadar harcama kullanıcıya o fiyatla satış ne kadar değer?

Bunu anlamakta zor bir şey yok diye düşünüyorum. Konsolun ara nesil konsol olmasının sebebi bu. PS5 ile PS5 Pro’yu ayrı tutamaz. Konsol yapısının uyumluluğunu cpu tarafı belirler. Bir konsoldan diğer konsola değişiklik yapıldığında tonla konuyu garanti ediyor olmanız ve sorunsuz sunabiliyor olmanız gerekli. Hem geliştiricilere hem tüketicilere. Bu yüzden her ara nesil konsolda cpu sabit tutulup gpu güncellenmesi yapılır. Gayet basit.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MortalRide -- 2 Aralık 2024; 15:41:38 >

• mimari değişemiyorlar madem en azından aynı zen 2 mimarili 3900X 3950X falan koysalardı proya en azından çekirdek gücü 3700xden daha iyi. Ama bu seferde onu soğutmak için Fan inovasyonu yapmaları gerekicek buda para ve zaman kaybı demek ah sony ah..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GenqhisKhaan89 -- 2 Aralık 2024; 15:44:1 >

Ben bu işlemci konusunu ilk eleştirdiğimde de bunu fiyattan dolayı yaptım. O kadar para istiyorsan bunu da sunmanı bekler insanlar diye. Olması gereken fiyatta olsa zaten şikayetler daha az olurdu. Ara konsol olduğu için yapamazlar diyorsunuz. Ben de diyorum ki cihaz ara konsol ama fiyat ara konsolu geçtim, ana konsol fiyatından bile çok fazla. Böyle yaparsan ben de bir zahmet işlemciyi de geliştir derim. Bunu anlamakta zor bir şey yok diye düşünüyorum ben de. Kullanıcıdan 800 Euro istiyorsan o da senden bunu isteyebilir. Adama maliyet şu bu dersen o da sana "ee fiyat" der. Mevzu bu. Ki ben mimari değiştirme tamam, aynı mimaride daha güçlü ürün koy o halde dedim. Bu da imkansız herhalde   Koca firmalara oturup acımayalım bir de maliyeti çıkarmış, eforu çıkarmış diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JePinkman -- 2 Aralık 2024; 15:47:16 >

Hocam benim de demek istediğim bu zaten. PS5 te 60fps vermekte zorlanan yada aşırı düşük çözünürlükte veren çoğu oyun sorunlu oyunlar. Jedi Survivor mesela, kesinlikle optimizasyonu sorunlu bir oyun, alan wake 2 her ne kadar 4090 da güzel gözüksede özünde ciddi optimizasyon sorunları olan sorunlu bir oyun. Elden ring mesela npc bile yok ama nedense cpu ya yükleniyor sorunlu. Konsollar yapıları gereği optimizasyon isteyen aletlerdir. Tarih boyunca saf güç olarak pc den geri kalsada şirketler en çok karını konsoldan yaptığı için konsola ekstra bir önem gösterirdi oyunları optimize ederlerdi. Günümüz şirketleri dlss frame gen gibi teknolojiler yüzünden optimizasyonu salmış durumda... Rockstar şuana kadar hep konsollara öncelik veren bir şirket olmuştur. Bu nesilde de bu bu şekilde devam edecek gibi duruyor çünkü en çok parayı konsoldan kazanıyor. Hatta rockstarın oyun motorundaki bir çok teknolojinin konsollar baz alınarak yapıldığına eminim. Yani diğer firmalar gibi oyunu önce yapıp optimize etmektense öncelikle oyun motorunu konsollara optimize edip oyunu geliştiren bir firma rockstar. Bu açıdan benim gözümde Playstation stüdyoları nasılsa aynı o şekilde. Mesela şuan playstation stüdyoları arasında bir tane optimizasyonu sıkıntılı oyun bulamazsınız hepsi yağ gibi 60 fps performans yada 30fps qualty modunda düzgün çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Çünkü oyun motoru direkt olarak konsola göre geliştirilmiştir. Bu durum GTA6 da da aynen böyle olacaktır diye düşünüyorum.

Yani işlemci kısmını istediğiniz kadar eleştirebilirsiniz haklı olarak fiyattan dolayı. Ancak dediğim gibi ara nesil konsolda zaten daha fazlasını sunamazlar. Bu yüzden bence fiyatı eleştirmek mantıken daha mantıklı, bu yüzden 800 Euro fiyatını hak etmiyor demenize katılırım. Zaten o konuda haklısınız bence, ben de aynı düşünüyorum.

Firmalara acımayla alakalı bir durum yok. Bir ürünün pratikte kullanılan teknolojiye göre ve rekabete göre attığı adımlara göre eleştirmek her tüketicinin en doğal hakkı. Eğer ara nesil konsolunda mimariye rağmen işlemci değişikliği yapabilen bir şirket varsa, haklı olarak o zaman eleştirimizi yapmalıyız bence. Ancak benim gördüğüm o kadar risk alıp plan yaparak ortada yeni mimari ile geçiş yapabilmiş bir ara konsol yok malesef. Teorik olarak pc mantığında yapılabilir dursa da konsol mantığında birçok sebepten dolayı yapılmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MortalRide -- 2 Aralık 2024; 15:52:26 >
  • GenqhisKhaan89 kullanıcısına yanıt
    Yukarda çoklu çekirdek ve thread sadece açık dünya oyunlarda etkisi olur diyen siz değil miydiniz hocam? Sadece onlar için mi işlemciyi değiştirecekler :) Yani bunu açıklamasını da yukarda yaptık cpu vs gpu yer kaplaması, genele göre performans kazanımı ve bahsettiğiniz gibi soğutma. Sanki biraz kendinizle de çeliştiniz.

Çoklu çekirdeklerde bile performans kazanımı çok minimal. Hatta bazılarında cache veya frekans daha azsa performans daha da az olabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MortalRide -- 2 Aralık 2024; 16:5:19 >
  • ps5 pro konusunda hırsını alamayan buraya gelmiş

Hocam iyi güzelde bu kadar eleştirip 800 euro verip almışsın pro'yu  

• Playstation 30.yıl kapsamında epey bir indirim yapmış Bir baktım horizon forbidden west bi tıkladım oyuna maşallah, sony resmen bütün dünya dillerini eklemiş oyuna

Herman hulst yatacak yerin yok adi herif

[sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer]
  • LinkX kullanıcısına yanıt

Olay zaten sahip olduğun halde eleştirebilmek. İyi bir Pc sahibiyim gidip Nvidia'yı da eleştiriyorum. O zaman hiç ürün sahibi olmamak gerekir. Çünkü hepsinde eleştirilecek birçok şey var. Sahip olan herkes göklere çıkarma modunda genelde ürünlerde. Ben cihazın sınırını durumunu bilerek imkanım da var diye aldım. Ki yurtdışı fırsatı çıktı diye o da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JePinkman -- 2 Aralık 2024; 16:42:29 >
    Her ürünü kendi koşuluna göre eleştirmek gerekli. Sizin gibi ben de pc sahibiyim konsolun yanında. Bu nesildeki tüm konsolları da kullandım. Hepsini yerine göre eleştirdim. Şu an kullandığım pc dahil. Ancak eleştirirken de mantık seviyesinde eleştirmenin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Birbirimize "mantıksız" diyecek noktaya mı getirelim tartışmayı hocam? Bence gerek yok.

Mantıksız kelimesini şahsi olarak söylemediğimi ve konu bazlı olduğunu yazılarımdan da gayet anlayabilirsiniz. Öyle bir amaçla söylesem zaten bu kadar açıklamaya çalışıp düzgün bir üslupla yazmazdım. “Banane” diyerek geçerdim. Teorik olarak “istense yapılabilir yapılamaz” gibi bir argümanla başlayan karşılıklı yazı yazmanın, zaten başta tartışma olduğunu düşünmüyorum. Sadece bilgi verme amaçlı yazdım tüm yazdıklarımı. Sonuçta bizler tüketiciyiz, tabiki eleştireceğiz firmaların yaptığı yanlış noktaları. Ancak neden yapılmadığı belli olan konuların sürekli tartışılıp bir döngüye girmesi bana gereksiz geliyor. Nedeni bilinmesine rağmen boşuna sürekli aynı konu konuşuluyor gibi geliyor.

En son derdimin ne olduğunu açıkladım fiyat muhabbeti ile. Ki konuda kapanmıştı hocam az evvel tekrar sen açmışsın benim yazdığım farklı bir posta cevap vererek  

Bana konu kapanmamış geldiği için cevap vermiştim. Kapandıysa problem yok
  • Çöpleri topladığı için emniyete teşekkür ederiz.

[sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer]
  • Caped 117 Crusader kullanıcısına yanıt
    Kaçakçılar bile satılmayacağını bildiği için xbox kaçırmamış :) bu gözle bakmana gönlün el vermiyor değil mi :)
  • 
Sayfa: önceki 63056306630763086309
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.