Şimdi Ara

PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU (6388. sayfa)

6 Kayıtlı Üye (3 Mobil) ve 13 Misafir (3 Mobil) - 13 Masaüstü6 Mobil1 iOS
5 sn
128.411
Cevap
303
Favori
4.607.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
172 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
18. Sırada  bugün en iyi #2
Sayfa: önceki 63866387638863896390
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Oynanış farklı bir boyut, karakter farklı bir boyut. Tomb Raider reboot mükemmel bir örnek. Karakteri çekilmez türden. İlk bakışta anlaşılmıyor. Oynadıkça karakter tarafındaki sorunlar bunaltıyor. En azından göze batıyor. Ama tasarım, oynanış, mekanik, ambiyans, ortamlar, geriye kalan her şey üst segment. Lara'nınki dahil görünüm de öyle. Baştan ambalaja veya tanıtıma takılmayıp son ürüne bakarım diyorsunuz. Güzel bir düşünce. Ama bazen tanıtım veya görünüm iyiyken ürün de - belirli bir taraftan - kötü çıkıyor. Üstüne tanıtım da kötüyse, tanıtılan baştan kötü görünüyorsa biz ne yaparız? Geriye ne kadar umut kalır? 😄

Eldeki verilerle yorum yapmak gayet doğal hatta gerekli bir refleks. Yeni veriler geldiğinde bilgini veya algını güncellersin; bu zor değil. Bunu yadsımak ve savunma refleksine girmek de bir tercih. Ama beni bağlamaz. Genel estetik standartlar bazında çirkin görünen bir karakter çirkin görünür. Bir oyunun tasarım ve oynanış bazında kalite standartlarında olup olmaması da benzer bir durumdur. Beğenip beğenmemek, güzel veya çirkin, keyifli veya keyifsiz addetmek sübjektiftir. Ama kaliteli tasarlanmış bir oyun ana karakterinin - yanlış tercih sonucu - çirkinliğinden veya iticiliğinden bağımsız kaliteli tasarlanmıştır. Kaliteli tasarlanmış bir oyun genel anlamda çok yadırgatıcı, cezbetmeyen hatta tepki çeken bir tasarım sunuyorsa bu bilakis o oyun tasarımcıları açısından daha affedilmez bir hata, çok yanlış bir pazarlama taktiği sayılır. Oyunu bir kanattan sakat bırakır. Aynı Tomb Raider Reboot serisinin ikinci ve üçüncü oyunları gibi. Harika oyunlar. Ama Lara sayıklar halde ve beka (survival) için yaptığı pek çok şey bulunduğu kritik durum itibarıyla meşruyken gereksiz yere hayatı veyahut toplumu sorgulayan katlanılmaz monologlar yapıyor. Bazısı bunu da beğenebilir. Ama benim açımdan itici. Oyun veya sinema dünyasındaki başka karakterlerin kişisel sorgulamaları ve şüpheleri kadar nüanslı veya çarpıcı değil. Bir de üstüne karakter çirkin olsa iyicene çekilmez olurdu. İnsanlar zevk almak için bu metaları tüketiyorlar. Bu garabet de nedir demek için değil.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Dictattor kullanıcısına yanıt
    En alttaki ALAYINA gider. Kırılmayan rekor bırakmadı. Yüzyılın oyunu. Sony e de çok yakışacak.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Persona_6 kullanıcısına yanıt

pet shop boys iyidir de nd oyununda heba olması üzdü

• Dictattor kullanıcısına yanıt

Xbox bu nesil yoğun bakımda, Kadokawa'yı satın alırsa Sony, fişi çekilir. Fanlarının da helvası dökülür. Bot fanlarını nasıl bilirdik? Troll ve hater bilirdik, gömün!!! denilmesi yakın sayın abim.

• Outlaw-E kullanıcısına yanıt

O zaman grup veya ezilenler kompleksi taşıyor. Hoş değil. Bu kompleksin tatminine oyunları aracı etmesi gereksiz. Bir karakteri azınlık veya çoğunluk statüsü ya da bu tarz toplumsal imajları değil; kendi özgün bireysel nitelikleri öne çıkarmalı. Azınlık veya dışlanan konumunu vurgulamaya dönük aşırı tasarımlar bu bireysel nitelikleri yerleştirilseler dahi baskılayabilirler.

O zaman karakterin görünüm ve tavır olarak marjinal tonunu biraz düşürmelisin ve ekleyeceksen de, toplumun ortodoks dünya görüşü harici marjinalliğini daha da özgünleştirmesini veya bireyselleştirmesini kolaylaştıracak bir takım caziplikler eklemelisin. Atıyorum, güzel gözler gibi. Karakterin delici bakacak mesela. Sempatik veya esprili yapmak gibi gibi. Liste uzayıp gidiyor. Bu şekilde toplum ekseriyetinde tuhaf addedilen marjinallikleri güzel unsurlarla dengeleyip gerçekten güzel karakterler yaratabilirsin. Bu şekilde marjinal olanları da normalleştirme misyonuna daha iyi hizmet edersin. Neil'in kafası işte bence buna basmıyor. Gerçekten buna bassa, anlayabilse, ana karakter diye hilkat garibesi gibi duran sevimsiz tipler sunmaz ve tasarım olarak üst kalitede olan ND oyunları gereksiz yere eleştiri almaz.

• Persona_6 kullanıcısına yanıt
    Bir grafik tasarımcısı ve video editörü olarak söyleyeyim.Video yıkılıyor.Aşırı iyi.Özellikle son kısım.Zaten son kısma kadar bırak ND oyununu Sony oyunu olduğunu bile kestiremedik.Ben en başta Alien Isolation devam oyunu diye düşündüm.Diskçalara diski taktığında ilk SONY logosu görünüyor.Dedim herhalde yeni ama küçük, Returnal gibi bir ip.Sonrasında Crash Bandicoot, Uncharted, The Last of Us yazıları vurunca coştu zaten herkes.Kullanılan yazı fontu futuristik tarzda.Aynı zamanda müziğin bir anda kesilip aksiyon göstermesi ve finalde tekrar müziğin girişi enfes.Finaldeki ND ve PS logoları müzikle uyumlu olarak 80'lerin bilimkurgulari havasında...

Yahu dislike atarken buna emek veren video editörünün emeğini düşünün ya.Bu ne toksiklik arkadaş.Şimdi belki adam/kadın acaba yaptığım edit mi begenilmedi diye kahroluyordur

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bonobo643 kullanıcısına yanıt
    Bu woke muhabbeti iyice baydı artık ya

İsteyen alır isteyen almaz harbiden suyunu çıkardılar

Sırf şunun içine oyuna verilen disslike'a bak

• Mit40 kullanıcısına yanıt

Ana fikir sevilebilecek, bağ kurulabilecek, empati yürütülebilecek, anlaşılabilecek ilginç karakterler yapmak. RE karakterlerinin ekseriyeti seviliyor çünkü öyleler ve klasik oyunlardaki çekiciliklerini koruyup karikatür anime-vari orijinal hallerini daha realist bir zeminde insanlaştırma ile birazcık törpüleyerek bu karakterleri daha da sevilesi yaptılar.

RE 4 Remake üzerinden gidelim: Leon mesela artık PTSD sahibi ama buna orijinalde de olan çok matrak bir mizah anlayışı eşlik ediyor ve Leon'un neden alaycı yorumlara vurduğu, trollediği anlaşılır hale geliyor. Psikolojik olarak travmalı ve esasında bu hayattan bıkkın biçimde içinde bulunduğu zor durumu Leon böyle dengeliyor. Leon goofy bir karakter ama Ashley ya da yardıma muhtaç herhangi bir başkası için her şeyi yapmaya hazır. Kaybedecek hiçbir şeyi yok. Son derece de karizmatik. Luis ise hapisteyken bile Flamenko yapıştıran zıptıkçı bir İspanyol maçosu ama önce Umbrella sonra Las Plagas kültüne hizmet etmenin vicdan azabıyla ve kendi tamponunu da kurtarmak maksadıyla Leon ve Ada'ya yardım ediyor. Ama aslında bir noktadan sonra kendini hiç umursamıyor. Sadece yardım etmeye çalışıyor. Wesker'a hizmet eden Ada ise insanlarla oyuncak gibi oynamayı seven soğukkanlı ve pragmatist bir paralı asker rolünde Leon ve Luis ile etkileşerek soğukkanlığının içerisinde yatan insanlığına kaymaya başlıyor. Bir açıdan aynen Leon gibi alaycı ama daha gerçekçi, daha ciddi, daha hesaplı kitaplı bir tip. Millet Leon'u malum "Aryan ırktan" safkan sarışın olduğu veya Ada Wong'u uzak Asyalı beyaz melezi olduğu için sevmiyor (tip olarak da türlerinin en iyi örnekleri olarak tasarlanmışlar o ayrı konu ama karakterleri tüm karizmatik tavır ve hareketleriyle beraber sempatik ve insansı yazılmış)

RE 4 Remake hikayesi boyunca bu karakterler birbirlerinin açıklarını kapatıyorlar ve birbirlerine yardım ediyorlar. Sonunda bu sayede o kült yeniliyor. Bu işte iyi karakter tasarımı. Bu karakterler hem çok güzel görünüyorlar. Hem empati kurulabilecek sempatik kişilikleri ve belirli bir karakter gelişimleri mevcut, hem de senaryoda - dümdüz klişe B sınıfı senaryo olsa da - bir fonksiyonları var.

• [sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer]

Dün geceye çocuk adam damga vurdu

• Gameps505 kullanıcısına yanıt
    Onca emek veriyorsun çöpten adam çizemeyen hesap makinesi ile LEBLEBİ yazmak en büyük başarısı olan güruhlar tarafından linçleniyorsun.

Bir de oyuncu kadının psikolojisini düşün..

Valla acı ya..

Woke mu daha sevimsiz anti-woke mu ? Sanırım anti-woke tayfa daha sevimsiz ya

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bonobo643 -- 13 Aralık 2024; 23:31:43 >
  • Farklı zamanlarda ve Farklı konjonktürde çıkmış oyunları birbiri ile eşliyorsunuz. Tomb raider reboot edildiği yıllarda, dünyada ne sjw nede woke kavramları vardı. Insanlar bu oyunları "oyun" olarak degerlendirdiler. Zaten bu sebeple 1 ve 3. Oyun nispeten sevilirken, 2. Oyun begenilmedi çünkü bariz şekilde diğerlerinin gerisinde kalmış bir yapımdı. Baktığımızda hepsi Lara Croft ama sınıflandırma oyun olduğu için yapılıyordu. Zira Yeni Lara'nın görüntüsüde pek işe yaramamış oldu 2. Oyun için.

Bu durum aslında tam olarak söylemeye çalıştığım şey. Oyuncu olarak ilk bakılması gereken konunun oyun olduğuna inanıyorum. Bu gibi şeylerin bize ne katacağını pek anlamıyorum. Eğer uzayda tek başına kelle avcılığı yapan bir kadının daha ateşli görünmesi sizi mutlu ediyorsa buna birsey diyemem. Benim için pek anlam ifade etmiyor çünkü ilk baktığım şey bu değil. Oyun çıksın, mekanik olarak iyi çalışsın, iyi bir hikayesi olsun, sonra bu yönü eksik kalmış deriz geçer gider yani.

Bireysel olarak estetik anlayışı sebebiyle bir karakteri sevmemeyi anlarım ama birilerinin dayattığı estetik anlayışı yüzünden daha çıkmamış bir oyunun ana karakteri sebebiyle linc edilmeye calisilmasini anlamıyorum. Benim oyundan ilk beklentim önce güzel oyun olmasıdır. Sonra belki karakterin tipi ile ilgilenirim ama genel tercih sebebim olmaz bu.

Dediğim gibi, daha karakterin kim olduğunu, ne motivasyona sahip olduğunu, neden saçlarını kazıdığını bilmiyoruz. Oyun hakkında daha hiçbirsey bilmediğimiz halde neden ilk derdimiz estetik kaygılar oluyor ben bunu anlayamıyorum.

Oyun kötü çıkarsa kimse ana karakter seksi değildi diye eleştirmez. Hiçbir yeniliği yok, gameplay zayıf ve Naughty Dog kalitesinde bir oyun değil diye eleştirir. Zaten bu dönen geyiğin sosyal medya dışındaki kitle tarafından pek ciddiye alındığını sanmıyorum. Reddit yada X gibi İnternetin lağım çukuru sayılacak yerlerde anonim nicklerle, anime ppli hesaplarla yapılan clickbait yorumları da pek ciddiye alamıyorum maalesef.

Naughty Dog, kendi ismine yakışır kalitede bir iş ortaya koysun, beğenmeyen insan zaten almaz. Karakter çirkin olsada güzel olsada almaz. Seçimini bu kritere göre yapan insanda kendi zevkine göre illaki oyun bulacaktır.

Birde şu açıdan bak. Bu bir ticaret ve oyuncular beğendikleri, sevdikleri yapıma para ödeyip satın alıyorlar. Satın almasınlar o zaman dersen ND Batar.

Sen yiyeceğin linci daha video yayınlamadan biliyorsun, tlou 2 de başına gelenleri biliyorsun. Model sanatcına ve ekibe sahip çıkıp, emeklerini hiçe saymayıp, egolarına yenik düşüyorsan, olacakları öngörüp videoyu yoruma kapatıyorsan, başına gelenleri zaten biliyorsun ve hakediyorsun.

Herkesi tüketicilerin önüne yem diye atan adam neil.

sen 100 tane de yapsan insanlar bu tipleri istemiyor. Aynı şeyleri tekrarlayıp farklı sonuç bekleyene ahmak diyorlar zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Outlaw-E -- 13 Aralık 2024; 23:37:13 >
  • Bu tarz olaylarda hep şu efsanevi foto geliyor aklıma [sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer] 

[sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer]

Aslına baklınıca doğru firmalar dolusuyla çalışan alıyor eskisi gibi seçiçi değiller bence öyle olsaydı eskisi kadar iyi oyunlar çıkardı

Ya öyle de başkan bi eser bir fikri mülk sadece bu yönü ile konuşulmamalı ya.Yani sayfalardır konu buna döndü mesela.Nefret nefreti körüklüyor.Woke geldikçe anti-woke kabarıyor,anti-woke kabardikca inadına Woke geliyor.Sonra bunun bedelini de benim gibi daha gri alanda olanlar ödüyor.Bu kadar hararete gerek yok.Yani dazlak zenci kadın var diye illa Woke da diyemeyiz.Zorlama olup olmadığını anca oyun çıkınca anlayabiliriz.

Mesela senle bu konuda aynı fikirde olmamıza rağmen TLOU2 'de zorlama gelmedi bana seçimler.Ama mesela Dragon Age Veilguard 'daki cinsellik olmamasına rağmen beni daha çok itti.Çünkü didaktikdi orda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bonobo643 -- 13 Aralık 2024; 23:43:25 >
  • oliwander O kullanıcısına yanıt

İkincisi - Rise of the Tomb Raider - gayet de beğenildi ama Lara'nın karakteri orada yokuş aşağı yuvarlanarak inmeye başladı. Bu konuda olumsuz yorumlar yapıldı ama günün sonunda herkes oyunun kalitesine baktı. Oyun çok iyi bir oyun olarak geçer not aldı. Yine de karakterdeki gidişat hanesine eksi olarak geçti. Karakter gelişimiyle ilgili eleştiriler üçüncü oyunda da durum aynı olunca şiddetlendi. Bu dediğim zaten biraz sizin dediğinizi de destekliyor. Kötü tasarlanmış ana karakterle de bile olsa bir oyun esas unsurları olan oynanış, mekanik, bölüm dizaynı, ambiyans gibi niteliklerinin çok iyi tasarlanmasıyla rahatça kurtarabilir. Büyük başarı elde edebilir (TLOU 2 öyle bir oyun zaten). Onun haricinde bence farklı konuşuyoruz ve anlamlı bir iletişim kurma bazında anlaşamayacağız. Sözünü ettiğim woke veya anti-woke değil. Derdinizi veya davanızı kestiremedim.

İnsanlar eşcinsellere ve siyahilere düşman değil. Tam tersi ben kendimi bildim bileli Türkiye de siyahi insanlara sempati beslenirdi, bu yolda saat filan satarlardı turistik yerlerde illaki görmüşsündür, ya da siyahi futbolcular futbol takımlarına geldiklerinde ekstra sempati ile karşılaşır insanlar.

Ben woke kelimesini bile kullanmaktan hoşlanmıyorum ama bunu yapmaya niyetlenen topluluk normalleştireceğim derken sempatisi olan insanların bile antipatisini kazandılar, kendileri etti kendileri buldu.

Oyun hakkında tek bir yorumum bile yok. Gayet iyi olabilir ama tipi sevmedim. Sevmeyeceğim. İnsanlar hakkı olan protestoyu yapıyorlar, başka ne yapabilirler? Tutmuyor, istediğin kadar zorla işte.

Uncharted 5 duyurup nathan kızını gösterseydin susup izleseydik. Ya da bir tlou 3 gösterseydin ellie ile de bekleseydik. Sen resmen linç olmaya gelmişsin, ve beklediğini almışsın.

Ezilenlerin yanındayız ama enayilerin değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Outlaw-E -- 13 Aralık 2024; 23:52:1 >
    Suriyelileri çıkar Surinamlı koy bak nasıl nefret ediyorlar:)

Woke'un da antipatik olduğu konusunda hemfikiriz.Ama Woke işini daha doğru yerden eleştirmek de mümkün.Bak bişey anlatayım sana

Siyaset yaptığım partinin il ve ilçe yönetimleri ile online bir toplantı gerçekleştirdik.Ve örgütlerin kaynaşması için yaz kampı planlanıyor idi.Bir kadın arkadaş çıktı dedi ki "bu kamplar vegan olsun".Ve baya da destek aldı.Yani bak bu olay yanlış mesela bu dayatmadır.Yani ben nasıl senin ağzına zorla et, yumurta sokmuyorsam sen den benim ağzıma brokoli tikayamazsın

Veganlık örneğinden yola çıkarak özellikle LGBT üzerinden yorumlarsam,o insanların temel problemi kimlikleri yüzünden iş bulamamak,sosyal hayatın dışına itilmek,sokak ortasında öldürülmekken,sen konuyu sürekli sevisme özgürlüğü üzerinden savunursan hem itici hem şekilci oluyorsun.

Yani eşit yurttaşlık temelinde Anayasal hak ve eşitlik ile çözülmesi gereken her türlü ötekileştirmenin önüne gecilmezse woke da sonsuza kadar varolacaktır.Ama doğru ama yanlış şekilde her hak arayışı kendini, hele hele uygun mecra buldukça, gündemde tutmak isteyecektir.Ve bunu ticarete tahvil etmek isteyen çakallar da hep olacaktır.

• Her gördüğünüz kadın karaktere woke demeyin olm woke dediğimiz şey böyle birşey değil

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Caped 117 Crusader kullanıcısına yanıt

Pc Xbox ekibi yine mesai kasmış 🤣 gelmişsek day one pc ye aglamayın boşuna

• Porsche me binip içinde gezeceğim günleri iple çekiyorum artık

[sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer]
  • 
Sayfa: önceki 63866387638863896390
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.