Transistör konusunda baya sığım açıkçası, devredeki transistörleri takarken bile internetten şematik gösterimine falan bakıp öyle yerleştiriyorum. 10k veya 20k potansiyometre ile 5 metre 3 çipli şerit ledi kontrol etmem lazım. Potansiyometreyi direk şerit lede seri bağlayınca potansiyometre çok ısınıyor. O kadar gücü kaldıramıyor sanırım.
5 metre aldım. Aldığım adam metresi 1 amper çeker dedi. Üstünde 14,4 watt yazıyor ki bu da 1,2 amper eder. 5 amperlik adaptör bağlayıp ölçtüm 2-2,5 amper çıktı. 1 amperlik adaptöre bağladım yine aynı parlaklıkta çalıştı. O yüzden kaç amperle çalışıyor bu emin değilim. Ama 5 amperlik adaptör kullanacağım ve 6 amperden fazla anahtarlama yapabilen npn transistör kullanacağım. Elimde bdx53c ve bd241c var.
Paintle çizseniz bile olur. Anlayayım yeter. Çok teşekkürler. :)
transistör yerine mosfet (IRFZ44) kullanabilirsin.
stresstest
kullanıcısına yanıt
bdx53c de çalışmamıştı vumetre yaptığımda. Multimetre ile ölçünce sağlam gerçi. Bu da sahte olduğu için olabilir mi ?
Nasıl kullanabilirim o arkadaşı ?
Siz,BDX53 bağlantısını yanlış yaptığınızdan çalışmamış olabilir.BD241'e göre BDX53'ü yapmanızı tavsiye ederim.Çünkü bunun base akımı daha düşük olduğundan öyle led akımıyla falan potu zorlamaz. Eklediğim devre gibi yaparsanız çalışacaktır.Tabi doğru bağlantı ile de çalışmıyorsa bir M.metre ile sağlamlık kontrolu yapmanızı tavsiye ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 2 Ocak 2014; 0:09:41 >
malisert32
kullanıcısına yanıt
Hocam teşekkürler, mükemmel çalıştı devre. Sadece 3 sorum var.
1- Pot 10k iken 100, kısa devre iken 0 dersek 40-50'ye indirince ledin hepsi sönüyor. Paralel direnç bağlayarak vs. çözebilir miyim bunu ? O kadar da önemli değil bu, ama çözebilirsem de güzel olur.
3- Uzun süre tam güç yakarsak transistöre bir zarar verir mi ? Eğer veriyorsa bu devreye paralel bir de anahtar takacağım. Yok vermezse o da pottan. :)
Bende teşekkür ederim. Sırasıyla cevap yazayım; 1=Led yükleri ohmik yük grubundan farklı olduğundan uygulamanızdan daha farklı çalışmazlar.Yinede bunun önüne geçip düşük voltajda da yanmasını istiyorsanız amper başına 2000-2700 mF(mikrofarad) kutuplu kondansatör montajı yapın. 2=Linkteki soğutucu modeli yeterli ama daha büyüğü daha iyi olur. 3=Led grubunu en yüksek voltajda çalıştırırken elbette bir anahtarlama modeli mosfet sürüp TR.nin yükünü almak daha güzeldir.Bu devre özetle şöyle olabilir; Diyelimki sizdeki güç kaynağı 12V. TR'yi max. sürdüğümüzde yanındaki mosfet TR.ye parelel ama max. voltajda iletime geçen teknikle yapıldığında,,, elektrik mosfet üzerini daha kısa yol görüp devresini bunun üzerinden tamamlamaya çalışır.Kısa yol olur çünkü,mosfet anahtarlama modeli tam sürümde (mosfet modeline bağlı olarak)iç direnci yok denilecek kadar seviyeye düşer.Ör;bir IRF1405i düşünürsek tam sürümde iç direnci 0,005 ohm olur. Tabi sizin uygulamada IRF530 gibi mosfet yeterli olur.
Evet ihtimal ki siz manuel bir anahtardan bahsediyorsunuz bende işi biraz daha ileri götürmüş oldum.Tabi mauel(elle) aktif-deaktif edilen bir anahtar da çözüm olur.