Şimdi Ara

power supply (psu) ile akü nasıl şarj edilir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
2
Favori
5.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar psu ile akü şarj etmek istiyorum . ama psu aküye 1 miliamper bile güç vermiyor. 12 v 3 amper lambayı yakıyor .fan çalıştırıyorum oto teybi çalıştırıyorum çokta sağlıklı çalışıyor ..ama gel gelelim 12 voltluk kuru akü veya sulu akü bağladığımda hiç mi hiç şarj etmiyor . psu kapanmıyor . psu aküye bağlı iken voltaj normal . ama hiç amper çekmiyor. bu uygulamayı +12 volt sarı -12 volt siyah ile denedim olmadı.. turuncu + mavi - olarakta denedim hiç bir içraat yok bilen ve deneyen biri cevaaplarsa mutlu olurum . internette herkes sarj ettiğini söylüyor ama ne hikmetse ben şarj edemedim. elimde 10 tane saglam psu var tek tek denedim olmadı . 4 tanede sulu akü var 12 voltluk 1 tanede kuru akü var 12 voltluk çözemedim anlayacagınız ??? daha önceki konuları inceledim sonuca ulaşamadım ...... resimde koyarsanız sevinirim

• quote:

Orijinalden alıntı: himene

arkadaşlar psu ile akü şarj etmek istiyorum . ama psu aküye 1 miliamper bile güç vermiyor. 12 v 3 amper lambayı yakıyor .fan çalıştırıyorum oto teybi çalıştırıyorum çokta sağlıklı çalışıyor ..ama gel gelelim 12 voltluk kuru akü veya sulu akü bağladığımda hiç mi hiç şarj etmiyor . psu kapanmıyor . psu aküye bağlı iken voltaj normal . ama hiç amper çekmiyor. bu uygulamayı +12 volt sarı -12 volt siyah ile denedim olmadı.. turuncu + mavi - olarakta denedim hiç bir içraat yok bilen ve deneyen biri cevaaplarsa mutlu olurum . internette herkes sarj ettiğini söylüyor ama ne hikmetse ben şarj edemedim. elimde 10 tane saglam psu var tek tek denedim olmadı . 4 tanede sulu akü var 12 voltluk 1 tanede kuru akü var 12 voltluk çözemedim anlayacagınız ??? daha önceki konuları inceledim sonuca ulaşamadım ...... resimde koyarsanız sevinirim

Psu ile akü şarj edemezsiniz.Psu çıkışı 12 volt.Aküleri şarj etmek için 14,4 volt gerekir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• arkadaşım ben her transformatörle, adabtör ile 9v 10v 11v 12v ile şarj ettim aküyü . bu power suplly ile bitek şarj edemiyorum. akım aküye kadar gelsede şarj etmiyor . aküye yüklme yapmıyor. power suplly ile herşeyi çalıştırıyorum ama aküyüyü şarj edemiyorum.
  • Elinizde bir avometre var sanırım ama bakmamışsınız, çıkışlara bakıp görebilirdiniz. Trafolu adaptörlerde 12 volt olanlar aslında ölçünce 14 küsür volt verir, mesela bende bi tane kablo modem adaptörü var ve üzerinde 10 volt yazıyor ve 1 amper, ama ölçünce 14.5 volt çıkışı var. Ben bu adaptörle aküyü ağrı yavaş şarj edebiliyorum, en ufak marş akımı veremeyen aküyü 12 saatte marş basar hale getiriyor, ama ölçünce en fazla 0.5 amper çekiyor çünkü voltaj az geliyor, 15 volt civarı olsa akünün direncini kırardı.

PSU ölçülünce en fazla 12.5 volt veriyor ki 1000 wattlık psu bile olsa bu voltajda aküye doğru dürüst akım veremez. Psu ile akü şarj edebilmek için en az 14 ve üzeri volt çıkış alacak şekilde oynama yapmak gerekir.
  • dostum elimde avometrem var, pensmetrem var , 12 volt transformatöre 4lü diyot devresi bağlayıp voltajı ölçtüğümde 11.90 volt aldıgım halde aküyü çok güzel şarj ediyor, ama power suppyliyi bağladığımda hiç şarj felan etmiyor , power ın çıkışıda 12.20 gösteriyor , 18amp gücünde elimde bisürü power var denedim ama nafile... durumu çözen olursa yazsın teşekkürler.
  • Arkadaşın dediği gibi 12V luk akü 12V ile şarj olmaz. Ha olursa da ne kadar şarj olur onu siz bileceksiniz artık, deneyen sizsiniz. PSU ile akünün şarj olmamasının sebebi, akünün iç direnci çok düşük olduğu için PSU kendini bi nevi aşırı akım koruması ile akımı kesiyor olabilir. Yapmanız gereken o korumayı kaldırmak ama PSU nun şemasına falan bakmadan zor bi iş.
  • 1-2 yere taş direnç bağlamakla çözülüyordu sanırım o koruma.

-5v ve +12 birleştirilip 1-2 diyotla birlikte şarj edilebilir. 16v'luk laptop adaptörünü kullanarak bu yöntemle şarj etmiştim ben.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • power kendini korumaya almıyor ki arkadaşlar . çalışan pcden 12v alıyorum. ama hiç bir tepki yok . herşeyi calıştırıyorum ama akü şarj edemiyorum. ayrıca ben 12 volt aküyü 5 volt la bile sarj ettim 12 volt sarj etmez demeyin denemeden, başka bir problem var...
  • quote:

power kendini korumaya almıyor ki arkadaşlar . çalışan pcden 12v alıyorum. ama hiç bir tepki yok . herşeyi calıştırıyorum ama akü şarj edemiyorum. ayrıca ben 12 volt aküyü 5 volt la bile sarj ettim 12 volt sarj etmez demeyin denemeden, başka bir problem var...

Hah işte şimdi koptu hocam dananın kuyruğu... 12v aküyü 5v ile şarj ediyorsan ya akün 6v'dur seni kakalamışlardır (ne555'in üstünü kazıyıp 8 pinli pic olarak veya attiny13 olarak satanlar gördüm. Bir tane ne555'imin üstünde attiny 13 yazıyor. ) ya da -bu mümkün mü bilmiyorum- akünün potansiyelini baya düşürmüşsündür oynaya oynaya.

Mantık olarak 5 metredeki suyun kendi kendine 12 metreye çıkmasını beklemek gibi bir şey bu. Hatta kesinlikle böyle.

• kardeş 1 tane aküyle denemiyorum elimde 10 tane akü var . sıfırda var . kullanılmışta var.
  • quote:

kardeş 1 tane aküyle denemiyorum elimde 10 tane akü var . sıfırda var . kullanılmışta var.

O zaman takipteyim ne diyeyim. 12v ile şarj ettiğimiz akü bile tam dolmuyor. 5v ile ederiz biz de ne güzel, hem %50den fazla bedava elektrik üretmiş oluruz havadan fena mı...
  • quote:

power kendini korumaya almıyor ki arkadaşlar . çalışan pcden 12v alıyorum. ama hiç bir tepki yok . herşeyi calıştırıyorum ama akü şarj edemiyorum. ayrıca ben 12 volt aküyü 5 volt la bile sarj ettim 12 volt sarj etmez demeyin denemeden, başka bir problem var...

5V ile 12V mu şarj ettin ? O zaman tebrik ederim dostum seni Umarım tüm akülerini 5V ile şarj edeyim derken tam deşarj edip öldürmemişsindir =)

Hocam power korumaya almıyor değil o mutlaka akım korumasına alıyordur. Çünkü psu larda bir kaç çeşit aşırı akım koruması var kimisinde sabit bi max değer oluyo kimisinde ise belli çok düşük bi miktara çekip orada bırakıyo. PSU nun 12V ı için nasıl bi koruma yaptıklarını bilmiyoruz.

Koruma diyorum çünkü senin gibi bir sürü arkadaş PSU ile şarj işlemi yapmak istiyordu hepsinin başına da aynı sorun gelmişti.

• Alın size güzel bir devre.
    http://www.simple-electronics.com/2010/12/automatic-12v-battery-charger.html

Daha alengirli bir şey istiyorsanız o da var.
    http://forum.diyaudiotr.com/elektrik-elektronik/aku-sarj-devresi-volt-t1813.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kukubara -- 4 Mart 2014; 0:50:59 >

• PSU'nun şarj edebilmesi için aküden yüksek voltaj vermesi gerekir.Aküler 13,5-14v civarında tam şarja ulaşırlar.
    Şimdi senin dediğin gibi 5volt ile 12volt akü şarj edilemez.Ampermetre varmış ölçüp deneyebilirsin.Ayriyetten aküyü dolu gibi zannetmen akünün beklemesinden kaynaklanabilir.
  • himene H kullanıcısına yanıt
    Senin psu kisa devre korumaya geciyor o yuzden sarj edemiosun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birkaç yıl önce aracımın aküsünü adam edebilmek için evde şarja yatırmaya niyetlendim ve bu sırada elimde bulunan çıkma bilgisayar psu sunu forumdaki arkadaşların yardımıyla modifiye ederek 14-15 v çıkış almayı başarmıştım. Ve mükemmel bir akü şarj aleti elde etmiş oldum. Konuyu forumda bulabilirsem buraya link koyarım. Ama yaptığım şey psu çıkışını kontrol eden bir entegre var bu entegreye hassas ayar için birkaç direnç bağlı, o dirençlerin değerini değiştirerek deneme yoluyla çıkışı 12 den 15 e kadar çıkardım. Hatta direnç yerine pot koyarak 10 ile 16v arasında ayarlı hale getirdim.

Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim 12v ile akü şarj olmaz, arkadaşlar haklı...
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    dostum bu bahsettiin konunun detaylı acıklamasını yaparsan sevinirim ayrıca liinkde koymamışsın . yardımlarınız için teşekkür ederim.
  • himene H kullanıcısına yanıt
    Dostum konu baya eski o nedenle bulmakta biraz zorlandım ama buldum inşallah işine yarar, buyur:

http://forum.donanimhaber.com/m_55714200/f_//tm.htm#55714200
  • Çıkış voltajını kesmesinin sebebi şudur;
    Akünüzde 12V gerilim var zaten, biliyorsunuzdur. Güç kaynakları çıkış voltajını kontrol ederek aç kapa işlemi yapmaktalar. Yani çıkış voltajınız atıyorum 11,5V altına düştüğünde devreye girip çalışmaya başlıyor, Çıkış voltajınız 12,5Volta yükseldiğinde ise kapatıyor ve korumaya alıyor. Güç kaynağınızın akü gerilimini okuması sebebiyle güç kaynağı kendini korumaya alıyor ve kendini kapatıyor. İlla aküye direk voltaj vermek isterseniz çıkışa bir diyot atıp halledersiniz. Ancak aküler 12V ile değil 13,8-14.4V arası bir gerilim ile şarj edilir. Sürekli kullanımda 13.2V ile şarj gerilimi altında sürekli kullanılır. Bekleme durumunda ise 12-13.2V arası bir gerilime sahiptir.
  • kısa devre korusuması var o yüzdenmi edemiyorsunuz yoksa voltajmı az geliyor 14 volt laızm 14.5 volta

24 volt aküyede 27.5 volt gerekiyor
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.