Merhaba arkadaşlar; Powerbank ile yazdım ancak elektrik kesintisi durumunda her türlü imkan ile modem çalıştırmak diye düşünebiliriz. Öncelikle bu konuda bir video çektim ve burada yazacaklarımı anlattım; İzlemek isterseniz link aşağıda. Yok bizim video ile işimiz olmaz diyorsanız yazıyı okumaya başlayabilirsiniz; Öncelikle bir süredir konu açmamıştım, düzenleme seçenekleri kayıp :) Sadece kelimeye sağ tıklayarak mı yapabiliyoruz? Modemlerimizin birçoğu DC 12V 1 amper ile çalışır. Yani kullandığımız adaptör, prizden gelen AC 220 voltu modemimiz için uygun değer olan DC 12 volta dönüştürerek ve bunu stabil bir şekilde sağlayarak modemimizi çalıştırır. Diyelim ki elektrikler kesildi, laptoptan, telefondan modeme bağlanmak, internete girmek istiyoruz ne yapabiliriz? Bu durumda çok basit aletlerle modemimizi çalıştırabiliriz. İhtiyacımız DC 12 volttur. Hangi yöntemi kullanırsak kullanalım bu voltajı elde etmeye çalışacağız. İlk anlatacağım yöntemler biraz ilkel yöntemler, sonlara doğru daha profesyonel öneriler var :) 1) 12V Aküyü Direkt Modeme Bağlama Aslında ilkel bir yöntem ancak zor durumda işimizi görecektir. 12 volt aküler tam şarj edildikten sonra 13 volt verirler, bitmeye yakın 11 volt verirler, bu değerler 12 Volt ile çalışan bir modem için uygundur. 12 voltluk aküyü modeme direkt bağladığınızda modeminiz çalışacaktır. Akünün kapasitesi sadece çalışma süresini belirler. Modem 7 Ah'lık aküden de 100 Ah'lık aküden de 1 amper çeker. 7 Ah akünüz varsa bununla yaklaşık 7 saat modeminizi çalıştırabilirsiniz. 2) 3 Seri Li-ion Pil Bağlama (Videoda yok) 12V akü ile çalışıyorsa 3 seri li-ion ile çalışmaz mı? 3 seri li-ion pil tam dolu olduğunda 12.6 volt verir, bu açıdan bir sıkıntı yok, modem çalışır, ancak pil deşarj oldukça voltaj düşecektir. Li-ion pillerin deşarj voltajları değişkenlik gösterse de genelde 3 seri li-ion pil tamamen deşarj olduğunda 8.1 volt verir, bu da bizim için yetersiz. Ancak uzun süre boyunca 11.1 volt seviyelerinde kalacağı için modemimizi rahatlıkla çalıştıracaktır. 3) 8 Seri Alkaline Pille Çalıştırma(Videoda yok) şöyle bir yuvaya bağlayacağınız 8 adet D size alkaline pille de çalıştırabilirsiniz. Pille çalıştırmanın sınırı yok. li-ion olur, ni-mh olur, akü olur, alkaline olur, yeter ki 12v civarında bir voltaj versin, 1 amper akım verebilme kabiliyeti olsun. Sadece pille çalıştırdığımız seçenekleri geçiyorum. 4) Powerbank ve 5 Voltu 12 Volta Yükselten Kablo ile Çalıştırma (En basit yol)
Kablo dedim ancak bu bir kablo değil, boost converter. Powerbank ya da herhangi bir kaynaktan gelen 5 voltu 12 volta çevirerek modemimizi çok pratik bir şekilde çalıştırıyor. 1 amperlik modemlerde iş görüyor, biraz daha yüksek akım tüketenlerde problem olur mu bilmiyorum. 5) Powerbank ve Yükseltici Modül İle Çalıştırma (Önerdiğim yöntem) Şu modülle voltajı istediğimiz gibi ayarlayabiliriz videoda özellikle bu modülü anlattım. 3.5 volttan başlayan girişleri 24 volta kadar yükseltiyor. Üzerindeki potansiyometre yardımıyla voltajı yükseltebiliyoruz, kendi ekranında da voltajı görebiliyoruz. Oldukça pratik ve kullanışlı bir model. isterseniz direk powerbanke bağlayın isterseniz micro usb'yi kullanın. İsterseniz in- ve in+ girişlerini kullanın. Yukarıdaki tüm pilli yöntemler burada da işe yarar ve daha sağlıklı olur. Örneğin girişe 1 adet 3.7 volt li-ion bağlayarak çıkıştan 12V alabiliriz. çok pratik bir model. Son olarak videoda görünen yeşil kutu aracılığıyla modemimizi 24 saat çalıştırabileceğimiz, telefonumuzu şarj edebileceğimiz bir li-ion batarya yapacağım. Ama ne zaman yapabilirim bilmiyorum. Bu konu bu forumdaki birçok kişinin bildiği, basit bir konu ancak yine işin içinde pil var diye videosunu çektim. İzlemek isterseniz buyurun; Sorularınız varsa buradan veya youtube'dan sorun, gördüğüm anda cevaplamaya çalışırım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi piladam -- 24 Aralık 2020; 10:58:41 > |
Powerbank ile Modem Çalıştırma
-
-
Selamlar , modem adaptörünün 12v 1 amper olduğuna bakmayın. Modemler 1 amper çekmez. 1 amper çekse 12 watt güç eder bu modem için yüksek bir değer. Herkesin kullandığı standart adsl modemlerden bahsediyorum. Daha kapsamlı modemler elbette daha yüksek güç çekecektir. Bende türk Telekomun standart modemi var , 6 watt anca tüketiyor.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba, benim denemelerim sırasında da 400-600 mA çekti. Dediğiniz gibi 6 watt'a denk gelir.
En çok 700 mA çekeceğini düşünüyorum ancak yine de maksimum değer olan 1A üzerinden çalışma süresini anlatmak istedim.
Farklı modemlerde değişkenlik gösterebilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
usbden 12v çıkış verebilen, kablo görnümlü bitmiş ürün güzelmiş,
yanlız usb 2.0 standardında 0.5A çıkış var bu da 2.5w ediyor
ama üreticiler belli ki, usb portları standartlardan yüksek kapasiteli üretiyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 24 Aralık 2020; 22:34:45 > -
iyi akşamlar bundan 4-5 yıl önce olsa dediğin yöntemler çok işe yarardı. ben online kgk kullandığım için en az 1,5 saat elektriğim oluyordu. şimdi ise elektrik kesildiğinde telefon hatları iptal oluyor çünkü iletim fiber hatlarla olduğu için elektrikle beslenmesi gerekiyor. Ne hikmetse batıkent bölgesinde elektrik kesildiği zaman telefon ve İnternet gidiyor ayrıcı cep telefonu şebekesi de gidiyor çok garip değilmi ? artık telefon nereden çekmeye çalışıyorsa zar zor 1 diş zor çekiyor.
-
Powerbankler genelde 5v 1 amper yani 5 watt çıkış veriyor. Bu modem için yetersiz gelebilir.
Ben 5v 2 amper ya da 5v 2.1 amper çıkış veren powerbankleri tavsiye ederim.
Bence de en güzel ürün o. Oldukça pratik.
-
Merhabalar, bilgilendirme için teşekkürler.
Youtube olsun diğer platformlar olsun buna benzer çok yanıt geldi.
Sanırım fiber'de dediğiniz gibi bir sıkıntı oluşacak.
Ama ben evdeki Vodafone ADSL internet ile bu yöntemi kullandım ve herhangi bir sıkıntı yaşamadım.
telefonların çekmemesi ya da az çekmesi ise çok çok ilginçmiş. Baz istasyonlarında çok ciddi yedek güç kaynakları olması gerekiyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X