Şimdi Ara

Prizdeki Elektirik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.431
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Pirizin A,B uçları olsun elektirik 10ms de bir bu iki uc arasında yermi değiştirir ? öyle ise

"Evlerdeki yapılan en büyük yanlış ise :

Nötr üzerinden topraklama yapmaktır. Yani odanın veya ilgili prizin topraklama kablosu yok ise topraklı prizlerin toprak uçlarını nötr ile birleştirirler. Dikkat : Bu çok büyük bir hatadır ve ölümcül bile olabilir.

Çünkü : Dediğim gibi AC elektrik olduğu için bir gün gelir biri mavi-kahverengi uçların yerini evin herhangi bir yerinden değiştirirse (Nasılsa fark etmez diye). Siz o zaman evdeki Toprak hattına direkt olarak faz vermiş olursunuz, Dokunduğunuz tüm elektrikli cihazlarda çarpılırsınız. Aman diyeyim."
    Burda denileni anlıyamadım ? zira burda denilen yapılırsa cihazların patlaması gerek degilmi ?
    https://youtu.be/B-oGiDoy-g8

• Sıfırlama konusunu araştırırsanız yeterli bilgi bulabilirsiniz.

Saygılar....

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sıfırlama derken tam olarak neyi demek istediniz acaba ? burda merak ettigim aslında, fiziksel olarak 10ms de bir fişin iki ucu arasında elektrik bir var bir yokmu video ya göre öyle ama yazılı anlatımda farklı, kafam karıştı iyice :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fsh77 -- 4 Şubat 2017; 19:14:22 >
  • öyleevin herhan gibi yerinde değiştirirse falan doğru değil. o şekilde olmaz ta sigortadan terslemesi lazım o da zor. Ama tabiiki toprak hattına bağlanması daha doğru olur. Üstelikte topraklama işlemini nötr üzerinden yapacağı için saat geri dönüşü ölçer azıcık faturalarada yansır.
  • Evlerdeki prize faz nötr toprak vardır.

Faz:saniyede 50defa artı ve eksi yönde 220volt dalgalanır.

Nötr:adı üstüne sıfır volt.(toprakla nötr arası 3-5 volt vardır.)eğer toprak ve nötr birleştirilirse kaçak akım rolesi açar.

Toprak:adı üstüne topraktir.

Topraksiz priz tehlikelidir.çarpışma riski vardır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar merhaba. 3. katta oturuyorum. Bina baya eski ve haliyle toprak hattı yok bigisayar vs... Korumak için topraklama gerekiyormus. Bu topraklamayi 3 kata çektirmek ortalama ne kadara mal olur. Akim korumalı priz kullanıyorum ama sanırım bu topraklamayla alakası yok.

• Bu frekansin bunla bi konusu yok sifirla konusu yok

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Elektrik Voltaj Düşmesi
    6 yıl önce açıldı
    Laptopta Elektrik Kaçağı?
    7 yıl önce açıldı
    Prizden Elektrik Çarptı
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: YunusAbi

@coolfighter Sacmalik, bilgisaylara asla toprakla koruma gerekmez, benim serverde var bitek oda buyuk govdesi oldugu icin, yoksa bilgisiyarlar genelde diş issoledir, yani kasa elektrik iletmez maddeden yapilir, ha diyelim deyil, ozm sen kafana gore gidip toprak atamazsin, sikerler adami (tedas abi sever sever...) bu toprak isinin Sifirlama, simsek, trafolar, falan filan hepsiyle iliskisi vardir , ha evin simsekleri koruyan o demiri varsa direk ona bi baglanti yap oldu biti. Ama once bi bak sigorta panelinde sigortalar tammi. Adini bilmedim bi sograta olmasi lazim (Fehlerschutzschalter 30 mA)

@fsh77 ayni konu sanada gecerli bunlar hep elektik dagitimcilarin bilecegi seyler sifirlama varmi yok mu. N ile topragi prizde degil sigorta panellerinden birinde (turkiye bu konuda geride kafaya gore yapiyorlar) baglanir birlestirilir .

Basitce soyle:

Sifirlama:

Trafodan gelir faz-gider prize -prizden cikar N ve Toprak gider panoya orda bunlarin arasina bi baglanti yapilir sonra geri kalir PEN (ToprakN) gider trafoya orda kapalir bu dongu

Sifirlama yoksa.

Faz ayni sekilde gelir prizden yine N cikar sonra direk trafoya Torpak cikar prizden direk gider simsekle sonra su borulariyla berbaber topra gomulur

Kardeş içten ve değişik bi anlatım tarzın var.:)

Simdi topraklama hattının çekilmesi neden sorun olsun ki. Ek olarak sifirlamada yapilmamali diyorsun sen sanırım. Gosterdigin akim koruma rölesi onu biliyorum. Aslında bende yıllardır topraksız prizde kullanıyorum bi sorun olmamıştı. Sonuç olarak akim koruma rölesi takmam yeterli mi topraklama ve sıfırlamaya gerek kalmadan.

• Sen olayi anlamadin ki,....

Toprakin islevi su:

Diyelim metal kasa var ve motor veya her neyse icinde sarsintidan dolayi faz kopuyor veya bi sekilde kulanacan aletin metall govdesi elektrik altinda oluyor.

Biz topragi o govdeye baglariz.

Govdeye gelen faz direk olarak topraktan ilerler.

Orda ilerleyen elektrik topraktan kaybolur veya trafoya gider her iki durumda o zimpirti( sigorta) dan eksik elektrik gecer ve bu elektrigi keser.

Ha toprak yok? Sen yinede o zimbirtiyi tak coluk cocuk var ne olur ne olmaz.

Kasaya dokursun bi sans ayagindan duvardan falan giderde yinede kapatirda 40mA (olumcul akima ulasmadan)

Ha o zimbirtiyi takacaksan 30mA tak man lazim sen insan koruyacaksin 300 mA vereni alma o yangindan korur en fazla

Eger kafaya koydun degistirecen, ben sana burdan yardimci olurum.

Ha toprak hati git komsuna bak varmi yoksa bi yan apartmana eger varsa sikinti yok atir gitsin ama butun tesisati degistirmek zorundasin haberin olsun... butun priz lamba sigorta falan hersey degisecek borulardan yeni bi kablo gececek eger sigmazsa( eski bina siksen sigmaz) ozm duvar kirilip yeni boru dosenecek....

• Bizim binada olacağını pek sanmıyorum ama bir sorayim. Zaten her halükarda roleyi taktiririm. Sıfırlama olayını önermiyorsun değil mi. Asil amacım pc zarar görmesin onun için akim korumalı 5 li aldım ama oda bunla ilgisi yok heralde. Son olarak topraklama çok maliyetli olur mu. Kaça patlar. Teşekkürler.

• @fsh77 bahsettiğiniz toprak ile notr ü bağlama olayları farklı.

Eğer evde toprak hattı varsa ve buna rağmen nötr yerine torpak kullanılıyorsa bu eski saatlerde kaçak yapmak için kullanılan bir yöntemdi.simdikilerde ise yaramaz.

Sıfırlama işlemi ise normal koşullarda yapılmaz. Sigorta kutusundan hiç yapılmaz. Zaten sigorta kutusunda kacak akım rölesi varsa siz bu işlemi yapar yapmaz (toprak hattı olan evler için) role atar.toprak hattı yoksa zaten sıfırlama işlemi toprak etkisi yapsın diye yapılır. Bu durumda o rolenin bi işlevi de kalmaz. Kaçak akım rölesi torpak hattı olan evler için ise yarar. Eğer mevcut bir cihazınızda gerek gövde gerekse de priz girişlerinin etrafında hafif bir çarpilma olayı var ise (bu genellikle o cihazdaki bi sıkıntıdır. Normal durumda olmaz. toprak bir önlemdir. Önlemler olağan durumlar için değil olağan dışı olaylara karşı alınır.) alınıp o cihazin bağlı olduğu priz açılır. Zaten torpak yok. Toprak ile nötr arasına bir köprü atilir. Sen o fisi düz de taksan ters de taksan sonuçta nötr torpak bağlantisi var. Farketmez. Öyle evde her yere elektrik dağılır gibisinden bişey olmaz :)) AC akımı tanımlamaniz temel olarak doğru olsa da işlevi ve akım olayı tam olarak bahsettiğiniz şekilde değil.bunun için AC akım konusunu uzun uzun arastirip anlamalısıniz.

@coolfighter tabi ki yapabilirsiniz ve yapmalısınız.pc üzerine ac/dc devesi var. Sonuçta gerilim giriyor. Ve öyle elektrik gencirmez kasa olayı pek olası değil :) üstünde bir çok yerde olduğu gibi baya var sadece. Her elektrikli ürün için toprak yapılır ve yapılmalı. Kaçıncı katta oturduğunuzun önemi yok. İster dışarda bahçeye uygun yapıdaki toprak bulunan yere alıp kazık çakıp ordan bina duvarından bulunduğunuz daireye çekersiniz ister de varsa evinizde asma tavan filan açın onu. Orda tavanda filan Varsa açık bir kolon demiri filan oraya bağlanır bir kablo. Ordan topraklama için kullanılır. Zaten toprak yapılan binada toprak demiri tüm binanjn demir iskelet yapısına bağlıdır. Ancak o iskelet yapısından da bir ya da daha fazla kazık ile toprağa iletilir. Yani öyle yapsanız da toprak yapmış olursunuz ve bunun Tedaş ile de hiçbir alakası yok. Onlarlik bi durum yok. Bu işlemi bir elektirikci çağırarak yaptırabilirsiniz.

Tek bir topraklama çeşidi yoktur. Kimisi @YunusAbi nin dedigi gibi alıp paratonere bağlar toprak hattını. Ama en uygunu toprak hattının ayrı olması, paratonerin ayrı olmasi.

Sonuç olarak :

1)sifirlama işlemi yapılan yerde priz ters takılırsa faz tum heryere verilmiş olmaz . Toprak-notr bir olur.o da toparlama olmayan yerde topraklama görevi görsun diye. Kacak akım rölesi kullanılamaz. Kullanıliyorsa da o hatta bağlı değildir.

2)topraklama her elektrikli cihaz için gerekir. Pc power supply kablosunda toprak hattı bulunur hem kasa girisinde kablo da 3 boşluk vardır. Hem de fişinde toprak yeri vardır. Toprak olmayan yere elektrikci ile topraklama yapılabilir. Tedaşlik filan bir iş yok.

3)@YunusAbi sizin dediklerinize ters düştü biraz bu dediklerim ama doğrusu bu hani :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmanzero -- 10 Şubat 2017; 13:21:15 >

• Eyv. Ugrasmissin yazmissinda

Sen diyorsunya kafaya gore bina iskelesine baglanir...

Bu iste turkiyede gelismemis seylerden biri.

Bagladin zamanla o betonun icindeki demirler paslanir ve iletkenligini kaybeder bu durumda direnc yuksek bi olcude cikar simdi sen ilk baglarken diyelim en iyi ihtimal 500 Ohm olcersin 5 yil sonra 1500 Ohm civari cikar bu direnc orani insani hayata baglayamaz

Mesela banyoda islandin dus aldin ve vucut direnci 1500 ohm dan daha dusuk olur (adamina gore :) ) sona gitin tipis tipis herhangi bi kacak yeri eledin

1. Vucutan gecer 2000Ohm civari

2. Topraktan gecer 1500 Ohm civari

Bu oranla birak bebek korumayi kalin derili bi insani bile koruyamazsin....

Mesela bizim burda (Avusturyada ) yasal olarak toprak hatini 250 Ohm (sifirlama varsa 150 Ohm hastanede 100Ohm ) dan yuksek olamaz....

Ve bilmiyorum turkiyede de isler nasil ilerler ama burda toprak icin sifir icin gidip elektrik dagitim dan dilekceyle izin alman lazim.

Ve bizde prizde degil direk bi sefer ana sigorta panosunda bagliyoruz sifiri.

• YunusAbi Y kullanıcısına yanıt
    Tedaştan izin olayını okuyunca tahmin etmiştim burda olmadığınızı :) aslında Türkiye'de de en son topraklama omaji 7 ohm du.simdilerde 10 filan oldu galiba. Yanlış hatırlamıyorsam tabi. Yani kağıt üzerinde herşey mükemmel ama gelin görün ki is uygulamaya gelince işler öyle değil. Bir kere topraklamasi olmayan binaların ya bunu yaptırmasi ya da komple yıkıp(çok eskiye ve tehlike arz ediyorsa) yeni bina yapması gerekir (belli kuralları teferruati vardır. Bu işte çalışıyorsunuz galiba benim gibi. Ben de mühendisim. Mühendislikten önce de elektrikci olarak çalışıyordum.) bahsettiğiniz konuda da haklısınız. Ama dediğim gibi eldeki koşullar doğrultusunda ve gerçekçi çözümler yaratmak adına benim dediğim uygun ve aktif olarak yapılan birşey. Yani alt yapısı müsait olan yerlerde zaten gereken ne ise yapılır. Mesela tesisat sırasında kesinlikle prizden prize atlama yapmadan çalışıriz.buat koyar ordan dağıtiriz. Hala prizden prizde atlama yapıp aradaki bir priz kopunca geri kalan kısimda elektriğinin kesilmesine sebep olan çalışmalari görüyoruz.hani bu kısma kadar dikkat ederek çalışiyrouz normalde. Ancak bazen duruma göre böyle işlemler de yapılması gerekiyor. arkadas pc si için istemiş. Bir cihaz. Ben de mevcut durumda dikkat ederseniz ilk bahçeden almasını gerektiğini yazdım ama biliyorum ki bahcelerin dibi beton dolu. Üstü azıcık toprak(eger taşra değilse mevki) hani orda sanki saksıya topraklama yapmış gibi olacağına alip iskelete bağlasin dedim. Bahsettiğim durum mevcut kısıtlı imkanlar içinde yapılabilecek ve gayet de uzun vadeli işini görebilecek bir sistem. (zaten normalde öyle asma tavanı açınca kolunun demirini görüyorsan yaşadığın binanın durumu bellidir hani.) sigortadan direk sıfırlama yapmak demek orasinin topraklama yapmaya pek niyetli olmadığı anlamına gelir ki bu pek mantıklı bi iş degil. Bizde böyle sorunlara denk geldikçe bir tavsiye ve öneri konuşması geçer ev sahibi ile aramızda. Ben bu pcsi için çözüm isteyen arkadaşın evine gidip o topraklamayi yapan kişi olsam. Onu yapar ve aşağı gıdip bir ölçüm yapardım. Panoya ulaşım mümkün ise alıp panoya çekerdim galvanezli şeridi. Ordan boru 14 lük olsa bile kırık değilse bi şekilde kat arası kabloyu da çekerdim.daire içinde de zaruri olan kısımlara ve tabi istenirse tüm her yere toprağını çekerdim. Tabi bunlarin bir maliyeti var :) ve bu maliyet bina sakinlerinin hepsi için. Sadece kendi dairesi için isterse daha kolay olur. Hani genel işleyiş böyle burda :) Avusturya da işler farklı yürüyor demek ki. Bilmediğim için bişey diyemem hani :) Elbetteki temennimiz insan için en sağlıklısi ve yararlı olanın olmasi.

• Ben burda elektrik ustalik belgesini 5 yil once aldim simdi mimarlik ve insaat muhendisligi okuluna gidiyorum.

Ben burdaki diplomayi alip tr ye gelip is yapa bilirmiyim? Ne dersin? Kendi firmami kurup burdaki isciligi oraya tasimak istiyorum?

Valla şuan piyasa o kadar durgun ki :) ben şuan çalışmıyorum mesela. Hani Türkiye'de neyin ne olacağı belli olmaz. Bi dönem iş patlar yetişemezsin. Bi dönem tek civi çıkılmaz. Batmamak için çırpınırsin. Bence işleriniz orda iyi ise orda devam etmeniz. Böyle birsey söylememin diğer bir nedeni de siz mevcut işçiliğinizi buraya tasirsiniz ama burda kıymeti bilinir mi bilmem. Müteahitler işçiliğe değil ucuzluğa bakıyor. Bir hafta boyunca tavan borusu attık güneş altında. Sonra kaba bitti. İçeri girdik tesisata.adam asma tavan olacak dedi. Her türlü asma tavan delik deşik edecek boruları. Biz de uçları tavanda bıraktık boruların. Öyle döşedik.tavandan çekeriz dedik. Sonra geldi asma tavan pahalıya gelir dedi (!) alıp alçı yapılsın dedi. Bu sefer alıp tekrar o boruları dondurebildigimizi dondurduk Olmayani da kırıp döktük Adam aldırmıyor sizin emeğinize.(bizimkisi Daire karşılığı olduğu için de) adam işi verdim herşeyi yapacak gözüyle bakıyor. Yani eğer burda sızın emeğinize, işçiliğinize değer verecek bir yer var ise ne ala. Ama burda sıfırdan çevre yapıp bir de öyle kaliteli is yapayım derseniz zor. Hatta varsa bildiğiniz bir yer ben geleyim oraya :) orda ise yarar mi bilmem Ama İngilizcem de var :)

• ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Buraya gelmeyi hic dusunme senin burda denkligin yok.

Saten burasida bitmek uzere.

Benim aklimdan gecen su: benim orda iyi bi arkadas var eskiden burdaydi cirakligini yapti ustalik yapti Diplomalari alip giti oraya 5 kisilik bir ekip kurdu Bina Dis Sivasi yapioyr .

Uc bes fazla istiyorum diyerlerinden ama kaliteli is yaptim icin bana veriyorlar isleri diyor.

Benimde dusuncem o. Alman kalitesinde is yapmak daha dogrusu yaptirmak.

Valla dediğim gibi hani. Burda is alabilmek için once ucuz iş yapmak lazım. İşinizi görürler (işi veren işten anlıyorsa tabi). İşin sizin istediğiniz paraya degeceğini bilen adam zaten sizi seçer. Hani bi önce çevre yapmak için ucuz iş yapmak şart. Sonrasinda elbette vaadi ettiğiniz kalitenin karşılığını alırsınız.

Herşey bi yana bir de bu aralar darbe, fetö olayları da var. Çalıştığımız bir yapı denetim firmasi fetoden kapandı. Hazir bitmiş 4 blok lu site 6 aydır ruhsat alamıyor. Evler doldu. Hepsine elektriği 4x6 lik kablo ile şantiye panosundan veriyoruz hala.hani bu olumsuz etkiler ne kadar sürede silinir bilmiyorum. Ancak inşaat sektörü Türkiye'de daima artacak. Taa ki tek parça toprak kalmayana kadar :) hani o konuda da şüpheniz olmasın sadece piyasaya uyum sağlamak gerekiyor

• Sen nerdesin? Istanbul?

Diyon ilk basta ucuz yapacan cevre icin diyede ozm o kaliteyi o fiyata yapamam...

Ben Antalya 'dayim. Şehir değilde de firma bazında bakarsak daha mantıklı olur bence. Eğer ki gelip burda bir mühendislik veya bir inşaat şirketi kurarsanız. Ki sizinki kaliteli bir iş diyorsunuz(bunu artık malzeme, araç, teknik şekilde lanse etmeniz ve ortaya koymanız lazım.) o zaman hitap edeceğiz kitle azalır. Çünkü ucuz iş peşinde koşan çok. Hitap ettiğiniz kitle için ise nasıl bir tanıtım veya reklam fikriniz var? Hani siz işinizin kaliteli olduğunu söylüyorsunuz ama en başta hiçbir örnek projeniz yokken size bunun için isteğiniz miktar verilir mi o muamma. Ucuz isten kastım piyasanin altında mesleği öldürecek fiyatlar değil :) sadece piyasa seviyesinde fiyatlar. Hani once herkes gibi teklif verip is alacaksınız. 3 aşağı 5 yukarı is alırsınız. Is yaparken kalitenizi ve teknik ekipman ya da teknolojinizi ortaya koyarsınız. Ondan sonraki aşamada kendiniz kurumsal olarak bir adım ararsınız. Hani buraya gelip şirket açıp sonra da belirlediğiniz fiyata is piyasasında tercih edilmeyi beklemeniz sıkıntı yaratabilir. Bunu demek istiyorum. Geçen istatistiklere bakmıştım. İnşaat sektöründe Türkiye'ye Binbir çeşit kalem giriş yapıp cikiyir. Hani pazar büyük. Mesela ben elektronik konusunda da çalışıyorum.henuz bir resmi adım atmışligim yok. Kendi elimdeki çalışmalar. Insaat sektörü bariz şekilde elektronik sektöründen daha yaygın. Ciro olarak değil ama aktiflik bazında. Onun için önceligim çaresiz inşaat sektörü mesela. Siz de piyasaya göre yönünüzü değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Daha önce burda çalıştınız mı bilmiyorum ama Türkiye'de stabil olan hiçbirsey yok. Eğer İstanbul'da calisacaksaniz orda bir danışman aracılığı ile piyasa analizi yapabilirsiniz. Belli müşteri kitlesi oluşturup öyle gelirsiniz. Aksi takdirde nasıl birsey olur bilemiyorum. Çünkü hani Allâh yürü ya kulum dedi mi kimse bişey yapamaz. Her türlü istediğinizi alırsınız. Benimki sadece şuanki mevcut piyasa değerlendirmesi o kadar. Ne uzun vade ne kısa vade. Anlık durum değerlendirmesi

• quote:

Orijinalden alıntı: ghostmanzero

@fsh77 bahsettiğiniz toprak ile notr ü bağlama olayları farklı.

Eğer evde toprak hattı varsa ve buna rağmen nötr yerine torpak kullanılıyorsa bu eski saatlerde kaçak yapmak için kullanılan bir yöntemdi.simdikilerde ise yaramaz.

Sıfırlama işlemi ise normal koşullarda yapılmaz. Sigorta kutusundan hiç yapılmaz. Zaten sigorta kutusunda kacak akım rölesi varsa siz bu işlemi yapar yapmaz (toprak hattı olan evler için) role atar.toprak hattı yoksa zaten sıfırlama işlemi toprak etkisi yapsın diye yapılır. Bu durumda o rolenin bi işlevi de kalmaz. Kaçak akım rölesi torpak hattı olan evler için ise yarar. Eğer mevcut bir cihazınızda gerek gövde gerekse de priz girişlerinin etrafında hafif bir çarpilma olayı var ise (bu genellikle o cihazdaki bi sıkıntıdır. Normal durumda olmaz. toprak bir önlemdir. Önlemler olağan durumlar için değil olağan dışı olaylara karşı alınır.) alınıp o cihazin bağlı olduğu priz açılır. Zaten torpak yok. Toprak ile nötr arasına bir köprü atilir. Sen o fisi düz de taksan ters de taksan sonuçta nötr torpak bağlantisi var. Farketmez. Öyle evde her yere elektrik dağılır gibisinden bişey olmaz :)) AC akımı tanımlamaniz temel olarak doğru olsa da işlevi ve akım olayı tam olarak bahsettiğiniz şekilde değil.bunun için AC akım konusunu uzun uzun arastirip anlamalısıniz.

@coolfighter tabi ki yapabilirsiniz ve yapmalısınız.pc üzerine ac/dc devesi var. Sonuçta gerilim giriyor. Ve öyle elektrik gencirmez kasa olayı pek olası değil :) üstünde bir çok yerde olduğu gibi baya var sadece. Her elektrikli ürün için toprak yapılır ve yapılmalı. Kaçıncı katta oturduğunuzun önemi yok. İster dışarda bahçeye uygun yapıdaki toprak bulunan yere alıp kazık çakıp ordan bina duvarından bulunduğunuz daireye çekersiniz ister de varsa evinizde asma tavan filan açın onu. Orda tavanda filan Varsa açık bir kolon demiri filan oraya bağlanır bir kablo. Ordan topraklama için kullanılır. Zaten toprak yapılan binada toprak demiri tüm binanjn demir iskelet yapısına bağlıdır. Ancak o iskelet yapısından da bir ya da daha fazla kazık ile toprağa iletilir. Yani öyle yapsanız da toprak yapmış olursunuz ve bunun Tedaş ile de hiçbir alakası yok. Onlarlik bi durum yok. Bu işlemi bir elektirikci çağırarak yaptırabilirsiniz.

Tek bir topraklama çeşidi yoktur. Kimisi @YunusAbi nin dedigi gibi alıp paratonere bağlar toprak hattını. Ama en uygunu toprak hattının ayrı olması, paratonerin ayrı olmasi.

Sonuç olarak :

1)sifirlama işlemi yapılan yerde priz ters takılırsa faz tum heryere verilmiş olmaz . Toprak-notr bir olur.o da toparlama olmayan yerde topraklama görevi görsun diye. Kacak akım rölesi kullanılamaz. Kullanıliyorsa da o hatta bağlı değildir.

2)topraklama her elektrikli cihaz için gerekir. Pc power supply kablosunda toprak hattı bulunur hem kasa girisinde kablo da 3 boşluk vardır. Hem de fişinde toprak yeri vardır. Toprak olmayan yere elektrikci ile topraklama yapılabilir. Tedaşlik filan bir iş yok.

3)@YunusAbi sizin dediklerinize ters düştü biraz bu dediklerim ama doğrusu bu hani :)

Ayrıntılı cevabın için öncelikle teşekkürler. İstanbulun iyi bi semtinde yasamama rağmen bina çok eski hatta binada elektrik panosu bile yokmuş anasını satayım yıllardır ilk defa dikkat ettim:) sayaçlar evin kapısının dışında. Simdi bi elektrikçi tanıdık var 3 kattayiz biz bi bakir çubuğu assagida ufak bi bahçe gibi bi yer var oraya gömüp 3 kata 2.5 mm lik kabloyla evin içine direk çekelim dedi. 1 ini bilgisayarın prizine diğerini de ilerde şohben takarsanız banyo prizine cekelim dedi direk. 200 Tl gibi bi fiyat verdi. Sence bu şekilde toprak cektirmek sağlıklı olur mu. Yoksa bilgisayarı normal bu şekilde topraksız kullansam zararı olur mu. Bu arada prizde sıfırlama falanda yok. Sadece akım korumalı priz var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolfighter -- 10 Şubat 2017; 20:44:31 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.