Şimdi Ara

Programlamada İyi Matematik Gerekli mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
1.762
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Programlamanın içinde tabiki de matematik var ona bişey demiyorum ama ben şu ana kadar aşırı matematik gereksinimi görmedim. Programlama da başlangıç ile orta seviyesinde bir yerlerdeyim fazla bişey bildiğimi söyleyemem . Ama şu ana kadar gördüklerim içinde matematik olsa dahi genelde mantıkla alakalı şeylerdi. Belki yeniyim ilerde daha zor olabilir bilmiyorum. Programlama için ileri derece bir matematik gereklimidir? Matematiğiminde iyi olduğunu söyleyemem. Sizce programlama ilerde bana sıkıntı yaşatırmı bırakmalımıyım?

Edit:konu yanlış yerdeyse lütfen söyleyin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sabbra Cadabra -- 1 Mart 2015; 23:04:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yaptığınız yazılıma göre değişir bu bahsettiğiniz şey. Özel yazılım geliştiriyorsanız geliştirdiğiniz sektöre göre de değişir. Yazılım tabanlı web sitesi yapıyorsanız atıyorum gerekmez. İçerisinde muhasebe hesaplama tarzı şeyler olacaksa matematik gerekir. Programlama dillerinin mantığı ile alakalı olan kısımda birçok kişi matematik gereklidir savunsa da ben gerekli olduğunu düşünmüyorum. Genel yazılımcı kafasının ihtiyacı olan daha çok anatilik ve pratik zekadır. Şahsi fikrim tabi ki herkese göre değişebilir.
  • Th4L!0n T kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler ilgilendiğiniz için.
    Açtığım konunun biraz dışında olacak ama bisey sorucam. Daha hızlı öğrenmek için herhangi bir öğretici kaynak tavsiyeniz varmı(kitap,site,youtube kanalı vb). Elimde şuanda Kodlab'ın C# 6.0 kitabı var.

• Herhangi bir kaynak bilmiyorum malesef ama forumlarda araştırıp en iyisini edinebilirsiniz. Şu şekilde yardımcı olabilirim size, ben işin ihtiyaç halinde araştırıp öğrenilmesinin daha faydalı ve kalıcı olduğunu düşünüyorum. Çevrenizden iş edinmeye çalışabilirsiniz istenilen şeyleri kullanmanız gereken teknolojileri bilmeseniz bile yapmak zorunda olduğunuz için öğrenip uygularsanız daha faydalı olacaktır bir daha unutma ihtimaliniz çok zayıf olur. Böyle bir imkan yoksa kafanızdan proje uydurup uygulayabilirsiniz. Burasını şöyle yapayım burasını da böyle yapayım gibi düşünerek giderseniz çok şey katar size. Bunu şu yüzden söylüyorum, yazılım işi pratik işidir teori hiçbir işinize yaramaz oturup yazmanız gerek başka şansınız yok bu şekilde kendinize çok şey katabilirsiniz.
  • Th4L!0n T kullanıcısına yanıt
    Tekrardan teşekkürler ilgilendiğiniz için. Uygulama ağırlıklı çalışacağım.

• Rica ederim
  • Uygulamaya gore degisir. Bazi web siteleri icin aldim-verdim algoritmalari yeterlidir.
    Ancak guvenlik soz konusu oldugu zaman isin icine kriptografi girer ki basli basina bir matematik alanidir.
    Performans optimizasyonu icin de matematik sarttir, bazen gunlerce en iyi hash metodunu hesaplamaya calisirsiniz 2 saniyelik kazanc icin.
    Kaynak sikintisi olan platformlara ( ornegin eski android cihazlar, 2.x.x versiyonlari icin ) yazilim yaparken de "matematik" sarttir.
    Bana gore, zihnimizde matematik problemi cozerken kullandigimiz "yer" ile, programlama yaparken kullandigimiz "yer" neredeyse ayni. O sebeple matematigi zayif birinin cok iyi programlama yapabilecegini dusunmuyorum. Ancak complex calculus bilmeye de gerek yok, eger ona spesifik bir uygulama gelistirmek niyetinde degilseniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • İyi bir yazılımcının matematik bilmesinden anlamamız gereken şey, klasik aritmetik bilmesi değil, mantıksal aritmetikdir. Benim şu andaki yazımda gelişmiş programlamadan bahsetmiyorum. Klasik programlama, örneğin bir bilgisayar programı yapacağız diyelim. Aslında normal şartlarda matematik bilmemiz gerekmez. Bir düğmeye bastığımızda 10 ayrı işlemin ardışık olarak yapılacağını düşünelim. Bu özellikleri yapacak komutları bir yerlerden öğrenip yapabiliriz. Ama bu komutların farklı düğüm komutlarının onlarca farklı alt düğüm komutları olan bir program yaptığımızı düşünelim. Bu durumda fonksiyon, korelasyon, kompinasyon, bağıntı, denklem gibi klasik matematik kavramlarına aşina olmak gerekir. Matematiği iyi bilmek, matematikçi gibi olmamız için değil, bir programlama anından tüm olasılıkları, kombinasyonları hesaplayabilme, sentezleme yetimizin gelişmesi içindir. Örneğin "Bu dosyayı bilgisayara yükle" komutunu normal bir programcı bunu beyninde şöyle formüle eder: "dosyayı yapıştır". İyi bir programcı ise en az 10 olasılığı hesaba katarak bir çıkarsama yapar. Bunu yapabilmek için mantıksal aritmetik gerektirir. 5 karakterlik bir matematik sorusu çözümü bazen nasıl bir sayfa sürüyorsa, tıpkı onun gibi "kopyala" komutu da bir sayfa kod gerektirebilir.

Örneğin basit bir dosya kopyalama için mantıksal kodu:
    Git KonumBul Eğer EğerVarsa VeriDizini\ HataTemizle YapılandırmaDosyasıOku KopyalanacakDizin DizinYolu VeEğer Hata SatırKopyala KopyalacakDizin
    EğerYoksa DosyaVarsa GeriDizin KökDizin SürücüBoyutu EğerBundanAzsa MesajBox KomutSonu EğerBundanÇoksa DosyaAdıOku DosyaKonumu
    DosyaDeğiştir Eğer VeyaEğer VeEğer MesajBox TarihOku EğerAy EğerGün EğerSaat VeTarih VeyaGün.... diye uzar gider...

Bütün komutları matematik problemi çözer gibi sıraya diziyoruz ve bir sonuca ulaşıyoruz. Bunu da matematiksel mantığa göre yapıyoruz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.