Şimdi Ara

Programlamaya 'Dalmaktan' Korkmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
494
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar, gereksiz sözcüklerle zamanınızı almak istemiyorum. Bilgisayar programcılığı ön lisans öğrencisi olarak 1.sınıf 2.dönemdeyiz ve DGS çalışmaya başladım. Biraz erken başlamamdan mütevellit, çok ağırlık vermiyorum ve okuduğum yerde herhangi bir sosyal aktivite yapılacak bir ortam yok. Yani, fazlasıyla boş vaktim kalıyor. Bende bu boş vaktimi(ingilizceyi de bir yandan öğrenirken) yazılım ile doldurmak istiyorum fakat; nedense herhangi bir dil öğrenmeye başlamayı düşünürken aklımda hep bir teorik boşluk kalıyor. Demek istediğim, günümüzde bazı kişiler sadece programlama dillerini ezberleyerek(belki de öğrenerek?) yazılım üretiyorlar fakat bunun temel yapı taşının bu olmadığını düşünüyorum(doğru mu ki acaba?). Algoritma konusuna bakmak istiyorum. Bunun için yabancı kaynaktan çevirilmiş bir kitap alacağım fakat algoritma konusunu pekiştirsem(pekiştirme demek pek doğru olmaz çünkü çok basit üstünden geçtik 1.dönem) bile hala üstümde bir boşluk hissediyorum(mesela OOP'un mantığını mı kavramalıyım ilk önce? vb.).
    Velhasıl kelam, yazılım dili öğrenmeye nedense kendimi hazır hissetmiyorum. Teorik konular öğrenmem gerektiğini söylüyor beynim fakat bu teorik konuların ne olduğunu henüz bulamadım. Bu yüzden programlama dili öğrenmeye çalışırken kafamı buna takıyorum ve tahmin edeceğiniz üzere kafamın bu konuda olmasından dolayı çalışmayı bırakıyorum. Yardım ve fikirlerinizi bekliyorum. Teşekkürler!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedmouse -- 14 Şubat 2020; 21:21:16 >

• Programlama dili ezberlenmez. hedeflediğiniz bir programı geliştirirken doğal olarak öğrenirsiniz. Sen hiçbir program yazmadan algoritma nasıl öğrenirim, OOP un mantığı nedir diyorsun, olmaz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öyle bir konuşmuşsun ki sanki moda tasarım okuyorsun da o nedenle programlamaya 'dalmaktan' korkuyormuşsun sandım. Pardon ama okuduğum bölüm bu zaten. Ne öğrenmeyi bekliyordun ki? Kendini hazır hissetmiyorsun gerçekten okumak istediğim bölüm bu mudur onun üzerine düşünmeni tavsiye ederim.
  • Dil ezberlenmez. Bir dili öğrenirsin diğer dilleri öğrenmen kolaylaşır. Oop zaten programlamsnın olmazsa olmazıdır. Senin problemin dili öğrenmekten korkmak. Zaten dili öğrenmek teoriyi de kapsar. Kafanda algoritmayı oluşturursun kodlamaya başlarsın. Baktın bir kavram aklında değil ezbere gerek kalmadan bir rehberden bakıp yapabilirsin. Yazılım sektörlerde programlama önemlidir.

Bilgim kadar konuştum...

• YouTube'dan tutorialler ile başlayabilirsiniz. Ama sadece izlemeyin, pratik de yapın. Aynı şeyin farklısını yapmaya çalışın, farklı yöntemler deneyin. Programlamanın yapıtaşlarını öğrenmek önemlidir. Hoşunuza giden bir dili seçin ve onunla yapıtaşlarını öğrenin. Tavsiyem C# veya Java ile başlamanız. Python demiyorum, çünkü bana göre Python programlamayı zor yoldan öğrendikten sonra kullanılması gereken bir dil. Çoğu şeyi kolaylaştırıyor. Zor dediğime de bakmayın, öğreniliyor. Sonuçta bu dilleri ortaya çıkaranlar da insan.

Diğer arkadaşların dediği gibi dil ezberlemeyle bir şey olmaz. Dil sadece bir aracı. Bir konuşma dilinde kelimeleri bilseniz dahi grammer bilmiyorsanız, kendinizi ifade edemiyorsanız çok bir anlam ifade etmez. Ama algoritmayı öğrenmek için de bir dil kullanmak gerekir. Programlama, pratik yaparak öğrenilen bir yetenek. Sadece okuyup izleyip bir yere kadar ilerlenir. Ben de başlamaya korkuyordum. Bilgim olmasına rağmen kendimi başlamaya, oturup kod yazmaya itemiyordum. Bir gün artık tak etti, oturdum, başladım tutorialden takip ede ede program yazmaya başladım. Her satırın ne anlama geldiğini, ne işlevi olduğunu, programa nasıl bir katkı sağladığını öğrene öğrene devam ettim. Anlamadığım şeyi hemen internette araştırdım. Bu çok önemli. Google bir yazılımcının en yakınıdır.

Velhasıl, oturup bir yerden başlayın. Direk yazarak öğrenin. Teorisini zaten öğreniyorsunuz. If else nasıl kullanılır, ne için fonksiyon yazılır, döngüler ne için kullanılır, OOP ne işe yarar vs. Bunların hepsini öğreniyorsunuz. Pratik ile öğrendiğiniz için de kafanıza direk oturuyor. Deneme yanılma yöntemi ile istediğiniz sonuca ulaşıyorsunuz.

Son olarak da bir tavsiye, yazdığınız program ile kalmayın. Bu program nasıl daha optimize edilebilir diye düşünün. Bazen satırlarca if'in yaptığı iş, farklı classlara dağıtıp daha düzenli ve kategorize edilmiş şekilde, kod karmaşası olmadan yapılabiliyor. Bu bir örnekti. Kafanızı çalıştırmak size kalmış.

Bol intli günler dilerim.

• Yorumunuz için teşekkürler. Yanlış anlaşılmaya sebebiyet oldum galiba. Ezberleyenler gibi olmaktan korktuğumu belirtmek istemiştim aslında. Cevap olarak "hedeflediğiniz bir programı geliştirirken doğal olarak öğrenirsiniz" cümlenizi aldım. Yani bir programlama dilinde derinleşirken aslında programlamanın teorik konularında da paralel olarak derinleşiyor bir nevi. Doğru mu anladım hocam?
  • Start Again kullanıcısına yanıt
    Çocukluğumdan beri meraklıyım ki orta okulda basit scriptleri kullanıp web programlama yapardım(tabi ki de tam manasıyla değil.). Liseyi, anadolu meslek lisesinde Web Programcılığı üzerine okudum. C# ile Unity'de basit oyunlar yaptım. Canım sıkıldığında HTML(İşaretleme dili, biliyorum evet ) + CSS ile web tasarımları oluşturup JS(Javascript) ile dinamiklik katmaya çalıştım. Bu işi yapmaktan zevk alıyorum fakat asıl konu derinleşme de sıkıntı çekmemdi. Yanlış anladınız veyahut kendimi doğru anlatamadım galiba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedmouse -- 15 Şubat 2020; 22:10:19 >
  • lextor L kullanıcısına yanıt
    Verdiğiniz tavsiye ve bilgiler için çok teşekkür ederim.
  • SpesifikBrush S kullanıcısına yanıt
    Motive ve bilgi verici mesajınızı üşenmeyip yazdığınız için çok teşekkür ederim. Tavsiyeleriniz için de ayrıca çok teşekkür ederim. Yazdığınız yazıdan bolca ifade çıkardım kendime. Bunun üzerine bilgisayar sistemi ile yakından çalıştığını düşündüğüm C++(https://www.learncpp.com/'den çalışıyorum) ile sizin gibi kodların içine itiyorum kendimi artık. Tekrardan teşekkürler.
  • dedmouse kullanıcısına yanıt
    Ben teşekkür ederim. Üstteki cevabınızı gördün, zaten birşeyler yapmışsınız, alışkınlığınız var. Büyük ihtimal şu an benim başlayamadığım zamandaki gibisiniz, belki daha da iyi. Başarılar dilerim.

Bu arada ben de Unity ile oyun geliştirmeyle uğraşıyorum. Eğer bu konuya tekrar merak salarsanız konuşmak isterim. Kendime ekip arkadaşları arıyorum, küçük çaplı, yazarken bir şeyler öğrenebileceğimiz oyunlar yazmak için. İlgilenirseniz görüşelim.

• Marmarada mı okuyorsun ?
    Güzel dilekleriniz için teşekkürler Unity ile münasebetim lise yıllarımda olmuştu. Aslında şuan ilgimi çeken web programlama. C++'ı overload, pointers gibi programlamanın biraz daha derin konularını kapsadığı için öğreniyorum. Ayrıca şuan programlama sadece boş zamanımı değerlendirmek için bir hobi. Önceliğim konuda da yazdığım gibi DGS Eğer ilgim tekrardan oyunlara yönelirse zevkle size mesaj atarım. Tekrardan teşekkür ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedmouse -- 16 Şubat 2020; 13:29:33 >
  • kamisama- kullanıcısına yanıt
    Hayır. Ne için sormuştunuz?
    Öncelikle bu güzel ve tecrübe dolu yazınız paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben de bir yerden başlamak istiyorum. Ama bilgisayar veya yazılım kökenli bir geçmişim yok. Ziraat okudum. Ama ilgim her zaman yazılım oldu. Benim gibi yazılım geçmişi olmayan birisi için öneri ve tavsiyeniz var mı? Bana önereceğiniz kaynak video yazı var mı? youtube den bir yandan C# videoları izleyip bir yandan bişeyler yazmaya mı çalışayım. elimde performans odaklı olmasada idare edecek bir laptop var. hangi uygulama veya uygulamaları kullanayım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • klpszkrll K kullanıcısına yanıt
    Oncelikle soyle diyeyim, programlama sonradan ogrenilebilen bir yetenek. Mantiga ve ogrenmeye dayali oldugu icin sonradan ustalasinabilir. Ilk basta herhangi bir dil ile programlamanin temellerini ogrenmenizi tavsiye ederim. Bunlar nedir? Her dilde olan, programlamanin ve yazilimin temeli olan bilgilerdir. Variable nedir, method nedir, kosullar (if-else), looplar (for, while) nedir bunlari ogrenmeniz lazim. Ben C# sevdigim icin onu tavsiye ederim ilk basta ogrenmeniz icin. YouTube'a C# for Absolute Beginners yazarsaniz bir tutorial bulabilirsiniz. Sonra da ilerleyen zamanlarda Object Oriented Programming temellerini ogrenin.

Kullanacaginiz program olarak, C# Visual Studio ile kodlanip kolayca test edilebiliyor. Visual Studio 2019 Community indirmenizi tavsiye ederim.

Yavas fakat surekli calismalarla programlamayi ogrenebilirsiniz. Bir de, videolari izlerken adamin yaptigini yapin. Videoda odev veriyorsa onu yapmaya calisin, yapamazsaniz internette cevabini arayin. Anlamadiginiz yerleri kesinlikle arastirin. Google arkada acik dursun, cunku durmadan birseyler arayacaksiniz.

Verebilecegim tavsiyeler bu kadar. Yeni ogrenim surecinizde size basarilar dilerim.

Bu değerli Tavsiyelerinizi benimle paylaştığınız için tekrar çok teşekkür ederim. Dediklerinizi kesinlikle uygulayacağım. Peki şunu sorayım. Şimdi. Örnek veriyorum ben c# öğrendim. Ve Android uygulaması çıkarmak istedim bu dil çöp mu olacak yoksa her zaman lazım olacak mı? Birde az ingilizce ile öğrenilebilir mi? Ben şuan almanca öğrenmeye çalışıyorum. Aynı zamanda yazılım da öğrenmeye çalışacağım. Şimdi araya ingilizce de katarsam herşey çorba olacak.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • @klpszkrll C# daha cok sunucuda işletme yazılımları için kullanılır. Android ise Java ister.

O zaman soyle diyeyim, siz Android uygulamasi yazmak istiyorsaniz Java ile baslayin. C# ile de yaziliyor aslinda, hatta hybrid framework kullanip (C# ile yazilan Xamarin var) hem Android hem de iOS'e uygulama yazabilirsiniz. Native frameworkler tabii ki kullaniliyor fakat bu hybrid frameworkler cok revacta su an.

Ingilizce olmadan bir yere kadar hocam. Turkce dersler internette mevcut, fakat bir sorunun cevabini arayacaginiz zaman Ingilizce aramazsaniz bulmaniz zor. Yine de bu sizi korkutmasin, zamanla onu da ogrenirsiniz. Zaten bence Almanca'dan daha kolay bir dil. Google Translate sayesinde sorunuzu cevirip aratabilirsiniz. Okudugunuzu anlayin yeter, konusabilmenize cok gerek yok ogrenmek icin.
    Anladım hocam çok ama çok teşekkür ederim. Bana önereceğiniz video veya kitap var mı? Youtube de çok fazla c#dersi veren var. Murat hoca diye birisi var. Onun 101 tane videosu var yorumlar genelde olumlu ama eski videolar. Eski olması problem olur mu?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    Eski olması fark etmez hocam, yenide de aynılarını yapabilirsiniz. Belki bazı şeylerin yeri değişik olur fakat genel olarak aynı.

Bildiğim bir tutorial yok maalesef, C# ders diye aratınca bir sürü çıkıyor zaten, tavsiyem ilk videolarını izleyip anlatımını beğendiğiniz ile devam etmeniz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.