Şimdi Ara

Projeksiyon için odanın duvarlarını, tavanını perde ile kaplama projesi ve sonuçlar :

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
3
Favori
5.869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hem çalışma hem sinema odası amaçlı kullandığım bir odanın duvarları açık renk olduğu ve odada kitaplık gibi diğer nesneler bulunduğu için,
    projeksiyon perdesinden yansıyan ışık, duvarlardan perdeye geri yansıyordu ve görüntünün kontrastını olumsuz etkiliyordu.

Bu sorunu gidermek için odanın duvarlarını ve tavanını siyaha boyamak istemediğim için, odanın duvarlarına ve tavanına siyah perde yaptırdım.

Detayları, aşağıda 30 Haziran 2012 tarihli mesajımda bulabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 30 Haziran 2012; 14:01:23 >

• Kumaş seçeneği yerine önce oda duvarlarını mat filmle kaplamayı düşünebilirsiniz.

Bunun için Llumar ve 3m filmlerine bakabilirsiniz. Yalnız mutlaka bu konuyu bir satış temsilcisine danışıp öyle karar verin.

Kumaş derseniz de o zaman parlak olmayan kadife ve türevlerine bakabilirsiniz.

Kadife yada kumaş yüzey odanın akustiğine oldukça etki edecektir. Bu konuyu da göz önüne almalısınız.
  • signore slm dostum. 3D çok önemli değilse ? benim panasonic AE-4000 verim sana. daha 49 saatte garantiside devam ediyo.
  • Perde fikri guzel ancak dusundugun kadar kullanisli olmayacagini garanti edebilirim.
    Her ne kadar az kullaniyorum desen de, bir film vb seyretmek icin odadaki perdeleri cekmek durumunda kalmak her seferinde, inan bana eziyet olacak 2 kez film izledikten sonra.

Bu konuda senn kadar takinti sahibi bi projeksiyon kullanicisiyim. Tavan dahil siyaha boyamak gibi niyetim vardi. Ancak film izlemedigin zamanlarda odanin ici dayanilmaz bir hal alacagi icin, sadece duvarlari koyu gri boyattim. tavan beyaz. Pencerenin onune bir siyah perde aldim gunduz performansi icin.

inan bu bile beyaz duvara oranla epey farkettirdi. Yetiyor yani..
  • Cevaplar icin tesekkur ederim

@Creapure
    Yan duvarlar kitapliklarla dolu oldugu icin duvara film uygularsam kitapligin arkasinda kalir, kitaplardan yine yansima olur. ama soylediginiz dogru, kumasin onemli dezavantaji olabilir.

@burak reis
    Sagol hocam, ama ax200 den memnun oldugum icin ancak 3d ye gecmek icin degistiririm herhalde. Ama senin sifirdan farksiz cihazina kolay talip cikar :) yakin zamanda uzak dogu ya gidecegim, hong kong a da gececegim belki tw9000w kapar gelirim :)

@mehmet nexus
    Siz de haklisiniz, her seferinde 24 metre (4x6) perde cekme kisa surede bikkinlik verebilir. Eger icime sinen bir kumas bulabilirsem belki sadece yanlara yapmayi deneyebilirim. Kitapliklar oldugu icin, perde fikri aslinda onlarin uzerini ortmekten geliyor.

Ben olmadi bir perdeci ile konusayim, isigi yansitmayacak ama hafif bir kumas bulmaya calisayim ve sadece yanlari orteyim. Zaten onde perde var, yanlari 6 metre ortunce arkayi ortmeye gerek kalmaz diye dusunuyorum. Cok cok bir tecrube edinmis olurum. Vakit bulursam haftasonu yapayim bu isi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 23 Mart 2012; 0:02:46 >

• Sn.Signore

1-Öncelikle Pencere durumu ve buradan sızan işık durumu nedir??
    bir kere buraya "Black-out" dediğimiz perdeden takarsın olay biter!

Black-out lar şimdilerde metre-kare hesabıyla stor-mekanizmalı yapılıyor!!

2-Yine Black-out benzeri normal perdeler var(ben haftaya bundan salona ilave taktıracağım)
    sanırım metresi 30/35 kağıt;ayrıca 1/2,veya 1/3 gibide takılmıyor ve sadece eni ölçüp biraz fazlasını
    bırakırsın örneğin en 2,30m ise sen 2,50 takarsın gibi

3-Bahsettiğin 4-duvara Tavandan aşağıya perde ise pratikte zor gibi gelsede bence yansıma efekti sebebiyle
    yinede çok daha kullanışlı olacaktır!
    Zaten zırt pırt açıp kapayacak değilsin ama yasıma efektlerinide tamamen kaybeder ki PJ ciler için
    ortamın hem zifiri karanlık olması hemde parlama yapmaması gerekiyor!!

Tavan için siyah olmaz/gerekmez ama beyazda olmaz!

Gri tonları normalde bizim bu işler için prof.uygulamalarda özellikle panel/perde arkası aktif alanlarda
    bu şekilde boyanması gerekiyor!

MAT Boya gerekiyor!! hatta duvar+tavan tek renkte devam edebilir MAT+Gri nin orta-koyu gibi rengi OK dir++

CAN+

• ikea'larda satılan ışık geçirmez storlu perdeler var beyaz, gri ve siyah seçenekleri ve çeşit çeşit genişlikte, bu perdelerden kitaplıklarının eni ölçülerinde alıp kitaplıkların üzerine monte edersin, hem tavanda onlarca delik açmak zorunda da kalmazsın. Film seyrederken kitaplıkların önlerine doğru indirirsin perdeleri yansımadan kurtulmuş olursun, uygulamasıda kolay olur storlu perdenin. kornişliler hem kaba görünür hemde uygulaması daha zor olur, duvarları da grinin biraz koyu tonuna boyarsın sonuç daha da iyi olur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @albani

1- Oda 6x4 dikdörtgen ve pencere koltuğun arkasında kalıyor. %90 akşam kullandığım için normalde pencereden gelen ışık hiç problem değil, ama artık yaz geliyor ve havalar daha geç kararacak. Şimdi bir perde var ışığı kesmek için ama doğrudan güneş gelince kesemiyor. Bu nedenle black-out perdeye de ihtiyacım olacak.

3- Tavan malesef beyaz, ama onu halletmem nispeten kolay. Uygun boya tespit ettikten sonra bir ustanın birkaç saatini almaz. Perdelerden sonra sonucu görüp, onu da hallederim.

@furai

Kitaplıklar yanyana iki duvarda belki 10 metre uzunlukta ve storlu perde çok pratik olmaz gibime geliyor. Her birini tek tek aç, tek tek kapa. Ama tavandan aşağı perde yaparsam, bir ucundan tutup bir yerde toplamak 3 saniye sürmez ve toplandığı noktaya bir kemer koyup, dağınık durmamasını sağlayabilirim.

Şöyle bir düşününce, nasılsa önde perde genişliği hemen hemen kapatıyor.
    Projeksiyon zaten perden 4,5 metre uzakta ve arkasında pencere/perde var.
    Bu durumda sadece yanlara 6'şar metre perde alsam, perdeden yansımayı büyük oranda kesebilirim diye düşünüyorum.
    Bu perdelerin da ışık geçirmeme özelliğinden ziyade, yansıtmama özelliği olması gerekecek.
    Olmadı biraz internette araştırma yapayım. Şimdi perdeciye sorsam ya cevap veremez ya da tahmin yapar, onu ben de yaparım :)

Şöyle bir video buldum. Perdedeki görüntüye olumsuz etkilerinin yanısıra, sadece ekrana odaklanmayı sağlayacağı için seyir keyfini de çok arttıracak gibi gözüküyor.
    -http://www.youtube.com/watch?v=JZV7DUqs9U4

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 23 Mart 2012; 15:08:42 >

• Ben video'daki uygulamayı çok beğendim, eğer duvar kenarlarında koltuk, sandalye, masa vs. mobilya yoksa perde uygulanabilir.
  • En yakın afmye gidip incele

Bu arada ben mat ve dokulu kumaş iyi olur diye düşünüyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MassiveDynamic

En yakın afmye gidip incele

Bu arada ben mat ve dokulu kumaş iyi olur diye düşünüyorum

Haftasonu Capitol Spectrum sinemada baktım, mat ve dokumalı kumaş kullanmışlar ama yan duvarlar tamamen kumaş değildi.

Yabancı sitelerde süet önerilmiş, mantıklı geldi. Biraz daha araştırayım, bu haftasonuna kadar halletmiş olmayı umuyorum.
  • Dün bir perdeci ile konuştum.
    Ya bilmediğinden ya elinde başka kumaş olmadığından, yan duvarlar için de blackout kumaş önerdi.
    Kornişler dahil 12-13 mt. kumaş için de 850 TL fiyat çıkardı.

Benim pek içime sinmedi açıkçası, çünkü benim ihtiyacım olan ışığı geçirmeme değil, yansıtmama.
    Bunun için de yabancı forumlarda "velour" (yün kadife ?) öneriliyor. Sonucu deneme yanılma ile görmem gerekecek herhalde.

Bu arada tavana da perde yaptırmaya karar verdim.
    Böylece tavanı boyamadan, projeksiyonu kullanırken perdeyi açıp tavanı da siyah yapacağım.

Araştırmaya devam...
  • Asma tavan düşünmezmisiniz?
    Mesela duvar kenarı plakaları koyu kadife kaplarsınız. Göbeğede daha açık renk bir uygulama yapılabilir. Bir çok faydası olabilir (ses yalıtımı kabloların göz önünden kaldırılması, motorlu perdenin gizlenmesi vs.) Eğer oda sadece media room amacıyla kullanılmıyorsa duvarlarda uygun renk perdelerle hem fonksiyonel hemde estetik bir çözüm olabilir.
    Ayrıca duvarlarda perde kullanmanın ses akustiğinede olumlu etki yapacağını düşünüyorum. Yansıyan sesin açısını değiştirip sönümleyebilir bence. Ama pratikte uygulamasını görmedim. Duvarlarda perde kullanmak benimde kafamdaki bir proje...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi quatroxx -- 28 Mart 2012; 15:22:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: quatroxx
    Asma tavan düşünmezmisiniz?
    Mesela duvar kenarı plakaları koyu kadife kaplarsınız. Göbeğede daha açık renk bir uygulama yapılabilir. Bir çok faydası olabilir (ses yalıtımı kabloların göz önünden kaldırılması, motorlu perdenin gizlenmesi vs.) Eğer oda sadece media room amacıyla kullanılmıyorsa duvarlarda uygun renk perdelerle hem fonksiyonel hemde estetik bir çözüm olabilir.
    Ayrıca duvarlarda perde kullanmanın ses akustiğinede olumlu etki yapacağını düşünüyorum. Yansıyan sesin açısını değiştirip sönümleyebilir bence. Ama pratikte uygulamasını görmedim. Duvarlarda perde kullanmak benimde kafamdaki bir proje...
    İlerisi için aklımda profesyonel ses yalıtımlı özel oda tasarlamak gibi düşünceler var ama,
    1-2 yıl içinde muhtemelen başka bir yere taşınacağım için, biraz da tecrübe olması için
    şimdilik idare edecek çözümlere odaklanıyorum.

Yanlara ve tavana doğru kumaşı seçerek perde yaptırırsam olumlu sonuçlar alacağıma ikna oldum.
    Eğer doğru kumaşı bulduğuma ikna olursam hemen sipariş vereceğim.

Sizin kumaş türü olarak bir öneriniz var mı ?

• quote:

Orijinalden alıntı: signore

İlerisi için aklımda profesyonel ses yalıtımlı özel oda tasarlamak gibi düşünceler var ama,
    1-2 yıl içinde muhtemelen başka bir yere taşınacağım için, biraz da tecrübe olması için
    şimdilik idare edecek çözümlere odaklanıyorum.

Yanlara ve tavana doğru kumaşı seçerek perde yaptırırsam olumlu sonuçlar alacağıma ikna oldum.
    Eğer doğru kumaşı bulduğuma ikna olursam hemen sipariş vereceğim.

Sizin kumaş türü olarak bir öneriniz var mı ?

Kafamda mat bordo renkli güneşlik tabir edilen kumaş türü var benimde...
  • quote:

Dün akşam kumaşlara biraz baktım. Tahmin ettiğim gibi ben her ne kadar üstüne basa basa "ışığı geçirmeyen değili, yansıtmayan kumaş bakıyorum" desem de, tüm perdeciler önce karartma perde öneriyorlar, sonra benim yönlendirmemle kadife kumaşlara bakıyoruz :) Bir de ortak söylenen, saten kumaşların yansıma yapacağı için önerilmediği.

İçime sinen hafif dokulu mat bir kadife kumaş buldum aslında. Bir de nubuk önerdiler, kadifeye göre daha ekonomik ama çok içime sinmedi, yansıma yapacakmış izlenimi verdi.

Renk olarak siyah bakıyorum ama şöyle bir düşününce, daha dekoratif olması için benim odama bordo değilse bile koyu kahverengi de iyi gidebilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: signore

quote:

Dün akşam kumaşlara biraz baktım. Tahmin ettiğim gibi ben her ne kadar üstüne basa basa "ışığı geçirmeyen değili, yansıtmayan kumaş bakıyorum" desem de, tüm perdeciler önce karartma perde öneriyorlar, sonra benim yönlendirmemle kadife kumaşlara bakıyoruz :) Bir de ortak söylenen, saten kumaşların yansıma yapacağı için önerilmediği.

İçime sinen hafif dokulu mat bir kadife kumaş buldum aslında. Bir de nubuk önerdiler, kadifeye göre daha ekonomik ama çok içime sinmedi, yansıma yapacakmış izlenimi verdi.

Renk olarak siyah bakıyorum ama şöyle bir düşününce, daha dekoratif olması için benim odama bordo değilse bile koyu kahverengi de iyi gidebilir.

Tecrübelerinizi resimlerle beraber bekliyoruz :)

• Karartma perde kadife kumaşa göre daha iyidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KingReis
    Karartma perde kadife kumaşa göre daha iyidir.
    Herkese iyi pazarlar,

Ben artık perde sorduğum mağazalara sinema odası için demiyorum, çünkü ne kadar "ışığı engellemeye değil, geri yansıtmamaya çalışıyorum" desem de, herkes sanki pencereden gelen ışığı kesmeye çalışıyormuşum gibi karartma perde öneriyor :) Sizin önerdiğiniz karartma perdenin yansıtmama gibi ilave bir özelliği var mı bilemiyorum, fakat en başta kadife, sonra nubuk kumaşlar bu iş için ideal gibi gözüküyor.

Ancak kadife kumaşların boyu 140 cm olduğu için, tavandan yere yapmak istediğinizde, kullanılan metre 3 katına çıkıyor ve fiyat bayağı tuzlu oluyor. Sonuçta sadece pencereyi kapatmak için 3-4 mt. değil, tüm duvarları, tavanı kapatmak için 15-20 metre net perdeye ihtiyaç oluyor ve 50 metre kadife kumaş kullanılması gerekiyor.

En ucuz kadife 45-50 TL, en ucuz nubuk 30 TL civarında. Yıllarca kullanılacak ve sinemaya ayrılmış bir oda için kadife tercih edilir ama ben geçici bir çözüm aradığım için şimdilik kadife yaptırmayacağım gibi. Gerçi nubuk kumaşlar perdelik olarak 280 cm. boyda bulunabiliyor ama nubuk, kadife kadar içime sinmedi, biraz yansıma yapıyor gibi.

Bir de normal güneşlik olarak kullanılan kumaşlara baktım. Bunlar tabi çok ucuz, metresi 8-10 TL. Mutlaka iki kat kullanılması gereken inceleri de var, duvarlar için tek kat kullanılsa yetecek kalınlıkta olanları da var. Ama pamuklu değil, polyester oldukları için ışığı daha fazla yansıtıyorlar.

Yaptığım denemelerde, projeksiyon perdesinin yan duvara olan mesafesinin de ışığın yansımasında önemli bir etken olduğunu daha net gördüm. Benim projeksiyon perdem bir duvara yakın olduğu için, duvarda siyah perde bile olsa bariz yansıma yapıyor. Tabi denemeleri parça kumaşlarla yaptığım için, duvarlar ve tavan tamamen siyah perde ile kaplı olduğunda ne kadar etkisi olur kestiremiyorum. Bir de görüntü tamamen beyazken ne perde kullanırsanız kullanın, mutlaka yansıma yapar gibime geliyor. Sonuçta 90" diyagonal lamba yakmış oluyorsunuz.

Sanıyorum şimdilik kornişleri yaptıracağım ve kumaş olarak mümkün olduğunda mat normal güneşlik bir perde kullanacağım. Böylece fazla yatırım yapmadan bu şekilde perde kullanmanın pratik olup olmadığını göreceğim. Sonra kornişler de hazır olacağı için istediğim zaman kadife veya nubuk perde yaptırıp kolayca taktırabilirim.

Şimdilik tecrübelerim bu kadar. Gelişmeleri paylaşacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 1 Nisan 2012; 12:22:32 >

• hocam fikir alışverişinin daha da netleşmesi açısından mekanın fotolarına yer verebilirseniz daha fazla fikir edinebilirsiniz bence.
    birde neden koyu renkli duvar kagıtlarından faydalanmıyorsunuz acaba . hem uygulaması pratik hemde maliyeti daha düşük olur yansıma da olmaz.ben salon duvarımın 2 cephesinde kahve tonlarda duvar kagıdı yaptım yansıma problemi yaşamıyorum projeksiyonla zaten özellikle akşam izlemeleri için kullandıgımdan sıkıntı olmuyor .
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.