Selamlar.Mühendislik öğrencisiyim. Bunu yapmassamda hoca dersi geçirmem finalin bi önemi yok dedi. Bir projem var ama içinden çıkamıyorm bakıyorum okuyorum ama yapamıyorum. Projem C++'da girilen sayının bana detaylarını verecek. Yani Girilen sayı tek mi çift mi faktöriyeli nedir mükemmel sayı mıdır karakökü kaçtır asal sayı mıdır komplex sayı mıdır. Yardım ederseniz çok sevinirim.
Merhaba,
Öncelikle ödevinizin kolay olduğunu belirterek nasıl yapacağınız konusunu biraz anlatayım; Sayının tek mi, çift mi olduğunu anlamak için if ile sayının 2'ye bölümünden kalana bakıyoruz: eğer 1 kalmışsa tek sayıdır; eğer 0 kalmışsa(yani kalansız bölünmüş ise) çift sayıdır, daha sonra faktöriyel için for döngüsü kullanarak, for döngünüzün içeriğini 1'den kullanıcının girdiği sayıya kadar birer birer artacak şekilde ayarlamanız daha sonra da içeride çarpma işlemi yaptırarak faktöriyeli hesaplatmanız gerekiyor. Mükemmel sayı olup olmadığına gelirsek; yine for döngüsü ile yapacaksınız 1'den başlayıp sayının bir eksiğine kadar birer birer artacak şekilde bir for döngüsü oluşturuyorsunuz ve içerisinde for değişkenin kullanıcının girdiği sayıya tam bölünüp bölünmediği kontrol edip bölünüyor ise daha önceden tanımladığın toplam değişkenine for döngüsünün değerini ekliyosun(toplama), daha sonrada toplam ile kullanıcının girdiği sayıyı if ile karşılaştırıyorsun eğer aynıysa mükemmel sayıdır. Karekök için zaten math.h içerisinde tanımlı olan sqrt fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Asallığa gelince yine burda for kullanacaksın; 2'den(en küçük asal sayı) başlayıp sayının bir eksiğine kadar olan sayıların biri ile tam bölünüp bölünmediğini kontrol ediyorsunuz eğer birisiyle bile tam bölünüyorsa asal sayı değildir. Komplex sayı konusunda pek bilgim yok.
Ek olarak bunlar çok basit konulardır buralarda zorlanıyorsanız ilerde daha çok zorlanacaksınız demektir yol yakından çalışmaya başlayıp eksiklerinizi gidermeniz gerek, yoksa işiniz zor.
Kolay gelsin...
özgür beyin
kullanıcısına yanıt
C++ zaten ilgimi hiç çekmiyor bu konuda ilerlemeyi düşünmüyorum ama ders işte mecburen vermem gerekiyor:) Faktöriyeli bende aynı şekilde düşündüm yazdım oldu. Tek çift zaten 2 satır bişi değil onu en basta yazmıstım:) ama mükemmel sayı karekökü diğer işlermlerde kaldım açıkcası :(