Şimdi Ara

PSU dan güç kaynağı yaptım yüke binince kapanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.446
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    İkinci el bir ATX PSU satın almıştım. Satıcı çalıştığını söyledi. İnternette gösterildiği üzere yeşil renkteki kabloyu GROUND lardan biri ile kısa devre yaptım PSU nun fanı döndü. Daha sonra 5V çıkışına bir led bağladım sorunsuzca yandı. Ancak led dışında ne bağladıysam PSU kendini kapatıyor. 5V ve 12 V farketmeksizin oyuncak araba motoru bile bağlasam PSU kendini kapatıyor.
    Daha sonra Aynı renkteki bütün kabloları birbirine bağladım. Bir de bu şekilde denedim. Değişen bir şey yok. Oyuncak motoru bağladığımda yine PSU kendini kapatıyor.
    Yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla yeşil renkli kablo ile 5V arasına bir direnç bağlamamı önermişler. 220k lık bir direnç bağladım. Öyle denedim yine değişen bir şey yok.
    Sorularım:
    1-Bu PSU yüke binince neden kendini kapatıyor
    2-Eksi voltaj değerlerini neden göremiyorum.

Yardımcı olabilecek arkadaş varsa çok sevinirim.

• PSU2nun çıkış katında bir sorun var. Büyük olasılıkla yüke binince voltaj çöküyor, voltajı toparlayamayn PSU korumaya geçip kapanıyor. Daha sağlıklı tespit için multimetre ile ölçmek lazım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Direnci 3-5 watt yapıp deneyin yine olursa arızalıdır
    Direnci 3.3 volta bağlayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi symbolcu -- 5 Ocak 2016; 18:26:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevaplarınız için teşekkür ederim. PSU daki 3 adet kondansatörün bozulmuş olduğunu farkettim.
    Uğraştığımla kaldım. Yeni PSU arayacağım.
  • psu rahatlıkla kurtarabilirsin çok dert etme,o kondansatörleri değiştirebilirsen değiştir,psuyu 12v güç kaynağı olarak kullanıp verim almak için turuncu kablo ile siyah arasına 3.3ohm 5w direnç ,kırmızı ile siyah arasına 4.7 ohm 5w direnç bağlanarak psuya anakart bağlanmış gibi sanal yük verilir ki 12 kanalı tam kapasite çalışabilsin.eğer hala korumaya geçmeye devam ederse,12+ sına seri oto far ampülü seri bağlanır veya 0,2 ohm ile 1 ohm arası wattlı direnç seri bağlanır.bazı psular sıfır da olsa korumaya ani yükte geçme derdinde olabiliyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: porsche911turbo

psu rahatlıkla kurtarabilirsin çok dert etme,o kondansatörleri değiştirebilirsen değiştir,psuyu 12v güç kaynağı olarak kullanıp verim almak için turuncu kablo ile siyah arasına 3.3ohm 5w direnç ,kırmızı ile siyah arasına 4.7 ohm 5w direnç bağlanarak psuya anakart bağlanmış gibi sanal yük verilir ki 12 kanalı tam kapasite çalışabilsin.eğer hala korumaya geçmeye devam ederse,12+ sına seri oto far ampülü seri bağlanır veya 0,2 ohm ile 1 ohm arası wattlı direnç seri bağlanır.bazı psular sıfır da olsa korumaya ani yükte geçme derdinde olabiliyor
    Hocam Merhaba.
    Ben de power supplyden ayarlı güç kaynağı yaptım. 12 ve 5 volt kanalına küçük bir dc motorun bağlayınca hemen psu kendini kapatıyordu. Kırmızı ve sarı kabloların çıkışına ayrı ayrı 10w 40 ohm taş direnç bağladım ve şuan yükte çalışıyor. Yalnız sorunum şu. Sarı ve mavi kabloyla da 24 volta yakın enerji alıyorum. Burada voltampermetre ekranı kullanıyorum. Bunda da aynı sorun var. Az bir amper akışı olsa psu kendini kapatıyor. Aynı taş dirençten bu 24 volt kanalına da mı bağlamam gerek. Bağlamam gerekiyorsa kaç w kaç ohm taş direnç bağlamam gerekiyor
    Veya ne gibi bir işlem yapmam gerekiyor. Teşekkür ederim şimdiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NightWatchman0 -- 7 Aralık 2019; 20:50:28 >

• Mavi kablonun çıkış akımı 1 amper civarındadır.
    Ayrıca yaptığınız kullanım şekli önerilen bir kullanım değildir. + uç ile eksi uç kombinasyonu ile çıkış alınmaz. Doğru kullanım +uç şase, ya da - uç şase kombinasyonudur. Şasenin polaritesi nötrdür, yani artı mı eksi mi olduğu diğer ucun voltajına bağlıdır. - çıkış kullanıyorsan şase +'dır, + çıkış kullanıyorsan şase eksidir.
    *Şase, siyah kablo.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kasa güç almıyor
    4 yıl önce açıldı
    PSU ve Gücü
    geçen ay açıldı
    Daha Fazla Göster
  • NightWatchman0 kullanıcısına yanıt
    Ayrıca PC güç kaynaklarının feedback ve kısadevre koruması çok hassastır. Maksat, pahalı parçaları koruma altına almaktır.

Böylesine hassas bir düzende küçük oyuncak motoru bağlamak(nasıl birşey olduğunu hayal edebiliyorum) kaçınılmaz olarak güç kaynağının gücü kapatmasını sağlar. Bu tip küçük fırçalı motorlar hem yüksek akım çekiyor, hem de anlık kalkınma akımları yüksek. Daha devreye bağladığın anda güç kaynağı anında çıkışı kapatıyordur. Daha az güç çeken almaçlar bağlayarak denemelisin. Bozuk ama motoru dönen bir HDD falan varsa deneyebilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Ayrıca PC güç kaynaklarının feedback ve kısadevre koruması çok hassastır. Maksat, pahalı parçaları koruma altına almaktır.

Böylesine hassas bir düzende küçük oyuncak motoru bağlamak(nasıl birşey olduğunu hayal edebiliyorum) kaçınılmaz olarak güç kaynağının gücü kapatmasını sağlar. Bu tip küçük fırçalı motorlar hem yüksek akım çekiyor, hem de anlık kalkınma akımları yüksek. Daha devreye bağladığın anda güç kaynağı anında çıkışı kapatıyordur. Daha az güç çeken almaçlar bağlayarak denemelisin. Bozuk ama motoru dönen bir HDD falan varsa deneyebilirsin.
    Aynen öyle hocam. 24 volt kanalına bağlayıp enerjiyi verdiğim anda motor kalkışa geçmeden hemen psu korumaya geçerek kendini kapatıyor. YouTube'de buna benzer çok video gördüm. Aynı şekilde bir çok donanım çalıştırıyorlar. Ben de zaten o videolardan esinlenerek denemiştim ama 24 volt kanalından hiç verim alamıyorum. 3/5/12 sorunsuz.
    Voltampermetre 24 volt kanalına bağlı olduğu için de ekranda akım ve voltajı takip etmek daha kullanışlı oluyordu.

• quote:

Orijinalden alıntı: ipli jeton

Mavi kablonun çıkış akımı 1 amper civarındadır.
    Ayrıca yaptığınız kullanım şekli önerilen bir kullanım değildir. + uç ile eksi uç kombinasyonu ile çıkış alınmaz. Doğru kullanım +uç şase, ya da - uç şase kombinasyonudur. Şasenin polaritesi nötrdür, yani artı mı eksi mi olduğu diğer ucun voltajına bağlıdır. - çıkış kullanıyorsan şase +'dır, + çıkış kullanıyorsan şase eksidir.
    *Şase, siyah kablo.
    Hocam aynı işlemleri yapıp çok iyi verim alanlar YouTube'de çokça var. Peki bunun çözüm yolu nedir. Veya öneriniz nedir. Ne gibi modifiye etmem lazım tekrardan.

• quote:

Orijinalden alıntı: NightWatchman0

Hocam aynı işlemleri yapıp çok iyi verim alanlar YouTube'de çokça var. Peki bunun çözüm yolu nedir. Veya öneriniz nedir. Ne gibi modifiye etmem lazım tekrardan.

Alıntıları Göster
    Elimde yeni ve eski olmak üzere birkaç tane masaüstü pc var. Bunlardan yeni olanın güç kaynağından +12V ve +5V uçlarından kablo çekerek fan beslemek istemiştim. Fakat daha bu uçlara kabloyu takar takmaz güç kaynağı kendini kapattı. Diğer eski pcde bunu yaptığımda ise normal çalıştı. Amacım 12Voltluk fana 7Volt vererek fazla bağırtmadan çalıştırmaktı. Bu nedenle bilgisayarın birinde yapabildim ama diğerinin güç kaynağı bu uygulamayı kabul etmedi. Bunun nedeni güç kaynağının tasarım ve özellikleri. her SPMS güç kaynağı aynı mantıkla tasarlanmıyor olabilir. Netice de ben de 12V AMD fanına 47 Ohm 1Watt direnç seri bağlayarak sorunu çözdüm.

Dolayısıyla her güç kaynağında aynı sonucu beklememelisin. Arızalı olması da bir ihtimal. Boştayken çalışıyodur, güç veriyordur, ama arızalı olduğundan tam yüke bineceği zaman sapıtır. Uçlardan birine yük bağladığında diğer uçlar olması gereken değerden sapar. Bunlar arıza belirtisidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: NightWatchman0

Aynen öyle hocam. 24 volt kanalına bağlayıp enerjiyi verdiğim anda motor kalkışa geçmeden hemen psu korumaya geçerek kendini kapatıyor. YouTube'de buna benzer çok video gördüm. Aynı şekilde bir çok donanım çalıştırıyorlar. Ben de zaten o videolardan esinlenerek denemiştim ama 24 volt kanalından hiç verim alamıyorum. 3/5/12 sorunsuz.
    Voltampermetre 24 volt kanalına bağlı olduğu için de ekranda akım ve voltajı takip etmek daha kullanışlı oluyordu.

Alıntıları Göster
    Merhaba, +12v hattı yüksek akım verebilecek şekilde tasarlanmışken -12v hattına ayrılan güç ise çok düşüktür. Bu ikisinin kombinasyonu ile elde ettiğiniz 24v en düşük akıma sahip olan -12v hattının gücü kadar akım verebilir. Tahminen -12v hattı 1 amper akımı anca karşılayabildiğinden kısa devre koruma eşiği çok düşük kalmakta ve en ufak zorlanmada smps kendini kapatmaktadır.

Elinizdeki PSU da -5v çıkışı varsa şasi ile -5v arasına minik bir yük takarak deneyin bir de, pratikte bir karşılığı var mı bilmiyorum ama belki işe yarar diye ümit ediyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.