Şimdi Ara

PWM çıkışına filtre gerekir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.199
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Pic ile servo sürmek için pwm programladım ama sevo motorum noise yapıyo biras. Cızır cızır mekanik bi ses geliyo. Motor hareket edebiliyo o konuda sorun yok. Ama sesli.
    PWM çıkışına herhangi bi RC falan bağlamam gerekir miydi?

not: microyı ve servoyu 6v 500mA'lik standart bir adaptorle besliyorum.

• Ben de ayni sekilde pwm ile normal fan motoru suruyordum. Sanirim o ses, urettigin pwm frekansi nedeniyle geliyor. ama hesapladim nasil oldugunu ben de anlamadim. Ornegin %50 duty'li 100 cycle bir is yapinca 4mhz 1/ ((5ms*100)*0.5) = 4Hz oluyor ki bunu insan kulagi duyamaz diye biliyorum... O nedenle ses baska bir nedenden de cikiyor olabilirr...
  • Konuyla ilgili bir uygulama notu paylaşmak istiyorum.
    http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00771b.pdf
  • Servo motor sürmekle dc motor sürmek farklı..Servo dijital sinyalin genliğini ölçer ve ilgili konuma gider.Filtreleme gibi bir işlem dijital bilgilinin kaybolmasına sebep olabilir.Servodaki cızırtının başka bir sebebi olmalı..Kırık bir dişli falan olabilir bilemiyorum
  • önce 6v yerine 4.5 volt verdim ses yine oldu.
    yazılımda biras düzenlemeler yaptim ve ses azaldi.
    aslinda sesi azalticak yönde bi düzenleme yapmamistim ama sonucu sesin düzelmesi oldu.ilginç.

daha önceleri (pwm kullanmazken) PULSOUT komutu ile servolari sürüyordum ve periyodu PAUSE komutu ile ayarliyordum. O zaman da servolarimdan ses geliyodu. özellikle yükte olduklari zaman.
    Şimdi umarım yüklendiği zaman da böyle sessiz olur.
  • sanırım servo yükte iken titriyor..Servo pwm sinyali almıyorsa motor konum kontrolünü bırakır , tekrar sinyal geldiğinde ise konuma gitmeye çalışır..Eğer pwm sinyali tazeleme olayı yavaş ise (örn:10hz) ve yük ağır ise titreme olayı başlar.bu gayet normal..Bu durumu gidermek için sinyalin frekansını artırmak gerek.Fakat standart servo yüksek frekansa ne gibi bir cevap verir bilmiyorum denemek lazım..
  • frekansım yeterince yüksek
    4mhzlik osc ile f877'den o kadar düşük frekanslar elde edilemiyor zaten.
    50hz bile elde edilemiyor ki servonun tazeleme hızı 50hz. ben de 250 hz kullanıyorum. Yani 4ms'lik periyotlar ediyo bu. Bu de servonun pulselari icin anca yetiyor. +90 için duty cycleim %52 falan oluyo.

Yükte olduğunda servonun ses yaptigi dogru. Ama benim şuan elimdeki pwmli devrede servo yükte degil.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.