Şimdi Ara

Radar Cezası Aleyhte Sonuçlandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
6.040
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Konu başka arkadaşlara da yol açıcı olur diye düşünüyorum. 2017 Ekim'de plakaya yazılan radar cezasına Yargıtay Emsal kararlarını gerekçe göstererek devletin vatandaşa tuzak kurması bağlamında radar uyarı levhası olmadan ceza yazılamaz diyerek itiraz ettim. Mahkeme hem Yargıtay kararına atıfta bulunarak kanıt sunmamamı gerekçe gösterip (nasıl bir kanıt sunacaksam artık, caddenin fotograflarını mı çekeceğim :) ya da ilgili tarihte seyyar uyarı levhası konulup konulmadığını mahkemenin emniyettten öğrenmesi gerekmez miydi?) hem yasal olarak radar uyarı levhası zorunluluğu yoktur diyerek kendisiyle çelişmiş. Sağolsunlar 25 TL tebligat masrafını da bana yüklemişler. Ek olarak şu an ceza 20 TL faizle 226 TL görünüyor. Bu konuda böyle bir durum yaşayan arkadaş varsa birkaç sorum olarak:

1. Sulh ceza mahkemesinin kesinleşmiş kararına itiraz etmem mümkün mü? Mümkünse nereye itiraz edeceğim/dava açacağım? Böyle bir imkan varsa tebligat tarihinden itibaren kaç gün sürem var?

2. Cezayı ödemeye rıza gösterirsem, mahkemenin çıkardığı tebligat masraflarını nasıl ödeyeceğim? Ayrıca 20 TL faizle 226 TL olan cezayı, normal koşullarda 206 TL 15 gün içinde ödenirse yüzde 25 indirimli 156 TL olarak ödemem gerekiyordu. Mahkeme araya girdiği için donduruluyor diye biliyorum. Bu dondurulma işlemi sonucu indirimli ödeme mahkeme kararının tebliğinden itibaren tekrar 15 gün olarak şekilde mi düzenleniyor, yoksa örneğin ben ilk tebliğ tarihinden itibaren 13'üncü gün mahkemeye başvurdum. 13'te donup geriye 2 gün mü kalıyor :) Öyleyse geçmiş olsun bana :)

• Dostum sen 150tl öde

Geri kalan meblağı ben hesabına göndereyim üzme kendini bu kadar
  • Devlet bunu er geç alır sen üstteki arkadaşın teklifini kabul et
  • Ben olsam acele etmem...İhtimal dahilinde ki bu yılın ortasından sonra her an erken seçim kararı çıkabilir...
    Bu da ne demek? Bir takım afların gündeme gelmesi,vatandaşın ağzına bir parmak bal çalınması demek...
  • mesuthaksoy kullanıcısına yanıt
    Sağol da mesele küçük para değil, hukukçu değilim ama bildiğim kadarıyla hukukta temel ilke devletin vatandaşa tuzak kurmayacağı yönünde. Belki ben sürdür(e)meyeceğim hak aramayı, ama aynı hakime benzer gerekçelerle çok fazla itiraz gelse emin olun bir süre sonra karar mercilerinde de bilinç oluşur. İtiraz etme zaten bir şey çıkmaz mantığı da bu bağlamda yanlış bir örnekleme. Ayrıca, yargı mensuplarının ne gibi bir özelliği var da trafik cezası dokunulmazlığı sağlanıyor ya da yazılan cezalar iptal ediliyor. Emniyet mensuplarının durumunu anlarım da -o da ancak görev başında ya da acil bir durumda olur kanaatimce- yargı mensuplarının durumu nedir Allah aşkına, vatandaş mağdur olmasın diye mahkemenin kapısını mı açacak ya da duruşmaya mı yetişecek, yahut suçlular yargı mensuplarını mı kovalıyor? Böyle bir düzenlemeye eşitlik ilkesi kapsamında öncelikle yargı mensuplarının karşı çıkması gerekmez miydi? Protest kişiliğim yine hortladı ama durum bundan ibaret. Yine de süreci bilen birileri cevap verirse sevinirim.

• Cevap yok mu yaw :)
  • Açıkçası anlayamadım ; siz hızınızın yanlış tespit edildiğini iddia ederek radara itiraz ettiğinizi mi bildirdiniz mahkemeye ? Yoksa zaten kurallara uymadınız ve beni nasıl yakalar bu radar diyerek mi mahkemeye bildirdiniz ?
  • Radarın maksadını ne olarak görüyorsunuz merak ettim dogrusu.

Yanı olay şey mi sizin icin 100 metre ötede radar var ordan yavaş geç sonra yardırmaya devam et. Bunu mu demeleri gerekirdi?

Hiç koymasinlar madem 😂
  • Uyarı levhası olsa radarın ne anlamı kalacak ki
  • 1- yargıtay kararını emsal gösterdiysen kararı itiraz dilekçene eklemen gerekirdi, mahkeme mi oturup senin hangi kararı emsal gösterdiğini araştıracak ? Böyle saçma birşey mi olur ? Yargıtayın hangi yıl hangi sayılı kararını emsal aldığını mahkeme nereden bilecek ?
    2- Mahkeme tabi seyyar radar konulup konulmadığını emniyetten öğrenebilir fakat sen gidecektin dilekçeni verdiğin gün sana ceza yazılan yeri fotoğraflayıp radar tabelası olup olmadığını kanıtlayacaksın, çünkü orada tutulan tutanak resmi ve aksi kanıtlanmadıkça geçerlidir.
    3- Yasal olarak radar uyarı levhası zorunluluğu vardır, fakat cezayı yediğin yer şehir içi ise bu hüküm geçersiz çünkü şehiriçi hız limitleri zaten belli, hakimin bu konuda ki düşüncesi de doğru eğer şehir içi ise sana ceza kesilen yer, şehir dışı ise hakimin kararı yanlış. Kesin kararlara 2 türlü itiraz hakkı var bunlardan birisi kanun yararına bozma istenilebilir fakat bu baya bir uzun süreç uğraşmaya değmez bu miktar için, 2. yolu ise kesin hüküm olduğu için AİHM e başvuru yapabilirsin ki bu çok daha zor bir sürec.
    4- Tebligat ücretini ödemen için maliyeden sana ödeme emri gelir, gelirse ödersin fakat maliye genelde bu ücretleri istemez çünkü düşük ücretlerdir ve sana gönderilen 25 tl tebligat masrafı için yine 25 tl masraf yapacaktır devlet, birbirini fitlediği için bunu göndermez genelde maliye.
    5- Sen cezanın iptalini istediğinde 13. gün yani indirimli ödemen gerekn günün dolmasına 2 gün kalmıs. Mahkemenin sana kararı tebliğ ettiği tarihten 2 gün sonrasına kadar ödersen indirimli ödersin. 3. gün indirimi yanar,normal ücreti ödersin. Fakat bu konuda maliyeye belli olmaz cünkü pek kafası calısmaz maliyedekilerin, indirimli de yansıtabilirler sana indirimsizde.

• quote:

Orijinalden alıntı: BordoVeBeyaz

Açıkçası anlayamadım ; siz hızınızın yanlış tespit edildiğini iddia ederek radara itiraz ettiğinizi mi bildirdiniz mahkemeye ? Yoksa zaten kurallara uymadınız ve beni nasıl yakalar bu radar diyerek mi mahkemeye bildirdiniz ?

Ben 150 - 160 giderken devlet bir uyari levhasi koysaydi radara girmezdim diyip devleti mahkemeye vermis

20 tl para nasil 226 lira oldu onuda anlamadim

Bu arada ben hakim olsam 1 hafta hapis cezasi verirdim akillanirdi boyle mahkemeleri bosa istigal etmemis olurdu bir daha
  • 1-) Asıl amacınız nedir ben tam anlayamadım. Yanlış ölçüm yapıldığını mı düşünüyorsunuz ? Yoksa zaten hızlıydınız ama ileride radar uygulaması yapıldığına dair tabelayla uyarı olmadığı için mi itiraz ediyorsunuz ?

2-) Benim bildiğim kadarıyla tabela ile uyarı veren radarlarda 2-3 km sonra da çevirme oluyor. Bu çevirme yoksa siz EDS/Mobese benzeri bir sistemle hız ölçümü yapılmış olabilir veya seyyar radarlar mevcut sağdan devamlı 70-80km hızlarla devam ediyor siz hızla sollayınca arkadan cezayı gönderiyor.

3-) Mahkemenin çıkardığı masrafı belirli bir süre sonra size vergi borcu olarak yansıyacak o şekilde ödeyebilirsiniz.
    Bağlı bulunduğunuz taşıtlar vergi dairesindeki şef ile bu durumu konuşun günleri yeniden hesaplasınlar bir indirim söz konusuysa bir kaç dilekçeyle yazışmayla halledilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Subsie

1- yargıtay kararını emsal gösterdiysen kararı itiraz dilekçene eklemen gerekirdi, mahkeme mi oturup senin hangi kararı emsal gösterdiğini araştıracak ? Böyle saçma birşey mi olur ? Yargıtayın hangi yıl hangi sayılı kararını emsal aldığını mahkeme nereden bilecek ?
    2- Mahkeme tabi seyyar radar konulup konulmadığını emniyetten öğrenebilir fakat sen gidecektin dilekçeni verdiğin gün sana ceza yazılan yeri fotoğraflayıp radar tabelası olup olmadığını kanıtlayacaksın, çünkü orada tutulan tutanak resmi ve aksi kanıtlanmadıkça geçerlidir.
    3- Yasal olarak radar uyarı levhası zorunluluğu vardır, fakat cezayı yediğin yer şehir içi ise bu hüküm geçersiz çünkü şehiriçi hız limitleri zaten belli, hakimin bu konuda ki düşüncesi de doğru eğer şehir içi ise sana ceza kesilen yer, şehir dışı ise hakimin kararı yanlış. Kesin kararlara 2 türlü itiraz hakkı var bunlardan birisi kanun yararına bozma istenilebilir fakat bu baya bir uzun süreç uğraşmaya değmez bu miktar için, 2. yolu ise kesin hüküm olduğu için AİHM e başvuru yapabilirsin ki bu çok daha zor bir sürec.
    4- Tebligat ücretini ödemen için maliyeden sana ödeme emri gelir, gelirse ödersin fakat maliye genelde bu ücretleri istemez çünkü düşük ücretlerdir ve sana gönderilen 25 tl tebligat masrafı için yine 25 tl masraf yapacaktır devlet, birbirini fitlediği için bunu göndermez genelde maliye.
    5- Sen cezanın iptalini istediğinde 13. gün yani indirimli ödemen gerekn günün dolmasına 2 gün kalmıs. Mahkemenin sana kararı tebliğ ettiği tarihten 2 gün sonrasına kadar ödersen indirimli ödersin. 3. gün indirimi yanar,normal ücreti ödersin. Fakat bu konuda maliyeye belli olmaz cünkü pek kafası calısmaz maliyedekilerin, indirimli de yansıtabilirler sana indirimsizde.

Cevabın için teşekkürler Subsie,

1. Konuyla ilgili iki adet Yargıtay kararı var, her ikisinin de çıktısı alıp dosyaya ekledim.
    2. Hukukçu arkadaşla görüştüm. Bu tip kamuyu ilgilendiren cezalarda, ispat iddia eden kişiye düşüyormuş, yani bana. Dediğin doğruymuş.
    3. Yasal olarak şu an yok aslında, Yargıtay emsal kararlar, Trafik yönetmeliği önceki ve şu andaki hali hepsini okudum. Durum şundan ibaret. Hatırladığım kadarıyla önce radar konulma zorunluluğu var yönetmelikte. Buna rağmen aleyte kararlar verilmiş mahkemeler tarafından. Yargıtay devletin vatandaşa tuzak kuramayacağı yönünde karar vererek iptal etmiş. Devlet bunun üzerine yönetmeliğinin ilgili maddesini değiştirmiş, radar konulma zorunluluğu yok demiş. Tekrar benzer davalar açılmış, yargıtay önceki yargıtay kararını tekrarlamış ve vatandaşa tuzak kurulmaması gerektiğini vs. bir dizi gerekçe göstermiş ve cezayı iptal etmiş. Bu süreler yıllara yayılmış süreler bu arada. Şehir içi, şehir dışı ayrımı da yok burada okuduğum metinlerde. Tam olarak ictihat derecesine ulaşmasa da iki yargıtay dairesinin farklı tarihlerde aynı yönde karar alması ictihat olmadığı için hakimler açısından bağlayıcılığı zorunluğu olmasa da çok çok güçlü. Hakimin aslında direnmemesi gerekirdi. Fakat o da bir yol bulup delil sunmamamı gerekçe göstermiş, Yargıtay emsal kararlarından sadece birine atıfta bulunmuş onun da ilgisiz bir yerini almış :) ve cezayı aleyhte sonuçlandırmış.
    3. Sanırım artık yargıtaya başvuru yapılamıyor, ya bölge idare mahkemesi ile uğraşmak gerekiyor. Neymiş ne değilmiş okumak lazım tabii ki.
    4. İlgili ceza hakimliği kalemini aradım netleştirmek için maliyeden bildirim gelecek dediler söylediğniiz gibi.
    5. Sanırım süre doldu. Maliyeyi aradım, mali tahakkuk süresini mahkeme etkilemez gibi bir şey söyledi. Belki haklılık payı vardır ama 15 günün dondurulması konusunda eminim, birçok yerden okudum. Maliye indirimli ödeyip, hesabınıza mahsup tutarın iadesini istemeniz lazımdı dedi, evet bu daha mantıklı bir yöntem olacakmış benim için. Büyük ihtimalle kazanırım dediğim için ikinci yöntemi tercih etmiştim.
    6. Daha fazla uğraşmayacağım ve 70 le gidelecek şehir içi yolda en fazla 77 ile gidebilirdim yüzde 10 tolerans ile ben 83 ile yakalandım. Ceza şu an 206 yüzde on otuz arası aşmaktan, artı 20 tl faiz, artı 25 tl tebligat masrafları (gelirse onu da öderiz). Bana toplam tutarı 251 TL oldu.
    7. Bazı arkadaşlar farklı yaklaşmışlar fakat durum onların düşündüğü gibi değil tabii. Bundan sonra bir daha ceza yersem ve radar uyarı levhası yoksa ilgili yerde, itirazımı yapar, caddenin birkaç fotosunu çeker, dosyaya eklerim. Önce cezayı indirimli öder, dilekçede ödediğim miktarın tarafıma iadesini talep ederim :) Selamlar.

• adamlar benim arkamdan hatalı sollama cezası yolladılar.
    cezaya itiraz edince delil olarak saçma sapan bir yerdeki araç sollanamaz levhasının fotoğrafını çekip al işte ispat diye koymuşlar.
    sonuç: cezaya itirazım reddedildi.
  • müddei iddiasını ispatla mükelleftir

yani sizin başta o yolda uyarı levhası olmadığını kamera kaydı gibi bir delille ispatlamanız gerekirdi. Emniyet biz şuraya tabela koymuştuk deyip 2 ay sonra video çekip koysa ne yapacaktınız?
  • Ben bu konuda katılmıyorum. Evet bazen resmen tuzak gibi kurduklarını biliyorum. Ancak kurallar belirli. Ehliyet alırken bunların sınavlarına giriyoruz. Anayasada v.s. hız limitini geçince devletin ceza yazabileceği açık şekilde belirtiliyor. Üzerine bir de kalkıp uyarı koyma zorunluluğu mantıksız geliyor. Bizler çok mu masumuz?. Tabelayı görünce yavaşla radarı geçince yapıştır. Sürekli uzun yol giden biriyim. İnsanların nasıl birbirini uyardığını , radardan sonra nasıl hızlandığını çok iyi biliyorum.

Polis o zaman hiç bir zaman suçlu yakalayamaz . Hırsıza da anons yapsın bak geliyorum ona göre diye.

Asıl onbinlerce insan ömründe gitmediği yerlerde ceza yazılmış gibi para ödüyor bu ülkede. Asıl bu durumun çözülmesi lazım. Yengeme ceza geldi ta ankarada telefonla konuşuyormuş. Kendisi o tarihte gayet işinde istanbuldaydı. Geçir eşeği sudan şimdi. İstanbulda olduğunu kanıtlayana kadar uğraş .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whisper911 -- 22 Ocak 2018; 12:26:15 >

• Aynen bundan sonra öyle yap ben daha 1 kere ceza yedim o olayda şöyle oldu, yaşadığım il anadolunu küçük bir ili.
    Motosikletimle sigortam tam,vergim tam,ekipmanlarım(kask,eldiven,dizlik)tam, plaka açık, egzos normal herşeyim dört dörtlük çoğu motosiklet sürücüsünde olmayacak şekilde mükemmel. hız limitinin 50 olduğu yer 70 ile radara giriyorum. Tabi ben radarı görüyorum ama iş içten geçiyor, yoldan geçtiktan 10 dakika sonra telefonum çalıyor arayan kişi kendini tanıtmadan gardaş 10 dakka önce şurdan yeşil motorla geçen sen miydin diyor, bende evet benim diyorum adamda tamam iyi akşamlar diyip kapatıyor telefonu. Yaklaşık 1 ay sonra eve bir tebligat şurada hız sınırı aştın, tabi benim aklıma hemen o gün geliyor. Emniyette sağolsun tanıdık komiserler var, bana ceza yazan polisi buluyorum, çağırıyoruz tabi az biraz kanunu bildiğim için diyorum bak sen böyle böyle yaptın numaran var, olayı hatırlıyorum beni böyle böyle aradın böyle dedin adam kabul etmiyor yeni atanmış 5 aylık polis bende üstelemiyorum gidiyorum savcılığa afilli bir dilekçe böyle böyle yaptı böyle böyle oldu yanındaki polisi de olaya katıyorum. soruşturma açılıyor, tabi soruşturma açılınca küt polis durumu ayıkıyor bana ulaşıyor yalvar yakar cezayı ödedim sonra ödediğim cezayı o bana kendi cebinden geri iade etti. Normalde uğraşmam polisle flan bu şey için, beni sinirlendiren davranışıydı ulan 5 aylık çömez polis herkesi kendi gibi kanun tanımaz sanıyor. ikinci olayda maliyeye cezayı ödemeye gittiğimde maliyedeki memur benimle kafa geçti ben 30 yıldır çalışıyorum burada ilk defa motorsikletle ceza yiyeni gördüm diyince bende dellendim. Neyse durum böyle yani, umarım anlatabilmişimdir. bunu niye yazdım onu da bilmiyorum

• İnsanlar mantık yürütmüş haklı olarak. Fakat işin gerçeği Avrupa birliği uyum yasaları gereği ve aynı zamanda bahsedildiği üzere devlet , vatandaşına tuzak kurmaz mantığından hareketle uygulamanın yapılacağı bölgede tabela ile uyarı yapılması aslında mecburidir. Avrupa’nın bir çok yerinde de bu şekilde uygulanır. Yunanistan’da da önce sabit kamera ile radar uygulaması olduğu bilgisi verilir , sonra kameraları koyarlar. Bazı ülkelerde navigasyona ek opsiyon ücretle speedtrap denilen lokasyonların bilgisi verilir. Navigasyon bu bölgelere yaklaşırken uyarı verir. ( hatta artık ücretsiz bile olabilir bu) .

Yani hız cezası kesmek , bizim ülkemizdeki gibi gelir kalemi değildir. İstatistik olarak Kazanın çok olduğu veya yolun yapısı nedeni ile yavaş gidilmesi elzem noktalara yerleştirirler. İtalya da Ferrari , lamborghini satın alanların 120 km hızı geçmediğini mi düşünüyorsunuz ?
  • Hocam gittiğiniz güzergahta hız limitiniz var mıydı? Eğer hız limiti var ise radar levhası neden konulsun kafanız mı güzel?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ken Block43

Hocam gittiğiniz güzergahta hız limitiniz var mıydı? Eğer hız limiti var ise radar levhası neden konulsun kafanız mı güzel?

Tüm yönetmeliği, kanunların ilgili yerlerinin tamamını okudum. Hız limiti konulması ayrı, radarla hız denetimi yapılmaktadır uyarısı ayrı. Ama çoğu zaman levha tasarrufu için hız limitinin altına radarla denetim uyarısını ekliyorlar :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.