Şimdi Ara

Radyatörler de yatay-dikey girişlerin önemi? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
104
Cevap
0
Favori
7.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dostum istanbul üsküdardasın galiba benim gibi sana biryer tarif etsem oradan aleminyum plaka kestirirmisin . birde bana kartın kasa içindeki durumunu gösteren tam karşıdan ve ortdan çekilmiş bir foto çekermisin kasanın içini tam olarak görelim. herhalde çözüm buluruz
  • Evet üsküdardayım..sende mi burdasın?:)
    plaka kestiririm tabi neden olmasın sadece ne yapacagımıza bı karar verelım de resimlerden sonra ona göre yapıcaz birşeyler..
     Radyatörler de yatay-dikey girişlerin önemi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atiktuk -- 9 Haziran 2010; 12:47:52 >

• Dostum evet bende Üsküdardayım. yeni fotoğraftan sonra bazı öneri:
    psu yu tavanda yatık olarak değilde dikey olarak arkaya atarsak kablolar otomatik olarak arka kapağa yakın hale gelir bunu yaptıktan sonrao kabloların önüne bir plaka aleminyum veya plexi keser monte edersek kablolar ortdan kalkacaktır. aynı şeyi alt bölümde anakartım yanındada yaparsak buradada kablolar ortadan kalkacaktır bu alttaki plakanın arasında kablo çıkışları yaparak gereken yerlere dağıtım yapılır.
    orta bölümdeki deliği kapatmak için bütün bir plaka keserseniz orada düz bir raf oluşur bunun üstünde pompa rezervuar işini halledebilirsiniz..
    ilere geliştireceğim derseniz hdd leri bir kutu içinde en alta sağ böüme alabiliriz 5.25 çekmeceler size kalır. Psu yu su ile soğutmaya pek sıcak bakmadınız ama ,hdd leri belki sularsınız bu arada. bu söylediklerimi bir göz önüne getirin artısını ve eksisini konuşuruz. kolay gelsin.
    plexi veya aleminyum kesme ve bükme isterseniz yardımcı olurum yaptırabileceğiniz adres vererek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arg-ist -- 9 Haziran 2010; 14:08:19 >

• hımm hocam psuyu üste aldık bı de dik mi koyalım :)
    gercekten onu yukarı alana kadar matkap ile canım cıktı...kasa hangı maddeden ımal bılemıyorum ama celık karısımlı bırsey sanırım...bu sebeple yeniden kasayı delme işi pek sıcak gelmiyor...git dısarda deldir dersen de uzun ıs..psu bu sekılde kalabılır gıbı kabloları plastik kelepceler ile ,psu dik durdugunda elde edecegımız sekle benzer bir hale getirebilirim diye düşünüyorum..şu an tabi kısım kısım kasayı temızlemeye basladıgımdan bayagı dagınık görunuyor o da ayrı..psu konusunda tek tedırgın eden 3 vıdanın tutuyor olması..olmadı plastık kelepce ıle garantıye alıcam ...

kabloların önüne plastik veya plexi koyup kapat demişsin..anlamadım..kabloları tek bir yerden,yönden ,bir arada götürmek istiyoruz sanırım..kabloları plexi ile kapatma olayını anlamadım sekıl ,resim varsa işime yarayabılır..ayrıca bazı durumlarda da malaesef elden bırsey gelmıyor..misal hdd leri dün fan kontrolcusunun oldugu yere aldım hatta fan kontrolcusu takılı durumda ıken monte ettım..hdd lerin içinde oldugu bölme fan kontrolcüsünün arka panelını kavradı..gecmeli gibi oldu resmen ıstesem ayarlayamazdım..bayagı sevınmıstım bu duruma ama sonra bır baktım kı sata kbaloları o kadar yukseklıge yetmıyor..bu sefer yine baska careler aramaya yöneldim..

orta bölümde ki psudan acıga cıkan boslugu bir plaka ile doldurup raf haline getiriyoruz bu kacınılmaz sanırım..

hdd leri alta almak her acıdan daha ıyı gıbı görunuyor cunku alt katta ölü nokta cok..dediğin gibi tabandaki mavi fanın sag veya sol kısmına ki sol daha iyi olabılır yanyana altına yumusak bırsey koymak kaydı ile...bu sefer de sata güc girişlerini uzatmak gerekicek bakalım deneyecegım bu aksam...

su asamada psu hdd ve ram su sogutma bana mantıklı gelmemekle bırlıkte bosa harcanmıs emek ve vakit gibi geliyor..hdd psu ve ram ler zaten cok ısınan bılesenler degıl normal de bıle sogutmuyorum ki ram i su sogutma kullanayım hele hdd zaten 30 derecelerde..hdd psu ve ram lerin suya aktaracagı ısıyı varsın cpu suya aktarsın da 3-5 derece daha serın bır işlemcimiz olsun..

• dün ufaktan teste başladım...darala darala diken üstünde ilk testi gerceklestırdım ..gayet basarılı...

yalnız birkaç sorum olucak..

öncelikle ilk gözüme carpan haznede kabarcıklar olusması..bu kabarcıklar suyun tazzigine bağlı olarak dogal olarak olusuyor..resımlerde görüldüğü gibi hazneyi yarıya kadar bıle doldurmadım..ne kadar doldurmak lazım ...sıvı sevıyesı ıyı mıdır?özellikle pompa ayarını 5 e getirdigimde resmen haznedekı sıvının ıcı gazoz gıbı gorunuyor her yerde kabarcık oluyor:)
    bu sorun değil çünkü 2 satlik calıstırmam da o kabarcıklar %90 haznede kalıyor ama speed 5 de haznenın alt cıkısından hortumun ıcıne kacabılıyor..

deneme amaclı yaptıgım test sıstemınde gördüm ki göümden kacan bir nokta olmus..hortum giriş ve cıkısları bazı yerlerde yamuk duruyor..bunları düzeltmek istiyorum fakat bu asamada sıvıyı baska bır kaba almam sıvı acısından zararlı mı acaba?resmen şu sistem 1 litre sıvı içti..şaştım kaldım..radyatmör cok sıvı ıstıyor sanırım:)

bir de testten sonra haznenın üst vıdasını acarken bıraz hava geldı..içeride basınc mı olusuyor acaba?bu normal mıdır?hafif aralık mı bıraksak üst vidayı acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atiktuk -- 10 Haziran 2010; 11:58:01 >

• @ atiktuk
    Hocam hayırlı olsun sisteminiz çok güzel.Bende siz konuları yeni açmaya başlamışken siparişimi vermiştim,sistemimi yeni kurmaya başlamıştım.Dün nihayet bitirebildim.Genelde tüm bileşenlerimiz aynı sayılır,ben sizden farklı olarak cpu,kuzey ,güney köprüleri mosfet ve ekran kartını soğutuyorum dolayısıyla Armor+ kasa içine çift loop kurdum.Rezervuarda switech yazısının altına inmemeli sıvı,Sıvının minimum seviyesi o etiket.Rezervuarı açınca o hava bendede çıkıyor sanıyorum normal.Burada dikkat etmeniz gereken sistemi kurduktan sonra içinde hava kalmaması mutlaka sistemin havasını alın.Son olarak psunuzun montajını beğenmedim.Bence öncelikli olarak yapmanız gereken,psu yu sağlama almak olmalı.O üç somunun uzun vadede o ağırlığı taşıyacağını sanmıyorum.
  • hımm..eyvallah cok sagolasın...
    sistemin havasını alın demişssin evet bu önemli harbiden...fakat hazne radyatörden assagıda kalmıs olucak olusturdugumuz dizayna göre bu handikap olusturur mu hava yapması acısından?yanı havasını aldık taktık radyatöre hava gitme olasılıgı var mı?haznenin assagıda kalması bir sorun teskil edicek mi?sıvının hizası demek swiftech yazısında olucak yani hanenın giriş ve cıkısları sıvının altında kalmıs olucak dogru mudur?

psu kafamı kurcalamakta ..plastik kelepcelerle bir şekilde saglama almayı düşünüyorum ama kelepceyi nereye tutturucam bu bir sorun..baska seyler bulayım dedım ama aklıma da bırsey gelmedı...bu aksam çözmem lazım bu sorunu..çünkü psunun altına pompa gelicek dolasyısı ıle psunun pompanın üzerine düşmesi gibi bir ihtimal var ortada..
  • Havasını aldıktan sonra,üstte olması bir handikap olşuturmaz,merak etmeyin.Ancak havasını almak zor olabilir.Havasını almadan kullanırsanız ,sistemin sağlayacağı maksimum performansı alamaz ve şırıl,şırıl su sesi dinlemek zorunda kalırsınız.Birde bunlardan pek bahsedilmiyor ama bence önemli,kurarken y şeklinde plastik rakoru sistemin alt kısmına bağlayıp,sistemi boşaltmak için hortum bağlayıp,hortumun ucunada kör tapa takmanızı tavsiye ederim.Malum bir bileşen arıza yaparsa,veya yeni blok eklemek isterseniz anakarta sıvı teması olmadan kolaylıkla sistemi boşaltırsınız.Rezervuar konusunda söyledikleriniz doğru.Giriş ve çıkış rakorları sıvı seviyesinin altında kalmalı.
  • hımm tamamdır...bir y rakor evet büyük kolaylık sağlayabılır...dogru..
    rezervuar da tamam...hayırlısı artık bu haftasonu umarım takmıs olurum sistemi...

birşey sorayım birleşenler aynı ise bu pompanın hız ayarı calısır durumda iken yapılabılıyor mu?bir zararı var mı acaba bilgin var mı?aklımda olsun da..Birde rezervuar ne derece ısınıyor bu su sogutmada..rezervuarın ıkı yanına konan fan ısının düşmesine etki eder mi acaba?
  • Bırakın rezervuarı ,hortumlara dokunduğumda bile hiç bir sıcaklık yok.Rezervuar için ekstra fan koymanıza hiç gerek yok.Ancak işlemci fanını söktüğüm için anakart sıcaklığı yükselmişti,radyatörün üzerine fan ekleyince (sadece radyötörün altında fan vardı ilk başta) çözüldü. .Sanıyorum sizin sistemdede cpu fanı ekran kartı sıcaklığını yukarı çekip attığından ,işlemci fanı sökülünce ekran kartı ve anakart sıcaklığınız bir miktar yükselecektir. Bunu sizde eğer gerek duyarsanız ekstra fan ekliyerek çözebilirsiniz.
    Pompanın hız ayarını hiç değiştirmedim,hiç fikrim yok.Ama en garantili yol sistem kapalı iken ayar yapmak sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cleatur -- 10 Haziran 2010; 17:57:09 >
  • hımm..eyvallah tamamdır..evet bak işlemcide devasa fan vardı bende ,bu fanın yerıne sogutucu blok gelınce ıllakı diğer bırlesenlerı de etkıleyecek..iyi oldu bunu hatırlatman..montaj asamasına geldim ona da bır care bulucam artık...

Bu arada psu ıcın bır yöntem buldum bu aksam montajla beraber resımlerını cekıp bir kac gün ıcınde foruma koyucam zaten..plastık kelepceler sagolsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atiktuk -- 11 Haziran 2010; 10:07:25 >
  • hımm ayrıca hazneveya hortumları sogutmak olanaksız demek ısınmadıkları ıcın..bır yerde okumustum denıyordu kı sıvının ıslemcı veya dıger bırlesenler uzerınden alabılecegı ısı mıktarı fazla fakat bu ısının suya etkısı az..yanı 25 derece bır sıvının ıslmecı bloguna gırıp cıktıktan sonrakı ısısı 27-28 oluyormus ..sistem acıldıktan bir süre sonra ortam ısısına ve sistem bırlesenlerının durumuna göre suyun sıcaklıgı taban ısısına ulasıyormus..mantıken de dogal zaten..acılısta 25 derece olan suyun sıcaklıgı bır süre sonra ısı alısverısı sayesınde bırkac derece artacak daha sonra da radyatörun gücüne baglı olarak bellı bır düşüş yasanacak ve bu döngu bu sekılde devam edecek..
    yeni yeni bu ıse gırdıgım ıcın karsıdan bakıldıgında ınsan şöyle düşünüyor..şimdi işlemci normalde 50 derecelık bır ısı uretse yük altında bu işlemcinin uzerıne 25 derecelık sıvı gelse e nerden baksan cpu blogundan cıkan su 35-40 olur dıye gecıyor ınsanın aklından ..bu asamada da cpu blogundan sonra gidecegı ilk yer hazne oldugundan haznedesürekli sıcak su olucak gibi bır mantık oplusuyor..bu sebeple de hazneyı de sogutmaya calısmayı düşündüm..ama demek gerek olmayacak.. e iyi daha iyi:)

bir de bu swiftech 655 i acıkta calıstırıyorum 1-2 gündür dün hız ayarını 5 e getırdım 2-3 saat sonra radyatör ılınmıstı..enteresan bu pompanın suyu ısıtmaması lazım..bana mı öyle geldı acaba?su an evde speed 5 de calısmakta..hanım sürekli kontrol ediyor:) aynı ısınma olacak mı bakalım olmadı pompaya bır fan gerekebilir..speed 5 de arka yüzü hafıf ısınıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atiktuk -- 11 Haziran 2010; 11:50:01 >

• Speed ayarını 5 cıkarmana gerek yok zaten 2-3 debıraka bilirsin ısınma çok az hisede bilrisin 5 alınca buda pompaya fazla yuk bındıgı ıcın normal gibime geliyor gerçi bahsettiğin ısınma oda sıcaklıgından dolayıda kaynaklana bilir pompaya fana ihtiyac duyacak kadar ısınmaz emin ol. Sitemin hayırlı olsun ama dandik cümleler kurdum
  • eyv:)

evet sabahtan beri hız sevıyesı 5 de calısıyor herhangı bır ısınma olmamıs..demek dün bana öyle geldi..pompa da hafıf ılık ki kasanın ıcıne belli bir sirkülasyona girince bu ısı da sorun olmaz zaten dedıgın gıbı..bir de testi vardı gecen elime gectı speed 1 ile 5 arasında toplamda 10 dereceye varan artıs olmus...misal speed 1 de calıstırmıs adam 40 derece ıken speed 5 de 30 a ınmıs bu değer...tabi bu sistemden sisteme değişiebilir belki..
    birsey daha..
    rezervuarda hafif buharlasma var sanki bu normal midir?tavanında mınık damlacıklar olusuyor...ve sistem bosta calısıyor su an..

ayrıca sağol iyi dileklerin için ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atiktuk -- 11 Haziran 2010; 15:32:35 >
  • Dostum çabalarını izliyorum, kolay gelsin, ama son iki yazında okuduklarımdan sonra sana bir şey hatırlatma gereğini duydum..bir sistemi su ile soğutmak demek o sisteme havalandırma yapmıyacağız demek değildir.yani biz sistem içinde seçtiğimiz belli elemanları su ile soğutuyoruz . bunun yanında herhalükarda kasa içine yeterli taze havayı basmak(üflemek) ve kasa içersinde ısınan havayı ise yeterli şekilde emiş ile dışarı atmak zorundayız aksi takdirde elemanlarımızıda su ile soğutmamız başarılı olamayacaktır . bu havalandırmaya ne gerek var diyeceksiniz.Şöyle düşünelim sistemde ısıyı emen su hortumlarla kasa içiersinde dolaşırken sıcaklık bırakacaktır(konveksiyon),su ile soğuttuğumuz tüm bloklarda ayrıca konveksiyon yolu ile ortama ısı verecektir, sizinde gözlemledğiniz gibi en iyi pompa bile ortama ısı vermektedir . bu nedenle sisteminiz de yeterli hava girişi ve tahliyesi olmak zorundadaır. sizin kasadaki özelliklere gelince. fotoğrafta alt kısımda 3 adet fan görünüyor bunlar taze hava basıyorsa üfleme açısından sorun yok demektir. ama tahliye için durum farklı orta kısıma bir bölme yapmaya (aleminyum ) karar vermiştik bu bölme alt kısım ile üst kısmın arasındaki hava geçişini engelliyecek şekilde olmamalıdır veya alt kısıma üst seviyede kartın yanında bir tahliye fanı gerekir ayrıca üst kısım içinde bir fan ilave ederek o bölümede taze hava sağlamak gerekir veya fan kullanmak istemiyorsanız psunu ihtiyacı olan taze havayı emmesi için üst bölümün tabana yakın kısımlarında bir menfez yaparak taze havanın buradan emilmesini sağlamak durumundasınız.. bu arada üst kısmın tahliyesinin sadece psu fanına kaldığını hatırlatmak isterim. , çünkü radyatöre kasadan hava emerek soğutma yapmıyorsunuz. kasa üzerinde tadilata başlamadan bu konuları gözönünde bulundurmanızı hatırlatmak istedim.arg-ist

• Pompa hazır halde bende 5.kademede gelmiş.İkisinde de speed 5 şu anda,hızı düşürmeden devamlı olarak 5. kademe kullanmayı düşünüyorum.Pompaları beğendim.Pompa seçiminde sizin açtığınız konular etkili oldu. Bitirmiş olduğum sistemden sistemde bir kaç resim.Sizdende bekliyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cleatur -- 7 Temmuz 2010; 1:13:23 >

• hayırlı olsun bır de ben bıtırebılsem cok güzel olacak..bakalım pompa az su basıyor gıbı bır durum var yarın arg-ist ın de yardımı ıle o sorunu çözeriz inşallah..
  • arg-ist abimin sağolsun geldi sistemime baktı ve tamamdır dedi..su soğutmanın montajı bitmiş oldu böylelikle şimdi geriye kasayı düzenlemek ve dısarıda kalan kabloları ıcerı almak kalıyor:) yakın bir süre sonra resimlerle geliyorum
  • @atiktuk
    Teşekkür ederim.Sizin sisteminizde hayırlı olsun,sanıyorum sona yaklaşmışsınız.Bir kaç gündür foruma giremiyorum cevap yazamadım, gerçi arg-ist arkadaşımız gerekli açıklamayı yapmış.Pompanız sapasağlam merak etmeyin,istediğiniz tanziği sıvı rakor seviyesinin altında iken görürsünüz.Bitince fotoları bekliyoruz.
  • dün radyatöre gıren hortumun kasadan cıkıs yerını degıstıreyım derken bir parca sıvının yere dökülmesi sonucu :) pompayı bir kez daha deneme sebebim de ortaya cıkmıs oldu..hazır haznede sıvı azaldı deyip deneme yaptım ve gercekten de haznede gözle görulur bır dalgalanma vardı..tüm kafamı karıstıran haznede ki suyun az veya cok olmasından kaynaklı imiş..bu kesınlık kazandı..

sona yaklastıkca bırseyler cıkıyor Cleatur:)
    gün gün düzeltmeler yapıyorum ..bir sonrakı düzeltme için gerekli olan malzemeyi seciyorum ertesi gün tekrar düzeltmeye devam..güzel ama kullanmak kadar bu sekılde uğrasmak da zevk verıyor ınsana,odanın dagınıklıgının hanımda bıraktıgı enteresan etkiyi saymaz isek:)

kasanın içini düzenliyorum genelde dün güc kaynagı ıcın onceden actıgım ve daha sonra kullanmayacagımı anladıgım deliklere fanlar yerlestırdım..silikon cok ıse yarıyor bu konuda..harddısklerın yerlerı degıstı onların bazı duzenlemelerı vardı vs..

şimdi kasa havalandırması tamam gibi nerdeyse fakat vrm ve cıpset sogutmasını nasıl yapabılırım diye düşünüyorum..keza sıvı sogutmaya gecmısken bır set de onlara alınabılırdı fakat malıyet ıyıce artacaktı..onu erteledım..bakır pasıf sogutucu bulup uzerıne 80 lık fanı dogrultabılırım dıye dusunuyorum su asamada en saglamı bu fakat bu kadar basıt bır olay bıle zaman alıyor cunku elımde kı bakır pasıf sogutucu blokların altında kı termal band nerdeyse etkısını yıtırmıs tutturabılıyorum fakat her an dusebılır gıbıme gelıyor..elımde de termal bant kalmamıs arastırdım satılan bır yer de göremedım cok kişi aramıs bu bantlardan ama sonuc yok..ne yapıcam bılmıyorum...bırde sogutucunun altında kı eskı termal bantı cıkarmak gıbı bır dert de var..bunlar su an elımı kolumu baglıyor zaman kaybettırıyor bana..bir de termal pad olayı var..onun getirisi artısı eksisi nedir onu bır arastırıcam olmadı..detaylı bilgim yok thermal pad konusunda..
    yapım asamalarında resımlerı cekıyorum ama koymadım sıteye bı bıtsın de:)olamdı fıkır almak ıcın koyabılırım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atiktuk -- 15 Haziran 2010; 16:36:50 >

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.