Selamlar daha önce hiç raid kurmadım. Forumu biraz okudum ama bu konuda acemiyim, yardım ederseniz sevinirim. Sistemimde Msi K9N Ultra(Nvidia 570) anakart ve Seagate ST3250620AS 250GB 7200Rpm 16MB Cache NCQ Sata2 harddiskim var. Şimdi yeni bir 250 gb harddisk alıp raid 0 yapmayı düşünüyorum.
1- Anakartımdaki raid chipsetini google dan biraz baktım ama bulamadım. Bu anakarttaki raid chipseti sorun yaratır mı? 2- Windowsu baştan kurmam gerekiyor mu? Bütün programlarımı ve ayarlarımı baştan yapmak istemiyorum bunun için bir çözüm var mı? 3- Raid yapmam windowsun veya programların başlama ve çalışma hızlarını etkiler mi? Yoksa sadece dosya transferi, oyunları load ederken mi işe yarayacak? 4- Tam olarak aynı model den mi harddisk almam gerekli? 5- Raid 0 ın tehlikeli olduğunu bu forumdan okumuştum. Ama mesela tek bir harddiskin power kablosu yerinden oynasa harddiskteki bilgilere zarar gelecek şekilde mi? Yani veri güvenliği harddiskler fiziksel olarak bozulmadan tehlike altında mı?
Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar
1- Raid için ICH9R çipseti daha performanslı diyorlar. NVidia çipsetiyle 170 MB/s okuma hızına ulaşamazsın gibime geliyor. 2- Bütün bilgilerin gidecek. Başka bir yolu yok. 3- Raid'in farkı genelde büyük dosyalarla çalışırken farkediliyor. O yüzden program açılış sürelerinde aşırı bir fark oluşmuyor. En büyük farkını dosya kopyalama ya da video edit işlerinde belli ediyor. Video edit'i denemedim ama dosya kopyalama da gerçekten fark 2 kata kadar çıkıyor. 4- Aynı model diye bir zorunluluk yok. Ama farklı modeller kullanırsan performans en yavaş olan diske göre belirlenir. 5- Yazılmış bilgilere zarar gelmesi için iki diskten birinde fiziksel hasar oluşması lazım. Ama atıyorum... 5 sene içinde tek diskte arıza oluşma ve bilgilerini kaybetme ihtimalin %5 ise, iki disk için bu risk %10 olmuş olur. Değer mi değmez mi sen karar ver. Ya da en temizi, önemli bilgilerini üçüncü bir diske yedekle.
Şimdilik aklıma gelen cevaplar
Hmm, peki diyelim anakartım bozuldu. yeni bir bilgisayara geçiyorum. harddiskimdeki resimlerimi de kurtaramazmıyım raid 0 sistemimdeki?
Dosya kopyalama işlemleri de zaten genelde aynı harddisk üzerinde olmayacağından ve harddiskim dışındaki medya raid 0 kadar hızlı olmayacağından pek mantıklı gelmedi raid. C üzerindeki sanal bellek muhtemelen daha hızlı çalışır ama yeni bir harddisk masrafı yerine 2gb sistemime 2gb daha ram alsam (maliyet olarak birbirine yakınlar) daha iyi olacak sanki.
Bilgisayarım yeni sayılır amd 4800, 2gb ram, sapphire 1950x, msi k9n ultra. Ama yine de baya program yükledim biraz hantallaştı.