Gigabyte B650M DS3H anakartim var. 6 aydir 1x16GB RAM ile sorunsuz kullaniyordum. Simdi ekstra 2x16 GB RAM aldim dual-channel calistirmak icin fakat diger slotlarda sorun var gibi. Anakartta 4 slot var. Ben bu zamana kadar hep A2'de kullandim diger slotlari denemedim sanirim ya da hatirlamiyorum. Diger slotlara RAM'i taktigimda RAM'in isiklari yaniyor fakat ekrana goruntu gelmiyor sistem kendini boot etmiyor. Diger RAM'lerle de test ettim. Elimde su an 3x RAM var. 3'u de A2 slotunda sorunsuz calisiyor fakat diger slotlarda hicbirinden goruntu gelmiyor. Her RAM ayri ayri test edildi. CMOS sifirladim, BIOS Update yaptim, sistemi tekrar kurdum. BIOS'u sifirladim, EXPO acik/kapali sekilde denedim. BIOS pilini cikaramadim bir tek onun haricinde neredeyse her seyi denedim. Anakarttaki CPU pinlerine baktim 1-2 tanesi hafif yamuk gibi farkli acilardan bakinca, tek bir acidan bakinca hepsi ip gibi fakat 1-2 tane pin gidip 3 tane slot'u birden iptal eder mi? Baska neleri test edebilirim? Kartin garantisi mevcut, cozum olmazsa servise yollayacagim. 28.10.2024 guncelleme: Soylenene gore chipset kaynakli problemmis tamir edilemedigi icin ucret iadesi yapildi. Ayni sorunu yasayan olursa bilginize. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xotac -- 28 Ekim 2024; 20:36:1 > |
RAM slotlari arizasi
-
-
diğer slotlarda tek olarak hiç bir ram çalışmadıysa başka bir işlemciyle denereyerek işlemci yada anakart mı arızalı bulabilirsiniz.
-
Bende 4x 16gb ram var ama 2x16 calisiyo sadece. Ayni mhz ayni marka ayni urun olmasina ragmen.
Ddr5 ve amd islemciyse gecmis olsun gercekten sans isi cok ugrastiriyo
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Servis kaydı oluşturdum yollayıp bakacağız neden kaynaklı diye. Unutmazsam güncellerim konuyu.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_b650m-gaming-x-ax_ds3h_1303_e.pdf
DDR4 ile bile yeterince karışıktı RAM populate (doldurmak, takmak) ederken... DDR5'ler kendi içlerinde iki kanala sahip oldukları için... karşılıklı (kanallardaki) ve paraleldeki (2DPC) RAM'lerin aynı bank vs. yapısına sahip olmasını yahut kitabına uygun doldurulmuş olmasını gerektiriyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 20 Ağustos 2024; 22:22:41 >
-
A2 + B2 şeklinde çok fazla test ettim fakat çalışmadı maalesef. Henüz anakartı yollayamadım fakat bütün sistemi söktüm şimdi tekrar A2+B2 olarak denemeyeyim diyorum :)
Defalarca cmos sıfırlayıp a2+b2 doldurarak test ettim fakat tekrar denesem mi diye içime bi kurt düştü :)
3 RAM değil, 2 RAM takılınca bile sorun var değil mi?
Ben 3 RAM takıyorsunuz diye anlamıştım.
A2+B2 doğrusu, evet.
RAM'lerin Rank ve çip kapasiteleri aynı, değil mi?
Hani, 2Rx8 gibi...
Ve hız (tip, DDR5-Onbinbirşey) ile sütun gecikmeleri (CAS latency, CL) ?
BIOS bile görünmüyor mu A2+B2 iken?
-
Maalesef sistem boot etmiyor kendini. Gigabyte user manual'e baktım benim anakart için de önce A2 sonra B2 şeklinde takılmalı, single kullanılacaksa A2 kullanılmalı yazıyor fakat B2 yi çalıştıramadım bir türlü.
RAM'im dual kit, patriot viper 2x16 şeklinde aldım. Mhz, latency her şeyi birebir aynı. Hem JEDEC hem de EXPO ile denedim. Manual olarak Memory Interleave'i de aktifleştirdim. İkisi de tek tek A2 slotunda sorunsuz çalışıyor fakat A2+B2 ye taktığımda boot olmuyor, görüntü yok kasanın ARGBleri dahi çalışmıyor. :)
Ama işin komik tarafı sistemi o şekilde açık bırakıyorum 2 RAM'de ısınmış oluyor. RAMlere güç geliyor fakat görüntü yok.
Yarın aksilik olmazsa servise vereceğim bir de onlar incelesin belki RAM'ler uyumsuzdur ya da CPU kaynaklı bir şey vardır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xotac -- 22 Ağustos 2024; 2:38:28 >
Gigabyte İngilizce sayfasından... sizin anakart için uyumlu bellek listesine bir bakar mısınız. Eliniz güçlü olsun, bellekler arızalı ise.
Madem tek tek çalışıyorlar. Tek tek (PassMark) MemTest ile deneyin mutlaka. USB'ye yazıp boot edeceksiniz. Elbette çalışan bir sistem şart. Herşeyi kendi içinde hazır MemTest yükleme dosyasının.
Bir de... anakartı bipleyecek şekilde ayarlamak mümkünse yapın. Biplesin ki bipler çok şey anlatır. Üç uzun. Üç kısa bir uzun. Vs. Anakart sayfasından bakarsınız karşılık gelen hataya.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 23 Ağustos 2024; 16:43:23 > -
Birkaç gün şehir dışında olacağım için verdim servise hocam onlar kontrol edip söylerler artık teşekkürler ilginiz için.
Kart gelince de ana mesajda durumu güncellerim aynı sorunu yaşayan arkadaşlar için örnek olur. :)
Bence serverlar haric hicbir DDR5 anakart 4 dimm slotla cikmamaliydi zaten hocam, bugune kadar sorunsuz ve performansli sekilde 4 slot kullanan hic kimseyi gormedim DDR5 ustunde.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X