Şimdi Ara

RAW DAN JPEG'E ÇEVİRDİKTEN SONRA GÖRÜNTÜ KALİTESİ.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
7.575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar Makinam 450D, dün nette çok araştırdım bu raw(ham) çekim konusunu.

Eğer üzerinde hiç bir oynama yapmıyacaksak yani uğraşmak istemiyorsak jpeg çekmek çok daha mantıklıymış. Fakat raw çok daha kaliteli çekiyor (nette görülen karşılaştırmalarda bariz şekilde belli)

Raw 14bit, jpeg 8bit

Sorum şu arkadaşlar;

Raw çektiğimiz 14bitlik bir fotoğrafın üzerin de biraz oynama yaptıktan sonra sanal ortamda ya da facebook da paylaşmak için mecbur jpeg kaydetmek zorunda değilmiyiz?? yani 14bitlik raw fotoğraf üzerinde oynama yapsak dahi kaydederken jpeg yapacağımız için gene 8bit olcak ve görüntü de kırmalar olcak. Doğru değil mi? Ya da raw dan jpeg e geçerken kaliteden ödün vermeden jpeg yapma gibi birşey yok mu?

• Jpeg çekerken beyaz dengesi, kontrast, keskinlik, renk doygunluğu gibi değerlere makina karar veriyor. Eğer tüm bu ayarları çekim sırasında istediğiniz gibi tutturursanız jpeg çekmekte bir sakınca yok. Raw'un avantajı tutturamadığınız ayarları sonradan kalite kaybı olmadan düzeltebilmek. Raw'u "eninde sonunda o da jpeg olacak" diye düşünmemek gerek.

Şöyle düşünün; akşam bir kafede otururken arkadaş grubunuzu topluca çektiniz. Beyaz dengesini otomatikte bıraktığınız için makine yapay ışıkta şaşırdı ve çektiğiniz fotoğrafta renkler %90 turuncu çıktı. Ayrıca yüksek isoda çektiğiniz için makina çok fazla noise yaptı. Bu jpeg'i düzeltmek istediğiniz zaman bozulur. Hem renkler, hem detaylar çamur gibi olur. Ama bunu RAW çekmiş olsaydınız Photoshop'da renkleri kaliteden ödün vermeden düzeltebilir ve detayları fazla bozmayacak şekilde noise giderme yapabilirdiniz. Bu durumda ilk çektiğiniz jpeg ile PS'de düzeltip RAW'dan çevirdiğiniz jpeg arasında büyük fark olacaktır değil mi?

• Daha fazla detay ve dinamik aralık kaybı yaşamamak için RAW çekmek mantıklı...

Ama ben karanlık tarafta takılmayı seviyorum Jpeg ciyim :D :D
  • Raw çekmek tabi ki avantaj. Ama ben hala alışamadım zaten herşeyde geriden gelirim ben hemen kabullenemem. İlerde birgün bende raw çekeceğim inanıyorum. Çünkü denedim bir türlü nedense düzenleme yaparken istediğim gibi renk ayarlarını vs ayarları tutturamadım o yüzden boşverdim bende jpegle yoluma devam edicem. Belki harici harddisk edinirsem tekrar bunu gündeme getirebilirim.
  • @agules imzandaki makinelere bakıyorum da, jpegle o makinelere ihanet ediyorsun bence :)
  • Raw harika birşey hocam. Bence boşver artık jpeg'i
  • quote:

Orijinalden alıntı: Crosshair

Jpeg çekerken beyaz dengesi, kontrast, keskinlik, renk doygunluğu gibi değerlere makina karar veriyor. Eğer tüm bu ayarları çekim sırasında istediğiniz gibi tutturursanız jpeg çekmekte bir sakınca yok. Raw'un avantajı tutturamadığınız ayarları sonradan kalite kaybı olmadan düzeltebilmek. Raw'u "eninde sonunda o da jpeg olacak" diye düşünmemek gerek.

Şöyle düşünün; akşam bir kafede otururken arkadaş grubunuzu topluca çektiniz. Beyaz dengesini otomatikte bıraktığınız için makine yapay ışıkta şaşırdı ve çektiğiniz fotoğrafta renkler %90 turuncu çıktı. Ayrıca yüksek isoda çektiğiniz için makina çok fazla noise yaptı. Bu jpeg'i düzeltmek istediğiniz zaman bozulur. Hem renkler, hem detaylar çamur gibi olur. Ama bunu RAW çekmiş olsaydınız Photoshop'da renkleri kaliteden ödün vermeden düzeltebilir ve detayları fazla bozmayacak şekilde noise giderme yapabilirdiniz. Bu durumda ilk çektiğiniz jpeg ile PS'de düzeltip RAW'dan çevirdiğiniz jpeg arasında büyük fark olacaktır değil mi?

Güzel açıklamıssınız hocam teşekkürler Benim gibi amatörler için biçilmiş kaftan gibi gözüküyor fakat hiç raw çekmedim, demedim dahi

Edit: Bu arada 450D de raw çekimi bulamadım Quality diyor Raw + L, Raw falan yazıyor. İlk aldıgım günden beri hep Raw da fakat fotoğrafları jpeg çekiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Madécassol -- 27 Ocak 2013; 14:48:50 >

• quote:

@agules imzandaki makinelere bakıyorum da, jpegle o makinelere ihanet ediyorsun bence :)

Kesinlikle haklısınız sonuna kadar ama alışamadım işte napayım ama alışcam zamanla merak etmeyin geri kafalıyım ben birazda ondan dolayı hep bunlar. Photoshopa karşıydım mesela şimdi olmazsa olmazım, sonra iphone karşıyım mesela hala öyleyim gidipte almam. Hdr yapamıyordum imanım gevredi ayarlarını tutturana kadar şimdi vazgeçilmezim bunun gibi bir sürü şey var hayatımda. Harddisk almam lazım ama önce rawa geçiş yapmam için bilgisayar gırtlağına kadar dolu. Para toplayıp hayrına bir harddisk alıverin şu kardeşinize

Gerçi şu aralar makine alamıyorum elime işim başımdan aşkın çıkıpta şöyle bir fotoğraf çekesim var Düğün fotoğrafı haricinde ne olursa artık. Size söz ilk çekimimde raw çekicem sonuçlarıda paylaşırım burada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi agules -- 27 Ocak 2013; 14:48:45 >

• 450D de raw çekimi bulamadım. Quality diyor Raw + L, Raw falan yazıyor. İlk aldıgım günden beri hep Raw da fakat fotoğrafları jpeg çekiyor.

Bu soruna yardım edebilecek yok mu arkafaşlar
  • PC'de fotoğrafları neyle açıyorsunuz?
  • quote:

PC'de fotoğrafları neyle açıyorsunuz?

Hocam normal tıklayınca açılıyor işte herhangi bir işlem uygulamıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Madécassol

Arkadaşlar Makinam 450D, dün nette çok araştırdım bu raw(ham) çekim konusunu.

Eğer üzerinde hiç bir oynama yapmıyacaksak yani uğraşmak istemiyorsak jpeg çekmek çok daha mantıklıymış. Fakat raw çok daha kaliteli çekiyor (nette görülen karşılaştırmalarda bariz şekilde belli)

Raw 14bit, jpeg 8bit

Sorum şu arkadaşlar;

Raw çektiğimiz 14bitlik bir fotoğrafın üzerin de biraz oynama yaptıktan sonra sanal ortamda ya da facebook da paylaşmak için mecbur jpeg kaydetmek zorunda değilmiyiz?? yani 14bitlik raw fotoğraf üzerinde oynama yapsak dahi kaydederken jpeg yapacağımız için gene 8bit olcak ve görüntü de kırmalar olcak. Doğru değil mi? Ya da raw dan jpeg e geçerken kaliteden ödün vermeden jpeg yapma gibi birşey yok mu?

Aslına bakarsan 8 bit resim ile 16 bit arasında gözle görülür bir fark yok zaten. 16 bit'in avantajı fotoğrafı düzenlerken daha fazla esneklik sunması. Daha detaylı bilgi için;http://www.photoshopessentials.com/essentials/16-bit/

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: DayLight66

quote:

Arkadaşlar Makinam 450D, dün nette çok araştırdım bu raw(ham) çekim konusunu.

Raw 14bit, jpeg 8bit

Sorum şu arkadaşlar;

Aslına bakarsan 8 bit resim ile 16 bit arasında gözle görülür bir fark yok zaten. 16 bit'in avantajı fotoğrafı düzenlerken daha fazla esneklik sunması. Daha detaylı bilgi için;http://www.photoshopessentials.com/essentials/16-bit/

Bilgi için teşekkürler hocam Bir de şu raw çekim hakkın da bilgin var mı acaba 450d de bir türlü beceremedim

• quote:

450D de raw çekimi bulamadım. Quality diyor Raw + L, Raw falan yazıyor. İlk aldıgım günden beri hep Raw da fakat fotoğrafları jpeg çekiyor.

Bende de öyleydi ama ben öyle zannediyormuşum. Fotoğrafların uzantısını cr2 olarak görünce farkettim ben de sonradan araştırdım Raw olayını
  • quote:

Orijinalden alıntı: ekşın men

quote:

450D de raw çekimi bulamadım. Quality diyor Raw + L, Raw falan yazıyor. İlk aldıgım günden beri hep Raw da fakat fotoğrafları jpeg çekiyor.

Bende de öyleydi ama ben öyle zannediyormuşum. Fotoğrafların uzantısını cr2 olarak görünce farkettim ben de sonradan araştırdım Raw olayını

Windows fotoğraf görüntüleyicisinde açılıyor hocam Hepsinin uzantısı .JPG

• quote:

quote:

quote:

bende de Windows fotoğraf görüntüleyicisinde açılıyordu. Bir güncelleme yüzünden öyle oldu galiba. Arkadaşlarımda öyle değil.

• quote:

quote:

quote:

quote:

bende de Windows fotoğraf görüntüleyicisinde açılıyordu. Bir güncelleme yüzünden öyle oldu galiba. Arkadaşlarımda öyle değil.

Uzantı JPG ztn hocam. Bu arada güncelleme derken ?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ya ben değişik bir güncelleme yaptım windows'a raw formatında dosyaları windows fotoğraf görüntüleyicisinde görebiliyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ya ben değişik bir güncelleme yaptım windows'a raw formatında dosyaları windows fotoğraf görüntüleyicisinde görebiliyorum.

Tamamdır hocam hallettim zaten sorunu

• Dur bi çomak sokayım konuya

Sadece jpeg çıktı alan fotoğraf sanatını daha hızlı geliştiriyor.

Bunun sebebi: * "Sonuç direkt jpeg çıktısı olacağı için; ' her ayarı makinada doğru yapma şartının gerçekleşmesi gerekliliği ' neticesinde 'beceriyide geliştirme zorunluluğu' ve bunun sonucunda da 'artan kabiliyet' " diyebiliriz.

* A.F.Y. yayınları, 'Fotoğrafcılıkta herkesin yaptığını yapmayın' kitabı; kısım: 58, sahife: 1589 , paragraf: 3 , satır : 4

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 28 Ocak 2013; 12:51:03 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.