Şimdi Ara

RAW formatındaki fotoğraflar uzantıya göre kalite değişir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.002
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Fotoğraf makineleri RAW formatında fotoğraf çekerler ancak uzantıları değişiyor RAW, RW2, DNG gibi bu uzantıya göre RAW formatı değişiyormu?

• Evet, değişir !.. Bunlar bir nevi imza gibidir. Misal Nikon D5500'ün RAW'ı .NEF, Canon 700D, 750D'nin RAW'ı .CR2'den iyi olacaktır, çünki sensör olarak zaten çok daha başarılıdır ve bu durumda RAW formatın imzasına göre kalite de değişkenlik gösterir denilebilir.

Kaynak :http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d5500/10

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-760D-versus-Nikon-D5500___1011_998

Ayrıca 14 bit, 12 bit, sıkıştırmalı-sıkıştırılmamış raw kayıt yapan modeller de vardır. Bunlara göre de RAW kalitesi farklılık gösterir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 7 Nisan 2016; 23:46:00 >

• değişen, farklı olan birşeyler olmasa farklı farklı dosya uzantıları verilmezdi.
  • Bilgiler için teşekkür ederim
  • Geçen gün hızlıca yazarken, çok müsait değildim. biraz baştan savma bir cevap gibi oldu.

RAW, ingilizcede Ham anlamına gelir. RAW formatında çekmek demek, sensörden gelen tüm bilgiyi herhangi bir işlemden geçirmeden görüntü dosyası olarak kaydetmek anlamına gelir en basit haliyle. böyle olduğunda sensörün kaç megapixellik görüntü üretebildiğine göre 10MB'tan 45-50 ve hatta daha fazla mb büyüklüğünde raw dosyaları ortaya çıkar.

örneğin jpeg çekim yapıldığında, sensörden gelen ham veriler, makinenin içindeki yazılım tarafından işlenip jpeg formatında kaydedilir. işleme, process, denilen süreçte, sensörden gelen verilerin çok önemli bir bölümü iyileştirme ve sıkıştırma algoritmaları tarafından değiştirilir yada elenir. bunun sonucunda, raw iken 40mb olan bir dosya jpeg olduğunda 9-10mb'a düşer.

raw format çekilmiş dosyalarda, başta beyaz dengesi olmak üzere, çeşitli ayarlar ile (neredeyse) sorunsuz oynamak mümkündür. jpeg dosyalarında bu tür bilgiler, sıkıştırma algoritması tarafından silindiği için, jpeg çekilmiş bir görüntünün üzerinde sonradan oynamak zordur.

raw formatın büyük dosya boyutları, seri yada sürekli çekim modunda makinenin işini zorlaştırır. karta yazılması gereken bilgi miktarı çok olduğu için, aynı makine jpeg modunda seri olarak 10 kare çekebilirken, raw modunda 5 kareye düşer.

Ancak, profesyoneller, sonradan çok daha sorunsuz işleyebilmek adına, hız ve kart alanından bir miktar vazgeçerler ve raw çekerler.

D5, 1D gibi makineler de, D800 yada 5Ds serilerinin bir üst modeli olmalarına rağmen, hızdan kaybetmemek adına 20 küsür mpix seviyelerinde kalırlar. bu nedenle D5, 1D gibi makineler, hızın çok önemli olduğu spor, haber, belgesel fotoğrafçılığı gibi alanlarda öne çıkarlar, (diğer pek çok özellikleri de çok ileri seviyedir zaten, orası ayrı bir konu.)

markalara göre, NEF yada CR2 gibi farklı uzantıların olması normaldir. raw alanında, html yada pdf gibi evrensel kabul görmüş uzantılar yoktur. (jpeg'de vardır).

aynı markanın, aynı uzantıya sahip dosyalarının da farklı boyutlarda olduğunu görebilirsin. veriyi dosyalara nasıl yazdığına göre (compressed (sıkıştırılmış), lossless (kayıpsız)), (sanırım görüntüyü yakalama şekli) (12bit yada 14bit) dosya boyutu yada uzantısı değişebilir.

Diğer taraftan, titrek bir kare, jpeg de olsa, raw da olsa titrektir, sonuç kötüdür. sanatsal anlamda çok iyi yakalanmış bir kare, jpeg de olsa raw da olsa çok iyidir.

• Cevap ve bilgiler için teşekkür ederim,

Şöyle sorayım
    Aynı sensörlü
    Aynı objektifli
    Aynı Pikselli
    İki makine var diyelim ham dosyaları biri RAW uzantılı veriyor diğeri örnek RW2 uzantılı veriyor
    Uzantıya göre ham dosyanın kalitesi değişir mi? Yoksa uzantı ile ham dosyanın kalite farkı olmaz mı?

Şunun için soruyorum bir makine alirken özelliklerin yanında da ham dosyanın hangi uzantılı verdiğini de dikkate almak gerekir mi?

Teşekkürler
  • Samsung nx1000 kullanıyorum raw dosyası 35-40 mb civarı srw uzantılı nx 300 de mesela dosya uzantısı farklı diye biliyorum rawlar galiba 20 küsür mb civarlarında. Ama kalite farkı varmı bende merak ediyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bende raw çekerim sonradan işlemek için ama vakit bulup da hiç oynamıyorum açıkçası geçen JPEG e çevirmek için bir program buldum fakat bariz resimde kayıplar oldu özellikle resim bildiğin karardı desem yanlış bir tabir olmaz. benim aklımı kurcalayanda
    - JPEG formatı çekimi raw formata göre görüntü kalitesi daha mı kötü oluyor.
    - birde bana önereceğiniz resmi JPEG e çevirecek bir program
  • Yardımın için sağol photoshop yükleyip deniycem JPEG e çevirmeyi bilgisayarım tamirden gelince :)
    açıkçası raw kalması benim için bir sıkıntısı yok dijital fotoğraf çerçevesi istiyorum JPEG i orda kullanacağım kararma olunca açıkçası biraz düşündürdü diğer formatları zaten çerçeve desteklemiyor destekleyenide bulmak zor zaten çerçevede de ne alacağımı karar veremedim kimide çerçeve alıncaya kadar git ucuz tablet al diyen var :)
  • uzman değilim ama 2 ayrı programla JPEG e çevirme ciddi kayıplar yaşattı bana photoshop la deneme yapacım inşallah 1 ay sonra gelecek makinam farklarını burda paylaşırım
  • Pixillion ve stepok raw diye 2 programı kullandım ciddi kontrast kaybı yaşadım
  • @goodbadugly2 arkadaşın yazıları çok bilgilendirici oldu teşekkür ederiz
    PNG, JPEG'den daha iyi olduğunu bilmiyordum. PNG ikon gibi boyutu küçük istenen fotoğraflar için kullanılır diye biliyordum.

RAW hiç kullanmamıştım ve kullanmakta istemiyordum başka bir fotoğraf forumda biri ille RAW kullanın diye defalarca ısrar edince makineyi JPEG+RAW ayarlayıp kullanmaya başladım RAW ile oynadım makinenin JPEG ile karşılaştırınca arasında dağlar kadar fark gördüm şimdi o arkadaşa Allah(cc) razı olsun diyorum iyiki ısrar etti şimdi RAW dosyaları PS ile düzenliyorum.

RAW'ın önemini azda olsa kavrayınca RAW da merak ettiklerimi sormak istedim.
    Bu konudaki sorunun cevabını şöyle anladım HAM dosyanın uzantısı ne olursa olsun dosyadaki HAM veriler aynıdır. Uzantıya göre HAM dosya değişmez.
    Tabiki makinen sensore göre, piksele göre, objektife göre yani makine özelliklerine HAM dosya içeriği değişir bu normaldir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.