< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Realist Değilsin Diyen İnsanların Realist Davranmaması
-
-
konuya özel -->> konuyu gizle
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Kimse aslında realist değil ki. Ben düşünüp mantıklı karar veriyorum diyen adamın bile verdiği kararlarda o anki ruh hali, duygu durumu çok etkili. Bu konuda birçok araştırma var
-
O nedenle kimin ne dediğinin bir değeri olmaz kolay kolay.
-
Realizmin ve realist etiketinin çok farklı içerik ve anlamları mevcut. Çoğu zaman insanlar ontolojik geçerliliği bulunduğuna inandıkları argümanlarını veya tespitlerini söylem bazında pekiştirmek için realizm veya realist tabirlerine başvururlar. Bu ölçütlerinden hareketle öyle düşünmeyen ve davranmayanlara gidip realist değilsin derler ama pekala bu ölçütleriyle kendileri de çelişebilirler - kısaca hipokrasi ya da iki yüzlülük diyerek yadırgadığımız o vaziyet.
Felsefi anlamda realizm zihninden veya öznelliğinden - kısaca kendinden - bağımsız bir dış dünyanın varlığının kabulüdür. Realist de bunu kabul eden kişidir. Bunun haricinde edebi akım olarak gözleme, bireysel tutum ve toplumsal olguların nesnel gösterimine vurgu yapan realizm bulunur. Güce veya devletlerin anarşik ortamda beka odaklı operasyonelliğine vurgu yapan politik realizm bulunur. Liste uzayıp gidiyor. Tüm bunların aldığı realizm/realist sıfatı, adlandırması, yakıştırması vs olabilecek en gerçekçi ya da en yerinde duruş veyahut yaklaşım olduklarını göstermez. Yani realist olarak pazarlanan bir görüşe zaten katılmak zorunda değilsin, ki onun kriterlerine uymayan kendi görüşünden dolayı sana realist değilsin diyeni bir de ciddiye alasın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Şaka şaka okudum.
-
Okumasaydın realist değilsin derdim. 😀
Okumamak daha çok mantıksal olmamaya giriyor. Bir de bu var. Yani evrimsel arkaplanı gereği ilişkinlendirme yapmayı seven bir tür olarak insanların mantıksal bir durumu reel durum sayma adeti. Kendi A ise B, B ise C mantık kalıplarına uymadığı için sana realist değilsin derler ama o "mantık" dahi basitçe içlerinde bulundukları kültürün ürünü, baskın sosyal bağlamın kendilerini öyle şartlandırması olabilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam bir sorum olacak.
Alakasız bir konuda bile manas destanından uzun yazıyorsunuz sebebi nedir?
-
Karmaşık bir konudan bahsederken ekonomik olmak kolay değil; kabahat bende değil. 😄
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X