|
Bildirim
|
Hifi camisında söylenen çoğu şey fazlasıyla abartılı. Söylenenleri 10'a böl gerçekçi sonuca ulaşırsın. Yok usb kabloyu değiştirdim ses uçtu. prizi değiştirdim sistem coştu vs. hepsi de abartılı ifadeler. Bazı çok üst seviye sistemlerde bazı bileşenler kısıtlı miktarda etki etse de aradaki fark onların size düşündürdüğü kadar atla deve değil. Bu yüzden piyasada bunu kullanan işe yaradığını söylenen ama hiçbir işe yaramayan(snake oil) ürün dolu. Bazen hoparlörün konumunu değiştirmek bile bileşen değiştirmekten çok daha fazla etki yapabiliyor.
Mesela hoparlör kablosu konusu. Sesin farklı frekanslarına kablo farklı direnç gösterebiliyor. Farklı türde iletken kullanan ve farklı örgü yapısındaki ve kalınlıktaki kablolar sesi değiştirdiği doğru. Ama bazı sistemlerde güzel çalan bir kablonun senin sisteminde nasıl çalacağını bilemezsin ve bu aslında bir nevi equalizer gibi birşey. Ama sorsan bu arkadaşların hepsi equalizer a karşı. Flat dinliyorlar. Belki benim kullandığım bileşenler ve yaptığım equalizer ayarı seninkinden daha flat olmadığını nerden biliyorsun. Ya da benim böyle hoşuma gidiyor. Hobi ile uğraşan ve yorum yapan herkese de uzman gözüyle bakmayın. Pc bileşenleri, otomobil, diğer elektronik eşya forumlarında ne kadar bilen bilmeyen varsa burda da var. Hatta ses ölçmesi zor ve yoruma açık kavram olduğu için bunda yalan yanlış bilgi çok daha fazla. Yok hobiye gönül vermiş üstatlar falan bırak abi bunları. 50 yaşında üst frekansları duymayan, kulağı yıpranmış adamlar üstat oluyor . Arabasına işe yaramayan şeyler takan, bilgisayarına ihtiyacı olandan çok daha fazla acayip soğutma sistemleri donanımlar takan adamlar olduğu gibi aynısı burda da var. Onlarda olduğu gibi pek işlevsel olmayan ve fiyatına göre çok az fayda gösteren ürünler çok yüksek fiyatlara satılabiliyor. Araba da iş A noktasından B noktasına güvenli ve konforlu gitme işinden saptığı, binlerce liralık bilgisayar alan adamın adam gibi bilgisayarında iş yapmadığı gibi burda da kaliteli müzik dinleme ve kaliteli ses alma amacından sapıp iyi cihaza sahip olma yarışına dönüyor. Araç olmaktan çıkıp amaç haline geliyor. Bu yüzden arabasının turbosuyla oynayan, bilgisayarına overclock yapan kadın göremezsiniz. Hifi cı kadın da göremezsiniz. Çünkü akıllılar. Zamanında böyle bir konu açmıştım. Ama yukarda bahsettiğim tipte bir yönetici konunun gittiği yerin hoşuna gitmiyor olmasını gerekçe göstererek kilitledi konuyu.https://forum.donanimhaber.com/bir-hi-fi-deneyimi-ve-yasanan-hayal-kirikligi--123906947 Size gelince muhtemelen subwoofer lı sistem sonrasında alt frekanslarda eksiklik hissediyorsunuz. 5.1 sistemlerde de orta frekansların zayıf kaldığı doğru. Özellikle iyi bir stereo sistemden geçince daha iyi anlıyorsunuz bunu. Hoparlörü değiştirmenizi tavsiye ederim. Dynaudio Emit M10 veya Kef q150 yi dinleyecek bir ortam bulup denemeye çalışın. Bir de siz de benim gibi bilgisayarda dinliyorsunuz. Ben de şu an dynaudio xeo 2 kullanıyorum. Cihazdan daha önce kullandığım audioengine A5 e göre daha çok memnunum. Hacminden beklenmeyecek bir alt frekans tepkisi var ama şöyle bilgisayarın başından kalkıp 2 metre geri çekilince daha bir güzelleşiyor ses. Özellikle hoparlör çapı arttıkça bu etki daha fazla hissediliyor. Belki ben de ilerde Triangle, Bose gibi 2.1 sisteme geçip bunu da oturma odasına falan çekebilirim. |
|
|
|
|
|
|
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|