Şimdi Ara

RF İle İletişimde Şifre Koyma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.154
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Hazırladığım projede rf kullanarak haberleşmeyi sağlıyorum. Rf için gerekli kodları yazdım. Simulasyonda sorunsuz çalışıyor ancak iş pratiğe gelince her zamanki gibi sorunlar çıkıyor.

Pratikte kurduğum devreyi çalıştırdığımda ilk 2-3 saniye rf ile veriler doğru bir şekilde gidiyor ancak sonra gönderilen veriler alıcı tarafından farklı algılanıyor. Örneğin 011 yerine 110 gidiyor. Sanırım gürültüden etkileniyor. Bunun için ilk başta bir şifre koymayı düşünüyorum. Ancak burada da şöyle bir sorun var. :) Rf alıcı verici modül 433 mhz'de çalışıyor. Eğer çevrede o frekansta çalışan başka bir rf modül olursa şifre hiçbir işe yaramaz. Proje sunumunu yapacağım yerde de o modüllerden en az 10 tane var. :) Bu şifreleme olayını nasıl yapabilirim?

Bir de bir arkadaşım Pt2262 ve Pt2272 entegrelerinden bahsetti. Bu entegreler şifreleme olayında kullanılabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azofeifa -- 30 Aralık 2009; 21:13:29 >

• Udea modülleri mi bunlar?
    Preamble verisi ile istersen uyandır önce.
  • Evet udea modülleri.

5 byte'lık 0x55 verisi gönderdim Preamble olarak. Sonra da bir şifre koydum. Bu da 3 byte'lık 0xCC sayısı. Yine de pek kararlı çalışmıyor. Şöyle söyliyim. 2 kanallı bi kumanda yaptım. Devreyi çalıştırdığım an alıcı kısmındaki ledler 1-2 saniye yanıyor sonra sönüyor. Ardından butonlara basarak karşıya veriyi gönderiyorum. Verici kısmında çıkışlarda da ledler var. Bir led düzgün bir şekilde yanıyor. Vericideki ilgili kanalı 1'ken çıkış 1 oluyor. Ama diğeri hiç yanmıyor. Verici kısmı 1 ama alıcıdaki çıkış 0 oluyor.

Bir de bu verilen byte'larını azaltıp deneyeceğim. Örneğin 3 byte'lık preamble, 2 byte'lık şifre göndericem.

Bunun haricinde yapabileceğim birşey var mı acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azofeifa -- 30 Aralık 2009; 23:03:55 >
  • Aslında doğrulama bitleride ekleyebilirsin sona, verinin doğru gidip gitmediğini kontrol etmek için. Örneğin, üç bitlik veri göndereceksin, bunlar XYZ olsun. bunların sonuna üç bitte kontrol biti ekle; birisi X+Y ikincisi X+Z ve üçüncüsü de Y+Z olsun. Tabi işlemler xor. Gelen veriyide buna göre kontrol ederek yanlış gelmişse görmezden getirtebilirsin. Ama bu yöntemle 3 bitlik veriyi 6 bit ile göndermiş olsun. Aslında bu bir nevi Hamming koda benzedi. Yada yine farklı olarak göndereceğin bit 1 ise 111, 0'sa 000 göndererek "Simple repetition code" oluşturabilirsin. Bu sayede örneğin bit değerin için gelen 3bitten ikisinin aynı olması senin o bitin hangisi olduğuna karar vermende yeterli olacaktır. Ya da 3 yerine 5 kere tekrar edersen 2 bit düzeltme sağlarsın vs. Bunlar en basit örnekleri. Genel olarak "Error control coding" olarak aratırsan böyle bir çok veri bütünlüğü algoritması bulabilirsin...

En son olarak, hiç kullanmamış olsamda pt2262 ve pt2272 de güzel ve güvenli bir çözüm olabilir. Yukarıdaki gibi bir sistemde senin gönderdiğin veri sadece senin sistemin tarafından dikkate alınmış olur ama senin iletişimini loglayan birisi herşeyi kontrol edebilecek hale gelebilir. Ama PT2262, PT2272 ile güvenli olarak da iletişimi sağlayabilirsin.

• @yxsdf öncelikle yorumun için teşekkür ederim.

Rf modülleri kullanmadan önce iki pic'i kabloyla birleştirdim. Bu şekilde denediğimde hiç sorun yok. %100 verimle çalışıyor. Yani burada hata testi yapsam herhangi bir hata olmaz, öyle gözüküyor. Sorunu Rf modüllerle haberleşmeye çalıştığımda 4-5 saniye sonra yaşıyorum. İlk 4-5 saniyede devre yine %100 verimle çalışıyor. Ama sonrası için %1 diyebilirim.

Bi de bu bahsettiğim proje öyle profesyonel bir alanda kullanılacak birşey değil. Ders kapsamında hazırladığım bir proje. Sunum esnasında çalıştıracağım, ondan sonra bi daha dokunmam heralde, en azından bu projeye.

Pt2262 ve Pt2272'yi bugün duydum. Datasheetlerine baktım ama çalışma şekillerini tam olarak kafamda oluşturamadım. Osilatör girişleri ve bir pini hakkında kafamda soru işaretleri var.

Düzeltme: Sadece 2 byte'lık preamable verisi gönderdim. Şifre kısmını kaldırdım. Devre şu an sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Ama aynı frekansta çalışan rf modüllerin olduğu bir ortamda illa ki etkilenecektir. Neyse artık sunum sırasında salondaki tüm rf alıcı verici modülleri kapatırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azofeifa -- 31 Aralık 2009; 0:50:06 >

• Udea nın sitesinde PT2262 ve PT2272 nin kullanımı ile ilgili örnek bir devre var.Ben o devreyi denedim.Sorunsuz bir şekilde çalışıyor.Bu devre sana yardımcı olacaktır bence.Bahsettiğim şemaları "www.udea.com.tr" sitesinde "Teknik Dökümanlar/Uygulama Notları" bölümünde bulabilirsin.

Şimdiden kolay gelsin.
  • Rf sorunsuz çalışıyordu ama projenin motor aşamasına geçince işler biraz karıştı. Devreye motor bağlıyken Rf modüller etkileniyor. Kablo ile haberleştiğimde yine sorun yok. Motor için bazı şeyleri etkiliyor diyorlardı. Bunun için octocupler ya da kapasitör kullanmayı deneyeceğim.
  • Motor çalıştığı zaman etrafında elektromanyetik alan oluşturduğu için RF modülleri etkiliyordur.RF modüllerin antenleri dışarıda kalacak şekilde etraflarına bakır yada aliminyumdan metal kutu yaparsanız modüllerin etkilenmesini biraz da olsa engelleyebileceğinizi düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: turan_y

Motor çalıştığı zaman etrafında elektromanyetik alan oluşturduğu için RF modülleri etkiliyordur.RF modüllerin antenleri dışarıda kalacak şekilde etraflarına bakır yada aliminyumdan metal kutu yaparsanız modüllerin etkilenmesini biraz da olsa engelleyebileceğinizi düşünüyorum.

Bu yöntemde mantıklı bunun yanında kondansatör kullanarak manyetik alanı en aza indirgeme olayıylada çözersin.
  • Ne yaptıysam çözemedim bunu o yüzden pt serisi kullanmaya karar verdim. Pt'lerin çalışma mantığına şimdi adam akıllı baktım ve benim yapmak istediğim projede pt kullanırsam pic'e gerek kalmadığını gördüm. Ama mecbur mikrodenetleyici kullanıcam, göstermelik de olsa.
  • Pt entegrelerinden de umduğumu bulamadım. Tek çare yazılımı geliştirmekti, ben de öyle yaptım.

İlk programımda verici kısmında sonsuz döngü içerisinde b portunun durumunu rf ile gönderiyordum, alıcı kısmında da sonsuz döngü içerisinde bu veriyi alıyordum. Kablo iletişimde sorun yoktu ancak rf ile iletişimde mesafe artınca ve motor sürünce rf sapıtıyordu.

Şimdi verici kısmına bir şifre koydum. Sonsuz döngü içerisinde bir byte şifre ve ardından 10-15 byte ilgili veriyi yolluyorum. Alıcı kısmında da bir if bloğu açtım, eğer gelen veri şifreyle eşitse sonraki verileri alıyorum, o verileri 4-5 kere ilgili porta yönlendiriyorum. Bu sayede motorun dönerken yarattığı etkiden büyük oranda kurtuldum. Ancak halen motorun biraz etkisi var ve onları yoketmeye çalışıyorum. Tamamiyle yoketmem imkansız ama en azından %80-90 yok edebilirim gibi gözüküyor.

Bu sayede buradaki sorunu da çözmüş olacağım inşallah. =>http://forum.donanimhaber.com/m_36754000/tm.htm

Devre burada. Gördüğüm yere kapasitör bağladım.

RF İle İletişimde Şifre Koyma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azofeifa -- 3 Ocak 2010; 2:14:56 >

• Arkadaşlar dediklerinizin bir kelimesini bile anlamıyorum ama böyle karışık işleri çözdüğünüz için sizi tebrik ediyorum. Bende elektrik - elektronik bölümünde okuyorum. Mühendis olunca tüm yardımlarımı sunacağım sizlere.
    Tekrar tebrikler.
  • Jentin zamanında biz de senin gibiydik, 2. sınıfın sonuna geldiğinde bu söylediklerimizden sen de birşeyler anlarsın. Yalnız şunu bilmen gerekiyor. Teorikle pratik hiçbir zaman birbirini tutmuyor. En basitinden bu Rf olayı. Kağıt üzerinde tüm algoritmayı kurdum, proteus'ta devre babalar gibi çalıştı. Sonra devreyi pratikte kurdum, saçma sapan çalıştı. Diğer tüm olaylar da böyle. O yüzden kendini pratikte de geliştirmen lazım. Şimdiden kolay gelsin sana.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.