yeni bi digital makine alıcam forumu sürekli takip ediyorm, genelde canon ve nikon makineelr öneriliyor ama benim o kadar da teferruatlı makinelere ihtiyacım yok ama manuel ozellik olması da bu tür amator fotorafcılık için bi balangıç olabilir benim için. Tam da canon a510a karar vermişkenwww.pclabs.gen.tr de bu makinenin incelemesini gördüm ve açıkçası sitedeki çekilen fotolar beni etkiledi makrolar gayet iii ve odaklanma da balşarılı hem baya bi özelliğe de mudahale edebiklmek güzel bana fiyat çok uygun geldi,, ustalar da bi inceleyip yorumlar yaparsa çok sevinirim
yok mu yorum yaa, cidden 150 dolarlık makine için çok güsel fotolar çekmiş,,, sayıın mtkn3 hocam, diğer ustalar bi inceleseniz de yorumlarınızı yassanız çook sevinecem,,, aynı fiata ben daha ii bi makine bulamadım... saygılar
yaw bir allahın kulu yorum yazmıyor... bari incelemesine bi bakın ve elinizdeki makinayla kıyaslayıp bişeler yazın... heralde ben alıp incelemesini yapıcam bu gidişle.... saygılar
Arkadasim Ricoh Caplio RX aldim ilk izlenimlerimden biraz bahsedeyim: okudugumuz kadariyla bir lens bile makinanin fiyatini ve kalitesini cok degistiriyor, ustalar haklidirlar ama amator baslayacak biri icin bunun cok cok iyi bir lens olmasi gerekmez diye dusunuyorum, ustelik lensin kalitesini de su anda bilmiyoruz, test sonuclarina gore ustalarin yorumlarini aliriz. Ve cok anlamasamda resimlere bakiyorum ve resim netligi acisindan hicbir fark goremiyorum. Cok arastirdim, yurtdisi sitelerinden incelemeler yaptim, istedigim niteliklerde marka bir kamera 500 YTL den asagi bulunamiyordu. Ilginc olan bu makinanin bazi sitelerde halen 500-700 YTL arasi satilmaya devam edilmesi (hos bu fiyata 7 MP Sony canon filan alinabilir bu durumda kimse bunu tercih etmez ama anlayabilmis degilim, herhalde guncelleme yapmadilar) Arastirmam neticesinde bu makinada karar kildim cunku 400-500 YTL bu ise ayiracak butcem yoktu. Uyduruk makinalar ise 100-150 YTL civarinda, bunlarda ne optik zoom var ne kalite. Bu dusuncelerle bu makinayi aldim. Ustelik Ricoh ofis elektronigi alaninda kendini kanitlamis bir firma marka imajini zedelemeyecegini dusundum. Ve Ricoh un 1950 li yillarda bile fotograf makinalarinin oldugunu bazi sitelerde gordum. Yine bir sitede Ricoh'un bu makinalari Pretec firmasina urettirdigi yaziyordu ancak bununla ilgili yabanci kaynaklarda hicbir bilgiye rastlamadim, ancak cihaz çin yapımı. Makinayi estore den aldim. Gerci bir sorun cikti 235 YTL (YKB 10 taksit pesin fiyatina) ye aldigim makina icin web sayfasinda 2 adet sarj edilebilir pille gelecegi yaziyordu ancak, normal pille geldi. Firmaya mail cektigimde tedarikci firmanin boyle bildirdigi ancak degisiklik yaptigi istersem urunu iade alabileceklerini belirttiler. Urun iadesine gitmedim, sitede hatalarini duzelttiler, fiyatida 10 YTL zamlandirdilar :) Sadede geleyim: Genel Ozellikleri (İsteyen olursa sorabilir detay verebilirim) 1 cm makro (denedim net cekiyor) LCD netligi güzel 1.8" flash yeterli seviyede kasa gayet saglam gozukuyor. 8 adet scene ozelligi var. Siyah beyaz scene ozelligi ile yazılari scan etmek icin kullanilabiliyor. TV baglantisi var, slideshow Yazilimi hicbir problem cikarmadan yukleniyor. Açılma hızının ve cekim hızının dunyada en iyisi oldugu iddia ediliyor, digerlerinin hizini bilmiyorum ama bunu denedim gercekten cok hizli oldugunu soyleyebilirim. avi kalitesi dusuk ama bu zaten adi ustunde DFM. Canonda bile avi cekiminin kalitesiz oldugunu forumlarda okuyoruz. Otomatik cekim ozelligi var 2 sn ve 10 sn Makinanin en zayif yonu tuslar ergonomik degil yani kullanimi cok rahat degil. Pil omrunu henuz deneyemedim. Bir sikintida batarya almak istenirse temininde sorun yasanabilir. Kilif bulmakta ayni sekilde. Setup menuleri cok iyi ISO ayarlari, LCD ayarlari (5 kademeli), parlaklik vs. vs. Aslinda birseyleri secmeye gerek yok auto ayarlar tespit ettigim kadariyla cok akilli ve hassas calisiyor. SONUC olarak bu makinadan 2 tanede ev arkadaslarima aldik. Resimleri cekiyorum yakinda buraya birkac ornek koyarim. Kararsiz kalan ve butcesi 250 YTL civari olan arkadaslara da bu makineyi ilk izlenimlerime gore tavsiye ederim... Saygılar, sevgilier
Bu arada bir baska forumda bir arkadasinda tespitleri olmus onu da aktarayım:
D-SLR ya da üst düzel bir compact makina almak arasında kararsızlık yaşarken bütçem her ikisine de izin vermedi ve bu hayalimi bir süreliğine erteleyerek ara bir makina almaya karar verdim. Birçok fotoğraf makinasını internette yayınlanan örnek fotoğraflarıyla değerlendirerek inceledim. Çünkü fotoğrafçılıkta yeniyim ve belirtilen teknik özellikler açısından sağlıklı bir değerlendirme yapamıyorum. Açıkçası zoom, çözünürlük, enstantene vb bir-kaç basit konu dışında teknik özelliklerin ne işe yaradığını, rakamsal ifadelerin neyi nasıl etkilediğini bildiğim söylenemez. Elbette bütün ürünlerde olduğu gibi fotoğraf makinalarında da belli markalar insanı cezbediyor. Canon, Nikon, Olympus gibi o belli başlı markaları seçme yönünde sanki içgüdüsel bir eğilim söz konusu.. Hatta marka öylesine girmiş ki hayatımıza, test sonuçlarında daha başarılı olduğunu gördüğüm namsız bir makina yerine bu markalardan birini sipariş etsem sanki daha iyi hissedeceğim kendimi.. Doğru ya da yanlış, sanırım bu çoğumuzda böyle..
Az önce de söylediğim gibi fotoğrafçılıkta çok yeniyim. Bu nedenle Ricoh markasının fotoğrafçılıkta ne kadar yeri ve itibarı vardır bilemem. Ancak ben yaklaşık 2 yıldır fotoğrafla haşır neşirim ve bu süreçte Ricoh oldukça az duyduğum, çok tutulmadığını düşündüğüm bir marka. O yüzden satın almaktan uzak durduğum gibi incelemeye de pek yanaşmamıştım Ricoh marka fotoğraf makinalarını. Ancak geçenlerde bir alışveriş sitesinden aldığım mailde Ricoh Caplio RX'in reklamı vardı ve fiyatı da oldukça uygundu. Linke tıkladım ve biraz inceledim. Özellikler fena görünmüyordu. Derken fotoğraf makinası inceleme sitelerinden baktım, örnek fotoğraflarını inceledim, çevirebildiğim kadarıyla yabancı forumlarda kullananların görüşlerini okudum, çoğu da olumluydu. Beni en çok şaşırtan da fotoğraflarındaki kalite oldu. Elbette daha kaliteli sonuçlar veren makineler vardır ama değerlendirmem fiyat/performans üzerinden. Aynı özellikteki makinaların markası Canon, Nikon vb olduğunda fiyat neredeyse 3 katı. Üstelik de Ricoh modellerinin çektiği fotoğraflar o ünlü markaların aynı kategorideki modellerinin çektiği fotoğraflardan çok daha kaliteli göründü gözüme. Hatta az önce de bahsettiğim gibi; Canon, Nikon gibi makinaların sonuçlarının daha kaliteli olduğunu görmek, onlardan birini sipariş ederek kendimi rahatlatmak istedim ama her karşılaştırmada Ricoh Caplio RX ve diğer Ricoh modellerinin neticede daha iyi sonuçlar verdiğini gördüm. Makro çekimleri, gece çekimleri, portre çekimleri ve diğerleri hiç de fena değil.. Aynı sınıfta 1 cm makro çekime izin veren başka hiçbir markaya rastlamadım. Çektiği fotoğrafları çok hızlı kaydettiği söyleniyor. Bir de 28-100 mm geniş zoomdan bahsediliyor ki bunun ne anlama geldiğini ve ne avantaj sağladığını bilmiyorum, bilen arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. Bu arada G serisi ile R serisi arasındaki farkın ne olduğu konusunda da bilgiye ihtiyacım var. Sanki G serisindeki fotoğraflar biraz daha kaliteli gibi.. Görüşlerinizi almak istediğim diğer konu fiyatla ilgili. Neredeyse bütün alış-veriş sitelerinde 500 YTL'ye yaklaşan Ricoh Caplio RX'in estore'deki fiyatı sadece 236 YTL. Bir ürünün piyasa fiyatının yarısından daha aşağıya satılabilmesi düşündürdü beni ve biraz işkillendim açıkçası.. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Aslında bu başlığı Ricoh markasını methetmek için değil sizlerin görüşlerini almak için açtım. Ricoh markası hakkında bildikleriniz nelerdir, nerde üretilir, kullananlar memnun mudur? Çok olumsuz görüşler almazsam marka takıntımı yenip Ricoh marka bir fotoğraf makinası edinmeyi düşünüyorum. Paylaşacaklarınız için şimdiden teşekkürler.
Sen kendini aşmışsın ya..ne kadar çok doluymuşsun böyle boğulacan walla yavaş biraz şaka bir yana Ricoh oldukça güzel ve kaliteli bir markadır bildiğim kadarıyla..çok emin değilim ama kullanan arkadaşlar varsa görüşlerini belirtsinler bizde bilgilenelim..
dostum orta bölümden itibarenki dolmuşluk ifade eden sözler benim degil baska bir forumdan alinti , "Vehbi Koc ucuz mal alacak kadar zengin degilim demis" haklidir ama ayagini yorganina gore uzat sozumuzde var. Benim butceme denk dusen bu.
Abi buraya örnek resimler koysana. Bizde bi bakalım.
hıdıremmi veridğin bilgiler için teşekkürler,,,, zaten ben de internette yaptıım araştırmalar sonucunda bu makineye karar kıldım aynen dediin gibi ben öğrenciyim ve para da kolay bulunmuyor,, bana fiyat/performs cok iyi gözüktü üstüne bi de pclabs ın yaptıı inceleme bu makinada karar kılmamı sağladı ben de en kısa zamanda ısmarlıcam bu makinadan ideefixe fiatı da uygun bu arada alıcak olanlara duyurulur...Kesşke bu forumda bulunan bikaç usta daha görüşünü belirtse de gönül rahatlııyla alsam şu cihazı... herkese saygılar....
Banada Bascuda'da tersi olmuştu. Az satılan bi ürünü aldım ertesi gün baktım. Fiyatı güncellemişler ama benden farkını almadılar.
bende estore den 3 tane alinca ratingi artirdiklari icin 235 den 240 küsüre cıkarmislar. bi de pil mevzuu var tabii bütün sitelerde sarj edilebilir pil diyor ama iki tane panasonic kalem pille geliyor.
aslında pil olayı bence önemli bi konu olmasına rağmen zaten her alette de kullanabilmek için gp marka 2000mah piller fazlasıyla iş görüyolar, oyüzden çok da büyük bi eksiklik deil...Anladıım kadarıyla bu makinenin tek eksii diyafram açıklına manuel olarak müdahale edilemiyo oluşu, onun dışında her ayarı manuel yapılabiliyor ki bu bile çoğu ünlü makine üreticisinin orta sınıf modellerinde fiatı katlamasına neden oluyoo... saygılarr..
Çoğunlukla fiyat/performans denince akla Kodak gelir, ki bende de CX6330 var.
Özelliklerine bakınca bendeki makinadan daha esnek ve özellikli bir alet olduğu anlaşılıyor. Fiyat açısından da avantajı var. Ancak netteki kimi örnek resimlerde affedilemeyecek bazı hatalar görülüyor. Özellikle de resmin kenarlarına doğru keskin kontrast ve ışık geçişlerinde mor saçaklanmalar (purple fringe - chromatic aberrations) rahatsız edecek kadar çok.
Ancak makro ve gece çekimlerinde tartışılmaz bir üstünlüğü var. Zoom da 3X'ten 3,6X'e çıkarılmış, ki zaman zaman büyütmenin her damlasına ihtiyaç duyuluyor.
Bu resimlere bir bakın, fiyatını unutmayın, özelliklerini karşılaştırın. Elimdeki makine olmasa ya bunu ya da Kodak 7430 alırdım. Sonuçta bunların hepsi pil dostu olup seyahatlerde bizi yolda bırakmayacak aletler.
.oO°Oo.
Caplio R1 almanı tavsiye ederim RX ten bir sonraki model daha güzel ve kompakt. Özellikleri ve resim kalitesi bana göre oldukça iyi. HP 735 imi satıp aldım şu anda kullanıyorum ve çok memnunum.
Ben de ricoh RX almaya karar verdim (bu arada bu ilk mesajım herkese merhaba:) Daha önce hiç DFM kullnmadım ve tam bir amatörüm :) aslında aklımda a510 vardı ama bütçem yetmiyodu,Amerika'dan getirtmeye de cesaret edemedim zaten zor biriktiriliyo para ... Herneyse,acemiliğimi atmak için bu ürünün oldukça uygun olduğunu düşündüm.Birkaç arkadaş R1 kullandıklarını belirtmişler ama bu makinenin satıldığı bi yer yok sanırım ülkemizde ? @mace henüz makineyi aldın mı bilmiyorum ve de merka ediyorum :) Uzun lafın kısası önerirmisiniz? teşekkürler.
internetten okuduğum bilgiler kadarıyla güzel bi makina